Poslikana Pivka / Marko Šajn: ODHODI / PRIHODI

Hiša kulture v Pivki, 1. julij ― javna poslikava Poslikana Pivka / Marko Šajn: ODHODI / PRIHODI od 1.7.2024 dalje kustosinja Mojca Grmek Poslikana Pivka je večletni projekt (2022–2025) galerije Hiša kulture v Pivki, ki raziskuje stensko slikarstvo, njegov izraz, domet in pomen v javnem prostoru, na primeru majhnega mesta, kot je Pivka. Kot je znano, je osrednji pomen stenskega slikarstva v tem, da umetnost prinaša v javno sfero. Na ta način umetniško delo pridobi najširše občinstvo, tudi tisto, ki nikoli ne vstopi v galerijo, hkrati pa (lahko) postane učinkovit medij družbene komunikacije. Glede na to, da Pivka pred tem projektom ni imela nobene javne poslikave, se zdi še posebej primerna za raziskavo, kakšne učinke ima lahko poslikava na prebivalce mesta, odnose med njimi in družbeno ozračje nasploh. Zato Hiša kulture pojmuje projekt kot nekakšen laboratorij za raziskovanje odnosov med umetnostjo in družbo, ob tem pa se nadeja, da bo pomembno prispeval k razvoju vizualne podobe mesta in promociji vizualne umetnosti sploh. Leta 2022 je slikar Leon Zuodar na dvorišču za Hišo kulture izvedel poslikavo z naslovom Artist at Work, ki tematizira delo umetnika, njegov prispevek k razvoju družbe in družbeno percepcijo sodobne umetnosti. Naslednje leto je slikarka in ilustratorka Petra Preželj poslikala steno podpornega zidu ob vrtcu Mavrica. Poslikava s prepletom figur živali, rastlin, ljudi in fantastičnih bitij na ozadju z abstraktnimi vzorci in elementi krajine ostaja odprta za interpretacijo, kar umetnica sugerira tudi z naslovom – Povej zgodbo. V letošnjem letu je slikar Marko Šajn izvedel poslikavo na steni objekta v bližini železniške postaje ob glavni cesti skozi Pivko. Umetnik je poslikavo zasnoval v povezavi z lokacijo, kjer se nahaja, saj prikazuje zamrznjen posnetek vsakodnevnega vrveža – ljudi, ki hitijo po opravkih, nakupih ali v službo, s potovalnimi torbami tečejo na vlak ali z nahrbtniki na ramenih iščejo prostor za avtostop. Kar jim je skupno, je gibanje; vsem se bolj ali manj mudi in ni
MIHA MAJES: LOS CAPRICHOS / HEDONIC CALCULUS

MIHA MAJES: LOS CAPRICHOS / HEDONIC CALCULUS

Sodobna umetnost (Aljoša Abrahamsberg), 1. julij ― Več medijska praksa Miha Majesa govori o spajanju in prevpraševanju relacije koncept-vizualno in ponazarjajo moralo, vzroke in posledice sodobne potrošnjiške družbe poznega kapitalizma. Objekti, slike in asemblaži v svojih nasičenih barvah in pretiravanju z detajli gledalca nagovarjajo na številnih nivojih in med seboj vlečejo vzporednice s kultnim delom Francesca de Goye; Los Caprichos. Majes uvaja naslov te grafične zbirke 18. Stoletja kot apropriacijo v lasten razmislek, normative historičnega obdobja Romantike pa namensko dekonstruira in na novo prireja (remake) ter moralizira. Vsakdanjost postane grozeča in banalnost vznemerljiva. Avtor na takšen način vleče vzporednice s historičnim romantičnim slikarstvom in daje pomen transgeneracijskem, transnacionalnem in transhistoričnem; kar ostaja so univerzalne norosti in neumnosti družbe; čas teče, stvari pa ostajajo iste. Na drugi strani Majes v podnaslov razstave uvaja (apropriira) naslednji teoretični koncept; Hedonic calculus (t.j. politično-teoretska predispozicija uvedena s kombinacijo hedonizma in demokracije- iskanju užitkov in izogibanju bolečinam in se uporablja za oceno, koliko užitka ali bolečine bi povzročilo neko dejanje. Vzročna posledičnost tako določa subjekt in v širšem kolektivno; na eni strani določa travmo in na drugi užitek. To raziskovanje meje med užitkom in nasičenjem (bolečino) gledalca pušča v negotovosti in ga pozicinora v percepciji stvari. Avtor gledalcu prepušča izračun/delo hedoničnega calculusa. Majes v svojem vizualnem jeziku nagovarja in dekonstruira številne estetike, slogovne in ikonografske značilnosti, ter predpostavlja kompleksnosti sodobnega časa ter prostora in hkrati pa opredeljuje transmutacijo sodobne identitete, katera je stalno v transformaciji in objektivno nedosegljiva/nedoločljiva.
VideoDvorišče.15 (2024-06-28)

VideoDvorišče.15 (2024-06-28)

DIVA video arhiv, 1. julij ― Program Pokrajine, prostori je kuriral sodelavec Postaje DIVA Robert Kuret. Izbral je filme, ki se na tak ali drugačen način ukvarjajo s pokrajinami: tako notranjimi kot zunanjimi. Sodelujejo:Ana Brumat, Ester Ivakič, Blaž Kutin, Blaž Murn, David Paige, Maja Prelog, Juš Premrov. Projekcija in pogovor na notranjem dvorišču Galerije Škuc v četrtek, 4. 7. 2024, ob 21.00. Več

Od 5. julija 2024 dalje: Dežela med Peco in Pohorjem iz objektiva Toma Jeseničnika, Slovenski planinski muzej

Gornjesavski muzej Jesenice, 1. julij ― Čudovito deželo gorskih vrhov Karavank nam z izbranimi fotografijami približa izvrstni slovenski fotograf Tomo Jeseničnik. Že zgodaj se je povzpel na sveto goro Koroške, v kateri spi kralj Matjaž. Njegova strast do fotografije ga je vodila še višje, tja kjer je lahko ujel veličasten pogled na gore in dolino reke Meže. Svoj izostren pogled usmerja [...] The post Od 5. julija 2024 dalje: Dežela med Peco in Pohorjem iz objektiva Toma Jeseničnika, Slovenski planinski muzej appeared first on Gornjesavski muzej Jesenice.

Potujoča razstava: Gledališče Möderndorfer

SiGledal Novice, 1. julij ― Razstava je nastala kot nekakšno »logično nadaljevanje« monografije Gledališče Möderndorfer, v kateri se Vinko Möderndorfer posveča 106 uprizoritvam, ki jih je režijsko zasnoval v dobrih štirih desetletjih. Avtor je ob izidu knjige zapisal: »Že v zgodnjih osemdesetih letih, pa tudi kasneje, se mi je zdelo, da bi bilo fino videti gledališče skozi občutljivo fotografovo oko. Da je gledališka fotografija lahko samostojna umetnost. /…/ Od gledališke predstave namreč ostanejo samo fotografije in pa vtisi, ki jih gledalci odnesejo s sabo. Vse ostalo se po zadnji predstavi spremeni v prah pozabe.«

Začenja se 29. Festival Bled

SiGledal Novice, 1. julij ― Z odprtjem razstave Od portreta do karikature bratov Poklukar in predstavo Iztoka Mlakarja se drevi ob 19.30 v Festivalni dvorani na Bledu začenja tradicionalni, 29. Festival Bled. Mednarodni glasbeni festival bo na treh različnih lokacijah na Bledu do 14. julija ponudil 14 koncertnih dogodkov.

Romantični junak sredi gradbišča

Vrabec Anarhist, 1. julij ― Moj ljubek Graz, s prikupnimi vrtovi in skritimi kotički je ob mojem prihodu izgledal kot eno veliko in glasno gradbišče. Zvok smeha in harmonike je tako zamenjal zvok najrazličnejših strojev, ki jih poganja elektrika. The post Romantični junak sredi gradbišča first appeared on Vrabec Anarhist.

NOVO na Ani Desetnici v LJUBLJANI: festivalski BUS! (5.7.)

Ana Monro, 1. julij ― Brezplačna LPP festivalska linija // od Pošte (v centru) do Kino Šiška. Vozni red: 17:00, 17:30, 18:30, 19:30, 20:30, 21:30. Prvi dan Ane Desetnice v Šiški (5. 7.) se lahko z mestnim avtobusom brezplačno (pri)peljete do postaje Kino Šiška, kjer vas bodo pričakali člani performativne vodniške službe, in vas pospremili na festivalska prizorišča. Morda pa ... The post NOVO na Ani Desetnici v LJUBLJANI: festivalski BUS! (5.7.) appeared first on Ana Monro.

Novo na festivalu v LJUBLJANI – promocijske TABLE!

Ana Monro, 1. julij ― Festivalska prizorišča v Ljubljani smo letos obeležili s promocijskimi tablami, na katerih je med drugim zapisan program dogodkov, vse ostale pomembne informacije o Ani Desetnici 2024 pa najdete tudi TUKAJ. Za festivalsko podobo tabel je poskrbela Tina Žen.         The post Novo na festivalu v LJUBLJANI – promocijske TABLE! appeared first on Ana Monro.

Umrl albanski pisatelj Ismail Kadare

Misli, 1. julij ― Umrl je ugledni albanski pisatelj in večkratni nominiranec za Nobelovo nagrado za literaturo Ismail Kadare. V slovenščino so prevedeni njegovi romani General mrtve armade, Zlomljeni april in Palača sanj. Kot so sporočili zdravniški viri in njegov založnik, je 88-letni Kadare umrl davi zaradi srčnega infarkta.

Z Ano Desetnico v LJUBLJANI se začenja tudi sezona REKE SEDMERIH IMEN! (2.7.)

Ana Monro, 1. julij ― V torek, 2. 7. ob 22:00, se bo v okviru programa 27. mednarodnega festivala uličnega gledališča Ana Desetnica 2024 na Šuštarjevem nabrežju ob Ljubljanici in nad njo odvila nova uprizoritev performativnega spektakla Reka sedmerih imen! Vabljeni, da skupaj z odličnimi ustvarjalci z različnih umetniških področij soustvarite urbano legendo o njenem nastanku ter mitski zgodovini, ki ... The post Z Ano Desetnico v LJUBLJANI se začenja tudi sezona REKE SEDMERIH IMEN! (2.7.) appeared first on Ana Monro.

p/q – Rational number decimals as rhythmic pattern

PIFcamp, 1. julij ― In this project, Ingo Randolf is searching for repeating decimal numbers to use the repeating patterns as rhythms. To do so, a pattern-recognition algorithm finds repeating patterns in a brute-force method of dividing prime numbers. These patterns will then be used as input to a rhythm machine. Rational numbers are numbers that can be written … Continue reading p/q – Rational number decimals as rhythmic pattern The post p/q – Rational number decimals as rhythmic pattern appeared first on PIFcamp.

Začenja se 29. Festival Bled

Misli, 1. julij ― Z odprtjem razstave Od portreta do karikature bratov Poklukar in predstavo Iztoka Mlakarja se drevi ob 19.30 v Festivalni dvorani na Bledu začenja tradicionalni, 29. Festival Bled. Mednarodni glasbeni festival bo na treh različnih lokacijah na Bledu do 14. julija ponudil 14 koncertnih dogodkov.

Cerknica 1984/85 – 8. a razred

Stare slike (Cerknica), 1. julij ― V šolskem letu 1984/85 še zadnjič skupaj slikan pred telovadnico v Cerknici 8. a razred, s svojo razredničarko Majo Milavec. Kot prejšnja tri leta so tudi v 8. razredu zavzeto zbirali star papir. Največkrat kar od hiše do hiše. A to leto se jim je ponudila zelo lepa priložnost, da v enem dnevu naberejo poln kontejner papirja. […]

Mineva 20 let od smrti igralca Marlona Branda

Misli, 1. julij ― Mineva 20 let od smrti ameriškega filmskega igralca Marlona Branda. S sugestivno, čustveno motivirano igro in upodobitvami likov obstrancev in upornikov je postal idol in ikona ameriškega filma. Bil je nepozaben kot Stanley Kowalski v filmu Tramvaj Poželenje, kot Terry Malloy v Na pristaniški obali in kot Don Vito Corleone v Botru.
še novic