Fantastična ženska

Deseta umetnost, 20. maj 2018 ― Marina in Orlando sta zaljubljena in načrtujeta skupno prihodnost. Marina je mlada natakarica in ambiciozna pevka. Orlando je 20 let starejša od nje in ima tiskarno. Nekega večera, po praznovanju Marininega rojstnega dne, Orlanda obide huda slabost. Marina ga nemudoma odpelje na urgenco in takoj odide. Orlando na urgenci umre. Namesto da bi v miru žalovala, […] Tags:   Del.icio.us Facebook TweetThis Digg StumbleUpon Comments:  0 (Zero), Be the first to leave a reply! You might be interested in this:    The Raid 2: Berandal (2014)  Only God Forgives (2013)  Snowpiercer (2013)  Oz the Great and Powerful (2013) Copyright © Deseta umetnost [Fantastična ženska], All Right Reserved. 2018.

Začarani princ

Deseta umetnost, 20. maj 2018 ― Vsi dobro vemo, kako se končajo klasične pravljice. Pepelka se poroči z princem Šarmerjem, Sneguljčica se poroči s…. hmmm, kako zanimivo… s princem Šarmerjem. In Trnuljčica… madonca, tole je pa že malo nerodno… s princem Šarmerjem! Kot dojenček je bil princ Šarmer (v izvirniku mu glas posoja Wilmer Valderrama, v slovenski sinhronizaciji pa Klemen Bunderla) […] Tags:   Del.icio.us Facebook TweetThis Digg StumbleUpon Comments:  0 (Zero), Be the first to leave a reply! You might be interested in this:    The Lone Ranger (2013)  Hot Fuzz (2007)  Prisoners (2013)  Frank (2014)  Halloween (1978) Copyright © Deseta umetnost [Začarani princ], All Right Reserved. 2018.

Klub zadovoljnih žensk

Deseta umetnost, 20. maj 2018 ― Diane (Diane Keaton) je po štiridesetih letih zakona nedavno ovdovela. Vivian (Jane Fonda) ima najraje moške, ki ne zahtevajo obvez in zaobljub. Sharon (Candice Bergen) še vedno ni prebolela ločitve izpred več desetletij. In Carolin (Mary Steenburgen) zakon se po petintridesetih letih maje. Življenje teh štirih dolgoletnih prijateljic se obrne na glavo na vsemogoče načine, […] Tags:   Del.icio.us Facebook TweetThis Digg StumbleUpon Comments:  0 (Zero), Be the first to leave a reply! You might be interested in this:    [Pozor, hud prizor] - Cat on a Hot Tin Roof (1958)  Polnočno sonce  Wonder (2017)  Happy Death Day (2017)  TOP 25 romantičnih komedij 21. stoletja - I. del Copyright © Deseta umetnost [Klub zadovoljnih žensk], All Right Reserved. 2018.
Dark Crimes (2018)

Dark Crimes (2018)

Deseta umetnost, 20. maj 2018 ― Ne bom lagal; včasih se počutim rahlo neprijetno, ko po ogledu filma preverim ocene kritikov in ugotovim, da si z njimi delim popolnoma nasprotno mnenje. Četudi se zadnja leta vse pogosteje razhajam s kritiki, se mi še ni zgodilo, da bi vzpostavil pozitiven odnos do filma, ki ima na spletni strani Rotten Tomatoes najnižji možni procent […] Tags:   Del.icio.us Facebook TweetThis Digg StumbleUpon Comments:  1 (One) on this item You might be interested in this:    Lost In Translation (2003)  Halloween (1978)  The Naked Prey (1965)  [Pozor, hud prizor] - Cool Hand Luke (1967)  True Detective - 1. sezona (2014) Copyright © Deseta umetnost [Dark Crimes (2018)], All Right Reserved. 2018.
Chagall v Lendavi in čebele na Arsu

Chagall v Lendavi in čebele na Arsu

ARS Kulturna panorama, 20. maj 2018 ― Pregled pomembnejših kulturnih dogodkov tedna začenjamo s prispevkom o razstavi IV. mednarodnega trienala keramike UNICUM. Pregled pomembnejših kulturnih dogodkov tedna začenjamo s prispevkom o razstavi IV. mednarodnega trienala keramike UNICUM, ki v Narodnem muzeju na Metelkovi v Ljubljani prikazuje keramiko kot sodobno kiparsko umetnost, ter ga nadaljujemo s predstavitvijo treh razstav, ki so na ogled po Sloveniji. Medtem ko v Galeriji likovnih samorastnikov v Trebnjem razstavljajo dela akademskih in samorastniških umetnikov, ki so zaznamovali likovno zgodovino v 20. stoletju, bo v Lendavi na ogled velika razstava grafik Marca Chagalla ter v Narodni galeriji v Ljubljani 100 plakatov o razstavah te osrednje nacionalne ustanove za starejšo umetnost ob njeni 100. obletnici. V nadaljevanju bomo poročali s posveta nevladnih organizacij in samozaposlenih v kulturi ter predstavili mednarodno srečanje Forum Tomizza. Ob koncu oddaje napovedujemo Arsove dogodke ob nedeljskem svetovnem dnevu čebel. Vabljeni k poslušanju!

Zala Golob: Spraypaint Art

C.M.A.K. Cerkno, 20. maj 2018 ― Zala Golob iz Šentviške planote od lanskega decembra ustvarja fantazijske slike s spreji. Je samoukinja na področju sprayArt-a, ker je bila nad nevsakdanjim načinom slikanja navdušena, je na internetu zbrala informacije o raznoraznih tehnikah ter ustvarila že lepo število predvsem domišljijskih slik. Njena prva razstava je bila v tolminski galeriji SDK, svojo drugo razstavo bo v […]

1882 – Ustanovitev trojne zveze

Zgodovina na dlani, 20. maj 2018 20. maja leta 1882 so Nemčija, Italija in Avstro-Ogrska ustanovile trojno zvezo. Trojna zveza je bila nadaljevanje t.i. dvojne zveze, ki sta jo tri leta prej sklenini Nemčija in Avstro-Ogrska. Pridružitev Italije tej zvezi je presenetila številne, saj sta bili prav Italija in Avstro-Ogrska glavni konkurentki za prevlado v srednji … Preberi The post 1882 – Ustanovitev trojne zveze appeared first on Zgodovina na dlani.
1960 Rakek – Miro Milavc makla bukova polena

1960 Rakek – Miro Milavc makla bukova polena

Stare slike (Cerknica), 20. maj 2018 ― Miro Milavc makla bukova polena za celulozo na skladišču Gozdnega gospodarstva Postojna na Rakeku na nekdanjem Kovačevem placu (skladišču lesa), kjer je danes naselje Pod Srnjakom. V ozadju na fotografiji vidimo kamion TAM (Tovarne avtomobilov Maribor) in skladovnice bukovih polen, pripravljenih za maklanje, da jih bodo oddali za celulozo, saj so tako zadostili direktivam oblasti […]

Jure Potokar: Vrata

Poiesis, 20. maj 2018 ― vrata v svet in vrata iz sveta. iz svetle jesenovine, ki je potemnela kakor sanje. ob robu žebelj, da nanj obesiš ključ. in vsako upanje.   prestopil sem jih nov, neuk in nebogljen, poln lakote in nestrpnosti, docela vpet v silnice množice zgodb, ki sem jih bral, vendar nikoli doživel.   vrata kot meja dveh svetov, ki se nikjer ne stikata; svet domišljije in slepila, ki mu nasproti stoji vse, kar naj bi res bilo.   čas je zdaj dokaz, da so tečaji zdržali.

20. maj 2018, prvi svetovni dan čebel ...

Kamra.si, 20. maj 2018 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...20. maja 2018, ob prvem svetovnem dnevu čebel Svetovni dan čebel obeležujemo 20. maja,  na dan, ko se je leta 1734 rodil pionir sodobnega čebelarstva Anton Janša. Svetovni dan je posvečen čebelam in drugim opraševalcem, ki igrajo pomembno vlogi pri varnosti s prehransko preskrbo, njihova prisotnost pa je tudi pokazatelj stanja lokalnega okolja. Poleg tega je človek udomačil čebele za pridobivanje medu in drugih čebeljih pridelkov (na primer matični mleček, cvetni prah, čebelji vosek in propolis).
Prostorsko upravljanje na Zahodnem Balkanu

Prostorsko upravljanje na Zahodnem Balkanu

Inštitut za politike prostora, 20. maj 2018 ― Te dni je v Tirani v Albaniji potekalo ustanovno srečanje mreže Zahodnega Balkana o prostorskem upravljanju (Western Balkan Network on Territorial Governance), ki so se ga udeležili tudi predstavniki IPoP. Predstavniki neodvisnih strokovnih organizacij iz držav Zahodnega Balkana so ob podpori sorodnih organizacij iz držav EU zastavili povezovanje, ki si bo prizadevalo za boljše prostorsko […]

Miha Baloh

Majda Širca blog, 20. maj 2018 ― “Govorim z gospodom Balohom?” vprašam vsa zadovoljna, da je na drugi strani nekdo končno dvignil telefon. “Ja, Miha tu” odgovori ne preveč navdušeno in primakne vtis, da ga kakršno koli praznjenje besed z zunanjim svetom, kakršen pač danes je, ne kaj … Continue reading →

20. maja 1991 je v Trstu umrl Milko Bambič, slovenski slikar ...

Kamra.si, 20. maj 2018 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...20. maja 1991 je v Trstu umrl Milko Bambič, slovenski slikar, karikaturist, likovni kritik, mladinski pisatelj, publicist in izumitelj. Rodil se je 26. aprila 1905 v Trstu. Osnovno šolo, enoletno nemško pripravnico in prvi razred nemške realke je obiskoval v Trstu, kjer je hodil tudi v slikarsko šolo bratov Rondič. Maturiral je na realki v Idriji in nato je absolviral Trgovsko visoko šolo Revoltella v Trstu. Vpisal se je na arhitekturo v Ljubljani, a je ni dokončal.
še novic