Tisoč obrazov fibromialgije v Občinski knjižnici Polzela

Medobčinska matična knjižnica Žalec, 18. april ― V četrtek, 18. aprila 2024, je v Občinski knjižnici Polzela potekalo predavanje z naslovom Tisoč obrazov fibromialgije. Fibromialgija je kronični bolečinski sindrom, za katerega je značilna bolečina po vsem telesu. Drugi simptomi so utrujenost, težave s spanjem in spominom. Nekateri bolniki poročajo tudi o sindromu nemirnih nog, težavah z mehurjem, črevesjem, kožo, preobčutljivosti na hrup, svetlobo, bolečino ali temperaturne spremembe. Sindrom prizadene približno dva odstotka odrasle populacije, več kot 90 odstotkov obolelih predstavlja ženska populacija. Pojavnost sindroma je izjemno narasla zaradi visokega števila prebolelih covid-19, ki lahko povzroči zagon bolezni.  Predavateljica Barbara Gros je predsednica društva Zebra, ...

Distopična prihodnost globalne vasi

Koridor, 18. april ― Ministrsto za prihodnost Kima Stanleya Robinsona je ambiciozen in pomemben primerek znanstvene fantastike, ki žal ne prepriča kot roman. The post Distopična prihodnost globalne vasi appeared first on Koridor – križišča umetnosti.

Zaključek bralnega projekta Mali Savinjčani beremo v Preboldu

Medobčinska matična knjižnica Žalec, 18. april ― V četrtek, 18. aprila 2024, je bilo v Dvorani Prebold slovesno, imenitno in veselo. Uspešno smo namreč zaključili 11. sezono projekta branja Mali Savinjčani beremo, ki je potekal v organizaciji Medobčinske splošne knjižnice Žalec (enota Prebold) in Vrtca Prebold, v njem pa so sodelovali kar 104 mladi bralci pod mentorstvom 11 vzgojiteljic in vzgojitelja. Otroke, njihove starše, skrbnike in vse, ki so nadobudneže spodbujali pri branju in ustvarjanju, so uvodoma nagovorili župan Občine Prebold mag. Marko Repnik, ravnateljica Osnovne šole Prebold Vesna Halužan in direktorica Medobčinske splošne knjižnice Žalec Jolanda Železnik. ...

Podeljene NEB Awards za leto 2024

Fakulteta za dizajn, 18. april ― Žirija NEB Awards je 12. aprila, v Bruslju, v sklopu NEB Festivala, razglasila 20 nagrajencev New European Bauhaus Awards 2024. Na spletni strani https://prizes.new-european-bauhaus.europa.eu/, si lahko ogledate izjemne projekte, ki […] The post Podeljene NEB Awards za leto 2024 appeared first on Fakulteta za dizajn.

[Publikacija] Moč narave za odporna naselja in skupnosti

Inštitut za politike prostora, 18. april ― O urejanju urbanih zelenih površin za prilagajanje na podnebne spremembe   Publikacija Moč narave za odporna naselja in skupnosti je nastala v okviru Podnebnega programa Mreže za prostor. Namenjena je zelo širokemu spektru zainteresiranih za urbane zelene površine in drevesa, ki se v različnih vlogah in organizacijah srečujejo z vprašanji in nalogami urejanja javnih zelenih... The post [Publikacija] Moč narave za odporna naselja in skupnosti appeared first on IPoP - Inštitut za politike prostora.

Nagrada Vasje Cerarja letos za prevod stripa ali risoromana

Misli, 18. april ― V Mariboru so danes v okviru predstavitve programa ob svetovnem dnevu knjige in avtorskih pravic razglasili nominirance za nagrado Vasje Cerarja s področja prevajanja mladinske književnosti. To so Špela Žakelj, Izar Lunaček in Boštjan Gorenc - Pižama. Zmagovalca bodo razglasili konec maja na odprtju 27. Slovenskih dnevov knjige v Mariboru.

Vaje v slogu

Kinodvor, 18. april ― Poletna filmska delavnica za otroke od 11. do 15. leta bo potekala od 5. do 9. avgusta od 9:00 do 14:00. Vpis poteka od 6. maja.

Laksa

Radio Študent, 18. april ― Pred večernim nastopom na Sonici bomo na valovih Radia Študent gostili Lakso, didžeja, kuratorja radijskih oddaj in sokreatorja založbe in serialke re:lax skupaj z re:ni, ki predstavlja tudi drugo polovico b2b nastopa zvečer v Ch

Liadland

Radio Študent, 18. april ― Liadland je umetnica, electro hiphop glasbenica, performerka in aktivistka judovskega rodu, rojena v Palestini. Je kvir umetnica, rojena na presečišču konfliktov, nemirov in kolonialnih sil, njena življenjska pot in ustvarjanje sta se zasidrala v Berlinu.

26. april ob 18. uri: V objemu polarnega sija – z jadrnico po fjordih severne Norveške, potopisno predavanje, Slovenski planinski muzej

Gornjesavski muzej Jesenice, 18. april ― Vabljeni na potopisno predavanje Barbare Popit, ki nas bo popeljala daleč v skrite kotičke severnih norveških fjordov, kjer je doživela objem polarnega sija, ki jo je s svojo energijo, plesom in barvami potegnil v drugi svet. Svet tišine, svet globine vesolja, katerega delček smo, in kjer ima glavno vlogo mati narava. Barbara pravi, da se [...] The post 26. april ob 18. uri: V objemu polarnega sija – z jadrnico po fjordih severne Norveške, potopisno predavanje, Slovenski planinski muzej appeared first on Gornjesavski muzej Jesenice.

Na oder LGL prihajata Medo in Pujsi iz Cicidoja

SiGledal Novice, 18. april ― V Lutkovnem gledališču Ljubljana (LGL) bodo kot zadnjo premiero sezone na oder postavili lutkovno predstavo Medo in Pujsi, ki je nastala po zgodbah pisatelja Sebastijana Preglja in ilustratorja Igorja Šinkovca, ki so najprej izhajale v reviji Cicido. Predstavo, namenjeno otrokom, starejšim od treh let, je režiral umetniški vodja LGL Mare Bulc.

V Ljubljani začetek 16. edicije mednarodnega festivala Sonica

Misli, 18. april ― V Ljubljani se začenja 16. edicija mednarodnega festivala elektronske glasbe in tranzitornih umetnost Sonica. Kot je za STA povedal sokurator festivala Jaša Bužinel, je letošnji festival na temo Glocalisation v osnovi precej podoben minulim edicijam, saj ponujajo tako koncertni in klubski kot spremljevalni program z razstavami in pogovori.

Kinodvor za gluhe in naglušne

Kinodvor, 18. april ― V Kinodvoru bomo v letošnjem letu izvedli deset filmskih dogodkov s prilagoditvami za gluho in naglušno občinstvo. Slovenski filmi bodo predvajani s slovenskimi podnapisi. Pogovori z gosti bodo potekali z izpisovanjem podnapisov na platno in tolmačenjem v slovenski znakovni jezik.

Izobraževanje kot priprava na preizkus (23. 05. 2024)

Zgodovinski arhiv Celje (ZAC), 18. april ― Na podlagi 39. člena Zakona o varstvu dokumentarnega in arhivskega gradiva ter arhivih (Ur. l. RS, 30/2006, 51/2014) in v skladu s 3. členom Pravilnika o strokovni usposobljenosti za delo z dokumentarnim gradivom (Ur. l. RS, 66/2016) bomo v  Zgodovinskem arhivu Celje v četrtek, 23. maja 2024, izvedli strokovno usposabljanje uslužbencev javnopravnih oseb, ki delajo z dokumentarnim […] The post Izobraževanje kot priprava na preizkus (23. 05. 2024) first appeared on Zgodovinski arhiv Celje - Hiša pisanih spominov.

Pogovor s pisateljem Jeroenom Olyslaegersom po projekciji filma Wil

Kinodvor, 18. april ― Po projekciji filma Wil se nam je pridružil Jeroen Olyslaegers, avtor večkrat nagrajene knjižne predloge. Z njim se je pogovarjala Tadeja Krečič Scholten, novinarka in urednica oddaj o kulturi na Tretjem programu Ars Radia Slovenija. Dogodek smo pripravili v okviru tridesete obletnice diplomatskega sodelovanja med Flandrijo in Slovenijo v sodelovanju z diplomatskim predstavništvom Flandrije v Avstriji, na Češkem, Madžarskem, v Sloveniji in na Slovaškem.
še novic