Največ nagrad jubilejnega 20. FSF za Burgerjev film Ivan

Največ nagrad jubilejnega 20. FSF za Burgerjev film Ivan

Misli, 16. september 2017 ― Na jubilejni 20. izdaji Festivala slovenskega filma (FSF) je največ vesen prejel film Janeza Burgerja z naslovom Ivan. Med drugim za najboljši igrani celovečerec in scenarij, najbolj pa je prepričal tudi kritike. Za najboljši film festivala je obveljal dokumentarec Družina Roka Bička, vesno za režijo pa je pobrala Hanna Slak za Rudarja.
AA + Aljaž Zupančič

AA + Aljaž Zupančič

ŠUM, 16. september 2017 ― PDF: sum7_zupancic+AA Design: AA (Anja Delbello & Aljaž Vesel)   /plakat je adaptacija članka Hypernegative Technotheology Aljaža Zupančiča, ki je izšel v ŠUM#7:Poteza 37. Plakat je (bil) predstavljen na razstavi Resnica in laž, dogodku v sklopu festivala Indigo 2017/

Kritiško-novinarski seminar 9. bienala lutkovnih ustvarjalcev Slovenije: Za črnim oblačilom

Koridor, 16. september 2017 ― Foto: Hiša otrok in umetnosti   “Lepo vas pozdravljam. Z menoj greste na eno prav posebno potovanje po svetu.” Po uvodnem nagovoru smo postavljeni na preprogo, ki jo obdajajo različni scenski/kontinentalni kotički in potovanje Za petimi gorami idejne vodje in režiserke Irene Rajh se prične. Zvoki letališkega terminala nas imaginarno prostorsko umestijo na letališče, kjer […] The post Kritiško-novinarski seminar 9. bienala lutkovnih ustvarjalcev Slovenije: Za črnim oblačilom appeared first on Koridor – križišča umetnosti.

Seine - Sno sna | Recenzija

13. brat, 16. september 2017 ― Skoraj leto dni je naša najljubša in seveda domača založba Moonlee počivala. Potem pa nas kot strela z jasnega preseneti nov bend Seine, za katerega moram priznati še nisem slišal ali pa sem ob trajnem presežku podatkov preslišal. Ob informaciji, da je zasedba nastala na pogorišču razpadlih hrvaških Vlasta Popić (prav tako varovanci Moonleeja), je slika že bolj jasna. Album z 10imi komadi nas že na začetku umiri s Fugazi bas linijo in z zasanjanim vokalom. Kar pa ni nič čudnega. Naslov Spavam ne bi mogel biti bolj ustrezen. Tudi nadaljevanje je v podobnih ritmih, ob katerih ne bomo ravno skakali po stropu, bomo pa opazovali deževne kaplje skozi neumita okna. Boljšega časa za izid albuma res ne bi mogli izbrati, vreme je odlično, vlažno in spokojno. Preseneti nas vokal, ki zveni povsem ženstveno in bi nas zlahka preslepil glede svojega spola. Kar naredi celotno glasbo še bolj zunajzemeljsko. Album po eni strani kokerira s folkom, tako da bi lahko slišali celo vpliv Dunje Knebl, po drugi strani pa precej bolj sodoben folk, z začimbo kot je otroška pesem Bubamara, ki prav zaradi svoje posebnosti preseka tok albuma. Sploh ker se nadaljuje z nihilistično Ko, ko vokalist Ivan skoraj dobesedno izbruha vse notranje konflikte. Ko folk malce popusti, nas objame nojzerska atmosfera Puške, tako da lahko tudi privrženci sodobne hrvaške tradicije noise rocka doživijo svoje trenutke sreče. A ne za dolgo, saj Janko predstavlja acapella folk skladbo. Pomanjkanje raznolikosti albumu Sno sna res ne moremo očitati. Odprto uho bo našlo marsikaj, sploh po večkratnem poslušanju. Prav zanimiva mora biti izvedba določenih skladb v živo. Odličen debi.
Spirits, straight edge stare šole!

Spirits, straight edge stare šole!

SPRP, 16. september 2017 ― Iz bostonske province hardcora prihajajo novi posnetki. Slednje so »zakrivi« člani skupine Spirits, ki so pred dnevi izdali album z naslovom »Unrest«. Plošča nosi 12 pesmi, ki nas popeljejo v svet hitre in angažirane glasbe, temeljujoče na stari šoli hardcore punka, kar nas lahko še dodatno razveseli. Za izdajo so družno poskrbele založba Here and Now records, State of Mind Recordings, Useless Pride Records in Ride & Hun Music, zadeva pa je dostopna na vinilki, kaseti ter na CD-ju. Unrest by Spirits Spirits veljajo za straight edge postavo, katera je prvenec navrgla v začetku leta 2015. Od takrat je šla njihova pot samo še navzgor, kakor tudi prepoznavnost. Kar nas lahko veseli je to, da so obdržali brzino in globoko sporočilnost, zapakirano v brezkompromisne kitarske rife. Gre za energičen band, ki ve kaj dela in to počne z veseljem. Vodilo »be kind to one another« pa naj ne spremlja samo skupino Spirits, ampak tudi vse nas. Prijetno poslušanje! Člani skupine Spirits. Foto: Spirits fb Piše: Matej Urbanč

9. Bienale lutkovnih ustvarjalcev Slovenije: 3. dan

Koridor, 16. september 2017 ― Tretji dan bienala se je začel s ponovitvijo tekmovalne predstave Medved in mali (Lutkovno gledališče Ljubljana) ter uprizoritvijo pedagoško usmerjene predstave Za petimi gorami (Hiša otrok in umetnosti/Lutkovno gledališče FRU-FRU). Predstava je otroke popeljala skozi svet geografije ter jim predstavila nekatere značilnosti šestih narodov. Potem je sledil pogovor o predstavah, videnih v prejšnjem dnevu, ki […] The post 9. Bienale lutkovnih ustvarjalcev Slovenije: 3. dan appeared first on Koridor – križišča umetnosti.

Kritiško-novinarski seminar 9. bienala lutkovnih ustvarjalcev Slovenije: Nauk o odprtosti, strpnosti in prijaznosti

Koridor, 16. september 2017 ― Foto: Urška Boljkovac / LGL Ena izmed predstav v produkciji Lutkovnega gledališča Ljubljana, ki so bile uvrščene v tekmovalni program 9. Bienala lutkovnih ustvarjalcev Slovenije, je inscenacija slikanice Bi se gnetli na tej metli. Avtorja slikanice sta Julia Donaldson in Alex Scheffer, ki sta ljubljanskemu občinstvu zelo dobro znana po uspešnicicah Zverjasec in Zverjašček. Vse […] The post Kritiško-novinarski seminar 9. bienala lutkovnih ustvarjalcev Slovenije: Nauk o odprtosti, strpnosti in prijaznosti appeared first on Koridor – križišča umetnosti.

HuXterlTronik = Dani Bedrač + ::vtol:: = Dmitry Morozov

Cirkulacija 2, 16. september 2017 ― Friday, 22nd September 2017 at 20.00 – in the framework of Repetitions exhibition by Peter Rauch two audio-visual performances: HuXterlTronik (SI/ Celje) and ::vtol:: (Dmitri Morozov). HuxterlTronic is unknowingly known, in his variety constantly escaping Dani Bedrač, based in Celje/ Slovenia. ::vtol:: is Dmitry Morozov, a Moscow based artist / these days in residency with […]

Peter Rauch: Ponavljanje – samostojna skupinska razstava

Cirkulacija 2, 16. september 2017 ― Otvoritev “samostojne skupinske razstave” Petra Raucha v Cirkulaciji 2 | Tobačna Ljubljana bo v torek, 19. septembra 2017 ob 20.00; na ogled do 30. septembra 2017. Razstava je odprta vsak dan od 12.00 do 18.00. Dvojčica se dogaja v MSUM – Muzeju sodobne umetnosti na Metelkovi-> PREPIH | Peter Rauch: Paviljon. Luka Prijatelj: De-ikonizacija (ALUO, […]

Kritiško-novinarski seminar 9. bienala lutkovnih ustvarjalcev Slovenije: Oder kot igralnica

Koridor, 16. september 2017 ― Foto: Urška Boljkovac / LGL V svetu otroških predstav na odru velikokrat naletimo na lutke in ostalo likovno podobo, ki sta odmaknjeni od realnosti in nikakor nimata namena natančno poustvarjati vizualnega izgleda vsakdanjega sveta. A če se pri nekaterih zdi, da gledamo likovno preoblikovano podobo realnosti, se v predstavi Medved in mali (Lutkovno gledališče Ljubljana) […] The post Kritiško-novinarski seminar 9. bienala lutkovnih ustvarjalcev Slovenije: Oder kot igralnica appeared first on Koridor – križišča umetnosti.

Kritiško-novinarski seminar 9. bienala lutkovnih ustvarjalcev Slovenije: Nokavt klasični lutkovni obliki

Koridor, 16. september 2017 ― Foto: Boštjan Lah / LGM   Vstop v dvorano in že smo priča igralki-performerki, ki goni kolo na vso silo. Z vso proizvedeno energijo si odrsko luč, povezana na štiri majhne žaromete, proizvaja kar sama. In tako se prične zgodba o zmagi, premagovanju, zmagovanju in preseganju. Po uvodni faktično podprti prezentaciji o metabolizmu človeškega telesa […] The post Kritiško-novinarski seminar 9. bienala lutkovnih ustvarjalcev Slovenije: Nokavt klasični lutkovni obliki appeared first on Koridor – križišča umetnosti.
V Mariboru ponovno veliki mednarodni baletni gala z Bogovim

V Mariboru ponovno veliki mednarodni baletni gala z Bogovim

Misli, 16. september 2017 ― Na velikem odru Slovenskega narodnega gledališča (SNG) Maribor se bodo nocoj ponovno poklonili baletni umetnosti z Velikim mednarodnim baletnim gala koncertom. Poleg domačega baletnega prvaka Antona Bogova in ostalih solistov mariborskega Baleta bodo nastopili še gostje iz evropskih baletnih prestolnic.

20.FSF: Pogovor z avtorji 15. 9. 2017

AKTV, 16. september 2017 ―   Z ekipo AKTV smo v petek, 15. septembra 2017 v živo prenašali drugi letošnji pogovor z avtorji, na katerem so se predstavili avtorji naslednjih filmov: – DEJ POVEJ, ZRISAN'(Domen Lo, 2017) – APOPTOZA (Tomaž Gorkič. 2017) – CHARLATAN MAGNIFIQUE (Maja Pavlin, 2016) – ZAKAJ JE ISTRA TUŽNA (Koni Steinbacher, 2017) – BILA SO TITOVA
Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Misli, 16. september 2017 ― Pri založbi Modrijan je izšel roman španskega pisatelja Joseja Morelle Kakor v megli, pri Didakti nova knjiga kralja skandinavske kriminalke Joja Nesboja iz serije z glavnim junakom detektivom Harryjem Holom z naslovom Žeja, pri založbi Miš knjiga Tine Bilban 50 abstraktnih izumov in pri založbi Zala slikanica Medved in klavir Davida Litchfielda.
1950 Rakov Škocjan – Gozdna drevesnica

1950 Rakov Škocjan – Gozdna drevesnica

Stare slike (Cerknica), 16. september 2017 ― Gozdna drevesnica (Srednje njive) v Rakovem Škocjanu v petdesetih ali na začetku šestdesetih let dvajsetega stoletja. Posnetek je nastal spomladi, ko v drevesnici pripravljajo površine za setev in sejejo semena drevesnih vrst. Delo v gozdni drevesnici je bilo izrazito žensko opravilo, predvsem so bile tu zaposlene žene in dekleta z Unca in Slivic. Nekaj delavk je bilo stalnih, druge […]
še novic