1839 – Umre Emil Korytko

Zgodovina na dlani, 31. januar 2018 31. januarja leta 1839 je v Ljubljani umrl poljski politični aktivist ter politični izgnanec, Emil Korytko. Več o njem v tem članku. Preberi The post 1839 – Umre Emil Korytko appeared first on Zgodovina na dlani.
Ajda Tomazin

Ajda Tomazin

Koreografski imenik, 31. januar 2018 ― koreografinja, oblikovalka Mag. Ajda Tomazin (1986, Ljubljana) je leta 2005 zaključila umetniško gimnazijo za sodobni ples na SVŠGL, leta 2011 je na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani diplomirala pri mag. Tanji Pak in mag. Milanu Eriču. Leta 2010 je eno leto vzporedno študirala filmsko in televizijsko montažo…

1953 – Rojen Mirsad Begić

Zgodovina na dlani, 31. januar 2018 31. januarja leta 1953 se v mestu Glamoč v jugo-zahodnem delu BiH, rodbil bosansko-hercegovski in slovenski kipar in risar, Mirsad Begić. Štejemo ga za enega najboljših kiparjev v Sloveniji v obdobju od neodvisnosti. Več o njem si lahko preberete v naslednjem članku. Preberi The post 1953 – Rojen Mirsad Begić appeared first on Zgodovina na dlani.

Mednarodna podpora neodvisni kulturi

Asociacija, 31. januar 2018 ― Nevladne organizacije v kulturi so eni izmed najbolj mednarodno prepletenih in uveljavljenih akterjev v kulturi, zato ni presenetljivo, da ob sistematičnem napadu na neodvisno kulturo dežujejo pisma podpore nevladnim ustvarjalcem v Sloveniji iz vseh koncev sveta. Kolegice in kolegi iz tujine nas podpirajo v boju proti stagnaciji sredstev za neodvisno kulturo, problematičnim razpisnim mehanizmom (od … Preberi več o Mednarodna podpora neodvisni kulturi
Kaj je novega? Nova glasba za saksofon

Kaj je novega? Nova glasba za saksofon

Odzven, 31. januar 2018 ― Že nekaj let nas vedno znova osupne prodornost, zanimivost in kvaliteta koncertov, ki nastajajo v okviru koncertne dejavnosti ljubljanske Akademije za glasbo. Eden takšnih nastopov je bil večer glasbe za saksofon, ki ga je programsko zasnoval Domen Koren.

Otvoritev razstave Neorealizem – nova podoba v Italiji 1932–1960

Galerija Fotografija, 31. januar 2018 ― Otvoritev razstave Neorealizem – nova podoba v Italiji 1932–1960 Narodna galerija in Galerija Fotografija sta kot soorganizatorici razstave Neorealizem – nova podoba v Italiji 1932-1960  v  ponedeljek, 29.1.2018 odprli razstavo v Narodni galeriji. V Galeriji Fotografiji so v sklopu projekta razstavljene fotografije enega najpomembnejših avtorjev Italijanskega neorealizma Nina Migliorija. Nekaj utrinkov z otvoritve razstave v […] The post Otvoritev razstave Neorealizem – nova podoba v Italiji 1932–1960 appeared first on Galerija Fotografija.

Na hribu grad, v gradu zaklad: Kamni govorijo, saxa loquuntur

Kamra.si, 31. januar 2018 ― V nekdanji grajski kapeli na gradu Ravne, kjer že skoraj 70 let domuje Koroška osrednja knjižnica, smo v sodelovanju s Koroškim pokrajinskim muzejem, v okviru projekta Na hribu grad, v gradu zaklad, 24. januarja 2018 pripravili prvi večer na temo Kamni govorijo, saxa loquuntur arheologinje Saše Djura Jelenko. V kapelo gradu Ravne so bili leta 2005, po prenovi Koroške osrednje knjižnice dr. Franca Sušnika, prestavljeni rimski kamniti spomeniki odkriti na območju občin Ravne na Koroškem in Prevalje. Večina kamnov izvira iz rimskega grobišča Zagrad pri Prevaljah. Reliefne plošče in obdelane kvadre so povodnji reke Meže, gradnja jezu in gradbena dela na Peruzzijevi žagi razkrila v drugi polovici 19. in začetku 20. stoletja. Po uvodnem nagovoru vodje projekta, bibliotekarke Simone Vončina, je arheologinja Saša Djura Jelenko doživeto predstavila zgodbe, ki jih pripovedujejo rimski nagrobni spomeniki. Na koncu se je predavateljica dotaknila še izsledkov arheoloških raziskav na gradu Ravne/Streiteben, ki so potekala leta 2002. Za izjemno zvočno kuliso pa sta z dvema skladbama v latinščini uvodoma poskrbeli Mojca Kamnik in Urša Lorber.

Pogovor po premieri Demokracije

Kinodvor, 31. januar 2018 ― Po premiernem ogledu dokumentarca Demokracija se je novinar na preiskovalnem mediju Pod črto Lenart J. Kučić o varstvu zasebnih podatkov pogovarjal z namestnikom informacijske pooblaščenke Andrejem Tomšičem in novinarjem ter urednikom spletne strani Tehnozvezdje Matjažem Ropretom.
še novic