Bili smo nič, bodimo vse

Bili smo nič, bodimo vse

Airbeletrina, 15. maj 2013 ― Naša generacija je prva po drugi svetovni vojni, ki živi slabše od svojih staršev. Tisto, kar je bilo nekoč samoumevno – služba, stanovanje, družina –, danes postaja vse bolj nedosegljivo. Ko potegnemo črto, se vsa vprašanja zvedejo na vprašanje denarja. Kdor nima službe in ne služi denarja, ne more plačevati najemnine, kaj šele kredita, in ob trenutnih življenjskih stroških zelo težko načrtuje družino.
Veliki Gatsby se vrača

Veliki Gatsby se vrača

Airbeletrina, 15. maj 2013 ― Pripadam zadnji generaciji, ki je morala za obvezno maturitetno čtivo pri angleščini prebrati Velikega Gatsbyja F. Scotta Fitzgeralda. Ko pomislim na maturo, se spomnim na vročino gimnazijske učilnice, na zadnje dni maja in junija, ko so se nam potne roke lepile na klopi in smo dekleta nosila obleke, za katere bom svoji hčeri rekla, da za v šolo niso primerne. Spomnim se, da je bilo v času naše mature svetovno prvenstvo v nogometu in da je bila polovica table popisana s športnimi stavami sošolcev. Veljalo je pravilo, da profesorji te polovice table ne smejo zbrisati v nobenem primeru. Četudi bi nanjo radi napisali zadnje napotke pred maturo. Tista polovica table je bila nedotakljiva in profesorji so se tega držali. Bržkone so slutili, da bo na koncu tudi to tisto, po čemer se bomo spominjali gimnazije.

Matej Kocjan Koco: Skrivnostni svet elementov

Stripburger, 15. maj 2013 ― Normal 0 21 false false false SL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Table Normal"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-qformat:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:11.0pt; font-family:"Calibri","sans-serif"; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-fareast-font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-theme-font:minor-fareast; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi;}  Matej Kocjan Koco: Skrivnostni svet elementov. Razvoj sodobne kemije v str

Uspeli smo z imenovanjem člana delovne skupine, ki uživa našo podporo

ZKDS, 14. maj 2013 ― V postopku kandidiranja članov delovne skupine za trajni dialog na področju nevladnih organizacij pri ministrstvu za kulturo (stvar je potekala v CNVOS) je bil za člana izbran tudi Tomaž Simetinger, umetniški vodja folklorne skupine France Marolt iz Ljubljane, ki ga je podprla ZKD Slovenije. Zdi se nam pomembno, da imamo v tem času, ko se bo spremeila večina zakonodaje, v skupini svojega človeka, ki mu bomo lahko vsak hip posredovali svoja mnenja in predloge. Druga dva člana sta postala Andrej Srakar, predsednik društva Asociacija (ki združuje dobršen del nevladnih društev s področja alternativne kulture) in publiicistka in teoretičarka sodobnega plesa Jedrt Jež Furlan, katere kolumne sicer lahko spremljate v časopisu Dnevnik. Kategorija: SplošnoDatum: torek, 14 Maj, 2013Kraj: Ljubljana

Sprehod Stadium Nowhere

MAO, 14. maj 2013 ― Stadium NOWHERE je umetniški projekt danske arhitektke Gitte Juul v sodelovanju s skupino študentov iz ljubljanske fakultete za arhitekturo. Razkriva zgodbo Plečnikovega stadiona od njegovih začetkov, do možne prihodnosti skozi prizmo sedanjega časa. S sprehodom mimo pomembnejših arhitektovih del se bo razkrila zgodovina stadiona.

Od kod prihajam

MAO, 14. maj 2013 ― Zaključna produkcija delavnic uprizoritvene umetnosti za najstnike, ki temelji na povezovanju v skupnosti. Z uporabo pesmi ameriškega pesnika Georga Ella Lyonsa so se udeleženci seznanili s pristopi in tehnikami, kako predstaviti svoje zgodbe o domu, tradicijah, skupnostih in kulturi. Vabljeni v Mini teater na uprizoritveni dogodek!
Bibliotekarski terminološki slovarji z vmesnikom ASPplus

Bibliotekarski terminološki slovarji z vmesnikom ASPplus

Biblio terminologija, 12. maj 2013 ― V začetku meseca maja so pri Amebisu dali v uporabo nov vmesnik za delo s slovarji na portalu Termania. Vmesnikoma Termania za Android in Termania za iPhone so dodali še vmesnik za operacijski sistem Windows, ki pa so ga zaradi povsem marketinških razlogov in v spomin na predhodne Oknom namenjene aplikacije poimenovali ASPplus. Začetna in javnosti že dostopna različica aplikacije ASPplus (beta) vsebuje ta hip 35 slovarjev, ki se ponašajo s preko 1,67 milijona gesel, vendar se seznam slovarjev dinamično spreminja, saj stalno dodajajo nove slovarje – po lanskih izkušnjah v povprečju več kot en slovar mesečno. Poleg splošnih slovarjev za nekaj jezikov so vključeni tudi terminološki slovarji, ki pokrivajo specifična področja, na primer slovarji s področja medicine, biologije, poslovnih ved, avtomobilizma … dva sta seveda tudi bibliotekarska. Vsi slovarji v paketu ASPplus so, podobno kot na spletni Termanii, trenutno brezplačni in prosto dostopni, odvisno od želja in zahtev založnikov pa bodo nekateri slovarji lahko sčasoma tudi plačljivi, zato že razvijajo rešitev, ki bo to omogočala na vseh Amebisovih vmesnikih. Pričakujemo, da bodo kmalu na voljo tudi različice ASPplus za pametne mobilnike in tablice. ASPplus vsebuje nekatere nove funkcionalnost, ki smo si jih mnogi želeli že na Termanii, pa jih tam za zdaj še ni. Za lažje in hitrejše iskanje si lahko uporabnik programa ASPplus pomaga z enostavno nastavljivimi trenutnimi ali trajnimi filtri, s katerimi izbere in določi, po katerem slovarju (katerih slovarjih) želi iskati.       Malo nostalgije za tiste, ki ste uporabljali Amebisove slovarje starejših verzij in na starejših operacijskih sistemih. Levo spodaj Windows95 na še vedno delujočem prenosniku Toshiba Satellite iz tistih časov. Slovar slovenskega knjižnega jezika je prišel na enajstih 3,5" disketah, treba ga je bilo namestiti na računalnik, potem pa je "delal ko šus". Stara knjižna polica in najnovejša ikona za ASPplus.
še novic