KMRU

Radio Študent, 19. april ― V etru gostimo kenijskega producenta ambientalne glasbe, Josepha Kamaruja oziroma KMRU-ja, ki bo to soboto nastopil v Klubu CD v okviru šestnajste edicije festivala Sonica.  

Zaključek bralnega projekta Mali Savinjčani beremo na Polzeli

Medobčinska matična knjižnica Žalec, 19. april ― V petek, 19. aprila 2024, smo v Kulturnem domu Polzela sklenili dve bralni znački za predšolske otroke – Škratovo bralno značko in 11. sezono branja za najmlajše Mali Savinjčani beremo. V bralnem projektu je letos sodelovalo 68 otrok, starih od štiri do šest let, ki obiskujejo Vrtec Polzela s Podružnico Andraž. Že vrsto let pridno kakor čebelice prebirajo in nabirajo nove besede, zgodbe in skupaj potujejo v čarobni svet knjig, zato si zaslužijo priznanje. Prišel je tudi čas, da se zahvalimo vsem, ki so jim pri tem pomagali – staršem, vzgojiteljem ...

Podkast za buržije – Če veš, kaj mislim! 10

Glave (Apparatus), 19. april ― Možganski trust se med pospravljanjem vilic iz pomivalnega stroja zbode v ustnice. Z dvema pričama. Če so ti Glave/Če veš, kaj mislim! všeč, jih lahko podpreš in dobiš dodatno mini epizodo. Pridi se pogovarjat -> Discord: Apparatus klub Vprašaj: Če veš, kaj mislim – Glave #172 Zapiski: Vprašanje: Miška Maška V naprej hvala za razsvetlitev […]

Pri Sanjah tudi romana Mary Shelley in Orhana Pamuka

Misli, 19. april ― Pri založbi Sanje so izšli romani Zadnji človek britanske pisateljice Mary Wolstonecraft Shelley, Pot na jug češkega avtorja Michala Ajvaza in Novo življenje turškega pisatelja Orhana Pamuka. V zbirki Iskra je izšla zgodba Legendarne in apokrifne prigode Ivana Stepanoviča Vagnerja izpod peresa Aleksandra Romanoviča Beljajeva.

Sabina Schwenner

Koreografski imenik, 19. april ― plesalka, pedagoginja, koreografinja Sabina Schwenner (1976, Novo mesto) je plesalka, pedagoginja in koreografinja. Plesno pot je začela v Glasbeni šoli Marjana Kozine Novo mesto, na oddelku za balet. Leta 1992 je bila ustanovna članica Plesnega društva Terpsihora, Novo mesto, kjer je kot plesalka, avtorica in mentorica skupaj z reprezentativno skupino…

S festivala Kinotrip: Robotove sanje

Kinodvor, 19. april ― Od 20. aprila na sporedu Kindovora! Animirani film, ki brez besed naslika barvito in toplo pripoved o pomenu prijateljstva in njegovi krhkosti. Film je hkrati tudi ljubezensko pismo New Yorku. Nominiranec za oskarja in prejemnik številnih najpomembnejših nagrad za najboljši animirani film leta.

DESIGN FOR ALL

Fakulteta za dizajn, 19. april ― Izdelki študentov Fakultete za dizajn na delavnicah DESIGN FOR ALL Izdelki so nastali pod mentorstvom Janija Demšarja (Geodetski inštitut Slovenija). Group-1-Bus station for all_Project_Final Poster Group-3-Bus station for all_Project_Final Poster […] The post DESIGN FOR ALL appeared first on Fakulteta za dizajn.

Podeljene so bile 22. zlatolaske

SiGledal Novice, 19. april ― V četrtek, 29. 2. 2024 so na velikem gledališkem odru nove akademije potekale že 22. zlatolaske. Za vsako področje je nagrajence določila tričlanska komisija. Komisijo za filmski oddelek so sestavljali Martin Draksler, Timon Hozo in Vida Ajdnik. Komisija za gledališki in radijski sklop nagrad zlatolaske v sestavi Anuša Kodelja, Luka Marcen in Benjamin Zajc je soglasno podelila devet zlatolask produkcijam dodiplomskega študija in dve produkcijam podiplomskega študija.

V prodaji vstopnice za posamezne filme na maratonu Slovenskih filmov, ki jih vse preredko vidimo

Kinodvor, 19. april ― V četrtek, 2. maja, bo Kinodvorovo platno ponovno rezervirano za maraton Slovenskih filmov, ki jih vse preredko vidimo - tudi letos po izboru Marcela Štefančiča, jr.. Paket vstopnic za vseh pet filmov - Ko zorijo jagode, Trst, Minuta za umor, Po isti poti se ne vračaj ter Ovni in mamuti - bo vaš za 12 €, z današnjim dnem pa so v prodaji tudi vstopnice za posamezne filme.

Prvo druženje z varovanci Varstveno delovnega centra SAŠA v Občinski knjižnici Žalec

Medobčinska matična knjižnica Žalec, 19. april ― Na pravljična druženja v žalsko knjižnico že nekaj let prihajajo varovanci Sožitja, ki jim pripovedujemo avtorske in ljudske pravljice ter si na ta način pridobijo posebno bralno priznanje. Tudi V VDC SAŠA iz Žalca so izrazili željo, da bi enkrat mesečno prihajali na bralna druženja, in sicer v dopoldanskem času. Danes so bili prvič z nami. Prišli so s spremljevalcema Vesno in Tadejem. Nataša jim je predstavila knjižnico, še posebej postavitev knjig in storitve. Kasneje so sedli za okroglo mizo, se predstavili in povedali, kaj pričakujejo od druženj v knjižnici. Predvsem ...

Milena Marković: »Da, strah in nemoč te lahko spodbudita k pisanju«

Airbeletrina, 19. april ― Srbska pesnica, pisateljica, dramatičarka in scenaristka Milena Marković se je med nas vrnila z romanom Otroci. Prevedel ga je Muanis Sinanović, nedavno sta ga skupaj predstavila na festivalu Fabula v Cankarjevem domu. »Pisanje je klic, na katerega se moraš odzvati in si ga zaslužiti. Strah, angst, lahko spodbudi pisanje. Da, strah pred neizrekljivim, nemoč,« je mednarodno uveljavljena avtorica, že dobro znana tudi slovenskim bralkam in bralcem, povedala za AirBeletrino. Vabljeni k branju! The post Milena Marković: »Da, strah in nemoč te lahko spodbudita k pisanju« appeared first on AirBeletrina.

O staranju žensk

Kamnik.info, 19. april ― Maistrov abonma kamniškega Doma kulture je v aprilu ponudil na ogled še eno zanimivo predstavo – tokrat v produkciji Anton Podbevšek Teatra in režiserke Ivane Djilas, ki jo je navdihnila zbirka kratkih zgodb Slavenke Drakulić. Knjiga Nevidna ženska in druge zgodbe je izšla v slovenskem prevodu lansko leto pri založbi Beletrina, v njej pa pisateljica ... Prispevek O staranju žensk je bil izvorno objavljen naportalu Kamnik.info.

Podhranjenost plesne umetnosti

SiGledal Novice, 19. april ― Društvo za sodobni ples Slovenije letos praznuje 30 let. Nekaj dni pred mednarodnim dnevom plesa so na novinarski konferenci predstavili dejavnosti društva, prireditev, ki jo pripravljajo ob dnevu plesa, opozorili pa so tudi na težave sodobnega plesa. Med drugim so poudarili, da gre za najslabše financirano umetniško dejavnost v Sloveniji.

Zabavno odkrivanje nesnovne kulturne dediščine z učnimi karticami za osnovnošolce

SEM, 19. april ― Slovenski etnografski muzej je izdal posodobljeno različico kompleta učnih kartic za osnovnošolce, ki sedaj obsega kar 118 kartic, s katerimi se otroci seznanijo z nesnovno kulturno dediščino pri nas. Učne kartice so prilagojene učencem 4. in 5. razreda in s kratkimi opisi predstavljajo nesnovno kulturno dediščino Slovenije. Na otrokom prijazen način je predstavljena nesnovna kulturna dediščina, razvrščena v 5 zvrsti. Vsaka kartica vsebuje tudi podatek o geografski umeščenosti dediščine v slovenskem prostoru, ima kratek opis, karakteristično fotografijo, zanimivost ali nalogo. Dopolnjen komplet je nastal s finančno podporo Slovenske nacionalne komisije za Unesco. Več informacij o kompletu kartic na naslovu nesnovna@etno-muzej.si. Učne kartice so na voljo tudi v Trgovini SEM. #naprejvpreteklost #učenjevmuzeju #pomladvmuzeju Video: Peter Vrčkovnik
še novic