Goriški akceleracionizem: kako razmišljati o mestu daljne prihodnosti

OUTSIDER, 16. maj ― Od pretekle sobote, 11. 5. 2024,  dalje je v novogoriški Carinarnici na ogled razstava z naslovom »Goriški akceleracionizem: uvod« avtorjev Mihe Kosovela in Eve Sušnik (Goriško akceleracionistično gibanje).     Kako naj si predstavljamo mesto prihodnosti? Ne katerokoli, temveč konkretno somestje Nove Gorice in Gorice. Ne jutri ali pojutrišnjem, temveč čez dvesto, tristo, štiristo let. […]

Madeira in Azori – vulkanski otoki sredi Atlantika

Medobčinska matična knjižnica Žalec, 16. maj ― V četrtek, 16. maja 2024, smo se v Občinski knjižnici Polzela prepustili čarom Madeire in Azorov. Svoje nepozabne izkušnje in vtise s potovanja po teh atlantskih otokih je z nami v sliki in besedi delila domačinka Majda Pur. Zelo priljubljena učiteljica na Osnovni šoli Polzela je strastna popotnica, ki je prepotovala že dobršen del sveta. Predavateljica je s svojo energijo in strastjo poskrbela, da so se vsi obiskovalci počutili, kot da so sami potovali po Madeiri. Opisala je prekrasno naravo, raznovrstno rastlinstvo in živalstvo ter bogato zgodovino otoka. Pripovedovala je o ...

Srbija od vzhoda do zahoda – potopisno predavanje

Medobčinska matična knjižnica Žalec, 16. maj ― V četrtek, 16. maja 2024, smo se v Občinski knjižnici Prebold v sliki in besedi s člani Šaleškega jamarskega kluba Podlasica Topolšica podali na odkrivanje kraških lepot in drugih naravnih bogastev Srbije, od Narodnega parka Džerdap na vzhodu države, vse do planine Zlatar in kanjona reke Uvac na zahodu. Maks Petrič in Valerija Stropnik sta predavala o 16. balkanskem jamarskem taboru, svoja doživetja pa je z obiskovalci knjižnice delil tudi mladi jamar Veles Pavrič. Pot jih je najprej vodila v Beograd, sledilo je raziskovanje Donave s čolnom. Odpeljali so se do ...

Beremo skupaj – projekt za petošolce

Medobčinska matična knjižnica Žalec, 16. maj ― Že vrsto let učenci četrtih in petih razredov Osnovne šole Polzela obiskujejo Občinsko knjižnico Polzela v sklopu skupnega projekta spodbujanja branja Beremo skupaj. Tokrat so knjižnico na gradu Komenda v četrtek, 16. maja 2024, obiskali učenci razredov 5. a in 5. b. Sprejela jih je knjižničarka Renata Novak ter z njimi najprej spregovorila o pomenu branja in o tem, kako lahko branje vpliva na naše življenje. Dotaknila se je tudi sodobne tematike. Pogovarjali smo se o pasteh digitalnega sveta, kako lahko čezmerno uporabljanje pametnih naprav vpliva na naše zdravje in razvoj. ...

Kajuhov dom v Celju do prenove na voljo brezplačno

Celje.info, 16. maj ― Stavbo nekdanjega Slomškovega, kasneje Kajuhovega doma, ki del objekta nekdanje Srednje ekonomske šole, bodo v roku dveh let preuredili v Center urbane kulture, prenova bo torej predvidoma končana leta 2026. ... Beri dalje The post Kajuhov dom v Celju do prenove na voljo brezplačno appeared first on Celje.info.

Heroes

Odzven, 16. maj ― Pianist Bojan Gorišek in skladatelj ter multiinštrumentalist Milko Lazar sta med drugimi premierno na koncertu predstavila Lazarjevo priredbo Simfonije št. 4 – »Heroes« Philipa Glassa.

Kritično stanje kritike!

Asociacija, 16. maj ― Po sklepu upravnega odbora društva Asociacija bo v prihodnjih dneh začela delovati posebna strokovna delovna skupina, ki se bo spopadla s problematiko produkcije umetniške kritike NVO, predvsem vprašanjem sofinanciranja tega področja. Povod za  skupine je alarmantno stanje na tem področju, ki so ga še poslabšali rezultati nekaterih javnih razpisov v preteklih mesecih. V društvu smo … Preberi več o Kritično stanje kritike!

SEM v Bratislavi o čebelah

SEM, 16. maj ― Barbara Sosič, Sonja Kogej Rus in Katarina Nahtigal iz SEM so na povabilo lektorata za slovenski jezik na Filozofski fakulteti Univerze Komenskega v Bratislavi (Filozofická fakulta UK v Bratislave Univerzita Komenského v Bratislave), 13. maja predstavile slovensko čebelarstvo in kulturno dediščino, povezano z njim. Pripravile so dve predavanji na temo čebelarstva in panjskih končnic, sledilo je pripovedovanje ljudskih pravljic ter delavnica poslikave panjskih končnic. Prireditve so se udeležili študenti slovenščine, člani krožka čebelarstvo v tretjem življenjskem obdobju, čebelarji na Slovaškem, predstavnik Društva slovensko slovaškega prijateljstva in veleposlanik RS na Slovaškem Stanislav Raščan.

Ljubljanske potujoče knjižnice vozijo že 50 let

Misli, 16. maj ― Ob 50. obletnici Potujoče knjižnice Ljubljana je v sklopu Festivala in strokovnega posvetovanja potujočih knjižnic na Kongresnem trgu na voljo ogled 18 polno opremljenih bibliobusov iz Slovenije in tujine. Na današnjem odprtju festivala so poudarili dostopnost do knjig in informacij, ki jih omogočajo potujoče knjižnice.

Potujoče knjižnice vozijo že 50 let

Misli, 16. maj ― Ob 50. obletnici Potujoče knjižnice Ljubljana je v sklopu Festivala in strokovnega posvetovanja potujočih knjižnic na Kongresnem trgu na voljo ogled 18 polno opremljenih bibliobusov iz Slovenije in tujine. Na današnjem odprtju festivala so poudarili dostopnost do knjig in informacij, ki jih omogočajo potujoče knjižnice.

Znan tekmovalni program kranjskega filmskega festivala Krafft

Misli, 16. maj ― Znan je tekmovalni program filmskega festivala Krafft, ki bo letos v Kranju potekal med 15. in 22. junijem. V igri bodo dosežki svetovne filmske produkcije, od režijskega prvenca igralke Paole Cortellesi, ki je v italijanskih kinih premagal Barbie, do pretresljive zgodbe o palestinskem učitelju, ki ga igra lanski Krafftov nagrajenec Saleh Bakri.

SERVIS: Samozaposleni in rojstvo otroka

Asociacija, 16. maj ― V zadnjih mesecih smo prejeli precej vprašanj o tem katere socialne pravice in transferji jim pripadajo v primeru rojstva otroka, kako visoko je nadomestilo za odsotnost od dela v tem primeru in kaj vse morajo urediti, da so do njega upravičeni. Zato smo pripravili prenovljen servisni članek na to temo saj pri vsem tem pogosto … Preberi več o SERVIS: Samozaposleni in rojstvo otroka

Kako zveni narava

Odzven, 16. maj ― Nova plošča glasbenika in skladatelja Mitje Reichenberga Pisma brez besed 2 nadaljuje projekt, v katerem skladatelj glasbi daje pripovedno, programsko vlogo pisanja pisem.

Z odra Otroci pojejo na velike mednarodne pevske odre

Štajerski tednik, 16. maj ― Mlade pevke s Ptujskega so v zadnjih letih dosegle izjemne uspehe na domačih in tujih odrih. Začetek njihove uspešne poti je povezan s projektom Otroci pojejo slovenske pesmi in se veselijo. Če ne bi bilo tega odra, nekatere med njimi sploh ne bi začele peti resneje in svoje petje izpopolnjevati v Vokalni šoli Arsana, ki jo vodi Ana Delin. V desetih letih je v finalu tega edinstvenega pevskega projekta, ki spodbuja petje slovenskih pesmi, nastopilo več kot 30 njihovih učenk.

Milanska Scala lani z rekordno prodajo vstopnic

SiGledal Novice, 16. maj ― Milanska Scala je lansko leto sklenila z 8,7 milijona evrov dobička. Pozitiven rezultat poslovanja je med drugim posledica prodaje vstopnic, ki je lani dosegla rekordnih 37,4 milijona evrov. Povečanje poslovnih rezultatov od leta prej je po besedah milanskega župana Giuseppeja Sale, predsednika fundacije Scala, ki upravlja operno hišo, dvomestno.

V PTL premiera plesnega prvenca Bora Prokofjeva

SiGledal Novice, 16. maj ― V plesnem teatru Ljubljana bo drevi premiera plesno-gibalnega prvenca Bora Prokofjeva Equilibrium. Plesalec in koreograf se bo predstavil s transformativnim performansom, v katerem bo ples postal posoda za osebno metamorfozo, gledalci pa bodo priča globoki evoluciji samoizražanja in identitete skozi nenehno gibanje, so zapisali v PTL.

Zob časa: Tartinijev trg v Piranu arhitekta Borisa Podrecce

OUTSIDER, 16. maj ― »Sloviti arhitekt, strokovnjak za stara mestna jedra, dober poznavalec našega Plečnika, avtor razstave o Plečniku v Parizu, tržaški Slovenec, ki dela in predava na Dunaju, predava pa tudi v Benetkah, prof. Boris Podrecca že od prvih avgustovskih dni skupaj s skupino študentov snuje projekt prenove oziroma ureditve piranskega Tartinijevega trga,« je 22. avgusta 1986 poročal […]

Glina je fina, delavnica za družine

Pokrajinski muzej Ptuj-Ormož, 16. maj ― Ptujski grad, sobota, 14. september 2024, od 10. do 13. ure Dragi otroci, spoštovani starši,  vabimo vas na muzejsko delavnico za družine, na kateri si bomo ogledali razstavo IZ MUZEJSKE GIPSOTEKE.  Na njej predstavljamo mavčne odlitke spomenikov, kipov, medalj, kovancev ter uporabnih in okrasnih predmetov. Ker razstava prikazuje različna likovna dela in izdelke, povezane s […] The post Glina je fina, delavnica za družine appeared first on PMPO.
še novic