Nadčasovni Analfabet v zgodovinskem lapidariju

Nadčasovni Analfabet v zgodovinskem lapidariju

Celje.info, 31. avgust 2023 ― V okviru prireditvenega sklopa Sosledje je Ljubiteljsko gledališče Petra Simonitija Celje v lapidariju Pokrajinskega muzeja Celje pred tednom dni uprizorilo komedijo Analfabet. Gre za delo dramatika Branislava Nušića (1864–1938), ki ... Beri dalje The post Nadčasovni Analfabet v zgodovinskem lapidariju appeared first on Celje.info.

Vinko Möderndorfer: Zabava na Titaniku

Sodobnost, 31. avgust 2023 ― Komedija s priokusom ali vaje v laganju   OSEBE: prizor AMBICIOZNI LEPA prizor AMBICIOZNA PAMETNA IN NE PREVEČ LEPA prizor SODNICA TIHI IN SKROMNI AMBICIOZNI prizor SODNICA POŠTENI AMBICIOZNI STREŽNO OSEBJE prizor SODNICA GLAVNA SODNICA prizor PREVIDNEŽ POŠTENJAK prizor AMBICIOZNI LEPA LEPI prizor STREŽNO OSEBJE POŠTENJAK prizor AMBICIOZNA PAMETNA IN NE PREVEČ LEPA prizor SODNICA … Vinko Möderndorfer: Zabava na Titaniku Preberi več » The post Vinko Möderndorfer: Zabava na Titaniku appeared first on .

Nina Kuclar Stiković: deklici

Sodobnost, 31. avgust 2023 ― julij 2023     Dokumentarno gradivo, ki je uporabljeno v dramskem besedilu in ni »sčrtano, »pokrajšano« ali »sfokusirano«, ostaja z namenom vključeno v svoji izvirni obliki. Zato da bi bralka, igralka, režiserka ali bralec, igralec, režiser, sam/a izbral/a podatke, ki se ji/mu zdijo najbolj ključni. Morda tudi zato, da bi ob prebiranju celote uvidel/a absurdnost … Nina Kuclar Stiković: deklici Preberi več » The post Nina Kuclar Stiković: deklici appeared first on .

Matjaž Zupančič: Te igre bo konec

Sodobnost, 31. avgust 2023 ― Učni komad     Liki: Marija – Menza Krištof Dolenc Jakob Poglajen Doroteja Teja Anos Drei Strultz Čibutkin Psihiater Smrt     Star točilni pult in nekaj stolov v prostoru, kamor se od nekje pride in se lahko nekam gre. Zunaj zlovešča tišina, notri dva gosta in točajka. Krištof: To ni res! Jakob: Je. Krištof: … Matjaž Zupančič: Te igre bo konec Preberi več » The post Matjaž Zupančič: Te igre bo konec appeared first on .

Manca Lipoglavšek: Zamrzovanje

Sodobnost, 31. avgust 2023 ― Reinterpretacija pravljice Deklica z vžigalicami   Grumova nagrada za mlado dramatičarko     DRAMATIS PERSONAE   AVTORICA DEKLICA DEČEK OČE MATI     PROSTOR IN ČAS Tukaj in Zdaj.   OPOMBE Velike začetnice in ločila, uporabljena neslovnično, nakazujejo ritem in poudarke. Pike (.) v vrsticah brez drugega teksta nakazujejo pavze. / nakazuje simultan govor. Kjer … Manca Lipoglavšek: Zamrzovanje Preberi več » The post Manca Lipoglavšek: Zamrzovanje appeared first on .

Anja Novak Anjuta: Tekst telesa

Sodobnost, 31. avgust 2023 ― Corpus in process Grumova nagrada za najboljše slovensko dramsko besedilo   Moj skelet skeli in se klanja!   Ustvarjalkam in ustvarjalcem v gledališču:   To je beseda, ki je meso na papirju, ampak zgolj skelet na odru. Tam ste vi meso in kri.   Feel free   to walk and fly.   Mrtvaški ples   … Anja Novak Anjuta: Tekst telesa Preberi več » The post Anja Novak Anjuta: Tekst telesa appeared first on .
Dober novinar in dober časopis še vedno najdeta bralca

Dober novinar in dober časopis še vedno najdeta bralca

Štajerski tednik, 31. avgust 2023 ― Jože Šmigoc je bil odgovorni urednik Štajerskega tednika 16 let in sedem let namestnik urednika v skupnem radijskem in časopisnem uredništvu. V obdobju, ko je vodil ekipo ustvarjalcev največjega in najstarejšega tiskanega medija v Spodnjem Podravju, so se v medijskem svetu dogajale velike spremembe: delo z računalniki, prihod interneta, digitalizacija vsebin, z njimi pa rojstvo spletnih portalov. Novice so se začele deliti brezplačno in takoj. Splet je postal največja konkurenca prav tiskanim medijem.
„Če si majhen, moraš biti korak pred drugimi“

„Če si majhen, moraš biti korak pred drugimi“

Štajerski tednik, 31. avgust 2023 ― Ludvik Kotar je s svojo več kot 40-letno prisotnostjo v obeh medijih nedvomno pomembno zaznamoval njuno delo in uredniško politiko. „Z Radiem Ptuj sem se spoznal poleti leta 1970, ko sem kot dijak elektronike opravljal počitniško prakso. Takrat sem tudi prvič pomagal pri festivalu domače zabavne glasbe, bil je drugi. Od takrat je moja življenjska in delovna pot povezana s tem medijem in nato tudi s Tednikom, danes Štajerskim tednikom,“ je pogovor začel nekdanji radijski urednik.
Zaploskali izjemni komorni skupini

Zaploskali izjemni komorni skupini

Štajerski tednik, 31. avgust 2023 ― Ptujska dvorišča v poletnem času zaživijo na novo, z glasbo in drugimi dogodki. Že 15 let je tudi dvorišče minoritskega samostana edinstvena kulisa. Na tem izjemnem prostoru nastopajo številne skupine; med njimi je obiskovalce, glasbene sladokusce in ljubitelje komorne glasbe navdušila komorna skupina Slide Zone Ensemble.
od-do arhitektura: Interier hiše K

od-do arhitektura: Interier hiše K

OUTSIDER, 31. avgust 2023 ― Želja naročnika: minimalističen, monokromatski interier, v katerem se vse odvečno skrije za vrati vgradnega pohištva. Arhitekti iz biroja od-do arhitektura so v odgovor oblikovali notranjo arhitekturo hiše, ki s premišljeno zasnovo na ravni prostorske organizacije in detajla tvori umirjen in eleganten ambient. Osnovo tvorijo odtenki sivine, od skoraj belih front vgradnih elementov preko svetlo sive […]
»Zvezde na nebu žare«

»Zvezde na nebu žare«

Štajerski tednik, 31. avgust 2023 ― V sklopu festivala Poletje na Kogu 2023 je v prekrasnem naravnem ambientu, v enem izmed najlepših slovenskih vaških jeder, potekal akustični večer pod zvezdami. Nastopili so Kogovski dečki in glasbeniki, ki so poskrbeli za nepozabno glasbeno kuliso.
Izšel je katalog za knjižno zbirko “Litterae Slovenicae”

Izšel je katalog za knjižno zbirko “Litterae Slovenicae”

Društvo slovenskih pisateljev, 31. avgust 2023 ―     Ljubljana, 31. avgust 2023 – Društvo slovenskih pisateljev z navdušenjem sporoča izid dolgo pričakovanega kataloga tujih pravic za ugledno knjižno zbirko “Litterae Slovenicae”. Ta skrbno izbrana zbirka predstavlja raznolik nabor literarnih del nekaterih najbolj priznanih slovenskih avtorjev, vabi mednarodne založnike in bralce, da raziskujejo bogastvo slovenske literature. Serija “Litterae Slovenicae” je že dolgo […]
Mito Gegič: Očetnjava je jecljajoči jetnik

Mito Gegič: Očetnjava je jecljajoči jetnik

Koridor, 31. avgust 2023 ― Mito Gegič se z razstavo Očetnjava je jecljajoči jetnik predstavlja malce drugače, saj smo priča premikom v likovnem izrazu, hkrati pa ostaja zvest svoji lovski motiviki. The post Mito Gegič: Očetnjava je jecljajoči jetnik appeared first on Koridor – križišča umetnosti.

Gostovanje razstave O grajskih vrtnarjih v Arboretumu Volčji Potok

Medobčinski muzej Kamnik, 31. avgust 2023 ― Od 1. septembra do 31. decembra 2023 gostuje razstava O grajskih vrtnarjih v Galeriji pod arkadami v Arboretumu Volčji Potok. Avtor razstave je Peter Rojc. Razstava je nastala v soorganizaciji z Medobčinskim muzejem Kamnik, Menačnikovo domačijo v Domžalah, Foto Kino Video Klub Mavrica Radomlje in Arboretumom Volčji Potok. Razstava prikazuje zanimive zgodbe družine Rojc s Hudega […] The post Gostovanje razstave O grajskih vrtnarjih v Arboretumu Volčji Potok appeared first on MM:K.
V SF koncert ob desetletnici Mednarodnega orkestra Ljubljana

V SF koncert ob desetletnici Mednarodnega orkestra Ljubljana

Misli, 31. avgust 2023 ― Mednarodni orkester Ljubljana letos praznuje deseto obletnico. Jubilej bo obeležil nocoj s koncertom s solistko Nuško Drašček in dirigentko Živo Ploj Peršuh v dvorani Marjana Kozine v Slovenski filharmoniji (SF). Koncert bo oživil spomin na dva velikana klasične glasbe, ki že od nekdaj razdvajata - Richarda Wagnerja in Johannesa Brahmsa.

Jubilejna baletna poslastica Tango praznuje 25 let

SiGledal Novice, 31. avgust 2023 ― Balet Slovenskega narodnega gledališča Maribor bo v soboto, 2. septembra 2023, ob 20. uri v Dvorani Ondine Otta Klasinca slavnostno uprizoril balet Edvarda Cluga Tango, ki letos slavi častitljiv jubilej, saj od njegove premiere mineva že četrt stoletja. Tango je tako balet z najdaljšim stažem na repertoarju Slovenskega narodnega gledališča Maribor.
Festival Tresk bo ponovno tresknil v urbano glasbo

Festival Tresk bo ponovno tresknil v urbano glasbo

Misli, 31. avgust 2023 ― V organizaciji Radia Študent se danes začenja Festival Tresk #14, ki bo izpostavil obetavna in že znana imena domače urbane glasbene ustvarjalnosti. Program vključuje še razstavo, sejmišče, ki se s Stritarjeve ulice seli na Trg francoske revolucije, koncertni večer v Kinu Šiška, spremljevalni pogovorni program, delavnice in klubski večer.
8. september ob 20. uri: Doku potujoči: Babičino seksualno življenje | Granny’s sexual life; ; Muzej Kranjska Gora

8. september ob 20. uri: Doku potujoči: Babičino seksualno življenje | Granny’s sexual life; ; Muzej Kranjska Gora

Gornjesavski muzej Jesenice, 31. avgust 2023 ― Filmi pod lipo – filmski večeri na dvorišču Liznjekove domačije To poletje še zadnjič vabimo na dvorišče pod lipo na Liznjekovi domačiji. V petek, 8. septembra 2023, ob 20. uri bosta na sporedu dva DOKU POTUJOČA filma. Prvi, z naslovom Babičino seksualno življenje, je animiran izlet v mladost naših babic. Drugi, Filmski obzornik 80 [...]

Na Dunaju razstava o sledeh Ingeborg Bachmann na filmu

Misli, 31. avgust 2023 ― V Filmskem arhivu na Dunaju bodo odprli razstavo o razmerju med filmom ter pisanjem pesnice Ingeborg Bachmann. Kot so zapisali, ni nobena druga avtorica tako zaznamovala avstrijske povojne književnosti kot ona. Njeno delo in osebnost še danes pričata o njeni veliki karizmi, a sledi, ki jih je pustila v domačem filmskem prostoru, so redke.
še novic