Dnevnikova nagrada igralcu Branku Jordanu

SiGledal Novice, 15. september 2023 ― Na velikem odru Mestnega gledališča ljubljanskega (MGL) so že 36. podelili nagrado najboljšemu gledališkemu ustvarjalcu oz. ustvarjalki MGL v preteki sezoni. Nagrada je pripadla igralcu Branku Jordanu za vlogo Christiana v uprizoritvi Praznovanje, ki jo je po drami Thomasa Vinterberga, Mogensa Rukova in Boja Hr. Hansena režiral Janusz Kica.

Women Writers Route Receives the Council of Europe Cultural Route Certificate at a Formal Ceremony

Forum slovanskih kultur, 15. september 2023 ― The Women Writers Route (WWR), which links seven countries and is dedicated to women authors from the turn of the 19th and 20th centuries and their inspiring life and literary stories, was awarded the certification of the Cultural Route of the Council of Europe last year, becoming the 48th European Cultural Route to be awarded this prestigious title and the first to be based in Slovenia, and this year it was awarded the certificate at an official ceremony in its home country.

Šentjakobsko gledališče v novo sezono z razigranimi predstavami na temo odnosov in pripadnosti

SiGledal Novice, 15. september 2023 ― Šentjakobsko gledališče Ljubljana bo v letošnji sezoni ponudilo štiri premierne uprizoritve na temo raznovrstnih medčloveških odnosov in pripadnosti. Po premieri Molierove komedije Država, to sem jaz v režiji Milana Goloba, ki je še del lanske sezone, bo novo odprla igra Jasmin Kovic Popolni tujci, ki je nastala po motivih filma Paola Genoveseja.

Kulturni bazar v regiji 2023

Zlata paličica, 15. september 2023 ― Vljudno vas vabimo, da se nam pridružite v četrtek, 12. oktobra 2023, med 8.30 in 20. uro v Gledališču Koper na četrtem nacionalnem medresorskem strokovnem usposabljanju Kulturni bazar v regiji. The post Kulturni bazar v regiji 2023 appeared first on Zlata paličica.
RAZPIS za nagrado Slovenskega knjižnega sejma za plaketo Najboljši literarni prvenec 2023

RAZPIS za nagrado Slovenskega knjižnega sejma za plaketo Najboljši literarni prvenec 2023

Društvo slovenskih pisateljev, 15. september 2023 ― Na podlagi 3. člena Pravilnika za podelitev plakete Najboljši literarni prvenec objavljamo RAZPIS za nagrado Slovenskega knjižnega sejma za plaketo Najboljši literarni prvenec 2023 Med pomembnimi dogodki 39. Slovenskega knjižnega sejma (SKS), ki bo potekal med 21. in 26. novembrom 2023, bo tudi letos podelitev NAGRADE SKS ZA NAJBOLJŠI LITERARNI PRVENEC, izdan v zadnjem letu.   Predmet […]
Šentjakobsko gledališče v novo sezono z razigranimi predstavami na temo odnosov in pripadnosti

Šentjakobsko gledališče v novo sezono z razigranimi predstavami na temo odnosov in pripadnosti

Misli, 15. september 2023 ― Šentjakobsko gledališče Ljubljana bo v letošnji sezoni ponudilo štiri premierne uprizoritve na temo raznovrstnih medčloveških odnosov in pripadnosti. Po premieri Molierove komedije Država, to sem jaz v režiji Milana Goloba, ki je še del lanske sezone, bo novo odprla igra Jasmin Kovic Popolni tujci, ki je nastala po motivih filma Paola Genoveseja.

Vabljeni na Moste Open 2023

SiGledal Novice, 15. september 2023 ― Šesta edicija živahnega uličnega dogodka, Moste Open, se prebuja. Letos, na dan Moščanov in Moščank - četrtnih društev in lokalnih skupin ter za otvoritev plesne sezone v Španskih borcih, za kratek čas oživijo Moste z bogatim kulturnim, ekološkim, kulinaričnim, glasbenim, otroškim in mladinskim programom.
Novomeški 3. bienale likovne vizije Etike(te) posvečen laži

Novomeški 3. bienale likovne vizije Etike(te) posvečen laži

Misli, 15. september 2023 ― V galeriji Dolenjskega muzeja v Novem mestu bodo drevi odprli štiri razstave 3. Mednarodnega bienala likovne vizije Etike(te) s podnaslovom Laž 2023. Pripravilo ga je Društvo likovnih umetnikov Dolenjske, na bienalu sodeluje 58 umetnikov iz Slovenije, Avstrije, Hrvaške ter Bosne in Hercegovine. Skupaj 70 likovnih del bo razstavljeno do 15. oktobra.
Searcher (Iskalec)

Searcher (Iskalec)

Speculum Artium, 15. september 2023 ― Searcher (Iskalec) je umetniško-raziskovalni projekt, ki raziskuje mrežni potencial digitalnih zbirk kot nove oblike sokuriranja v muzejskih prostorih. Prototip sestavljajo hibridne zbirke podob na elektronskih bralnikih, ki omogočajo eksplicitno, asociativno in regenerativno iskanje po muzejskih zbirkah ter shranjevanje novih konstelacij predmetov kot pripovednih branj.Ideja za projekt izhaja iz korpusa podob umetnostnega zgodovinarja Abyja Warburga (1866–1929), […]
Z glasbo Boba Dylana v novo sezono jazz kluba na Ljubljanskem gradu

Z glasbo Boba Dylana v novo sezono jazz kluba na Ljubljanskem gradu

Misli, 15. september 2023 ― Ameriški glasbenik Michael Weiskopf bo z zasedbo The Complete Unknowns nocoj na Ljubljanskem gradu odprl novo sezono jazz kluba. Zasedba preigrava skladbe Boba Dylana iz različnih obdobij in po navedbah organizatorjev velja za osrednjo ameriško Tribute to Bob Dylan skupino. Jazz Club Ljubljanski grad bo s tem vstopil v svojo sedmo sezono.
Resonirajoča odsotnost

Resonirajoča odsotnost

Speculum Artium, 15. september 2023 ― Navdih za delo Resonirajoča odsotnost je avtorica našla v posebnem občutku, določenim z neprevedljivim izrazom Awumbuk, ki opisuje melanholijo in občutek praznine, ki ostaneta po odhodu obiskovalcev. Delo zaznava prisotnost in gibanje gledalcev ter z gibanjem vode poskuša z njimi vzpostaviti stik in komunicirati, a se bo, ko gledalci odidejo, vrnilo v stanje tihe otopelosti. […]
Umrl/a sem na Facebooku

Umrl/a sem na Facebooku

Speculum Artium, 15. september 2023 ― Delo Umrl/a sem na Facebooku raziskuje pojem virtualnega jaza v vse bolj digitalnem svetu. Projekt sestavlja igra, postavljena na pokopališče, kjer digitalni nagrobniki nosijo imena resničnih pokojnikov, za katere so svojci ustvarili spominske Facebook račune.V trenutnem kontekstu razprav o metaverzumu in potencialu poglobljenih digitalnih okolij delo spodbuja k razmišljanju o vplivu nematerialnega jaza na fizična […]
Grafični bienale Ljubljana v 35. izdaji odpira svoja vrata

Grafični bienale Ljubljana v 35. izdaji odpira svoja vrata

Planet Siol.Net, 15. september 2023 ― V Ljubljani odpirajo 35. grafični bienale Ljubljana z naslovom Iz praznine so prišli darovi kozmosa. Osrednja razstava na več prizoriščih prikazuje dela okoli 50 umetnikov, ki zajemajo iz bazena povezav med sodobno umetnostjo in grafiko na poljih arhitekture, oblikovanja, kmetijstva in botanike. Ob odprtju bodo podelili nagrade bienala.
Indeks vrednosti dežnih kapljic

Indeks vrednosti dežnih kapljic

Speculum Artium, 15. september 2023 ― Delo Indeks vrednosti dežnih kapljic obsega dve generativni animaciji, ki temeljita na meritvah ciklov ravnovesja vode v kopenskih ekosistemih. Avtorica izpodbija zamisel o določanju vrednosti ekosistema s pomočjo masovnih podatkov in obračunavanja naravnega kapitala; namesto tega interpretira ekonomski model ponudbe in povpraševanja z vidika ekosistemov kot glavnih porabnikov dežja. Mesečna nihanja v svetovnem povpraševanju po […]
1987 Rakek – Milka

1987 Rakek – Milka

Stare slike (Cerknica), 15. september 2023 ― Slika je nastala leta 1987 na Gasilski cesti na Rakeku. Na desni je Gabrenjeva gostilna, za njo pa nekdanja brivnica. Na levi je hiša, v kateri je bila gostilna Andreja Gabrenje. Do nje se je z današnjega Trga padlih borcev prišlo po mostičku preko Gasilske ulice. Kasneje je bila tu Glasbena šola. Mostiček so podrli […]
Frankfurt gosti razstavo o celjski pisateljici

Frankfurt gosti razstavo o celjski pisateljici

Celje.info, 15. september 2023 ― O eni najbolj znanih Celjank vseh časov se bodo v prihodnjih dneh lahko poučili obiskovalci frankfurtske Haus am Dom, kjer bo na ogled razstava z naslovom Alma Maksimilijana Karlin – ... Beri dalje The post Frankfurt gosti razstavo o celjski pisateljici appeared first on Celje.info.
Objavljen nov napovednik za Scorsesejev triler z Leonardom DiCapriom

Objavljen nov napovednik za Scorsesejev triler z Leonardom DiCapriom

Misli, 15. september 2023 ― Dober mesec pred kinematografsko premiero je izšel nov napovednik za film Killers of the Flower Moon, ki ponuja vpogled v težko pričakovano vestern dramo ameriškega režiserja Martina Scorseseja. Film temelji na resničnih dogodkih in se osredotoča na domorodce Osage, ki so bili žrtve zločina v Oklahomi v 20. letih minulega stoletja.
še novic