PREMIERA LUTKOVNE PREDSTAVE TO NI PIKA!

Hiša otrok in umetnosti, 23. maj 2019 ― Vabljeni na premiero nove lutkovne predstave za najmlajše To ni pika!, ki je nastala v koprodukciji Hiše otrok in umetnosti ter Lutkovnega gledališča FRU-FRU v režiji Katje Povše. Premiera bo v petek, 31. maja, ob 18.00, prva ponovitev pa naslednji dan, 1. junija, ob 10.00.

Potopis od Izraela do Kenije

Medobčinska matična knjižnica Žalec, 23. maj 2019 ― V četrtek, 23. aprila 2019, smo v Medobčinski splošni knjižnici Žalec gostili Aleša Juvanca, ki je s kolesom obredel skoraj že ves svet. Kolesariti je začel dokaj pozno, šele pri osmih letih, »zaradi česar sta mama in oče že kar malce dvomila, da bo kdaj zvozil«. Na potopisnem predavanju nam je gost Aleš Juvanc predstavil kolesarsko pot po Bližnjem vzhodu od Izraela do Kenije. Kolesarsko pot je začel v mestu Tel Aviv v Izraelu in jo nadaljeval čez Jeruzalem v Jordanijo. V Egiptu ga je ves čas spremljalo policijsko spremstvo. Skozi Sharm je ...
The Revenant (2015)

The Revenant (2015)

Deseta umetnost, 23. maj 2019 ― Potem, ko je leta 2014 mehiški režiser Alejandro G. Innárritu pometel s konkurenco na Oskarjih z domiselno komično dramo Birdman, si očitno ni vzel veliko časa za počitek, saj je kmalu zatem – natančneje ob koncu leta 2015 – postregel z biografskim pustolovskim vesternom The Revenant. Film temelji na življenju legendarnega raziskovalca Hugha Glassa, o […] Tags:   Del.icio.us Facebook TweetThis Digg StumbleUpon Comments:  0 (Zero), Be the first to leave a reply! You might be interested in this:    The Exorcist (1973)  The Book Thief (2013)  Nuna  Čefurji raus! (2013)  The Hate U Give (2018) Copyright © Deseta umetnost [The Revenant (2015)], All Right Reserved. 2019.

Fuzija II (21.6.2019 20:00)

Španski borci, 23. maj 2019 ― Fuzija II povezuje ustvarjalce različnih umetniških zvrsti in različnih etničnih pripadnosti. Skupaj bomo ustvarili plesni večer, ki se bo nadgradil z glasbo v živo. S prepletom različnih plesnih zvrsti in kulturno raznolikostjo, želimo ustvariti dogodek, ki s pomočjo giba in glasbe spodbudi k sprejemanju različnih kultur in strpnostjo med soljudmi ter povezovanje med njimi. Program dogodka je zasnovan na afriškem plesnem izročilu, prepredenim z glasbo in afriškimi ritmi za vse...

Polepšajmo jesen (14.6.2019 20:00)

Španski borci, 23. maj 2019 ― Naše tokratno humanitarno prizadevanje želimo usmeriti v tiste dobrobiti – umetnost, kulturo, družabnost, zabavo, udobje, do katerih socialno ogroženi starejši posebej težko dostopajo, saj je večina (civilno-družbene) humanitarne pomoči pri nas usmerjene v zagotavljanje materialnih dobrin, golega preživetja.
MARUŠA ŠTIBELJ: KOLAŽ NI LAŽ

MARUŠA ŠTIBELJ: KOLAŽ NI LAŽ

Sodobna umetnost (Aljoša Abrahamsberg), 23. maj 2019 ― Maruša Štibelj je mlada umetnica, ki je odločno zakorakala v svet umetnosti z željo, da ohrani ali bolje rečeno ponovno prebudi interes za nekoč zelo vplivno tehniko kolaža, ki je danes prej drugotnega pomena kot pa osrednja misel, porajajoča se ob likovnem delu. Ne podreja se abstrakciji in njenim vplivom, temveč je našla skupni jezik med abstrahiranim in še zaznavnim svetom. Njena dela kažejo na spoj preteklosti in sedanjosti. To opazimo v izrezkih figur, vzetih iz starih revij, ki so premišljeno uporabljeni in vključeni v novo zgodbo, prežeto s sedanjostjo. Če opišemo eno izmed serij na razstavi, serija nosi naslov "Izolirane sanje" se ustavimo že ob prvi besedi izolacije, ki nas spomni na osamo ter iztrganost iz konteksta, hkrati ima le-ta negativen prizvok in daje občutek odtujenosti, medtem ko sanje vzbujajo upanje in predstavljajo spreminjajoče živahne slike ter so kot odraz intenzivnih občutkov in dejanj psihološke aktivnosti med spanjem. Sanje naj bi se večinoma nanašale na dejanja iz vsakdanjega življenja in njihova emocionalna doživetja, ki se lahko prepletajo z željami in hrepenenji ali pa v nas vzbujajo anksioznost, prepleteno z usodo posameznika.Sklop del zajema različne podobe, hkrati pa nam predstavi tudi tri stanja: odsev mladosti, negotovosti in žalosti. Slednja delujejo kot samosvoja celota, kjer je jasen pomen, medtem ko v predhodnih podobah tavamo v temi in so vse bolj skrivnostno ter domišljijsko obarvane.Temeljno izhodišče vseh del je nosilec podobe, ki lahko v celoti prekriva ozadje in ga sestavlja enobarvna peščena ali bež podlaga ali pa skupek različnih plasti. Plasti so del barvnega papirja, papirnatih prtičkov in krojnih pol. Celota pa je dodelana z akrilno barvo ali s posameznimi potezami. Tako nastaja prostor na osnovi impulzivne zgradbe, kjer se plasti prekrivajo, zlivajo, križajo in ustvarjajo nemir in dinamiko. Le-te so lahko del naključnega vzorca z dekorativnim pridihom, v katerem prevladujejo linija in geometrijski liki. Jasno pre

Ananata

Vrabec Anarhist, 23. maj 2019 ― Prišla je Ona, velika in mogočna, s tremi dojkami in popkom, v katerem je spala luna. Ni bila Mati, bila je vlačuga, ki je že končala svoj delovnik. The post Ananata appeared first on Vrabec Anarhist.

PRISLUHNIMO PRAVLJICI

Medobčinska matična knjižnica Žalec, 23. maj 2019 ― V četrtek, 23. maja 2019, je v Občinski knjižnici Polzela potekala pravljična ura, na kateri smo se skupaj s pravljico odpravili na morje. Otroci so povedali, da komaj čakajo poletne počitnice, čas brezskrbnosti, zabave, druženja s prijatelji in potepov. Beseda je tekla o morju. Kako se varno kopamo, sončimo in kaj vse lahko na morju počnemo. Med drugim si lahko ogledamo kakšno znamenitost in se veliko naučimo. Tudi mali, počasni, a vedoželjni polžek, se je odločil prepotovati svet, da bi razširil svoje obzorje. Sanje mu je pomagal uresničiti nekoliko nenavaden, ...
Neznosna lahkost ne-bivanja

Neznosna lahkost ne-bivanja

Literatura v živo, 23. maj 2019 ― Vsekakor je Machado de Assis avtor, o katerem moramo še več govoriti, ga brati, kateremu se moramo vselej znova približati na različne načine, saj se nam fiksni pomen vselej izmika, hoče sodelovati v igri uničevanja in sestavljanja, grajenja in minevanja.
Joe Summers in Sukitoa O Namau

Joe Summers in Sukitoa O Namau

Radio Študent, Oralni anali, 23. maj 2019 ― Oddaja Joe Summers in Sukitoa O Namau play pause stop mute unmute 2019-05-23-oralni-anali-joe-summers-in-sukitoa-o-namau.mp3 V goste prihajata dva zvočna umetnika mlajših generacij, Anglež Joe Summer in v Maroku rojena Sukitoa O Namau.  Lahko boste izvedeli več o mladi londonski zvočno-eksperimentalni sceni, ki jo podpirajo in spremljajo tudi umetniki v prostorih Cikrulacije 2. S predvajanimi posnetki bomo tudi poslušali in razčlenjevali njun sound art.  Joe Summers je predvsem zvočni umetnik, ki pa ima tudi velik občutek za sodelovalne prakse. V njegovem primeru je takšna mikro-socialna struktura glasbena založba First Terrace Records, ki je izjemno kvalitetna, saj druži nekaj izjemno kvalitetnih umetnikov najmlajše generacije. Sukitoa O Namau je zvočna in performativna umetnica, ki je na vabilo Joa Summersa prišla v Slovenijo, s katerim bosta v soboto, 25. maja, uprizorila performans v prostorih Cikrulacije 2.  Pogovor bova vodila Borut Savski in Andrej Pervanje.  Več na 89,3 MHz ob 21.30!  Andrej Pervanje 23. 5. 2019 - 21.30 Avtorji:  Joe Summers Sukitoa O Namau  / Oralni anali Institucije:  First Terrace Records Cirkulacija2   Podprite kakovostne radijske vsebine tudi v koronski dobi, kliknite na DONIRAJ   Kraj dogajanja:  Ljubljana cirkulacija2

Neverjetne gore – tiskovna konferenca

Medobčinski muzej Kamnik, 23. maj 2019 ― Vljudno vabljeni na novinarsko konferenco ob javni predstavitvi projekta muzejev Gorenjske NEVERJETNE GORE v četrtek, 30. maja 2019, ob 10. uri v Slovenskem planinskem muzeju v Mojstrani. Predstavili vam bomo: rezultate projekta (Irena Lačen Benedičič) Gorenjsko muzejsko-planinsko transverzalo (Jelena Justin) geolov (Slovenski GeoCaching Club): https://www.geocacher.si/ nagrade, ki jih prispevajo partnerji projekta (Planinska zveza Slovenije, Veriga […] The post Neverjetne gore – tiskovna konferenca appeared first on MM:K.
Scena podpiše: Kornet

Scena podpiše: Kornet

Radio Študent, 23. maj 2019 ― V tokratnem RŠ intervjuju se bomo pogovarjali s Klemnom Seliškarjem in Danom Sebastjanom Zorkom iz organizacijske ekipe Korneta, dogodka, ki se ima jutri zvečer v okviru cikla Scena podpiše zgoditi v metelkovski Gromki.
V Mestnem muzeju Ljubljana razstava dragocenih ruskih ikon

V Mestnem muzeju Ljubljana razstava dragocenih ruskih ikon

Misli, 23. maj 2019 ― V Mestnem muzeju Ljubljana bodo drevi odprli razstavo več kot 80 ruskih ikon iz vodilnih ruskih muzejev. Razstava Ikone; Zakladi ruskih muzejev bo na ogled do 15. septembra, spremljala pa jo bo razstava umetniške skupine Irwin z naslovom Was ist Kunst Hugo Ball. V muzeju bodo pripravili tudi program vodstev, šolo slikanja in tri ikonične petke.

Vladimir Šubic in arhitektura prepiha

OUTSIDER, 23. maj 2019 ― Slovenska trideseta leta dvajsetega stoletja so imela mnogo obrazov. Navadno se med sabo izključujejo. Leta gospodarske krize in hude bede; obdobje politične diktature; prvi obrisi ideoloških konfliktov, ki se bodo kmalu razmahnili v svetovni vojni. Eden izmed njih pa je tudi izbruh nove urbane samozavesti, ki se ne naslanja več na preteklost. Namesto tega zre… The post Vladimir Šubic in arhitektura prepiha appeared first on OUTSIDER.
Rdeči revirji 2019

Rdeči revirji 2019

ARS Svet kulture, 23. maj 2019 ― Plesne in gledališke predstave, koncerti, razstave, sodobni cirkus in lutke V oddaji boste slišali nekaj utrinkov s festivala Druga godba, ki prav zdaj poteka v Ljubljani, predstavljamo pa tudi 17. mednarodni festival uprizoritvenih umetnosti Rdeči Revirji, ki se danes začenja v Hrastniku in Zagorju. Izvedeli boste tudi več o novi fotografski razstavi, pri kateri sta združila moči Arne Hodalič in Katja Bidovec. V letih 2017 in 2018 sta odpotovala v sahrávijska begunska taborišča na skrajnem zahodu Alžirije in fotografirala sahravijske pregnance.

ČESTITAMO: 10. Državno tekmovanje za otroške in mladinske zbore Il Garda in Coro 2019, Malcesine, Verona (Italija), 17.–19. maj 2019

Naši zbori, 23. maj 2019 ― Vokalna skupina Vikra, Glasbena matica Trst, dir. Petra Grassi: Grand Prix tekmovanja kot najboljši zbor, posebna nagrada Orlando Dipiazza za… The post ČESTITAMO: 10. Državno tekmovanje za otroške in mladinske zbore Il Garda in Coro 2019, Malcesine, Verona (Italija), 17.–19. maj 2019 appeared first on Naši zbori.
Ikone: Zakladi ruskih muzejev

Ikone: Zakladi ruskih muzejev

ARS Kulturna panorama, 23. maj 2019 ― V ljubljanskem Mestnem muzeju je na ogled 85 ikon, ki so nastale od 13. do začetka 20. stoletja. Tokrat se bomo posvetili razstavi Ikone: zakladi ruskih muzejev v Mestnem muzeju Ljubljana, se sprehodili po razstavi 100 let poklicnega baleta v Cankarjevem domu, nato pa prešli na podelitev Valvasorjevih odličij – stanovskih priznanj za posebne dosežke v muzejstvu – ter nagrade za otroško in mladinsko književnost desetnica. Slišali bomo tudi pogovor z ravnateljem ljubljanske Drame Igorjem Samoborjem o 6. Drama Festivalu, ki se nocoj začenja s predstavo Michelangelo. Poročali bomo s seje nacionalnega sveta za kulturo, na kateri so predstavniki različnih kulturnih institucij v sredo predstavili dosežke na področju mednarodnega uveljavljenja slovenske umetnosti in kulture. Ob koncu pa se bomo dotaknili tudi koroške revije Odsevanja, ki letos praznuje svojo 40-letnico.
še novic