Razstava slovenske fotografije v Fotografie Forum Frankfurt

Ministrstvo za kulturo, 9. oktober 2023 ― V petek, 6. oktobra, je v Fotografie Forum Frankfurt (FFF) v Frankfurtu kot del spremljevalnega programa Frankfurtskega knjižnega sejma, na katerem je letos častna gostja Slovenija, potekalo slavnostno odprtje razstave Paradiž, performans, replika. Slovenska fotografska umetnost (angleško PARADISE, PERFORMANCE, REPLICA. SLOVENIAN PHOTOGRAPHIC ART).

»Zazelenite čisto vse, kar je mogoče!«

OUTSIDER, 9. oktober 2023 ― Več kot 50% sveta živi v mestih in ta trend se še povečuje. Zato je način, kako gradimo naša mesta in kako v njih živimo, ključen za doseganje ciljev varovanja planeta ob hkratni kakovosti bivanja za čedalje več ljudi. Tudi o tem sta na svetovnem kongresu arhitekture na Danskem letos poleti govorila Jan Gehl, urbanist […]

Klubski maraton Radia Študent 2023: Jolted + Tachyon

C.M.A.K. Cerkno, 9. oktober 2023 ― V Cerkno prihaja Klubski maraton RŠ s frišnim vetrcem slovenske glasbe. Sobota, 21.10. ob 20.00 Dvorana VCC Jolted | sunkoviti težkokategornikiJolted je ljubljanski tris vokala, basa in bobnov, ki s sunkovitimi rifi navigira med žanri sludgea, noisa in hardcora. Vnema ušesa, trese drobovja in sproža neusmiljen kaotični vrtinec surove energije in zvočnega pekla, ki raztrešči […] The post Klubski maraton Radia Študent 2023: Jolted + Tachyon appeared first on C.M.A.K. Cerkno.

Ocena sezone 2022/23 SMG: Niko Goršič

SiGledal Novice, 9. oktober 2023 ― PREJELI SMO: Objavljamo osebno oceno sezone 2022/2023, kot nam jo je poslal igralec Niko Goršič, ki je med letoma 1965 in 2009 deloval v Slovenskem mladinskem gledališču. Še vedno spremlja ansambel in delo SMG ter vsako leto pripravi komentar dela ansambla in uprave gledališča. Niko Goršič je kot kritik sodeloval s številnimi časopisi in revijami.
Nagrade našim članom na FSF 2023

Nagrade našim članom na FSF 2023

Društvo slovenskih režiserjev, 9. oktober 2023 ― Sinoči se je v Avditoriju Portorož zaključil 26. festival slovenskega filma. Svoje filme je na platnu Avditorija in Monforta prikazalo 29 članic in članov DSR. Vsem iskrene čestitke! Nagrade so prejeli naslednji filmi naših članic in članov: Vesni za najboljši celovečerni igrani film in najboljši scenarij (Marko Šantić, Goran Vojnović in Sara Hribar) je dobil film Zbudi me  […]

Aljoša Koltak prejemnik Večerove nagrade za igralske dosežke

SiGledal Novice, 9. oktober 2023 ― V sodelovanju s časopisno hišo Večer so v SLG Celje v petek, 6. oktobra, že štirinajstič zapored podelili nagrado za igralske dosežke članu igralskega ansambla. Strokovna komisija v sestavi Petre Vidali, Jana Krmelja in Kaje Novosel (predsednica) je soglasno odločila, da Večerovo nagrado za igralske dosežke v sezoni 2022/23 prejme Aljoša Koltak za vlogo Akima, Nikitovega očeta v uprizoritvi Oblast teme L. N. Tolstoja v režiji Maše Pelko.

Večerova nagrada Aljoši Koltaku

Borštnikovo srečanje, 9. oktober 2023 ― V Slovenskem ljudskem gledališču Celje so v sodelovanju s časopisno hišo Večer že štirinajstič zapored podelili nagrado za igralske dosežke članu igralskega ansambla, ki jo je tokrat prejel igralec Aljoša Koltak za vlogo Akima, Nikitovega očeta v uprizoritvi Oblast teme L. N. Tolstoja v režiji Maše Pelko. Kot je v obrazložitvi zapisala strokovna komisija v sestavi Petre Vidali, Jana Krmelja in Kaje Novosel (predsednica) "Aljoša Koltak v uprizoritvi Oblast teme oživi nestereotipen moški lik: to je oče, nevrotična figura, ki ne najde svojega mesta v konstelacijah nasilja. V uprizoritvenem svetu so moški liki pogosto omejeni na tradicionalne vloge, ki reproducirajo obstoječi sistem moči, zato pozdravljamo subtilnost, ki osvetljuje bogatejše in paradoksalne plati patriarhalne resničnosti Tolstojevega teksta."  Aljoša Koltak, ki je član celjskega igralskega ansambla od leta 2003 je s svojo igro "presegel stereotipe, ki pogosto omejujejo moške like na virilno, klišejsko podobo močnega in neobčutljivega posameznika. Njegova upodobitev nestereotipno izraža nevrotičnost, nemoč in spopadanje s čustvenimi izzivi, kar poglablja razumevanje človeške psihologije in paradoksalnosti moške identitete ter ranljivosti v uprizoritvenem prostoru," je o svoji soglasni odločitvi še zapisala komisija. Nagrajencu iskreno čestitamo.
Fokus: Obnovljivi viri in (ne)obnovljive krajine

Fokus: Obnovljivi viri in (ne)obnovljive krajine

OUTSIDER, 9. oktober 2023 ― V začetku julija, tik pred poletnimi dopusti, so poslanci državnega zbora sprejeli Zakon o uvajanju naprav za proizvajanje električne energije iz obnovljivih virov energije (ZUNPEOVE), ki z namenom pospeševanja t. i. »zelenega prehoda« posega v obstoječo zakonodajo na področjih urejanja prostora, varstva narave, voda in kmetijskih zemljišč. V času sprejemanja je zakon povzročil nekaj pričakovane in […]

Radijska igra kot zgodovinski fenomen

SiGledal Novice, 9. oktober 2023 ― Pregled radijske igre med 9. in 15. oktobrom: V drugem tednu oktobra bo mogoče prisluhniti novi dokumentarni radijski igri, nadaljevali boste lahko poslušanje cikla o zgodovini slovenske radijske igre in praznovali okrogel jubilej enega najbolj plodovitih slovenskih radijskih režiserjev.
Radijska igra kot zgodovinski fenomen

Radijska igra kot zgodovinski fenomen

MMC Drugo, 9. oktober 2023 ― V drugem tednu oktobra bo mogoče prisluhniti novi dokumentarni radijski igri, nadaljevali boste lahko poslušanje cikla o zgodovini slovenske radijske igre in praznovali okrogel jubilej enega najbolj plodovitih slovenskih radijskih režiserjev.
Vse je v naši glavi

Vse je v naši glavi

Odzven, 9. oktober 2023 ― Ob številnih priložnostih za mahanje s čupo plošča Roadkill streže z atmosferičnimi odvodi, ki odnesejo v kozmične širjave, s fuzzom dvignjeni psihoaktivni oblak pa zapelje v domišljijske svetove puščavskih viharjev.

Priznanje za strip Urmal, mamutov prijatelj

Kamnik.info, 9. oktober 2023 ― Strip Urmal, mamutov prijatelj, avtorjev Jožeta Urbanije in Mihe Hančiča, je na festivalu Tinta dobil priznanje za najboljši domači strip za otroke in mlade. Ledenodobni strip o dečku, Jožeta Urbanije in Mihe Hančiča, ki je prijateljeval s (kamniškim) mamutom, katerega nastanek naj bi, tudi ob pomoči Daniela Bezka, navdihnila postavitev Kačevega kipa mamuta v naravni ... Prispevek Priznanje za strip Urmal, mamutov prijatelj je bil izvorno objavljen naportalu Kamnik.info.
Nova vas 1973/74 – Fantje 8. razreda na valeti

Nova vas 1973/74 – Fantje 8. razreda na valeti

Stare slike (Cerknica), 9. oktober 2023 ― Fantje 8. razreda iz šolskega leta 1973/74 osnovne šole Nova vas. V njihovi sredini tudi razredničarka Milena Kulič. Zrihtani v oblekah in s pripetim šopkom. Svečano, kot se spodobi ob prelomnici življenja. Fantje 8. razreda iz šolskega leta 1973/74 osnovne šole Nova vas. V njihovi sredini tudi razredničarka Milena Kulič. Zrihtani v oblekah in z […]

Oppenheimer v dunajskem Leopoldovem muzeju

Misli, 9. oktober 2023 ― V Leopoldovem muzeju na Dunaju je na ogled razstava o Maxu Oppenheimerju, ki je na začetku 20. stoletja veljal za znano osebnost umetniških krogov na Dunaju, v Berlinu in Zürichu. Njegovi psihološko ekspresivni portreti Sigmunda Freuda, Arnolda Schönberga in Thomasa Manna pričajo o položaju, ki ga je imel znotraj tedanje kulturniške elite.
Podeljene so nagrade 26. FSF Portorož

Podeljene so nagrade 26. FSF Portorož

BSF, 9. oktober 2023 ― Včeraj zvečer se je zaključil 26. Festival slovenskega filma Portorož, ki je v slabem tednu dni predstavil letošnjo bero slovenskih filmov ter gostil vrsto strokovnih dogodkov in večernih druženj.
še novic