Moj lažni mož

Deseta umetnost, 29. april 2018 ― Leonardo, sebični bogati plejboj pade z jahte in se zbudi v bolnišnici z izgubo spomina. Ko njegova nekdanja delavka izve za nesrečo, se mu odloči maščevati in ga prepriča, da je njen mož. Kot materi samohranilki s tremi otroki bi ji pomoč okoli hiše vsekakor prav prišla. Kmalu bo ta bogataš delal, česar ni nikoli […] Tags:   Del.icio.us Facebook TweetThis Digg StumbleUpon Comments:  0 (Zero), Be the first to leave a reply! You might be interested in this:    Room (2015)  The Grand Budapest Hotel (2014)  Evil Dead (2013)  Raging Bull (1980)  [Blu-ray] – Man of Steel (2013) Copyright © Deseta umetnost [Moj lažni mož], All Right Reserved. 2018.

Jamski človek

Deseta umetnost, 29. april 2018 ― Smešna prazgodovinska pustolovščina v znanem Aardmanovem animacijskem slogu. Dogaja se v prazgodovinskem obdobju, ko so zemlji gospodarile nevarne zveri in kosmati mamuti, spremlja pa jamskega človeka, ki skuša skupaj s svojim najboljšim prijateljem, divjim prašičem Hognobom, združiti svoje pleme v boju proti močnim sovražnikom, ki jim grozijo. Prazgodovinska pustolovska komedija je nastala v delavnici s […] Tags:   Del.icio.us Facebook TweetThis Digg StumbleUpon Comments:  0 (Zero), Be the first to leave a reply! You might be interested in this:    A Quiet Place (2018)  Indiana Jones And The Last Crusade (1989)  [Pozor, hud prizor] – The Thing (1982)  Črni panter  Top 5 razlogov za ogled najnovejšega filma o Supermanu Copyright © Deseta umetnost [Jamski človek], All Right Reserved. 2018.

Vztrajanje

Deseta umetnost, 29. april 2018 ― So prav neizrečeni spomini tisto, kar nas oblikuje v to, kar resnično smo? Vztrajanje je mozaična pripoved o dogodkih, ki so zaznamovali glavne like. Vsaka posamezna zgodba odslikava misli, cilje, strahove in želje svojega junaka ter jih skuša ubesediti skozi notranje monologe, redkobesedna izpraševanja o samem sebi, skozi spomine in izpovedi. Filmski kolaž raznolikih intimnih življenjskih […] Tags:   Del.icio.us Facebook TweetThis Digg StumbleUpon Comments:  0 (Zero), Be the first to leave a reply! You might be interested in this:    The Place Beyond the Pines (2012)  [Pozor, hud prizor] - The Last of the Mohicans (1992)  A Quiet Place (2018)  [Pozor, hud prizor] - Midnight Cowboy (1969)  The Prestige (2006) Copyright © Deseta umetnost [Vztrajanje], All Right Reserved. 2018.

Nevesta

Deseta umetnost, 29. april 2018 ― V Rusiji so v 19. stoletju imeli nenavaden običaj fotografiranja mrtvih sorodnikov. Ta film temelji na pričevanjih o zastrašujočih, resničnih izkušnjah z duhovi preminulih. Nastja je mlada ženska, ki gre s sinom obiskat družinsko hišo bodočega moža. Hiša je čudovita, vse ostalo pa je zelo nenavadno. Med tem, ko se pripravlja na poroko, si Nastja […] Tags:   Del.icio.us Facebook TweetThis Digg StumbleUpon Comments:  0 (Zero), Be the first to leave a reply! You might be interested in this:    Gravity (2013)  Idila (2015)  Gaston Zgaga  +1 (2013)  Zlati globusi: Zvezda večera voditelj Ricky Gervais Copyright © Deseta umetnost [Nevesta], All Right Reserved. 2018.
A Clockwork Orange (1971)

A Clockwork Orange (1971)

Deseta umetnost, 29. april 2018 ― Futuristična Velika Britanija. Tolpa nasilnih huliganov (droogs) in njihov vodja Alex ustrahujejo in grozijo. Posiljujejo, kradejo, pretepajo. Dokler Alexa ne ujamejo in ga prisilijo k eksperimentalnemu poskusu, da bi ga ozdravili antidružbenih nagonov in ga nazaj v družbo spustili vljudnega in civiliziranega. Kubrick v vsem svojem siju. Popolno pretirana predstava Malcolma McDowella in groteskna, stilizirana […] Tags:   Del.icio.us Facebook TweetThis Digg StumbleUpon Comments:  0 (Zero), Be the first to leave a reply! You might be interested in this:    Black Panther (2018)  Petdeset odtenkov svobode  Bo Vojna zvezd znova spremenila Hollywood?  Oz the Great and Powerful (2013)  Fargo (1996) Copyright © Deseta umetnost [A Clockwork Orange (1971)], All Right Reserved. 2018.

Mojca Pišek: Ministrstvo za žlehtnobo

OUTSIDER, 29. april 2018 ― Oni dan sem na priljubljenem družbenem omrežju naletela na silovito ogorčen, zgrožen, razočaran, jezen, frustriran, obupan odziv kulturnikov na še eno grozovito potezo represivne državne institucije, ki jo poznamo pod imenom Ministrstvo za kulturo. Kaj je to ministrstvo spet zakuhalo, se vprašate? Storilo je nekaj nezaslišanega. Objavilo je javni poziv, s katerim želi med kulturne…

Moment z Abonmajem stopa v novo ustvarjalno obdobje

Misli, 29. april 2018 ― KUD Moment je pred dnevi s prvo premiero tretje gledališke sezone vstopil v novo ustvarjalno obdobje, po novem podprto tudi s financiranjem s strani države. Začeli so s prvo epizodo dvoletnega avtorskega projekta Abonma, ki bo preizpraševal ustaljene navade in načine gledališkega dela ter stopanja občinstva v dialog z ustvarjalci.

Umetnostni zgodovinar Stane Bernik praznuje 80 let

Misli, 29. april 2018 ― Umetnostni zgodovinar, profesor, urednik in likovni kritik Stane Bernik danes praznuje 80 let. V člankih, knjigah in razstavah se je posvečal slovenski in jugoslovanski likovni umetnosti 20. stoletja, predvsem arhitekturi, urbanizmu, oblikovanju, fotografiji in spomeniškemu varstvu. Pred upokojitvijo je bil dekan Akademije za likovno umetnost.

29. april, svetovni dan plesa

Kamra.si, 29. april 2018 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ... 29. april je od leta 1982, ko je Mednarodni gledališki inštitut pri Unescu sprejel pobudo slovenske plesne, baletne legende dr. Henrika Neubauerja, svetovni dan plesa. Tako je v spomin na francoskega baletnega reformatorja Jeana Georgesa Noverra, ki se je rodil na današnji dan leta 1727, vsako leto dan, ko se po vsem svetu več govori o plesu, pa tudi več pleše, saj povsod pripravljajo tudi posebne plesne prireditve. Na spodni povezavi priporočamo ogled vsebin o plesu, objavljenih na portalu Kamra: https://www.kamra.si/iskanje.html?searchword=ples+

29. aprila 1896 se je rodil Jakob Šolar, jezikoslovec, prevajalec ...

Kamra.si, 29. april 2018 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...29. aprila 1896 se je rodil Jakob Šolar, jezikoslovec, prevajalec ... Umrl je 23. junija 1968.  Med leti 1902-04 je obiskoval osnovno šolo v Dražgošah, leta 1905 v Škofji Loki, med leti 1905-07 pa v Ljubljani v Marijanišču. V letih 1907-08 je klasično gimnazijo obiskoval na drugi državni gimnaziji v Ljubljani, med leti 1908-15 pa na prvi državni gimnaziji v Ljubljani. Maturiral je leta 1915 z odliko. Med leti 1915-19 je študiral bogoslovje v Ljubljani. Ordiniran je bil leta 1918.

29. aprila 1365 je Metlika dobila mestne pravice

Kamra.si, 29. april 2018 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...29. aprila 1365 je Metlika dobila mestne praviceOzemlje na robu Bele krajine, kjer stoji današnja Metlika, je bilo poseljeno že v prazgodovini in antiki. Prvotno naselje je nastalo pri današnjih Rosalnicah (vas pri Metliki), pozneje pa se je premaknilo pod metliški grad. Takrat imenovani Novi trg je mestne pravice dobil že pred letom 1335 od goriško-tirolskega grofa Henrika II, vendar ta listina o podelitvi mestnih pravic ni ohranjena. Leta 1365 je mestne pravice Metliki potrdil goriško-tirolski grof Albreht IV. K tako zgodnji pridobitvi teh pravic so pripomogli tudi turki, ki so leta 1408 prvič napadli Metliko, s tem pa tudi današnje ozemlje Slovenije in Sveto rimsko cesarstvo. V naslednjih 170 letih so jo izropali in požgali še 17-krat.    

29. aprila 1865 se je rodil Maks Fabiani, arhitekt in urbanist.

Kamra.si, 29. april 2018 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...29. aprila 1865 se je rodil Maks Fabiani, arhitekt in urbanist. Umrl je 12. avgusta 1962.  Maks Fabiani se je rodil v Kobdilju pri Štanjelu kot dvanajsti od štirinajstih otrok posestnika Antona Fabianija in tržaške plemkinje nemškega rodu Charlotte von Kofler. Osnovno šolo je obiskoval v Štanjelu, v posebni stavbi očetove domačije, realko pa v Ljubljani.

29. aprila 1847 je umrl Valentin Stanič, duhovnik, alpinist, pesnik ...

Kamra.si, 29. april 2018 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...29. aprila 1847 je umrl Valentin Stanič, duhovnik, alpinist, pesnik, pisatelj, prevajalec, učitelj, vzgojitelj in kulturni delavec. Rodil se je  12. februarja 1774.  Valentin Stanič se je rodil očetu Andreju, kmetu, in materi Mariji Ipavec. Imel je enega brata in štiri sestre. Sprva se je zasebno šolal v Kanalu, dva razreda osnovne šole je opravil v Trbižu in nadaljeval v Celovcu do drugega letnika gimnazije. Gimnazijo in študij (filozofija in bogoslovje) je končal v Salzburgu. Deloma se je sam vzdrževal tako, da je poučeval v plemiški družini.
še novic