Lov-sreče-lov-sreče-lov

Lov-sreče-lov-sreče-lov

Koridor, 1. oktober 2023 ― Takšne predstave so pomembne za vse male in velike občine, ker z njimi otroci razvijajo še kako drugo vrsto domišljije, kot jo po mestih zadnje čase sejejo (pravzaprav ugonabljajo) gradbinci s svojimi vila-blok gradovi. The post Lov-sreče-lov-sreče-lov appeared first on Koridor – križišča umetnosti.
V Štorah kip legendarnemu humoristu

V Štorah kip legendarnemu humoristu

Celje.info, 1. oktober 2023 ― V kulturnem domu v Štorah so poleti odkrili doprsni kip legendarnega humorista Andreja Mezeta, ki je bil širše poznan kot “celjski Poldek”. Na prireditvi so se zbrali tudi mnogi, ki ... Beri dalje The post V Štorah kip legendarnemu humoristu appeared first on Celje.info.

Urša Prek & Art Van Triest: Constructions of the Null

MoTA, 1. oktober 2023 3. 10.3. 11. 2023, MoTA Lab, Celovška 42 B, Ljubljana Otvoritev 3. 10. ob 20h Razstava Constructions of the Null se bo otvorila z eksplozijo. Skulptura Art van Triesta Duality bo v prostih MoTA LABa napihnila in raznesla svoje mrežasto ohišje iz zbranih materialov. Iz varne razdalje bo obiskovalec hkrati lahko opazoval izstrelitev […] The post Urša Prek & Art Van Triest: Constructions of the Null appeared first on MoTA.
1955 Begunje – Meniševska misijonarka Marija Škrlj – Grmkova Minka

1955 Begunje – Meniševska misijonarka Marija Škrlj – Grmkova Minka

Stare slike (Cerknica), 1. oktober 2023 ― Za Pedra Opeko, čigar oče je bil doma iz Topola, smo slišali vsi, saj je svetovno znan duhovnik – misijonar, ki deluje na Madagaskarju. Vendar so še pred njim šli pomagat v nerazvite dežele dobri ljudje z Menišije. Prvi slovenski misijonar, ki je stopil na malgaška tla, je bil lazarist brat Jože Obreza, Kotnikov od Malnov, […]

Pismo Hartmanna Beyerja Primožu Trubarju iz leta 1568

Arhiv RS, 1. oktober 2023 ― Arhivski fond kranjskih deželnih stanov vsebuje v registraturnem fasciklu 54 pisma Primoža Trubarja in drugih protestantov osrednje slovenske dežele Kranjske. Velik del pisem je v izvirniku in slovenskem prevodu objavil Jože Rajhman, a predvsem pisma, ki so jih napisali vidnejši kranjski protestanti. Rajhman ni objavil korespondence tujih protestantov. Eno takih pisem predstavljamo tokrat.
še novic