eXistenZ (1999)

eXistenZ (1999)

Deseta umetnost, 17. december 2017 ― eXistenZ je virtualna igra, kjer igralci, ki si svoj živčni sistem nasilno priklopijo na biološki pod v hrbtenjači, vstopijo v virtualni svet. Halucionarni svet pravzaprav, ki ga podžgejo njihovi strahovi, potrebe in najbolj prikrite želje. Na drugi strani imamo protisistemske borce, fanatike, ki poskušajo z atentati prekiniti povezave. Pripravnik Ted se pridruži Allegri in skupaj vstopita […] Tags:   Del.icio.us Facebook TweetThis Digg StumbleUpon Comments:  0 (Zero), Be the first to leave a reply! You might be interested in this:    Top 5 razlogov za ogled najnovejšega filma o Supermanu  You're Next (2011)  Maleficent (2014)  Happy Death Day (2017)  The Purge (2013) Copyright © Deseta umetnost [eXistenZ (1999)], All Right Reserved. 2018.

Dimenzija 404 (Dimension 404, 1. sezona, 2017–)

Koridor, 17. december 2017 ― Dimenzija 404 je na kratko mlajši, nerodnejši brat serij Black Mirror in Twilight Zone. Naslov serije se navezuje na 404 Not Found Error, zato naj bi nas potegnila v temne predele interneta, kakor na začetku vsakega dela pove voice-over Marka Hamilla. To pa se ne zgodi, še najbližje pridemo v epizodi o depresivnem superračunalniku (Bob). […] The post Dimenzija 404 (Dimension 404, 1. sezona, 2017–) appeared first on Koridor – križišča umetnosti.
Severjeve nagrade Juretu Henigmanu, Blažu Šefu in Alenu Mastnaku

Severjeve nagrade Juretu Henigmanu, Blažu Šefu in Alenu Mastnaku

Misli, 17. december 2017 ― Severjevi nagradi za igralske stvaritve v slovenskih poklicnih gledališčih gresta letos v roke Juretu Henigmanu in Blažu Šefu. Nagrado za stvaritev študenta dramske igre sta si prislužila Timon Šturbej in Tamara Avguštin. Nagrado za najboljšo stvaritev v ljubiteljskem gledališču pa je na nocojšnji podelitvi v Škofji Loki prejel Alen Mastnak.

Prestižna igralska nagrada v Celje

Celje.info, 17. december 2017 ― V Škofji Loki so nocoj podelili letošnje Severjeve nagrade za gledališke dosežke. Tovrstna priznanja, ki nosijo naziv legendarnega igralca, podeljujejo od The post Prestižna igralska nagrada v Celje appeared first on Celje.info.
Vaje iz neobstoja

Vaje iz neobstoja

KUD Logos, 17. december 2017 ― Plima Tu se ne bosta obdržala niti korenina niti drevo, niti zelene krpe kamnokreča, niti poapnitve mahov. Samo ve ste – povzdignjeni stebri, izstopajoči bastioni, razlomljene prižnice iz bazalta – skale v morilskem spopadu z oceanom. Dozdevate se nesmrtne, kot da bi smrt v vas in zaradi vas umrla v obročih plime. Kot da ne […]
Sveti boj Vlada Žabota kot večni človekov notranji konflikt

Sveti boj Vlada Žabota kot večni človekov notranji konflikt

Marijan Zlobec, 17. december 2017 ― Pri založbi Beletrina je izšel novi roman Vlada Žabota Sveti boj. To je Žabotov že sedmi roman, ki v vsebinskem smislu zaokroža avtorjevo poglobljeno ustvarjalno soočanje z mitološkim izročilom; pripoveduje nam o človekovi zgodovini, mitih, verovanjih, verskih bojih in hkrati razkriva človekovo naravo, njeno bistvo, ki je ujeto v živalskost, kljub neizmernemu razvoju intelekta. Vlado Žabot, vse fotografije […]
Kulturne sledi manjšin v Ljubljani: Gustav Mahler

Kulturne sledi manjšin v Ljubljani: Gustav Mahler

Zgodovina na dlani, 17. december 2017 ― Rubrika kulturne sledi manjšin v Ljubljani opisuje osebnosti, ki so s svojim delom vplivali na razvoj Ljubljane na področju kulture. Tokrat je na vrsti  Gustav Mahler, svetovno znan skladatelj, dirigent in pianist. Kot turistični vodnik v Ljubljani delam že pet let, a me je do zdaj le en tuji »tour … Preberi The post Kulturne sledi manjšin v Ljubljani: Gustav Mahler appeared first on Zgodovina na dlani.
Ljubljana počastila jubilej Zoltana Kodályja

Ljubljana počastila jubilej Zoltana Kodályja

Marijan Zlobec, 17. december 2017 ― Na sam rojstni dan ali obletnico rojstva slavnega madžarskega skladatelja, etnomuzikologa, raziskovalca, filozofa, jezikoslovca in profesorja Zoltana Kodályja (16. decembra 18826. marca 1967) se je sinoči v mednarodno spominjanje 135. obletnice rojstva pridružila Ljubljana. Ne sicer v slovenski organizaciji, ampak Balassijevega inštituta – Kulturnega centra Veleposlaništva Madžarske. Nastopila pa sta slovenska glasbenika, violončelist […]
1957 Unec – Mladi nogometaši

1957 Unec – Mladi nogometaši

Stare slike (Cerknica), 17. december 2017 ― Bilo je okoli leta 1957. Neznani fotograf nas je posnel v “pravi športni opremi”; sicer ne enotni, vsakdo je imel pač svoj stil, bolj finančnim razmeram staršev primeren. Fantje smo se pogosto zbirali na prostoru kjer je danes poslovilna vežica ob unškem pokopališču, in igrali nogomet, med dvema ognjema in podobne igre z žogo. Tu je […]
Jaka Železnikar: Interaktivalij, drobci / Interaktivalij, Fragments

Jaka Železnikar: Interaktivalij, drobci / Interaktivalij, Fragments

Poiesis, 17. december 2017 ― Izbrani drobci generativnih vizualnih pesmi iz spletne e-pesniške zbirke Interaktivalij, https://interaktivalij.si.  E-knjiga Interaktivalij, drobci vsebuje po pet posnetkov delov iteracij vsake od osmih e-pesmi, ki tvorijo delo Interaktivalij. Pesmi v spletni zbirki Interaktivalij so vizualne, tvorjene iz tipografskih znakov s pomočjo generativnega algoritma. Algoritem ob vsakem ogledu pesem, ki ohranja osnovno strukturo in nekaj semantičnih elementov, nekoliko vizualno spremeni. Vizualni drobci, ne posnetki celotnih pesmi, spletnega pesniškega procesa so zbrani v e-knjigi Interaktivalij, drobci, formata PDF. Gre za različne variacije vizualnih struktur stkanih iz tipografije, s tematiko temnih plati spletnega sveta (virusi, zasebnost, nadzor), podanih posredno, preko poetičnega izraza. Knjiga je dostopna na naslednji povezavi: Brezplačni PDF. Knjiga je dostopna tudi v angleškem jeziku – »Interaktivalij, Fragments«. Brezplačni PDF.   Selected fragments of generative visual poems from the »Interaktivalij, Fragments«, on-line e-poetry collection – https://interaktivalij.si. E-book Interaktivalij, Fragments contains five partial iterations of all eight e-poems from the Interactivalij. Poems in the on-line e-poetry collection Interaktivalij are visual, composed from typography characters by generative algorithm. At each view of the poem algorithm creates a visual variation while retaining basic structure and several semantic elements of the poem. Visual fragments, not the whole poems, of the poetic on-line process are collected in [...]
Tolminski muzej z razstavo o Keltih gostuje v Sarajevu

Tolminski muzej z razstavo o Keltih gostuje v Sarajevu

Misli, 17. december 2017 ― V Sarajevu je na ogled razstava Topot keltskih konj. Najdišče Bizjakova hiša v Kobaridu (Slovenija) in Kamenjača v Brezi (BiH), ki jo je Tolminski muzej pripravil v sodelovanju z Narodnim muzejem Bosne in Hercegovine. Arheološka razstava, ki so jo prvič predstavili leta 2012, je gostovala v več domačih muzejih, v Italiji in na Hrvaškem.
Quincy Jones zagnal jazzovski Netflix

Quincy Jones zagnal jazzovski Netflix

Misli, 17. december 2017 ― Ameriški producent Quincy Jones je zagnal platformo Qwest TV, nekakšen jazzovski Netflix, ki uporabnikom omogoča pretakanje videospotov in filmov o tej glasbeni zvrsti. Trenutno je na voljo okoli 400 naslovov, vključno z doslej nepredvajanim dokumentarcem o pokojnem švedskem pianistu Esbjornu Svenssonu.
Je Medved, ni Medveda. Je Medved? Je! – Medved, ki ga prej še ni bilo, in Čarobni gozd. Oren Lavie. Zala, 2017. Ilustriral Wolf Erlbruch, prevedla Mateja Sužnik (Veronika Šoster)

Je Medved, ni Medveda. Je Medved? Je! – Medved, ki ga prej še ni bilo, in Čarobni gozd. Oren Lavie. Zala, 2017. Ilustriral Wolf Erlbruch, prevedla Mateja Sužnik (Veronika Šoster)

Trubarjeva hiša literature, 17. december 2017 ― Medveda pred začetkom te knjige še ni, po koncu pa je. Kaj takega! V knjigi Medved, ki ga prej še ni bilo, in Čarobni gozd je namreč moral šele nastati, se potem konstruirati, poiskati in uveljaviti. Oren Lavie, vsestranski umetnik (tekstopisec, režiser, pisatelj) izraelskega porekla, čigar videospot Her Morning Elegance je bil leta 2009 nominiran za grammyja, je pet let kasneje izdal tudi pričujočo knjigo za otroke, ki jo lahko od nedavnega beremo tudi v slovenščini. Naslovni medved je protagonist nenavadne, skoraj new-agevske zgodbe o iskanju samega sebe, ki začuda ne zaide v pretencioznost, ampak ponudi nov pogled o tem, kako se dojemamo.
še novic