SEM,
1. februar 2018
―
OCENJEVANJE ODLIČNIH PEKOVSKIH IZDELKOV IN ODPRTJE RAZSTAVE O KRUHU
Ljubljana,
1. februar 2018 – Zbornica kmetijskih in živilskih podjetij (ZKŽP), ki deluje v okviru Gospodarske zbornice Slovenije je danes v Slovenskem etnografskem muzeju že 18. leto zaporedoma podelila zlata priznanja za odlično kakovost kruha, pekovskega in finega pekovskega peciva, testenin, piškotov in svežih slaščic.
Podelitev je spremljalo odprtje priložnostne razstave SEM Kruh med preteklo in sodobno ustvarjalnostjo: opredmetena dediščina priprave in peke kruha, ki na eni strani prikazuje slikovno in predmetno gradivo o tradiciji priprave in peke kruha na Slovenskem, na drugi strani pa odlične pekovske izdelke v letu 2018. Gre za že drugo razstavo o dediščini kruha na Slovenskem in nadaljevanje sodelovanja z GZS in uspešnimi slovenskimi blagovnimi znamkami.
Ocenjevanje odličnih pekovskih izdelkov
Pekarska podjetja so na 18. že tradicionalno ocenjevanje kruha, pekovskega in finega pekovskega peciva, testenin, piškotov in svežih slaščic prijavila izdelke, ki dnevno oskrbujejo slovenske trgovske police in javne zavode. Skupaj so prijavili rekordno število izdelkov, kar 169, kriterijem odlične kakovosti pa je ustrezalo 141 izdelkov.
Najuspešneje so se izkazali kruhi, testenine, pekovsko in fino pekovsko pecivo, saj je bila odlična kakovost potrjena več kot 90 odstotkom izdelkov. Manj uspešni sta bili kategoriji svežih slaščic in piškotov, kjer je odlično kakovost izkazalo 50 odstotkov slaščic in 25 odstotkov piškotov.
Neodvisna komisija je ocenjevala anonimne izdelke po posebni ocenjevalni lestvici. Ocenjevali so zunanji izgled, lastnosti skorje in sredice ter vonj in okus. Končno število točk je bilo odvisno od morebitnih napak, ki so se, po ocenjevalni lestvici in vrednosti posamezne ponderirane lastnosti, na koncu odrazile v oceni.
Podjetja morajo kakovost nagrajenih izdelkov zagotavljati vse leto, zato komisija še dvakrat v tekočem letu naključno preveri izdelke odvzete iz