Subkulture in razred: Gregor Tomc in Nejc Slukan

Subkulture in razred: Gregor Tomc in Nejc Slukan

Radio Študent, 5. november 2017 ― Izhodišče za pogovor bo medijska debata, ki se je odvila lani v času t.i. zasedbe Roga. Gregor Tomc je dvignil nemalo prahu z izjavo, da "gre v Rogu za privilegirano mladino iz srednjih in višjih slojev«. Na to izjavo mu je v enigmatičnem članku "Rog ni utopičen, Rog je izrazito topičen" odgovoril Nejc Slukan.
Lev Kreft: spomini na 80ta

Lev Kreft: spomini na 80ta

Radio Študent, 5. november 2017 ― Pogovor z Levom Kreftom, ki je subkulturna gibanja in dogajanje v civilni družbi 80ih spremljal tako s strokovno-teoretskega vidika, kot tudi zaradi lastne konkretne umeščenosti v ZSMJ.  CITATI ZA POKUŠINO:  INTERVJU Z BORUTOM ČINČEM, MLADINA, 2004: 
Izpoved poročevalca ali še en govor

Izpoved poročevalca ali še en govor

LUD Literatura, 5. november 2017 ― Tisto, kar sem si želel, je bil prihod besnega mesije, ki bi nas nasilno razgnal. Mar res tako zelo pogrešamo – brezbožni kot menda smo – duhamorno vzdušje cerkvenega obredja in okostenelih ritualov, da si jih ponovno prirejamo v temačnih in zatohlih prostorih “svobode”?

Petja Zorec: MODA JE MOJ LEK

OUTSIDER, 5. november 2017 ― Skupaj s Petjo sva se nekega popoletnega popoldneva odločila, da bova enkrat pripravila zapis in ga naslovila Moda je moj lek. Zdaj je pozna jesen, pijeva čaj in praznujeva uspešno predstavljeno kolekcijo na Beograjskem tednu mode in pričakujeva Ljubljanskega. Celo brownija si je naročila, saj praznujeva tudi peto obletnico znamke Petja Zorec. Ne moreva se…
Se Emmanuel Macron boji razpada Francije ?

Se Emmanuel Macron boji razpada Francije ?

Marijan Zlobec, 5. november 2017 ― Ob procesu osamosvajanja Katalonije je morda najbolj presenetila hitra reakcija francoskega predsednika Emmanuela Macrona z izjavo, da sprejema samo enotno Španijo. Kaj to pomeni z vidika realnega položaja v Franciji in hipotetično možnega razpada države na več majhnih državic in eno veliko v sredini ? Na to je nemogoče odgovoriti, možno pa je, vsaj delno, […]

Alessandro Baricco: Devetsto

Koridor, 5. november 2017 ― Alessandro Baricco, pri nas zaradi mnogih prevodov dobro poznan italijanski avtor, je med drugim napisal tudi drobno knjižico Devetsto: monolog, ki na pičlih šestdesetih straneh zajame zgodbo, ki se je ne bi sramovala kakšna saga. Zgoščenost in osredotočenost sta krivi za intenzivno zgodbo, ki je kar klicala po uprizoritvi, kar je tudi Bariccova glavna tendenca; […] The post Alessandro Baricco: Devetsto appeared first on Koridor – križišča umetnosti.

SPOMLADANSKI GLEDALIŠKI TROJČEK

SLG Celje, 5. november 2017 ― Gledališče Koper Furio Bordon ZADNJE LUNE Režiser Dušan Mlakar   Ponedeljek, 23. aprila 2018, ob 19.30, Veliki oder SLG Celje   Zadnje lune je igra o staranju, o strahu pred smrtjo in priznanju nemoči pa tudi igra o medgeneracijskem prepadu, o pomanjkanju empatije mladih v odnosu do starostnikov, predvsem pa surova, toda globoka analiza volje do življenja, kakor jo razkrivata profesorjeva izkušnja prostovoljnega »izgnanstva« in nenehno iskanje ravnovesja med pogoji za njegov obstoj in praznino, ki neizogibno ugasne vsako iskro življenja.   Mestno gledališče Ptuj Willy Russell ŠTEFKA VALENTIN Režiser Peter Srpčič   Nedelja, 13. maja 2018, ob 19.30, Veliki oder SLG Celje   Štefka Valentin je komedija za posebno igralko, ki se s humorjem in iskrenostjo poda na pot samospoznavanja. Pri tem pregleda svojo preteklost, da bi se iz nje naučila, spremeni svojo sedanjost in izbere ter ustvari svojo novo prihodnost. Saj ko nehamo biti to, kar smo, lahko postanemo to, kar bi lahko bili. Ko damo stran to, kar imamo, dobimo to, kar potrebujemo. In edino, kar je stalno, je to, da se vse spreminja.    Drama SNG Maribor Simon Stephens TISTI OBČUTEK PADANJA Režiser Janusz Kica   Torek, 19. junija 2018, ob 19.30, Veliki oder SLG Celje   Simon Stephens, eden najbolj prepoznavnih avtorjev sodobnega britanskega gledališča, je igro naslovil po znani pesmi Patti Smith. Z navdihom rock glasbe jo je oblikoval kot potovanje skoz sodobni svet, v katerem je edino merilo človekovega življenja uspeh, označen s slavo in denarjem. Njegov osrednji junak je rock zvezdnik, ki se na koncertni turneji seli od mesta do mesta, od hotela do hotela, od ženske do ženske … sodobni don Juan in obenem Baal, ki se na koncu svoje poti sooči z breznom.
Cankar pod ključem: pogled skozi ključavnico

Cankar pod ključem: pogled skozi ključavnico

Koridor, 5. november 2017 ― Foto: Bojan Štefanič, Atelje Iris   V torek, 17. oktobra, se je v bunkerju Škrilj, skritem na tajni lokaciji v labirintu dreves kočevskega gozda, ki je to poletje odprl vrata organiziranim skupinam turistom, odvil dogodek Cankar pod ključem. Gre za prvi kulturni dogodek in razstavo na tej lokaciji. Dialoško srečanje na temo literarnega in likovnega […] The post Cankar pod ključem: pogled skozi ključavnico appeared first on Koridor – križišča umetnosti.

Dvovrstičnice: Ko internetni hec preraste samega sebe

Kamnik.info, 5. november 2017 ― V petek 3. Novembra se je v Mladinskem centru Kotlovnica odvil večer, ki mu še nismo bili priča, večer improvizacijske dvovrstične poezije. Vrtljaj urninega kazalca minule nedelje je povzročil, da so tokrat obiskovalci prihajali v klet rosno mladih že skoraj v popolni temi. Še vedno pod vplivom noči čarovnic so se poetični zombiji po krajšem ... Prispevek Dvovrstičnice: Ko internetni hec preraste samega sebe je bil najprej objavljen na portalu Kamnik Info.
SEINE – Sno Sna

SEINE – Sno Sna

RockOnNet, 5. november 2017 ― Zavoljo tega lahko sicer pritrdim, da so Seine nekaj posebnega in za tla nekdanje Jugoslavije všečnega ter primernega diskografskim načelom matične založbe, a le stežka sodim, ali je v celoti dovolj materije, da bi lahko bendu napovedoval usodo ter bral iz kart prihodnosti.
še novic