Filmska čajanka: Oblika vode

Filmska čajanka: Oblika vode

Mestni kino Ptuj, 10. april 2018 ― V sredo, 9. maja, ob 10.00 vabimo (ne samo) upokojence na Filmsko čajanko z zmagovalcem zadnjih oskarjev, filmom Oblika vode. Projekciji bo, kot običajno, sledilo druženje ob brezplačnem čaju in pecivu. Vabljeni!

Od iluzije k ideologiji

OUTSIDER, 10. april 2018 ― Naslov razstave dijakov Srednje šole za oblikovanje in fotografijo je povzet iz citata filozofa Slavoja Žižka: “Oblikovalec se bo moral v naši dobi, ki trdi, da je postideološka, bolj kot kdajkoli prej zavedati, da njegovo delo ni zgolj oblikovanje zunanjosti že obstoječim funkcionalnim objektom, ampak da je privilegirano mesto, v katero se vpisuje ideologija. Vsi…

Drožomanija v preboldski knjižnici

Medobčinska matična knjižnica Žalec, 10. april 2018 ― V torek, 10. aprila 2018, je v Občinski knjižnici Prebold potekala nadvse zanimiva in poučna predstavitev knjige z naslovom Drožomanija. Predstavila jo je avtorica Anita Šumer, pogovor z njo pa je vodil njen mož Sašo Šumer. »S to knjigo želim obuditi pozabljeni način priprave pekovskih izdelkov in pokazati, da takšna peka ni noben bavbav, temveč jo je mogoče lepo vključiti v današnji ritem življenja. Zaradi fermentacije so tako pripravljeni izdelki lažje prebavljivi, bolj hranljivi, dlje časa obstojni, okusnejši … Ta peka pa je tudi družinski projekt, saj sem začela zaradi moža, ...

Predstavitev biografije Alenke Bratušek V svojih čevljih avtorja Tadeja Goloba

Medobčinska matična knjižnica Žalec, 10. april 2018 ― V torek, 10. aprila 2018, so v Medobčinski splošni knjižnici Žalec predstavili biografijo Alenke Bratušek V svojih čevljih. Avtor biografije, ki je izšla pri Založbi Didakta v nakladi 1000 izvodov, je Tadej Golob, pisatelj, novinar, urednik, kolumnist in alpinist. Poznan je po odmevnih in obsežnih intervjujih, kolumnah, alpinističnih zapisih in dosežki, kamor spada tudi vzpon na najvišji vrh sveta Everest ter z njim povezna knjiga Z Everesta, v kateri je popisal smučarski podvig Dava Karničarja. Je tudi najbolj cenjen pisec biografij. Opisal je življenje košarkarja Petra Vilfana in Gorana Dragića, ...

1912 – Rojen Boris Kidrič

Zgodovina na dlani, 10. april 2018 10. aprila leta 1912 se je na Dunaju rodil slovenski in jugoslovanski politik, partizan ter narodni heroj Boris Kidrič. V 30. letih je bil ob Edvardu Kardelju eden vodilnih slovenskih komunistov, s katerimi je spomladi 1941 organiziral partizanski odpor proti okupatorju. Med II. svetovno vojno je bil sekretar KP Slovenije, … Preberi The post 1912 – Rojen Boris Kidrič appeared first on Zgodovina na dlani.

Zakon o kulturnem evru potrebuje NVO

Asociacija, 10. april 2018 ― V parlamentarni proceduri je Zakon o zagotavljanju sredstev za nekatere nujne programe v kulturi (t.i. Zakon o kulturnem evru), ki za polje kulture, predvsem na področju investicij, prinaša dobrodošlo finančno injekcijo, zato upamo, da ga bodo poslanke in poslanci potrdili še pred koncem tega mandata. V Asociaciji opozarjamo, da je zakon hkrati priložnost, da se … Preberi več o Zakon o kulturnem evru potrebuje NVO
16. Koroški kulturni dnevi v Ljubljani

16. Koroški kulturni dnevi v Ljubljani

Slovenci.si, 10. april 2018 ― Prihodnji teden se bodo v Ljubljani vrstile predstavitve kulturnih ustvarjalcev iz avstrijske Koroške. V ponedeljek, 16. aprila 2018, bodo v Galeriji Družina odprli razstavo slik Hanzija Mlečnika z naslovom Nekaj je v zraku. V torek, 17. aprila, bodo v prostorih Svetovnega slovenskega kongresa predstavili pet novejših koroških publikacij v slovenščini. V soboto, 21. aprila, bo […] The post 16. Koroški kulturni dnevi v Ljubljani appeared first on Slovenci.

Aleš Šteger: Neverend

Koridor, 10. april 2018 ― Vojna, ki nam je, ko se ne dogaja, nenehno za petami ali nas, bolje rečeno, čaka pred vrati, je glavna tema obsežnega romana Aleša Štegra Neverend. V vlogi glavne protagonistke je pisateljica, ki se sooča z umetniško, življenjsko in državno krizo. Gre za žensko, ki se ji, v hudih časih brez rednega prihodka, ponudi služba […] The post Aleš Šteger: Neverend appeared first on Koridor – križišča umetnosti.
Vabilo k sodelovanju na simpoziju o Ivanu Cankarju v Pragi

Vabilo k sodelovanju na simpoziju o Ivanu Cankarju v Pragi

Slovenci.si, 10. april 2018 ― V Pragi bo 22. in 23. novembra 2018 mednarodni znanstveni simpozij z naslovom “Iz Ljubljane preko Dunaja v Prago. Ivan Cankar in njegovi slovanski sodobniki. V počastitev stoletnice Cankarjeve smrti ga prirejajo slovenisti s Katedre za južnoslovanske in balkanistične študije na Filozofske fakultete Karlove univerze v Pragi. Ivan Cankar je leta živel na Dunaju, povezan […] The post Vabilo k sodelovanju na simpoziju o Ivanu Cankarju v Pragi appeared first on Slovenci.

Besede iz hiše Karlstein

Koridor, 10. april 2018 ― Uprizoritev Besede iz hiše Karlstein je nastala ob dvajseti obletnici smrti pisateljice, pesnice in igralke Berte Bojetu. Njeno življenje je bilo zaznamovano z iskanjem identitete, z razdvojenostjo ob iskanju svojih resničnih korenin in z izrazito simbolno poetiko, ki se nevsiljivo razkriva tudi v odrski postavitvi Silvana Omerzuja.   Očitno je, da tako režiser kot dramaturginja (Brina […] The post Besede iz hiše Karlstein appeared first on Koridor – križišča umetnosti.
še novic