021 Tranzistorij: Drevored

021 Tranzistorij: Drevored

Marsowci Tranzistorij, 18. marec 2018 ― Z dolenjskih koncev prihaja veliko dobre glasbe in prav vse njihove skupine imajo poseben smisel za melodijo. Ta usmerja tudi novomeške staroselce, skupino Drevored, ki je nastala konec sedemdesetih let, nato razpadla in se po dolgih letih znova sestavila. Zato jih je obiskal Tranzistorij, marsowski podkast o ozadju nastajanja glasbe.
Ene in drugi

Ene in drugi

Airbeletrina, 18. marec 2018 ― In zdaj sem tu. Pot se sicer še naprej vije med otoki, a vonj v zraku se je spremenil in svetloba je postala drugačna – bolj oranžna, kot bi bil njen izvor središče pomaranče. Durrellov Aleksandrijski kvartet je bil prva knjiga, ki sem jo postavil na polico svojih najljubših knjig. Temeljni kamen. In po njej sem, vsaj v nekaterih grobih obrisih, meril vse ostale knjige, ki so ji začele delati družbo in ji delajo družbo še danes. Te knjige pa niso bile samo zajetni romani, čeprav jih je tam kar nekaj, ampak tudi druge vrste pisanja. Esejistika, spomini, dnevniki, kratka proza. Poezija je drugje. Aleksandrijski kvartet je imel in še vedno ima v lasti tisto visoko, najvišjo, kraljevsko jezikovno umetelnost, ki seveda ni sama sebi namen, ampak je samo sredstvo (verjetno glavno in tudi glavni nosilec), ki drži in nosi zgodbo, zaplete, plasti asociacij in bralca vodi v osuplost, katere namen in posledica je užitek in hkrati tudi nekakšna dolgotrajna
Boris Mitić: Sladki nič

Boris Mitić: Sladki nič

Radio Študent, 18. marec 2018 ― Na Festivalu dokumentarnega filma smo lahko gledali film Sladki nič (In Praise of Nothing/Slatki nić). Za pogovor smo ujeli režiserja Borisa Mitića. Napovednik za film Sladki nič je na ogled spodaj. Sestavljen je iz dokumentarnih razglednic in branja satirične poezije iz ust Iggyja Popa.  
Lunapark (Wonder Wheel)

Lunapark (Wonder Wheel)

Koridor, 18. marec 2018 ― O svojem zadnjem filmu Lunapark je režiser in scenarist Woody Allen povedal, da je razgled z vrha lunaparka sicer čudovit, ampak človek, ki je zagledan v svet s takšne višine, ne prispe nikamor.   Coney Island, New York, povojna Amerika v petdesetih letih. Vrsta nezanimivih, klišejskih junakov. Ginny (Kate Winslet) je bivša srednješolska igralka, ki […] The post Lunapark (Wonder Wheel) appeared first on Koridor – križišča umetnosti.
No Country For Old Men (2007)

No Country For Old Men (2007)

Deseta umetnost, 18. marec 2018 ― Južnjaška morilska drama bratov Coen gradi suspenz z neusmiljeno počasnimi kadri provincialnega Teksasa in boleče neprijetnimi interakcijami enega izmed najbolj realističnih sociopatskih serijskih morilcev, prikazanih na malih ekranih. Introvertirani neo-vestern se sprašuje, kako se lahko dobri ljudje spopadejo s svetom, ki je postal pokvarjen. In potem imamo tukaj z oskarjem nagrajenega Javierja Bardema s čudovito […] Tags:   Del.icio.us Facebook TweetThis Digg StumbleUpon Comments:  0 (Zero), Be the first to leave a reply! You might be interested in this:    Dawn of the Planet of the Apes (2014)  It (2017)  Macbeth (2015)  I Saw the Devil (2010)  The Frozen Ground (2013) Copyright © Deseta umetnost [No Country For Old Men (2007)], All Right Reserved. 2018.
Samostan: ljubezen v času solovetske oblasti

Samostan: ljubezen v času solovetske oblasti

Konteksti (Tomaž Bešter), 18. marec 2018 ― vir slike: emka.si Letošnje leto je res polno dobrih knjig. Malo je nerodno le to, da so tako obilne, da ne gre prav hitro. A dobrega branja sem vedno vesel. Čeprav je polno teme, gnusa, razočaranja, slabega, mrzlega, nepravičnega, živalskega in kaotičnega. Vendarle pa tudi polno zgodovine in ljudi, ki so v podobni, nemara zelo podobni zgodbi zares preživljali in pustili del svojega življenja (ali vsega) na tem odročnem kraju, kjer si je sovjetska oblast v dvajsetih letih 20. stoletja domislila izvedbo prevzgojnega taborišča, v nekem modelu, ki so mu sledili (drugi) gulagi kasneje. To je zgodba o dogajanju v taborišču na Soloveških otokih. Izjemno natančen, senzibilen in kričeč roman, ki bralca prilepi na svoje strani; mnogodimenzionalna študija človeških odnosov v nejasnih razmerah, ki v ozadju vsega ustvarjajo povsem kaotičen občutek popolne nemoči nad strojem zgodovine. In v njej nekaj posameznikov. Takšnih in drugačnih. V njej tudi ljubezen. Takšna in drugačna.  Pišemo o Samostanu. Roman, ki je pri Cankarjevi založbi v prevodu Boruta Kraševca izšel pred nekaj tedni, ponuja literaturo, ki s svojo besedo zleze pod kožo, začara in obsodi, preizkuša in pelje zelo globoko. Moč pisave Zaharja Prilepina. "Ne kaži navzven, da počivaš," je rekel Artjom. "Celo če hodiš naokoli brez dela, se pretvarjaj, da delaš. Ne delaj počasi, pa tudi ne prehitro. Tako kot dihaš, tako tudi delaj, ne da bi se zasopel, tukaj se nikamor ne mudi. Ne kaži duše, ne kaži značaja. Ne skušaj bit močan, raje bodi neopazen. Ne bodi grob. Zataji se. Potrpi. Ne pritožuj se, "[...]   Zgoraj omenjeni prevajalec je pred časom, malo po izzidu Samostana, na svojem Facebook profilu objavil zanimiv seznam sodobnih ruskih del, ki jih priporoča v branje in med njimi najdemo tudi nekaj naslovov, ki so se znašli tudi tule na Kontekstih: fantastično reposkrumbno Sveto knjigo volkodlaka, trpko Pokopljite me za šprajc in izjemnega Laurusa. In kakopak je zraven tudi Samostan. Ki bi prav tako sodil izb

1900 – Ustanovljen nogometni klub Ajax

Zgodovina na dlani, 18. marec 2018 18. marca leta 1900 je bil v Amsterdamu ustanovljen nizozemski in svetovni nogometni velikan Ajax. Poimenovan je po grškem antičnem heroju Ajaxu, dobro opisanem v Homerjevi Iliadi. Nasplošno je bilo na Nizozemskem pa tudi drugod po Evropi v tem času popularno poimenovanje klubov, ki asocirajo na antično Grčijo, saj so … Preberi The post 1900 – Ustanovljen nogometni klub Ajax appeared first on Zgodovina na dlani.

Na Selih so uprizorili veseloigro Trije vaški svetniki

Kamnik.info, 18. marec 2018 ― Člani ŠKD Sela so sinoči v Marijinem domu na Selih, ob režijski pomoči Andreje Humar Gruden, v premierno uprizorili zabavno veseloigro Trije svetniki. Včerajšnji večer na Selih je bil za tamkajšnje prebivalce, ki so do zadnjega kotička napolnili župnijski Marijin dom, zagotovo nekaj posebnega, saj so imeli, po kdo ve kolikem času, znova moč prisostvovati ... The post Na Selih so uprizorili veseloigro Trije vaški svetniki appeared first on Kamnik Info.
V ljubljanski Drami mojster novega sevdaha Damir Imamović

V ljubljanski Drami mojster novega sevdaha Damir Imamović

Misli, 18. marec 2018 ― Na velikem odru ljubljanske Drame bo nocoj v okviru koncertnega cikla Drama Akustika nastopil eden največjih mojstrov sodobnega sevdaha Damir Imamović. Sevdah tega sarajevskega skladatelja, pesnika, pevca, pisatelja in predavatelja je nov korak v razvoju žanra, ki preprosto pomeni ljubezen, koncert napovedujejo pri ljubljanski Drami.

Vila Malina

OUTSIDER, 18. marec 2018 ― Kako ste se odločili za samostojno trgovino? Kako ste začeli oblikovalsko pot? Maja 2013 se je zaključilo zelo intenzivno osemletno obdobje. Zaprli smo Vilo Malino, trgovino za otroke in dodatke za dom v središču Celja in moja težnja po ustvarjanju lepega se je kmalu pričela izražati na nov način. Zelo rada pišem in v tistem…
še novic