New York bo spet domovanje Prijateljev

New York bo spet domovanje Prijateljev

MMC Film, 29. julij 2019 ― TV-serija Prijatelji, ena najbolj gledanih nadaljevank vseh časov, bo kmalu praznovala 25-letnico od premiere. Septembra bo poteklo čertrt stoletja prve epizode, ob čemer v New Yorku pripravljajo pop-up doživetje. Oboževalci bodo lahko stopili v TV-svet.
FULL OF HELL

FULL OF HELL

Radio Študent, 29. julij 2019 ― V Budimpešti smo se pogovarjali s frontmanom zasedbe Full Of Hell - Dylanom Walkerjem. V sklopu EU turneje s prijateljsko zasedbo The Body so se Dylan, Spencer, Dave in Sam ustavili tudi v madžarskem Durer Kertu, in ker je bilo to najbližje prizorišče Sloveniji, smo se seveda tudi mi zapeljali tja.
NINA ČELHAR in MONIKA SLEMC : PODREJANJA

NINA ČELHAR in MONIKA SLEMC : PODREJANJA

Sodobna umetnost (Aljoša Abrahamsberg), 29. julij 2019 ― Na razstavi z naslovom Podrejanja se predstavljata dve mladi umetnici: Nina Čelhar in Monika Slemc. Dve slogovno in likovno zelo različni slikarki, se poglabljata v človeka, razmišljata o njem in o njegovem delovanju v sodobni družbi. O današnjem hitrem načinu življenja, človekovih potrebah, željah, hrepenenju in nuji po odmiku od vsakdanjega živžava. O varnem in energetsko napajajočem zatočišču. Monika Slemc razmišlja o odnosu človek-narava, Nina Čelhar pa o odnosu človek-bivanjska arhitektura. Monika Slemc v naravi črpa navdih in je njeno zatočišče pred burnim in preobremenjenim, toda še vedno enoličnim, vsakdanom. Izhaja iz lastnih posnetkov narave, v glavnem narejenih z mobilnim telefonom, ki jo skoraj vedno spremlja. Dela Monike Slemc gledalcu ne omogočajo sproščujočega pogleda na vrh gore ali mu dajejo občutek nadzora. Difuzno naslikana podoba ga od njih odtujuje, hkrati pa ustvarja občutek gibanja, migetanja. Podoba se izmika, gledalca zmede in mu onemogoča jasen pogled. Monika na platnu upodobi pogled, ki v stvarnosti ni mogoč. Z velikimi formati slik objame gledalca, ga sooči s to pretirano podobo in ga pomanjša. Gledalec je v odnosu do narave tej podrejen, kar nazorno prikaže v delu Blend in. Slemčeva tehnologije ne zavrača, temveč možnosti, ki jih ta ponuja, vključuje in združuje s slikarsko tradicijo. Podrejenosti tehnologiji, občutek, da bomo nekaj zamudili, če ne bomo ves čas pozorni na dogajanje na svojih elektronskih napravah, se Monika skuša rešiti v ciklu JOMO.FOMO.YOLO!. Tu išče svoj lasten likovni izraz, neobremenjena s slogovno in tematsko uvrščenostjo ter institucionalnimi konteksti. V aktu slikanja preprosto uživa in se prepusti. Nina Čelhar pa se v svojih delih posveča sodobni bivanjski arhitekturi, ki jo raziskuje skozi odnose človek-hiša, hiša-narava, narava-človek. Raziskuje odnos, ki ga ima sodoben človek do prostora, v katerem živi; zanima jo, kaj od njega pričakuje in zahteva ter kaj potrebuje. Oseben prostor namreč predstavlja material

Umrl zborovodja Klavdij Koloini

Misli, 29. julij 2019 ― V 81. letu starosti je umrl eden najvidnejših slovenskih zborovodij Klavdij Koloini. Pod njegovo taktirko so delovali številni zbori, bil je predsednik Pevske zveze, eden od glavnih stebrov revije Primorska poje in pobudnik drugih pevskih manifestacij. Bil je tudi eden od pobudnikov uglasbitve skladbe Vstajenje Primorske.

Ptuj: Avgusta že desetič Dnevi poezije in vina

Štajerski tednik, 29. julij 2019 ― Med 20. in 24. avgustom bodo Ptuj in 18 drugih krajev zavzeli Dnevi poezije in vina, ki jih Ptuj gosti že deset let. Letošnje, 23. edicije festivala se bo udeležilo 20 uveljavljenih pesnic in pesnikov z vsega sveta, častna gosta bosta srbska pesnica Radmila Lazić in kitajski pesnik Bei Dao. Letošnja država v fokusu je Nemčija.
Gremo se igrat!

Gremo se igrat!

Neodvisni, 29. julij 2019 ― Avtorica Varja Hrvatin se v prispevku loti natančnega popisa generacije najmlajših gledaliških ustvarjalcev v Sloveniji, torej tistega dela ustvarjalcev, ki na novo vstopajo na polje uprizoritvenih umetnosti ter skoznje premišljuje produkcijska razmerja in teren neinstitucionalnega in institucionalnega polja. Hkrati mapira imena (Rok Kravanja, Jan Rozman, Žigan Krajnčan, Gašper Kunšek, Žiga Divjak, Mirjana Medojević, Tjaša Črnigoj, Sandi Jesenik, Nina Ramšak) ter skoznje oriše trenutne trende, poetike in uprizoritvene postopke: "Pogost in priljubljen pojav je preigravanje različnih slogov in žanrov, predvsem pa se pri mnogih poetikah čuti poskus izražanja vsebinske nemoči, skozi surovo fizičnost in neposredno moč telesnosti".
Slikanje z besedami

Slikanje z besedami

ARS Jezikovni pogovori, 29. julij 2019 ― Človek ima v sebi nagnjenje po slikanju z besedami Človek ima v sebi nagnjenje po slikanju z besedami. To je potrdil poskus, med katerim so posamezniki izmišljeno besedo, ki se izgovarja z mehkejšimi zvoki, povezali z zaobljeno podobo. Za besedo z eksplozivnimi zvoki pa so menili, da označuje bodičasto in špičasto podobo. O univerzalnosti povezave med zvenom in pomenom je sicer potrebno biti previden, saj je ta lahko subjektivna. V osnovi pa lahko pomene, ki naj bi jih glasovi potencirali, razdelimo v onomatopoijo in v abstraktno simboliko, ki obsega slušno, vizualno, čustveno in celo tipalno simboliko. Gostja oddaje bo dr. Nada Grošelj (ponovitev).
Branje poleti

Branje poleti

ARS Svet kulture, 29. julij 2019 ― Ko si naBEREMO novih moči ... V današnjem svetu se posvečamo vprašanju o poletnih bralnih navadah v Sloveniji. Pogledali pa smo tudi na Brione, v gledališče Ulysses ter se poglobili v glasbo izraelskega glasbenika, mandolinista Ávija Avitála. Vabimo vas k poslušanju!  
Nadzorovanje narave – raziskovanje ultra-lokalnega FM radia

Nadzorovanje narave – raziskovanje ultra-lokalnega FM radia

PIFcamp, 29. julij 2019 ― FM radio je star, hrupen in pogosto oklican za zastarelega, a vendar se zdi, da njegova uporaba nikoli zares ne zamre – z uporabo poceni sprejemnikov in FM funkcije na pametnih telefonih je danes njegova dostopnost še lažja kot v preteklosti! Klemens Kohlweis bo v okolici PIFcampa namestil majhne, neodvisne FM radijske oddajnike, ki bodo … Preberi več o Nadzorovanje narave – raziskovanje ultra-lokalnega FM radia The post Nadzorovanje narave – raziskovanje ultra-lokalnega FM radia appeared first on PIFcamp.
SEM del projekta TAKING CARE

SEM del projekta TAKING CARE

SEM, 29. julij 2019 ― Veseli sporočamo novico, da smo skupaj z 12 partnerskimi evropskimi etnološkimi muzeji in podjetjem CultureLab iz Bruslja uspešno kandidirali za podporo podprograma Ustvarjalna Evropa – Kultura (2014-2020), namenjeno izvajanju projekta TAKING CARE_Ethnographic and World Cultures Museums as Spaces of Care (2019-2023). Vodilni partner tega projekta 2. kategorije ('Larger scale cooperation projects' ) je Weltmuseum iz Dunaja. Ostajamo torej v družbi kolegov, tokrat še razširjeni za tri muzeje, s katerimi smo uspešno izvajali projekt SWICH¬ _ Sharing a World of Inclusion, Creativity and Heritage. Ethnography, Museums of World Culture and New Citizenship in Europe (2014-2018).
Tečaj ČADO v Slovenskem etnografskem muzeju 2018/2019 – VABILO K VPISU

Tečaj ČADO v Slovenskem etnografskem muzeju 2018/2019 – VABILO K VPISU

SEM, 29. julij 2019 ― Vse zainteresirane vabimo k vpisu na Chado tečaj, ki bo potekal ob ponedeljkih od oktobra 2019 do junija 2020 v popoldanskem in večernem času. K vpisu vabljeni tako člani društva kot tudi vsi, ki se s umetnostjo Chada spoznavate prvič. Rok za oddajo prijave je 30. september 2019. Chado aktivnosti se odvijajo v prostorih Slovenskega etnografskega muzeja že od leta 2006. Leta 2016 je bilo ustanovljeno tudi Društvo Chado Urasenke Tankokai Slovenija, ki tečaj Chado izvaja. Chado, ki pomeni pot čaja, sodi med najbolj reprezentativne oblike nesnovne kulturne dediščine Japonske. Pomeni proces vseživljenskega izpopolnjevanja, način življenja, pogled na svet oziroma življensko filozofijo, ki jo vedno bolj spoznavamo tudi v Sloveniji. Društvo Chado Urasenke Tankokai Slovenija, ki tečaj v muzeju izvaja, je neprofitna nevladna organizacija, katere cilj je da razširja znanje ter razumevanje poti čaja (Chado) z namenom, da kot 110. uradna predstavnica Urasenke šole poti čaja izven Japonske (Tankokai) spodbuja zanimanje za kulturo čajnega obreda ter ohranja nesnovno kulturno dediščino čajnega obreda ter posreduje te kulturne dobrine z izvajanjem dejavnosti na področju kulturnega izobraževanja. VPISI Vsak posameznik mora pred vpisom na tečaj postati član Društva Chado Urasenke Tankokai Slovenija. Za nečlane: Pišite nam na: info@urasenke-slovenija.si in poslali vam bomo pristopno izjavo za včlanitev v društvo. Za člane: poravnate letno članarino 50,00 EUR (na društvo) in tečajnino 60,00 EUR (na SEM). VČLANITEV V DRUŠTVO: Članarina: 50,00 EUR/leto (se poravna na TRR društva: SI56 0201 0026 2201 054, pri NLB d.d., SWIFT LJBASI2X (namen nakazila članarina)) Izpolnjeno in podpisano pristopno izjavo pošljite po elektronski pošti na: info@urasenke-slovenija.si PRIJAVE NA TEČAJ: Cena celoletnega tečaja: 60,00 EUR Tečajnima se poravna pri SEM: SI56 0110 0603 0376 834 - namen nakazila za Chado, ali na blagajni SEM v delovnem času muzeja (torek – nedelja, 10.00 – 1
Tri nove enote v Registru nesnovne dediščine

Tri nove enote v Registru nesnovne dediščine

SEM, 29. julij 2019 ― Ministrstvo za kulturo je na predlog Koordinatorja varstva nesnovne kulturne dediščine v Register nesnovne dediščine vpisalo tri nove enote nesnovne kulturne dediščine: Prevozno čebelarstvo, Izdelovanje pleten in vožnja z njimi po Blejskem jezeru in Prekmurščina. Prav tako je posameznim v Register že vpisanim enotam dodalo nove nosilce nesnovne kulturne dediščine. Novi nosilci so bili dodani enotam: Priprava poprtnikov (Skupina gospodinj iz Škofljice in okolice), Spuščanje gregorčkov (Kulturno turistično društvo Kamna Gorica), Streljanje z možnarji (Društvo pritrkovalcev in možnaristov Kamna Gorica) in Tradicionalno lončarstvo (Saša Žuman). Register trenutno šteje 72 enot in 200 nosilcev nesnovne kulturne dediščine.
Tečaj ČADO v Slovenskem etnografskem muzeju 2019/2020 – VABILO K VPISU

Tečaj ČADO v Slovenskem etnografskem muzeju 2019/2020 – VABILO K VPISU

SEM, 29. julij 2019 ― Vse zainteresirane vabimo k vpisu na Chado tečaj, ki bo potekal ob ponedeljkih od oktobra 2019 do junija 2020 v popoldanskem in večernem času. K vpisu vabljeni tako člani društva kot tudi vsi, ki se s umetnostjo Chada spoznavate prvič. Rok za oddajo prijave je 30. september 2019. Chado aktivnosti se odvijajo v prostorih Slovenskega etnografskega muzeja že od leta 2006. Leta 2016 je bilo ustanovljeno tudi Društvo Chado Urasenke Tankokai Slovenija, ki tečaj Chado izvaja. Chado, ki pomeni pot čaja, sodi med najbolj reprezentativne oblike nesnovne kulturne dediščine Japonske. Pomeni proces vseživljenskega izpopolnjevanja, način življenja, pogled na svet oziroma življensko filozofijo, ki jo vedno bolj spoznavamo tudi v Sloveniji. Društvo Chado Urasenke Tankokai Slovenija, ki tečaj v muzeju izvaja, je neprofitna nevladna organizacija, katere cilj je da razširja znanje ter razumevanje poti čaja (Chado) z namenom, da kot 110. uradna predstavnica Urasenke šole poti čaja izven Japonske (Tankokai) spodbuja zanimanje za kulturo čajnega obreda ter ohranja nesnovno kulturno dediščino čajnega obreda ter posreduje te kulturne dobrine z izvajanjem dejavnosti na področju kulturnega izobraževanja. VPISI Vsak posameznik mora pred vpisom na tečaj postati član Društva Chado Urasenke Tankokai Slovenija. Za nečlane: Pišite nam na: info@urasenke-slovenija.si in poslali vam bomo pristopno izjavo za včlanitev v društvo. Za člane: poravnate letno članarino 50,00 EUR (na društvo) in tečajnino 60,00 EUR (na SEM). VČLANITEV V DRUŠTVO: Članarina: 50,00 EUR/leto (se poravna na TRR društva: SI56 0201 0026 2201 054, pri NLB d.d., SWIFT LJBASI2X (namen nakazila članarina)) Izpolnjeno in podpisano pristopno izjavo pošljite po elektronski pošti na: info@urasenke-slovenija.si PRIJAVE NA TEČAJ: Cena celoletnega tečaja: 60,00 EUR Tečajnima se poravna pri SEM: SI56 0110 0603 0376 834 - namen nakazila za Chado, ali na blagajni SEM v delovnem času muzeja (torek – nedelja, 10.00 – 1
Galerija – Muzej Lendava

Galerija – Muzej Lendava

ARS Likovni odmevi, 29. julij 2019 ― O aktualnih razstavah, stalnih zbirkah in kolonijah v pogovoru z direktorjem Dubravkom Baumgartnerjem in kustosom Atillo Pisnjakom. Galerija – Muzej Lendava je vsako leto prizorišče razstave del enega izmed svetovnih velikanov likovne umetnosti, v delovanju zavoda pa vse od njegovih začetkov predstavlja pomembno vlogo tudi mednarodna likovna kolonija Lendava, ki jo na lendavskem gradu pripravljajo od leta 1973. Od leta 2005, ko je Galerija- Muzej uspela pridobiti svojo lastno mobilno livarno, si v okviru omenjene likovne kolonije prizadevajo za ohranjanje starodavne kiparske tehnike odlivanja v bron. Umetnine oziroma male plastike s kolonij so na ogled v podstrešni galeriji. O aktualnih razstavah, stalnih zbirkah in kolonijah sta Lidiji Kosi pripovedovala direktor Galerije – Muzeja Dubravko Baumgartner in tamkajšnji kustos Atilla Pisnjak.
Umrl je pionir plesnega gledališča Johann Kresnik

Umrl je pionir plesnega gledališča Johann Kresnik

Misli, 29. julij 2019 ― V Celovcu je v soboto v 80. letu starosti umrl avstrijski koreograf, plesalec in režiser Johann Kresnik, poroča avstrijska tiskovna agencija APA. Pionir plesnega gledališča je podpisal okoli 100 plesnih in gledaliških del. Njegove stvaritve so pogosto izzvale burne reakcije, saj je ustvarjal okrutne podobe onkraj običajne baletne estetike.
še novic