VALENTINA ZA VALENTINOVO

VALENTINA ZA VALENTINOVO

SNG Maribor, 9. februar 2018 ― V velikih mojstrovinah modernega časa je letošnja dobitnica nagrade Prešernovega sklada, koreografka Valentina Turcu, ki letos praznuje 25-letnico svojega ustvarjanja v Slovenskem narodnem gledališču Maribor, našla svoj neusahljiv vir umetniške inspiracije, ki jo skozi pretanjeno in obenem čustveno močno ekspresijo ter z neprecenljivim čutom do gledališča vedno znova preoblikuje v koherentno plesno mojstrovino.
Razstava risb Milana Rota pritegnila množico obiskovalcev

Razstava risb Milana Rota pritegnila množico obiskovalcev

Notranjsko primorske novice » Kultura, 9. februar 2018 ― Cerknica – Ob kulturnem prazniku so se v Društvu notranjskih kulturnikov Krpan spomnili svojega ustanovnega člana in izjemnega slikarja, pustarja in prijatelja Maksimiljana oziroma Milana Rota, ki je preminil decembra 2015. V galeriji Krpan so odprli razstavo njegovih risb in njemu v čast pripravili spominski večer. Razstava Portreti in risbe iz skicirke akademskega slikarja Maksimiljana Rota, galerija Krpan, Cerknica, 8. februar 2018 – Foto: Valter Leban Zasneženi vrt galerije Krpan je bil premajhen za vse, ki so se zbrali na spominskem večeru. Milanovi sorodniki in prijatelji, kulturniki in pustarji ter drugi obiskovalci so prisluhnili Grlicam, pevski skupini, ki se je zbrala prav za to priložnost. Milanovi prijatelji so pod vodstvom Snežne Obreza »potegnili« po notranjsko, tako kot so včasih zapeli skupaj z njim. Po notranjsko je zapela tudi pevka, pravljičarka in zbirateljica ljudskega izročila Ljoba Jenče, za poezijo je poskrbela gledališka igralka Marjana Brecelj, rdečo nit večera pa je tkal Miha Razdrih. Za razstavo Portreti in risbe iz skicirke akademskega slikarja Maksimiljana Rota, ki je odprta do 22. februarja, sta slikarjevi žena Irma in hči Hana izbrali risbe, ki jih je večino hranil še v skicirkah in so tokrat prvič na ogled javnosti. Razstavo dopolnjuje tudi njegovo zadnje delo in zbirka fotografij, ki prikazuje trenutke iz njegovega bogatega življenja. Rot namreč ni bil le akademski slikar, pač pa vsestranski kulturnik, ljudem pa je verjetno najbolj poznan po velikih likih cerkniškega pustnega karnevala, ki so nastali v njegovi glavi in jih je izdelal s pomočjo pustarjev. Spomin nanj tako ohranjajo tudi coprnica Uršula, zmaj, Jezerko, ščuke, žabice, polhi in drugi figure, ki se vsako leto na pustno nedeljo sprehodijo skozi središče Cerknice. Petra Trček

Kako so Prešernov dan počastili v New Yorku in Washingtonu?

Slovenci.si, 9. februar 2018 ― Dan slovenske kulture so v četrtek proslavili tudi v New Yorku, kjer je igralka Gaja Višnar v rezidenci Darje Bavdaž Kuret, veleposlanice pri ZN-u, predstavila Prešernove poezije, v prostorih veleposlaništva v Washingtonu pa je bila odprta razstava ameriškega kiparja Johna Antoneja. Veleposlanica Darja Bavdaž Kuret je na sprejemu prisotnim veleposlanikom pri ZN-u in drugim gostom […] The post Kako so Prešernov dan počastili v New Yorku in Washingtonu? appeared first on Slovenci.

Stota ponovitev Gledališča od Ž do A

SNG Maribor, 9. februar 2018 ― V Stari dvorani SNG Maribor smo doživeli stoto jubilejno ponovitev komične gledališke avanture za osnovnošolske otroke in vse druge, ki želijo pokukati v zakulisje gledališča, z naslovom Gledališče od Ž do A, avtorice besedila Ire Ratej in v režiji Ivane Djilas. Tokrat je bila predstava še posebej zanimiva, saj so v siceršnji uprizoritvi z dvema igralcema, kjer v dveh različnih zasedbah nastopajo Irena Varga in Ivica Knez ter Mirjana Šajinović in Vladimir Vlaškalić, prvič nastopili vsi štirje skupaj.
Godalni duo in harmonikar na Mladih virtuozih

Godalni duo in harmonikar na Mladih virtuozih

Marijan Zlobec, 9. februar 2018 ― Festival Ljubljana nadaljuje s svojo jubilejno, že petindvajseto sezono mednarodnega koncertnega cikla Mladi virtuozi. Osmi koncert bo po tradiciji v Viteški dvorani Križank v četrtek, 15. februarja, ob 19.30. Nastopila bosta godalni duo Horvat – Grčman in harmonikar Daniel Šimek. Maja Horvat in Ema Grčman, foto Festival Ljubljana Godalni duo Maja Horvat-Ema Grčman je prvič […]
Slovenski pevci iz Makedonije na Kosovo

Slovenski pevci iz Makedonije na Kosovo

Slovenci.si, 9. februar 2018 ― Slovenski pevski zbor France Prešeren iz Skopja je pred kulturnim praznikom obiskal slovenske vojake na Kosovu. 3. februarja je blizu mesta Peć/Peja, v vojaškem oporišču Villaggio Italia, zapel pripadnikom 36. slovenskega kontingenta KFOR.   The post Slovenski pevci iz Makedonije na Kosovo appeared first on Slovenci.

UMetnost

Majda Širca blog, 9. februar 2018 ― V percepciji kulture je morebiti še mnogo kulta o tem kaj je javni interes in kaj to ni. Zame ni v javnem interesu dejstvo, da se kulturo sili/ deli v vladni in nevladni prostor. Da se jo zanika, če ima … Continue reading →
10. obletnica radioCona

10. obletnica radioCona

SIGIC - Novice, 9. februar 2018 ― Obletnica delovanja platforme radioCona razpira desetletno prizadevanje pri oranju ledine in taljenju ledu frekvenčnega prostora, ki tako postaja dostopnejši produkciji sodobne umetnosti in ponuja publiki možnost senzibiliziranja za poslušanje kompleksnejših zvočnih del.

Pripravlja se Ljubljana Mini Maker Faire 2018

Ljubljana Mini Maker Faire, 9. februar 2018 ― Priprave na Ljubljana Mini Maker Faire 2018 so se pričele. 26. maja bo Ljubljana ponovno gostila ustvarjalce, umetnike in ‘Makerje’ na sploh iz Slovenije ter okoliških držav. Točno lokacijo vam razkrijemo kmalu, prav tako bomo počasi začeli objavljati kaj vse se bo na dogodku letos še dogajalo. Zagotovo se potrudimo pripraviti še bolji dogodek kot […] The post Pripravlja se Ljubljana Mini Maker Faire 2018 appeared first on Ljubljana Mini Maker Faire.

Pripravlja se Ljubljana Mini Maker Faire 2018

Ljubljana Mini Maker Faire, 9. februar 2018 ― Priprave na Ljubljana Mini Maker Faire 2018 so se pričele. 26. maja bo Ljubljana ponovno gostila ustvarjalce, umetnike in ‘Makerje’ na sploh iz Slovenije ter okoliških držav. Točno lokacijo vam razkrijemo kmalu, prav tako bomo počasi začeli objavljati kaj vse se bo na dogodku letos še dogajalo. Zagotovo se potrudimo pripraviti še bolji dogodek kot […] The post Pripravlja se Ljubljana Mini Maker Faire 2018 appeared first on Ljubljana Maker Faire.

Takšni smo kot naše branje s Tonetom Kregarjem

Kamra.si, 9. februar 2018 ― Cikel pogovorov Takšni smo kot naše branje, kjer ustvarjalce predstavljamo kot bralce, letos pričenjamo z dr. Tonetom Kregarjem, zgodovinarjem, direktorjem Muzeja novejše zgodovine Celje ter pevcem rokerske skupine MI2. Z njim se bo pogovarjala Danaja Lorenčič, in sicer o knjigah Stregel sem angleškemu kralju Bohumila Hrabala, Biljard v Dobrayu Dušana Šarotarja, Vlažne duše Mohorja Hudeja, Moj boj Karla Oveja Knausgaarda, Jutri v bitki misli name Javiera Maríasa ter o Jergovićevih Zgodovinski čitanki in Dvorcih iz orehovine. Pogovor bo v Salonu uporabnih umetnosti v torek, 13. februarja 2018, ob 18. uri.  Prisrčno vabljeni!
še novic