Vojko Štuhec / Kipar

UGM, 11. julij ― S svojim delom je Vojko Štuhec pustil viden pečat v mariborskem in širšem slovenskem prostoru. Njegovo delo se vpisuje v širok tok sodobnega slovenskega kiparstva sedemdesetih in osemdesetih let, ki se je zavzemalo za osvoboditev kiparske forme in uporabo novih izraznih možnosti.

V Register vpisana nova enota: Priprava pletenic

SEM, 11. julij ― V Register nesnovne kulturne dediščine je bila vpisana 120. enota nesnovne kulturne dediščine - Priprava pletenic. Pletenice so iz boljšega kvašenega testa pleteni kruhi različnih oblik, ki jih po regionalnih recepturah pripravljajo v večjem delu Slovenije. Pečejo jih ob večjih koledarskih ter osebnih praznikih, ob zaključku del, dandanes so tudi del slovesnih pogostitev ter gostinske in turistične ponudbe. Trenutno je ob enoti evidentiran en nosilec: Društvo kmetic Brežice. Društvo kmetic Brežice je bilo ustanovljeno leta 1976 in danes združuje več kot 200 članic iz različnih krajev. Društvo ima 15 aktivov kmečkih žena, ki delujejo v vseh 20 krajevnih skupnostih Občine Brežice. Deluje na področjih kmetijstva, izobraževanja, usposabljanja, turizma in turističnega razvoja ter organizira različna predavanja, tečaje, ekskurzije in prireditve. Članice društva se povezujejo v želji po pridobivanju novega znanja in prenašanju tradicionalnega znanja, ohranjanju in obujanju podeželske dediščine, zlasti npr. kulinarične dediščine in ročnih del. Aktivno sodelujejo v lokalnem, regionalnem in širšem prostoru ter skrbijo za promocijo lokalne kulinarične dediščine (npr. različne pletenice, pleteno srce, mlinčevke, bizeljski ajdov kolač). Društvo organizira razstave in sejme, članice z domačimi dobrotami sodelujejo na številnih dogodkih in prireditvah. Leta 2016, ko je društvo praznovalo 40-letnico delovanja, so izdali bilten o organiziranem delovanju kmečkih žena, ob tej priložnosti je društvo prejelo tudi priznanje Občine Brežice. Za dolgoletno uspešno delo in prispevek k prepoznavnosti Občine Brežice so članice prejele priznanje tudi v letu 2021. Register trenutno obsega 120 vpisanih enot in 363 evidentiranih nosilcev nesnovne kulturne dediščine. Naslednji rok za oddajo pobud za vpis novih enot v Register je 15. 9. 2024.

V Brežicah konec avgusta prvi festival evropskega filma

Misli, 11. julij ― V Brežicah bodo konec avgusta pripravili prvi festival evropskega filma, za katerega organizatorji upajo, da bo postal tradicionalen. Od 28. do 31. avgusta si bo v prostorih Posavskega muzeja Brežice mogoče po ugodni ceni ogledati 10 evropskih filmov. Na koncu bodo podelili tudi nagrado za najboljši film po izboru občinstva.

[Napoved] Moč narave v mestih

Inštitut za politike prostora, 11. julij ― Moč narave v mestih Ozelenjevanje mest za prilagajanje na podnebne spremembe 12. november 2024, Ljubljana Obnova narave in krepitev njenih koristi za človeka in okolje dobivata s podnebnimi spremembami v urbanih politikah vedno večji pomen. Sposobnost narave, da lahko učinkovito blaži posledice podnebnih sprememb, je še posebno pomembna v urbanem okolju, kjer živi večina prebivalstva.... The post [Napoved] Moč narave v mestih appeared first on IPoP - Inštitut za politike prostora.

19. julij 2024 ob 21. uri: FILMI POD LIPO – Telo / Body, Muzej Kranjska Gora

Gornjesavski muzej Jesenice, 11. julij ― Program SLO Program ANG   Vabljeni na drugo filmsko projekcijo, ki jo pripravljamo v sodelovanju s SAGAR Kolektivom. Vstop prost.   19. julij 2024 ob 21. uri Telo | Body Slovenija, Severna Makedonija, Hrvaška | dokumentarni| 2023 | 91' Scenarij in režija: Petra Seliškar Angleški podnapisi NAPOVEDNIK Gostili bomo protagonistko filma, Urško Ristić. Režiserka Petra [...] The post 19. julij 2024 ob 21. uri: FILMI POD LIPO – Telo / Body, Muzej Kranjska Gora appeared first on Gornjesavski muzej Jesenice.

Emil Jurcan: Prenova rimskega teatra

OUTSIDER, 11. julij ― Najprepoznavnejši simbol izjemne kulturne dediščine Pulja je rekonstruirana rimska arena, ki danes živi drugo življenje kot prizorišče velikih kulturnih dogodkov. Podobno usodo so v sklopu prenove arheološkega muzeja namenili ostalinam rimskega teatra, ki se nahaja tik ob muzejski stavbi. Arheološki spomenik so v sklopu prenove arhitekti iz zadruge Praksa preuredili v avditorij, kjer se sodobnost […]

Aljoša Toplak: „Film je eden izmed medijev, v katerem se lahko izražam“

Štajerski tednik, 11. julij ― Aljoša Toplak je doma v Stojncih v občini Markovci. Star je osemindvajset let, po izobrazbi filozof, ob tem pa še video-esejist, potopisec in filmar, ki v tem času pripravlja magistrsko nalogo o smislu življenja po avstrijskem filozofu Ludwigu Wittgensteinu. Ptujčani smo ga v zadnjem času občasno srečevali v Mestnem kinu Ptuj, v pogovorih s slovenskimi filmskimi ustvarjalci, režiserji in igralci. Nazadnje pa se je ptujskemu filmskemu občinstvu predstavil s svojimi kratkimi filmi, ki reflektirajo usodo umetnikov v sodobnem svetu hiperprodukcije. Film je namreč eno od področij njegove ustvarjalnosti. Govori pa o tem, kako se umetniki, ustvarjalci dandanes počutijo odveč, ker je toliko vsega, toliko nasičenosti, hiperprodukcije.

Na gradu Borl nocoj tudi operni večer

Štajerski tednik, 11. julij ― Grad Borl je med ljudmi vedno bolj priljubljena in obiskana turistična točka. Z obiskom so v prvih mesecih delovanja zadovoljni. V Javnem zavodu Belanu, ki skrbi za promocijo in aktivnosti na gradu, so zaradi dobrega obiska sprejeli odločitev, da bo ob koncih tedna grajska kavarna odprta dve uri dlje.

Režiserka Enya Belak o plesni mreži Aerowaves

Kinodvor, 11. julij ― Ob premieri dokumentarnega filma 25 let Aerowavesa smo se pogovarjali z režiserko Enyo Belak. Spregovorila je o svoji umetniški poti, zakulisju snemanja filma in pomembnosti mednarodne mreže Aerowaves za uveljajoče se plesalke in plesalke. Projekcija je potekala v okviru mednarodne konference daCi – Dance and the Child International in v sodelovanju z Mednarodnim festivalom dokumentarnega filma DOKUDOC.

Začetek Filma pod zvezdami s finsko tragikomedijo

Misli, 11. julij ― Na Ljubljanskem gradu bo do 3. avgusta potekal tradicionalni Film pod zvezdami. Predvajali bodo 24 filmov, med uspešnicami bo na ogled šest premier oziroma predpremier, slovenski film in slovenska manjšinska koprodukcija. Film pod zvezdami danes odpira finski film Jesensko listje (Kuolleet lehdet) režiserja Akija Kaurismakija.

Kubus & Mindful Food Design

PIFcamp, 11. julij ― As part of KUBUS Fransisca Tan will offer insights into her work as a food experience designer and creative producer. Join her for sensory explorations connecting food, ecosystem thinking and mindfulness.  She will dedicate some of her time to further develop and prototype on two of her ongoing projects: ArtEO: Environmental Data for Artists & … Continue reading Kubus & Mindful Food Design The post Kubus & Mindful Food Design appeared first on PIFcamp.

Nadgradnja COBISS Ele

Knjižnica Postojna, 11. julij ― Bralci e-knjig ste verjetno že opazili, da izposoja e-knjig ne poteka tako, kot bi morala. Izkazalo se je, da platforma Cobiss Ela ne zagotavlja ustrezne varnosti oz. zaščite avtorskih del, zato jo njeni snovalci nadgrajujejo. V nadaljevanju so navedene priporočene bralne aplikacije ter navodila za nalaganje e-knjig.

V Locarnu svetovna premiera Igrišča ne damo! Klemna Dvornika

Misli, 11. julij ― V uradni program mednarodnega filmskega festivala v Locarnu Locarno Kids Screenings se je uvrstil otroški film Igrišča ne damo! režiserja Klemna Dvornika. Film bo na sporedu 11. avgusta. Je prvi slovenski film prikazan v festivalskem sklopu, ki je namenjen občinstvu najmlajših gledalcev, so sporočili iz Slovenskega filmskega centra (SFC).
še novic