Vrača se ŠUGLA!

Ana Monro, 30. maj ― S prenovljenim ter z nadgrajenim konceptom, ki je fuzija umetniškega izobraževanja in raziskovanja v specifičnih/nekonvencionalnih urbanih prostorih. S priznanimi mentorji in z raznolikim žanrskim pristopom. Z odprtimi vrati za manj in bolj izkušene oziroma uveljavljene ustvarjalce z različnih področij performativnih umetnosti. Ter z novim imenom: ŠUGLA PLUS!   VEČ INFORMACIJ           ... The post Vrača se ŠUGLA! appeared first on Ana Monro.

Na pravljični uri odkrivali skrivnosti Lune

Medobčinska matična knjižnica Žalec, 30. maj ― Ko se znoči, na nebu zasveti Luna, zaide pa ob sončnem vzhodu. Vsako noč je drugačna. Kdo je torej Zemljina neutrudna spremljevalka in kakšno skrivnost nosi, smo odkrivali na pravljični uri v Občinski knjižnici Prebold v četrtek, 30. maja 2024. Najprej smo ugotovili, da je naš dom Osončje. V središču je Sonce, okoli njega pa kroži osem planetov. Med njimi je tudi Zemlja. Planeti imajo vsak vsaj po en naravni satelit oziroma Luno. Čeprav Luna ni zvezda, zasveti, ko nanjo posijejo Sončevi žarki. Luna je zato lahko polna, mlaj, prvi ali ...

Razpisne priložnosti (maj 2024)

Asociacija, 30. maj ― Vsak mesec zberemo nekaj razpisnih priložnosti s področja kulture za samozaposlene v kulturi ter druge delavce in delavke na tem področju. Na spodnjem seznamu si lahko ogledate vrsto domačih in tujih priložnosti za razvoj na posamičnih področjih kulture. Domači razpisi Kinoatelje je objavil razpis za prijavo kratkih filmov sekcije Prvi Poleti festivala Poklon viziji. K … Preberi več o Razpisne priložnosti (maj 2024)

Kreadom: Knjigarna-kavarna Maks

OUTSIDER, 30. maj ― Nova Gorica je mlado mesto, kjer se vse od njegovega nastanka srečujejo kulture, pokrajine in ljudje iz vseh vetrov. Nedavno sta se tu srečali tudi kavarna in knjigarna in pri tem še sami postali nov prostor srečevanja. Novo literarno kavarno, ki je nastala s prenovo in združitvijo prostorov nekdanje prodajalne sadja in knjižnega diskonta, so […]

Asociacija sprašuje, evropski kandidati odgovarjajo!

Asociacija, 30. maj ― V društvu Asociacija smo v pripravi na volitve v Evropski parlament 9. 6. 2024 vsem kandidatnim listam, ki kandidirajo za mesta med evropskimi poslanci poslali seznam vprašanj o nekaterih ključnih področjih Evropske kulturne politike. Vse kandidate smo prosili, da na vprašanja strnjeno odgovorijo in jim za odgovore dali dober teden časa. Do objave članka smo … Preberi več o Asociacija sprašuje, evropski kandidati odgovarjajo!

Tria Studio: Lesena večstanovanjska gradnja v Vevčah

OUTSIDER, 30. maj ― V Vevčah, med Vevško cesto in potokom Stara voda, med enodružinskimi hišami in kmetijami, v bližini Ljubljanice in industrijskih objektov so arhitekti iz biroja Tria Studio zasnovali večstanovanjsko stavbo z 18 stanovanji. Na oblikovanje stavbnega volumna so vplivale predvsem specifike konteksta – ozka in dolga parcela je narekovala zasnovo podolgovatega objekta, ki je kot sosednji […]

Novice: Odprtje prenovljene muzejske razstave v Breginju

Tolminski muzej, 30. maj ― V starem jedru Breginja, edinem ohranjenem delu nekdaj slikovite vasice, ki jo je za vedno izbrisal potres leta 1976, je bila že pred leti postavljena muzejska razstava kot spomin na stare čase. Razstavo je takrat v sodelovanju s Turističnim društvom Breginj pripravil Goriški muzej. Ker čas tudi muzejskim postavitvam ne prizanaša, smo se v Tolminskem muzeju ob pomoči Občine Kobarid odločili, da razstavo nekoliko osvežimo. Postavljeni so novi panoji s ...

Srebrni prix Marulić za radijski dokumentarec o Evgenu Bavčarju

SiGledal Novice, 30. maj ― Na hrvaškem otoku Hvar se je včeraj končal 27. mednarodni radijski festival Prix Marulić, na katerem so ustvarjalci dokumentarne radijske oddaje Potovanje na robu noči prejeli drugo nagrado – srebrni prix Marulić v kategoriji radijskih dokumentarcev. Ustvarjalci tega tankočutnega dokumentarca so Saška Rakef, Mojca Delač, Luka Hvalc, Urban Gruden in Evgen Bavčar. V tekmovalnem sporedu tega pomembnega mednarodnega festivala je bilo 31 dramskih in dokumentarnih iger iz 17 držav.

12. Bienale sodobne plesne umetnosti v Sloveniji – Gibanica 2025 - Poziv za prijavo plesnih del

SiGledal Novice, 30. maj ― Ljubljana bo z 12. Gibanico med 6. in 10. majem 2025 ponovno epicenter slovenske sodobne plesne ustvarjalnosti. Bienale bo ponudil osem plesnih del po izboru selektoric Ingride Gerbutavičiūtė, generalne in umetniške direktorice Tanzhaus nrw in Nike Arhar, kritičarke, teatrologinje in publicistke ter eno neposredno uvrščeno delo nagrajenca prejšnje Gibanice.

Poletna muzejska noč

Gorenjski muzej, 30. maj ― Bliža se nam že 22. Poletna muzejska noč. Tudi letos smo za vas pripravili pester in zanimiv program. Vzemite si čas in v soboto, 15. junija, večer preživite v naši družbi. Kaj pripravljamo? GRAD KHISLSTEIN 18.00-21.00 Viteški program s skupino ... Read More

V CD po sedmih letih Magdalena Reiter z novo solo predstavo

Misli, 30. maj ― Koreografinja, plesalka in pedagoginja Magdalena Reiter se po skoraj sedmih letih od zadnje predstave v Cankarjevem domu (CD) tokrat vrača s solo projektom Ponaredki, odtisi in drugi vdori. V novi predstavi se odmika od strogo koreografske in fizične obravnave telesa ter gledalcu predstavlja nekakšen uprizoritveni hibrid, so zapisali v CD.

Žive meje – preprost ukrep za velike učinke

Inštitut za politike prostora, 30. maj ― Sredi maja je občina Ljutomer kot prva med slovenskimi občinami pristopila k pobudi Za žive meje!, pretekli teden pa je prispela še podpisana izjava iz občine Markovci. IPoP je pobudo pripravil v okviru Podnebnega programa Mreže za prostor z namenom, da spodbudi občine k ohranjanju in izboljšanju stanja obstoječih živih mej in k urejanju novih... The post Žive meje – preprost ukrep za velike učinke appeared first on IPoP - Inštitut za politike prostora.

OB 50- LETNICI DRUŠTVA LIKOVNIH USTVARJALCEV TOLMIN ODPRTIH PET LIKOVNIH RAZSTAV!

Revija Primus, 30. maj ―   Piše: Erik Vrčon Društvo likovnih ustvarjalcev Tolmin je bilo ustanovljeno leta 1974. Združuje likovne ustvarjalce iz občin Tolmin, Kobarid, Kanal ob Soči, Miren-Kostanjevica, Komen, Renče-Vogrsko, Nova Gorica, Goriška brda in Sežana. Njihova likovna dela zrcalijo pestrost likovnih praks, ki jih dodatno podkrepijo različne tehnike. Dosedanje strokovno vodstvo so v Društvu likovnih ustvarjalcev Tolmin opravljali ...

Na razstavi v Mariboru 20 plakatov za 20 let Grossmannovega festivala

Misli, 30. maj ― V Vetrinjskem dvoru v Mariboru danes odpirajo razstavo 20 plakatov za 20 let Grossmanna, s katero Grossmannov festival fantastičnega filma in vina obeležuje 20 let praznovanja grozljivk, fantazijskih, znanstvenofantastičnih in drugih žanrskih filmskih kreacij. Ta žanr je zaznamoval tudi Trienale umetnost in okolje EKO v organizaciji UGM.

Raznolikost ustvarjanja v Kvartirni hiši

Celje.info, 30. maj ― Do konca maja so v Kvartirni hiši na ogled dela, ki jih je ustvaril konjiški slikar, grafik, scenarist in kipar Milan Lamovec – Didi. Razstavo je naslovil z Raznolikost ustvarjanja. ... Beri dalje The post Raznolikost ustvarjanja v Kvartirni hiši appeared first on Celje.info.

Poletna muzejska noč 2024

Pokrajinski muzej Ptuj-Ormož, 30. maj ― V soboto, 15. junija 2024, bo v slovenskih muzejih in galerijah potekala 22. POLETNA MUZEJSKA NOČ, zato vas vabimo, da se nam med 18. in 24. uro pridružite na Ptujskem gradu! Program:18.00 – 24.00 Brezplačen vstop v muzejske zbirke v Ptujskem gradu 18.00 – 19.30 Grajska čajanka, delavnica za družine 20.00 Koncert na grajskem dvorišču Vaša ušesa […] The post Poletna muzejska noč 2024 appeared first on PMPO.

Objava javnega razpisa za prosto delovno mesto direktorja/ice MMK

Medobčinski muzej Kamnik, 30. maj ― Na podlagi 36. člena Zakona o uresničevanju javnega interesa za kulturo (Uradni list RS, št. 77/07 — UPB1, 56/08, 4/10, 20/11, 111/13, 68/16, 61/17 in 21/18 — ZNOrg, 3/22-zdEB in 105/22-ZZNŠPP) in 1., 9. ter 10. člena Odloka o ustanovitvi javnega zavoda Medobčinski muzej Kamnik (Uradni list RS, St. 3/04 in 29/13) Občina Kamnik objavlja […] The post Objava javnega razpisa za prosto delovno mesto direktorja/ice MMK appeared first on MM:K.

7. 6. 2024 ob 19. uri: Potepanje po Južni Ameriki, potopisno predavanje, Slovenski planinski muzej

Gornjesavski muzej Jesenice, 30. maj ― Klara in Nejc sta z avtom v dobrih petih mesecih prepotovala štiri južnoameriške države. Raziskovala sta čilenske puščave in vulkane, se v Boliviji povzpela na šesttisočak Huayna Potosi, obiskala perujske Ande ter inkovske ruševine. Ogledala sta si tudi življenja polno obalo Atlantika in se odpeljala na konec sveta v mesto Ushuaia ter se borila z [...] The post 7. 6. 2024 ob 19. uri: Potepanje po Južni Ameriki, potopisno predavanje, Slovenski planinski muzej appeared first on Gornjesavski muzej Jesenice.

Stari trg 1977/78 – 2. a razred

Stare slike (Cerknica), 30. maj ― Vse spominske fotografije, ki jih je posnel Jože Žnidaršič nekega dne spomladi leta 1978, vedno je vse razrede fotografiral isti dan,  imajo isto pozicijo: učenci z razrednikom (razredničarko), šola, Ulaka s spomenikom. Tako je bilo tudi z 2. a razredom in njihovo razredničarko Jasno Lekan. Danes pa tem učencem ob pogledu na fotografijo privrejo na […]
še novic