Zimska zaročenca (Zrcalka #1): Ofelija

Zimska zaročenca (Zrcalka #1): Ofelija

Konteksti (Tomaž Bešter), 1. april 2019 ― vir slike: bukla.si Medtem ko se vedno znova borim z idejo, da proza, ki izrablja fantazijo v skrajnosti pripeljane domišljije ni zame, mi konec koncev branje tovrstne literature ni nikdar odveč. Toliko bolj, zdi se mi, da v njej zelo uživam. Uživam, ko slikam domišljijo avtorjev na platno svoje bralne izkušnje. V njej začutim svobodo ustvarjanja, v njej vidim željo po ubeseditvi idej, ki bi lahko prišle na plano tudi drugače. Idej, ki jih še ni bilo, ali tudi tistih, ki so že bile zapisane. Idej, ki so daleč nekje v ozadju prišle skozi leče piščeve ali piskine projekcije, v katerih me navdušuje neskončnost besednih arhitektur, dospelih tudi skozi lečo mojih kontaminiranih bralnih dispozicij, v katerih vedno znova najdejo bralno praznino, v katero zamejujejo svoje zgodbe. Mogoče bi moral premisliti, da tovrstne zadeve niso zame.  Nekatere so strahotno zanimive, dasiravno peljejo v čisto nove perspektive. Nepričakovane fabule, ki niso vedno prijetne, bržčas vodijo celo v odkrito grozo, pa vseeno koncu koncev v brk namrgodenega in dolgočasnega vsakdana pošiljajo prostrane načrte polimorfnih idej o možnih svetovih, v katere naselijo zgodbe majhnih, nebogljenih, vpetih v tradicijo in zlo, ki kar čaka, da se mu nekdo zoperstavi. Točno takšna je tudi prva knjiga Zrcalke, Zimska zaročenca, izpod tipkovnice francoske avtorice Christelle Dabos: dolgometražna pripoved, v kateri se sučejo nasprotja med svetovi, umeščenost mladih v tradicijo, boj dekleta s kolesjem političnih intrig in preživetje v skrajno neprijazni in odkrito smrtonostni družbi, postavljeno v okolje sveta, ki ga je Bog razbil na koščke in ljudeh, ki berejo predmete, prehajajo skozi zrcala, ustvarjajo neverjetna slepila in zadajajo bolečino brez dotika. Zimska zaročenca je pravzaprav dolg uvod. Govori o mladem dekletu Ofeliji, ki s številčno družino prebiva na miroljubni Animi. Zemlje ni več. In Anima se zdi miroljubna. Ofelija je posebna punca, majhna, introvertirana, nerodna in povsem nevpadljiv

1. aprila 1848 - začel je izhajati prvi celjski časnik Cillier Wochenblatt

Kamra.si, 1. april 2019 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...1. aprila 1848 - začel je izhajati prvi celjski časnik Cillier Wochenblatt.  Cillier Wochenblatt (slovensko Celjski tednik) je bil časopis v nemšken jeziku, ki je pričel izhajajati leta 1848 v Celju. Ustanovil ga je tiskar Janez Krstnik Jeretin, njegova urednika pa sta bila J. E. Ganser ter Vincenz Prasch. Slednji je skrbel za uredništvo tudi pri kasnejšemu Cillier Zeitungu (Celjski časopis), v katerega se je Cillier Wochenblatt istega leta preimenoval. Časopis se je pod vplivom revolucionarnega leta 1848 zavzemal za enake pravice slovenskega ter nemškega prebivalstva. Istega leta pa je verjetno zaradi pomanjkanja zanimanja bralcev prenehal izhajati. Vir: https://sl.wikipedia.org/wiki/Cillier_Wochenblatt Časopis je digitalni obliki dostopen na povezavi ... Digitalizacijo in objavo v Digitalni knjižnici Slovenije je omogočila Osrednja knjižnica Celje.

1. aprila 1900 se je v Ljubljani rodil Tone Seliškar, pesnik in pisatelj

Kamra.si, 1. april 2019 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...1. aprila 1900 se je v Ljubljani rodil Tone Seliškar, pesnik in pisatelj. Umrl je 10. avgusta 1969 v Ljubljani.  Rodil se je v obrtniško-železničarski družini kot zadnji, sedmi otrok očetu Antonu in materi Mariji. Šolanje je pričel na osnovni šoli na Vrtači, dokončal pa ga je na učiteljištvu v Ljubljani, kjer je leta 1919 maturiral. Prvo učiteljsko mesto je dobil leta 1919 v Dramljah pri Celju. Leta 1920 je poučeval na Prežinu nad Štorami, leta 1921 pa v Trbovljah. V Trbovljah je sodeloval pri delavskih socialističnih društvih, kjer je režiral in pisal (pesniška zbirka Trbovlje, 1923). Nekaj časa je učiteljeval tudi v Reki pri Laškem in v Cerkljah pri Brežicah. Leta 1925 je dobil mesto učitelja na meščanski šoli v Ljubljani na Prulah. Leta 1942 je na pobudo Prežihovega Voranca postal član Osvobodilne fronte. Med drugo svetovno vojno (jeseni 1943) je odšel v partizane, kjer je predaval, recitiral in objavljal svoja besedila. Po vojni je delal pri informacijskem vestniku OF Slovenskem poročevalcu, bil pa je tudi glavni urednik časopisa Delavske enotnosti. Od ustanovitve leta 1951 do 1954 je bil predsednik Slovenske izseljenske matice v Ljubljani, od leta 1958 do 1962 pa je bil tudi urednik založbe Borec. Umrl je 10. avgusta 1969 v Ljubljani.
Serenity (2019)

Serenity (2019)

Deseta umetnost, 1. april 2019 ― Ste kdaj naleteli na zanič film, v katerem ste uzrli igralskega težkokategornika in se vprašali: “Komu je bil tip dolžan, da je moral nastopiti v takšnem skropucalu?” Takšen preblisk me je doletel ob ogledu trilerja Serenity, v katerem v glavnih vlogah nastopata oskarjevca Matthew McConaughey in Anne Hathaway. Okvirna zgodba spregovori o zapitem ribiču, ki […] Tags:   Del.icio.us Facebook TweetThis Digg StumbleUpon Comments:  0 (Zero), Be the first to leave a reply! You might be interested in this:    Martyrs (2008)  Seznam filmov na festivalu Kurja Polt 6: Freaks (2019)  Creed 2  Bergman: A Year in a Life (2018)  Deliver Us from Evil (2014) Copyright © Deseta umetnost [Serenity (2019)], All Right Reserved. 2019.
Nikoli več, do kdaj? 

Nikoli več, do kdaj? 

LUD Literatura, 1. april 2019 ― Zakaj so naše ideje tako tako nezmožne prispevati k izgradnji boljšega sveta, še več, sooblikujejo njegovo grozo in izpraznjenost? Prav zato, ker se nismo zmožni soočiti z dejstvom, da civilizacija, v kateri smo živeli dobrih dvesto let, ne obstaja več. Vsi naši boji so vpeti v razsvetljenske miselne sheme, bodisi kot obramba razsvetljenskih vrednot bodisi kot njihova zavrnitev.

Na pravljični uri v Libojah o čarobnosti branja

Medobčinska matična knjižnica Žalec, 1. april 2019 ― V ponedeljek, 1. aprila 2019, je bil najbolj šaljiv dan v letu. Takšen, ko koga potegnemo za nos in se ob tem zabavamo. Bil je sončen dan, ki je otroke privabil na pravljično uro v Krajevno knjižnico Liboje. Zvedavo so prisluhnili zgodbici o navihanem zajčku, ki ima posebno skrivnost: ob toplih poletnih dneh nadvse rad z otroki sedi pred knjižnico in posluša pripovedovanje zgodb. Toda vedno zunaj ni tako toplo. Iznajdljivi zajček se tedaj v knjižnico splazi skozi režo za vračilo izposojenih knjig! Branje je boljše kakor celo polje svežega, ...

Odslej brez nominacij predstav za tekmovalni program FBS

Borštnikovo srečanje, 1. april 2019 ― S 54. edicijo Festivala Borštnikovo srečanje uvajamo nekaj manjših sprememb pri našem delovanju: predstav odslej ne bo več potrebno nominirati, s čimer zmanjšujemo administrativne obremenitve producentov, nekoliko natančneje so definirane igralske in režijske nagrade, dodali smo še eno nagrado po presoji strokovne žirije, ostale spremembe notranjih aktov so nomotehnične narave. Sprejeli smo tudi novi sklep o pavšalnih odkupih predstav v tekmovalnem programu, ti so sedaj nekoliko višji kot so bili doslej. Podrobnosti najdete tukaj.

Ozir(anje) na 1983

Razpotja, 1. april 2019 ― Joachim von Puttkamer Novembra 1983 je Milan Kundera objavil svoj znani esej z naslovom Tragedija srednje Evrope. V njem je spregovoril o Madžarski, Češkoslovaški in Poljski kot pozabljenih vzhodnih mejah Evrope, »un occident kidnappé« (»ugrabljeni zahod«, op. prev.), kot je pisalo v francoskem izvirniku. Danes se ta esej bere kot odmev nekih davnih časov, ko se je sovjetska moč zdela še trdno vkopana vzdolž Visle, Labe in Donave, Zahod pa je že zdavnaj pristal na železno zaveso, ki je takrat delila Evropo že skoraj štiri desetletja. Kundera se je zavzel za drugačno delitev Evrope: med katolištvom in pravoslavjem, med individualizmom in kreativnostjo Zahoda ter njegovo radikalno negacijo v ruski totalitarni družbi na Vzhodu. The post Ozir(anje) na 1983 appeared first on Razpotja.
Kostumografinja Bjanka Adžić Ursulov /1/

Kostumografinja Bjanka Adžić Ursulov /1/

ARS Oder, 1. april 2019 ― Letošnja Prešernova nagrajenka o umetniškem utripu v 70-ih in 80-ih letih minulega stoletja, o Shakespearju in Čehovu ter tekoči gumi, sladkorni peni in smetani kot materialih za kostume. Sedmi in osmi februar sta mimo, slovesnosti ob Slovenskem kulturnem prazniku tudi, zdaj gledališčniki praznujejo na Tednu slovenske drame. Preden pa se posvetimo temam, ki jih prinaša ta festival, se še enkrat spomnimo na letošnjo Prešernovo nagrajenko, kostumografinjo Bjanko Adžić Ursulov. Krajši pogovor z umetnico smo že slišali v naših prazničnih oddajah, danes in prihodnji teden pa vas vabimo, drage poslušalke in poslušalci, k poslušanju integralnega pogovora o bogati umetniški poti Bjanke Adžić Ursulov. Prvi del najinega pogovora zajema študentsko obdobje, vstope na odre v bivši Jugoslaviji, v Sloveniji in tujini, umetnica pa pripoveduje tudi o različnih uprizoritvah njej ljubih dramatikov Shakespearja in Čehova. Prihodnji teden bomo poslušali pripoved o njenih bogatih strokovnih izkušnjah, o materialih, ki jih uporablja pri svojem drznem umetniškem delu, bodisi so to tekstilne bodisi druge narave, kakršen je les, tekoča guma, sladkorna pena ali smetana.

Filmski vlak

TV Kočevje, 1. april 2019 ― Safe.si, SI CERT, informacijski pooblaščenec ali arnes. V primeru, da pride do spletnega incidenta, se po pomoč lahko obrnete na enega od navedenih naslovov.
Magična ekspresivnost odrevenelih figur

Magična ekspresivnost odrevenelih figur

ARS Svet kulture, 1. april 2019 ― Klavdij Zornik v Pilonovi galeriji v Ajdovščini ob 10. obletnici njegove smrti Magična ekspresivnost odrevenelih figur in zamolkle, a kontrastne barve so značilnosti slikarstva Klavdija Zornika, ki je leta 2005 prejel zlati red za zasluge za življenjsko delo na področju kulture in prispevek k modernizmu v slovenskem slikarstvu. Ob 10. obletnici njegove smrti so v Pilonovi galeriji v Ajdovščini pripravili razstavo avtorjevih del z naslovom Risbe, slike iz Primorske. Poleg desetih slik je na ogled tudi več njegovih risb, ki so manj ekstatične, zazrte vase in tu in tam fragmentarne. V ljubljanski galeriji Photon pa so na ogled dela dveh mlajših avtorjev, ki ju druži inovativen pristop k fotografskemu mediju. Tilyen Mucik in Domagoj Burilović se predstavljata s svojima novejšima serijama Flora femina in Post Factum. V oddaji opozarjamo tudi na nekaj novosti na področju otroške in mladinske literature v marcu.
4. Kinotrip: Tretji festivalski dan

4. Kinotrip: Tretji festivalski dan

Kinodvor, 1. april 2019 ― V soboto, 30. marca, smo skozi plamene življenja in silovit glasbeni upor pripotovali na zaključek 4. filmskega festivala Kinotrip. Hvala vsem, ki ste bili z nami! Se vidimo kmalu spet v kinu. Naj vas film odpelje! Oglej si foto in video utrinke.

Občni zbor Društva Asociacija

Asociacija, 1. april 2019 ― Člani društva Asociacija so se 27. marca 2019 srečali na rednem letnem občnem zboru, na katerem so potrdili poročilo dela in finančno poročilo za leto 2018 ter sprejeli finančni načrt in program dela za naslednji dve leti. Prav tako so člani potrdili spremembe statuta in pravilnikov društva,  izvedli volitve v organe društva in opravili razpravo … Preberi več o Občni zbor Društva Asociacija

Delavnica: Razpisi za samozaposlene

Asociacija, 1. april 2019 ― Samozaposleni v kulturi in kreativnih industrijah po navadi prejemajo sredstva iz dveh različnih naslovov, in sicer ali tako, da prodajajo svoje storitve oziroma opravljajo svojo dejavnost »na trgu«, ali pa prek različnih razpisov, pozivov in natečajev, ki so financirani iz lokalnih, nacionalnih ali evropskih javnih sredstev. Pri tem se samozaposlenim zastavljajo številna vprašanja, kot na … Preberi več o Delavnica: Razpisi za samozaposlene

Rastoča knjiga v letu 2018

Kamra.si, 1. april 2019 ― Slovencem knjiga že od nekdaj pomeni še več kot pripomoček za širjenje znanja in bogatenje duha. Na poseben način nas je povezovala, čeprav do pred kratkim nismo imeli svoje države. Projekt Rastoča knjiga poveličuje knjigo kot pomemben simbol narodne identitete, ki sporoča, da želimo biti narod znanja, kulture in odličnosti – narod rasti. Pogled projekta Rastoča knjiga tako ni usmerjen samo v preteklost in sedanjost, temveč tudi v prihodnost. V predavanju idejnega očeta projekta Rastoča knjiga dr. Janeza Gabrijelčiča se bomo sprehodili skozi aktivnosti, ki so se v sklopu projekta odvijale v letu 2018, in se zazrli tudi v načrte za prihodnost. V sklopu predavanja bosta predstavljeni tudi knjigi dolenjskih avtorjev Jože Miklič Barjanski tulipani in Jožeta Jazbeca Drobtinice iz življenja ravnatelja.
SVETOVNI DAN POEZIJE: PESEM JE BREZ IZMERLJIVIH KORISTI

SVETOVNI DAN POEZIJE: PESEM JE BREZ IZMERLJIVIH KORISTI

Revija Primus, 1. april 2019 ― Piše: Larisa Javernik Svetovni dan poezije: »Pesem je brez izmerljivih koristi.« (Dane Zajc) Mnogi pesniki, teoretiki in pesniški ljubitelji so poskušali opredeliti akt pisanja poezije, branja poezije in sprejemanja poezije. Dane Zajc na primer v eseju Igra besed in tišin (1972) zapiše: »Pesem je približevanje atomskemu jedru samega sebe. Je imenovanje neznanega. Ali ime za ...
Liturgična orgelska glasba

Liturgična orgelska glasba

ARS Obiski kraljice, 1. april 2019 ― Tokrat vas vabimo k poslušanju liturgične orgelske glasbe Padra Davida de Bergama, organista, duhovnika in skladatelja, ki je deloval v prvi polovici 19. stoletja Tokrat vas vabimo k poslušanju liturgične orgelske glasbe Padra Davida de Bergama, organista, duhovnika in skladatelja, ki je deloval v prvi polovici 19. stoletja. Več kot 30 let je bil duhovnik v baziliki Santa Maria di Campagnia v Piacenzi, kjer je igral na veličastne orgle delavnice Serassi. Zanje tudi ustvarjal; svoje skladbe je predvidel predvsem za liturgično rabo, danes pa jih večkrat slišimo tudi v koncertni izvedbi.
Delo – NeXT

Delo – NeXT

Računalniški Muzej, 1. april 2019 ― Časopis Delo letos praznuje okroglo, 60. obletnico. Prva številka je bila natisnjena na (naključje?) praznik dela, 1. maja 1959. S svojim formatom je izstopal od drugih časopisov ter si z različnimi lokalnimi izdajami kmalu pridobil širok krog bralcev. Bil je celo drugi najbolj brani časopis v Jugoslaviji. Da so bili v tej časopisni hiši vedno … Continue reading Delo – NeXT
Začel se je sejem otroških knjig v Bologni

Začel se je sejem otroških knjig v Bologni

Javna agencija za knjigo, 1. april 2019 ― Ljubljana, 1. april 2019 – Med 1. in 4. aprilom Javna agencija za knjigo z največjo nacionalno stojnico doslej (dvorana 29, C34-D33) v družbi sorazstavljavcev, založb Miš, Pivec, Sodobnost International ter Sanje , sodeluje na sejmu otroških knjig v Bologni. S samostojno stojnico se v Bologni predstavljata tudi založbi Mladinska knjiga (dvorana 29, C32) in Morfem (dvorana 25, B74).
še novic