Urška Klakočar Zupančič spisala nov roman

Urška Klakočar Zupančič spisala nov roman

Planet Siol.Net, 21. november 2023 ― Predsednica državnega zbora Urška Klakočar Zupančič je po pri bralcih priljubljenem Gretinem grehu spisala nov roman Sibilina sodba, ki se prav tako dogaja v 17. stoletju. V središču zgodbe je Sibila, močan ženski lik, ki se hrabro spopada z izzivi svojega časa, temačnega 17. stoletja, polnega epidemij, vojn in strahu pred čarovnicami.

Sibilina sodba drugi zgodovinski roman Urške Klakočar Zupančič

Misli, 21. november 2023 ― Predsednica državnega zbora Urška Klakočar Zupančič je po pri bralcih priljubljenem Gretinem grehu spisala nov roman Sibilina sodba, ki se prav tako dogaja v 17. stoletju. V središču zgodbe je Sibila, močan ženski lik, ki se hrabro spopada z izzivi svojega časa, temačnega časa 17. stoletja, polnega epidemij, vojn in strahu pred čarovnicami.

Po pravljici diši … Zvezdica Zaspanka

Medobčinska matična knjižnica Žalec, 21. november 2023 ― Zvezdica Zaspanka je pravljica, ob kateri so odraščale številne generacije, saj jo je Fran Milčinski Ježek napisal že davnega leta 1948. A tudi danes ji otroci še vedno radi prisluhnejo, še rajši pa si jo ogledajo. Zato smo v Občinski knjižnici Vransko v torek, 21. novembra 2023, gostili gledališko skupino Pika na i, ki deluje pod okriljem KUD Svoboda Griže. Gledališčniki so se odlično vživeli v lik Zvezdice Zaspanke, razbojnika Ceferina, Repatca in druge, kar je prispevalo k nepozabnemu doživetju za otroke kot tudi starše, ki so dvorano napolnili skoraj ...
Jazz iz Štale

Jazz iz Štale

Odzven, 21. november 2023 ― Iz Kluba Štala preko založbe Klopotec prihajajo trije albumi tolkalca in bobnarja Gala Furlana z različnimi glasbeniki, ki jih med seboj veže improvizacija.
Kako lahko z nakupom kruha pomagate otrokom uresničiti sanje?

Kako lahko z nakupom kruha pomagate otrokom uresničiti sanje?

Planet Siol.Net, 21. november 2023 ― Tik pred začetkom prazničnega decembra bodo pri Zvezi prijateljev mladine Slovenije (ZPMS) zaključili drugi razpis za program Glasbenik sem. S humanitarno kampanjo "Naj zaigra dobrota iz srca!" se jim je pridružilo podjetje Žito, ki bo del sredstev od prodaje kruhov doniralo za omenjeni socialno-humanitarni program. S tem bodo številnim otrokom omogočili, da bodo v svojih rokah držali ključe do glasbene prihodnosti, ki bi jim sicer ostali nedosegljivi. "Otrokom ne smemo dajati rib, treba jih je naučiti ribe loviti! Samo na ta način lahko presekamo dolgotrajno družinsko revščino," nam je v intervjuju povedala generalna sekretarka pri ZPMS Breda Krašna, s katero smo se pogovarjali o samem projektu, ki vstopa v praznični december kot lučka upanja za številne družine in mlade posameznike.
Beletrina novo zbirko uvedla s priročnikom bivšega predsednika Pahorja

Beletrina novo zbirko uvedla s priročnikom bivšega predsednika Pahorja

Misli, 21. november 2023 ― Založba Beletrina je predstavila novo knjižno zbirko Žametna Beletrina, v kateri nameravajo izdajati žanrsko raznolike knjige v želji, da bi se približali širšemu bralstvu in se še dodatno utrdili v domačem založništvu. Kot prva v paketu treh novosti je izšla knjiga bivšega predsednika in premierja Boruta Pahorja Zmaga je začetek.
Gledališče Möderndorfer, novogoriška postavitev razstave

Gledališče Möderndorfer, novogoriška postavitev razstave

SLOGI, 21. november 2023 ― Potujoča razstava, ki sta jo pripravila Slovenski gledališki inštitut in Forum Ljubljana, od 6. decembra 2023 do 13. februarja 2024 gostuje v foyerju SNG Nova Gorica. Razstava vključuje izbor fotografij iz različnih obdobij in prizorišč/gledališč ustvarjanja režiserja Vinka Möderndorferja. The post Gledališče Möderndorfer, novogoriška postavitev razstave appeared first on SLOGI.

Naprej v preteklost

SLOGI, 21. november 2023 ― Pod okriljem Skupnosti muzejev Slovenije ter Službe za premično dediščino in muzeje v začetku decembra ponovno potekala skupna spletna promocijska akcija slovenskih muzejev in galerij z naslovom Naprej v preteklost, našli boste različne kratke filme, zanimive informacije, fotografije, predstavitve in še in še. Med 4. in 10. decembrom 2023 na spletu in družbenih omrežjih poiščite […] The post Naprej v preteklost appeared first on SLOGI.

Pogovor s Hanno Slak na premieri Niti besede

Kinodvor, 21. november 2023 ― S festivala LIFFe smo na redni spored pospremili Niti besede, novi film režiserke Hanne Slak, ki se nam je s slovenskim delom ekipe pridružila na premieri. V pogovoru s Tino Poglajen je razkrila mnogo zanimivosti o nastajanju svojega zadnjega dela - vabljeni k ogledu filma, ki je na sporedu samo do 26. novembra, in pogovora.
Vlado Kreslin za STA: Od prašnate potke ob potoku do avtoceste

Vlado Kreslin za STA: Od prašnate potke ob potoku do avtoceste

Misli, 21. november 2023 ― Vlado Kreslin bo v prihodnjih dnevih dopolnil 70 let, v znamenju tega jubileja bodo tudi njegovi tradicionalni koncerti v Cankarjevem domu, ki so ponovno razprodani in bi jim, glede na odziv, brez težav lahko dodal še četrtega. Ko gleda na svojo glasbeno pot, vidi prašnato potko ob potoku, ki se sčasoma spremeni v avtocesto, je povedal za STA.

Čestitamo Prešernovima nagrajencema in nagrajencem Prešernovega sklada za leto 2024!

SLOGI, 21. november 2023 ― Upravni odbor Prešernovega sklada bo Prešernovo nagrado leta 2024 podelil pesnici in prevajalki Eriki Vouk in baletnemu plesalcu, koreografu, režiserju, publicistu in pedagogu dr. Henriku Neubauerju. Nagrado Prešernovega sklada leta 2024 pa bodo prejeli: pesnica Miljána Cunta za pesniško zbirko Nekajkrat smo zašli, zdaj se vračamo, dramska igralka Jana Zupančič za vloge v zadnjih treh […] The post Čestitamo Prešernovima nagrajencema in nagrajencem Prešernovega sklada za leto 2024! appeared first on SLOGI.

[KTPP] Odziv na aktualno dogajanje v središču Ljubljane v času prometne konice – Avtobusi so rešitev, ne problem

Inštitut za politike prostora, 21. november 2023 ― V zadnjih tednih središče Ljubljane v času prometne konice redno zaznamujejo stoječe kolone avtobusov. V KTPP opozarjamo mesto in državo, da je v času gradbenih del, ki bodo potekala še kar nekaj časa, javni potniški promet lahko rešitev za bolj tekoč promet v mestu. Nasprotno ga trenutna ureditev spravlja v podrejen položaj in onemogoča njegovo... The post [KTPP] Odziv na aktualno dogajanje v središču Ljubljane v času prometne konice – Avtobusi so rešitev, ne problem appeared first on IPoP - Inštitut za politike prostora.
CRYPTO MINDING: POSTINDUSTRIJSKI PODATKOVNI AKTIVIZEM / POST-INDUSTRIAL DATA-ACTIVISM

CRYPTO MINDING: POSTINDUSTRIJSKI PODATKOVNI AKTIVIZEM / POST-INDUSTRIAL DATA-ACTIVISM

Sodobna umetnost (Aljoša Abrahamsberg), 21. november 2023 ― Avtorji // Authors: Marina Zafiris, Owen Marshall, Steve Jackson, Joseph Ferdinando, Christopher Csikszentmihalyi, Emma Chase, Jordan Aceto Zahvala Čuvaju jezera Seneca // With thanks to Seneca Lake Guardian Stoletje obsedene industrializacije nam je širom zemeljske oble zapustilo obilico poceni energije, zemljišč in infrastrukture. Naraščajoči val »kripto-podjetnikov« spreminja odpisane industrijske prostore v objekte za »kripto rudarjenje«, neskončne algoritme poganjajo fosilna goriva in pri tem ustvarjajo vprašljivo vrednost. Razstava prikaže različne računalniške tehnike za sodelovanje in skrb v prizadeti skupnosti ter okolici elektrarne Greenidge Bitcoin Mining na jezeru Seneca v zvezni državi New York, ZDA. Predstavljene so umetniško-aktivistične intervencije v javno mnenje in taktike protinadzora, ter problematika toplotnega onesnaževanja voda. Gre za preizpraševanje proizvodnje javno dostopnega znanja in soustvarjanje računalniško podprtih orodjarn za radikalno družbeno organiziranje in politično komunikacijo. A century of manic industrialization has left us with ample cheap energy, real estate, and infrastructure around the world. A growing wave of “crypto-entrepreneurs” have been converting decommissioned industrial spaces into “crypto mining” facilities, burning carbon-based fuels to solve endless algorithms and create dubious value. This showcase highlights various computational techniques to engage with and address community concerns surrounding the externalized impacts of the Greenidge Bitcoin Mining power plant on Seneca Lake in New York state. Through specific interventions into questions regarding public sentiment, counter-surveillance, and thermal water pollution. This is about exploring not only the production of public knowledge but also how to co-create computer-assisted repertoires of contention for radical social organizing and political communication.
Eugenijus Ališanka: Če

Eugenijus Ališanka: Če

MMC Knjige, 21. november 2023 ― Litovski pesnik Eugenijus Ališanka je stari znanec slovenskih ljubiteljev poezije, saj je bil že gost ene od prvih izvedb festivala Dnevi poezije in vina, ko je ta še potekal v zlati Gradnikovi Medani, večkrat je obiskal tudi festival Vilenica.
Tukaj je že 39. Slovenski knjižni sejem

Tukaj je že 39. Slovenski knjižni sejem

Planet Siol.Net, 21. november 2023 ― Slovenski knjižni sejem (SKS) na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani odpira vrata za obiskovalce. Sejemsko dogajanje se razteza na več kot 2.000 kvadratnih metrih v dvoranah Kocka in Kupola, kjer knjige in druge publikacije razstavljajo vse večje slovenske založbe. Na različnih prizoriščih se bo do nedelje zvrstilo več kot 260 dogodkov.
28. november 2023 ob 18. uri: ENA/a, odprtje gostujoče fotografske razstave FDJ

28. november 2023 ob 18. uri: ENA/a, odprtje gostujoče fotografske razstave FDJ

Gornjesavski muzej Jesenice, 21. november 2023 ― Znani so rezultati 3. fotografskega natečaja ENA/a. Vabljeni na razstavo nagrajenih fotografij ter podelitev nagrad. Dogodek bo v Banketni dvorani Kolpern v torek, 28. novembra ob 18. uri. Vljudno vabljeni, vstopnine ni. Razstava bo na ogled do 19. januarja 2024 v času javnih prireditev in ob predhodni najavi na nina.hribar@gmj.si ali 04 583 34 [...] The post 28. november 2023 ob 18. uri: ENA/a, odprtje gostujoče fotografske razstave FDJ appeared first on Gornjesavski muzej Jesenice.
SKS vabi na ogled knjig vseh večjih založb in več kot 260 dogodkov

SKS vabi na ogled knjig vseh večjih založb in več kot 260 dogodkov

Misli, 21. november 2023 ― Slovenski knjižni sejem (SKS) bo danes zjutraj na Gospodarskem razstavišč odprl vrata za obiskovalce. Sejemsko dogajanje se bo raztezalo na več kot 2000 kvadratnih metrih v dvoranah Kocka in Kupola, kjer bodo knjige in druge publikacije razstavile vse večje slovenske založbe. Na različnih prizoriščih se bo do nedelje zvrstilo več kot 260 dogodkov.
še novic