Iden

Iden

ARS Ars humana, 23. avgust 2019 ― elektroakustična in radijska opera na presečišču človeka, narave in umetnosti 2. julija 2019, v času navtične zore, se je v Rastlinjaku Tivoli v Ljubljani, natančneje v Stekleniku, galeriji za zvok, bioakustiko in umetnost, odvila premiera elektroakustične in radijske opere Iden. Njen motiv je razmislek o človekovem upravljanju z naravo na primeru pod Unescom zaščitene Kuronske sipine v Litvi. Na podlagi opere bomo v oddaji raziskovali pomen umetnosti za ozaveščanje problemov, ki na prvi, a le na prvi pogled zahtevajo racionalni razmislek. Spregovorile bodo avtorice scenaristka in režiserka Saška Rakef, soscenaristka Tina Kozin in skladateljica Bojana Šaljić Podešva, svoja razmišljanja pa nam bo zaupala še dramaturška svetovalka opere Pia Brezavšček. Vabimo vas tudi, da Iden poslušate na Arsovih nočeh v stari Ljubljani ta petek, 30. avgusta, ob 19.15 v Mestnem muzeju Ljubljana.
Fotografski pogovori z vsakdanjimi ljudmi

Fotografski pogovori z vsakdanjimi ljudmi

ARS Svet kulture, 23. avgust 2019 ― O retrospektivi Stojana Kerblerja, zbrali pa smo tudi zadnje vtise s festivala Dnevi poezije in vina Haložani so se z mano družili, se pogovarjali. Tudi način dela pri širokem kotu je tak, da pristopiš k človeku in se z njim lahko pogovarjaš. Problem zapisov o Halozah je, da so v Halozah zmeraj iskali samo revščino. To gledanje je bilo zelo enosmerno. Moja fotografija je drugačna. Približno tako je v intervjuju za časopis Večer ob svoji veliki retrospektivi v ljubljanski Moderni galeriji o svojem znamenitem ciklu razmišljal fotograf Stojan Kerbler. Zdaj bo razstava, ki je lani nastala ob umetnikovi osemdesetletnici, na ogled tudi v Umetnostni galeriji Maribor. V oddaji pa tudi o vtisih s festivala Dnevi poezije in vina, ki se zaključujejo jutri.
Organist Ignace Michiels

Organist Ignace Michiels

ARS Obiski kraljice, 23. avgust 2019 ― Predstavil se bo z deli starih baročnih mojstrov, romantičnih glasbenih ustvarjalcev, pa tudi s kompozicijo Benjamina Ipavca. Ignace Michielis je orgelski interpret, ki ga boste lahko spoznali v tokratni oddaji – z deli starih, baročnih orgelskih mojstrov, romantičnih glasbenih ustvarjalcev, pa tudi s kompozicijo slovenskega skladatelja Benjamina Ipavca se bo predstavil na orglah, ki jih je v cerkvi sv. Vida, v Šentvidu pri Lukovici postavila orglarska delavnica Škrabl iz Rogaške Slatine.
S Ptuja Ilija Trojanow poslal intelektualni pamflet ogorčenja

S Ptuja Ilija Trojanow poslal intelektualni pamflet ogorčenja

ARS Kulturna panorama, 23. avgust 2019 ― Dnevi poezije in vina Ptuj se trudijo za mednarodno odmevnost Tokrat obeležujemo zaključek Dnevov poezije in vina na Ptuju, od koder je eden od treh častnih gostov, Ilija Trojanow, sredi tedna v svet poslal intelektualni pamflet ogorčenja nad vestjo sodobne Evrope. Oddaja napoveduje tudi vsebino pesniškega »festivala Izrekanja« v Celju, razkriva vsebino »1. mednarodnega bienala likovne vizije Etike(te) – strah« v Novem mestu, in spomni na začetek mednarodnega festivala sodobnega progresivnega gledališča Mladi levi, ki se v soboto začenja s predstavo Urše Vidic Zid. Govorimo tudi o letošnji »potujoči obliki« festivala »Plavajoči grad« na prizoriščih od Notranjske do Istre, in o delovnem obisku direktorja Frankfurtskega knjižnega sejma te dni pri nas. Na koncu pa vas povabimo na »Arsova večera v okviru Noči stare Ljubljane« prihodnji teden.
Le z drugimi smo!

Le z drugimi smo!

ARS Jezikovni pogovori, 23. avgust 2019 ― Otroci priseljencev so lahko takoj po vpisu vključeni v šolske razrede, čeprav ne razumejo slovensko Otroci priseljencev so po vpisu takoj vključeni v šolske razrede. To predstavlja poseben izziv za njih in pedagoge, saj se lahko zgodi, da ne razumejo slovenščine. Kako jim lahko pomagajo v okviru nacionalnega projekta »Le z drugimi smo,« s katerim želijo usposobiti 10 tisoč posameznikov? Kakšne so dobre prakse projekta in kako konkretno se po šolah trenutno spopadajo s temi izzivi? Gostja je dr. Marijanca Ajša Vižintin, ki koordinira seminar Živeti raznolikost: vključevanje priseljencev, slovenščina in medkulturni dialog.
80 let od začetka II. svetovne vojne

80 let od začetka II. svetovne vojne

Zgodovina na dlani, 23. avgust 2019 ― Mineva 80 let od nemškega napada na Poljsko 1. septembra 1939, ki je sprožil II. svetovno vojno. Sredi meseca avgusta leta 1939 je sovjetska obveščevalna služba NKVD prišla do informacij, da namerava Hitler napasti Poljsko v roku nekaj tednov. Nemčija se je medtem že aprila 1939 umaknila iz dogovora o… Preberi The post 80 let od začetka II. svetovne vojne appeared first on Zgodovina na dlani.

Poletje v paviljonih

OUTSIDER, 23. avgust 2019 ― Letošnje leto je bilo za vodstvo znane galerije Serpentine v Londonu precej uničujoče. Najprej se je izkazalo, da letošnji avtor paviljona Serpentine Junja Išigami razpisuje izkoriščevalska pripravništva brez plačila in kakršnekoli druge podpore mladim diplomatom, ki bi radi delali pri njem. Galerija se je od prakse distancirala, ni pa prekinila sodelovanja z japonskim arhitektom, od… The post Poletje v paviljonih appeared first on OUTSIDER.

Pridruži se nam kot prostovoljec_ka!

Borštnikovo srečanje, 23. avgust 2019 ― Festival Borštnikovo srečanje je osrednja slovenska prireditev na področju predstavitve gledališke ustvarjalnosti, ki na mariborskih gledaliških odrih in drugih mestnih prizoriščih v drugi polovici oktobra vsako leto gosti najbolj kakovostne, zanimive in izzivalne gledališke predstave, koncerte, filmske projekcije, strokovni program in še kaj.  Priprava in izvedba prireditve ponujata številne priložnosti za pridobivanje izkušenj in novih znanj, spoznavanje novih vsebin in ljudi, z vsem tem pa tudi razvoj osebnih kompetenc. Zato tudi letos k sodelovanju vabimo prostovoljke_ce, ki bi bili pripravljeni_e postati del festivalskega dogajanja in okrepiti festivalsko ekipo, s tem pa dobiti vpogled v skrivnosti zaodrja ter festivalskih priprav in izvedbe.  Letošnji festival z najobsežnejšim programom do sedaj, se bo odvijal med 14. in 27. oktobrom, na različnih lokacijah po Mariboru, področja, na katerih boste lahko prostovoljci_ke pomagali_e, pa se med seboj razlikujejo tako po naravi dela kot po času dela (npr. delo v dopoldanskem času, delo v večernem času, delo na info točki festivala, spremljanje in pomoč tujim gostov festivala, pomoč pri pripravi prizorišč, pomoč strokovni žiriji festivala ...), pri tem pa bomo kolikor se da upoštevali želje vključenih prostovoljcev_k. Pogoj za sodelovanje je starost 18 let na dan prijave ter sodelovanje pri vsaj šestih aktivnostih festivala (številka se lahko do usposabljanja spremeni, saj je odvisna od števila vključenih prostovoljcev_k).   Prostovoljcem_kam ponujamo: sklenjen dogovor o prostovoljskem delu,  zavarovanje v času opravljanja prostovoljskega dela, potrdilo o opravljenem prostovoljskem delu z navedbo ur in opisa del, ki ga lahko uporabite kot referenco,  mentorsko podporo in pomoč, povrnjene potne stroške v višini mesečne vozovnice za mestni avtobusni prevoz (27,00 €),  povrnjene stroške za prehrano v primeru več kot strnjenega 4 urnega prostovoljskega dela na dan v višini 3,97 €/dan
Ilija Trojanow za STA: V Evropi trenutno zmaguje gospod Hyde

Ilija Trojanow za STA: V Evropi trenutno zmaguje gospod Hyde

Misli, 23. avgust 2019 ― Bolgarsko-nemški pisatelj Ilija Trojanow, avtor letošnjega odprtega pisma Evropi, ki ga je prebral na Dnevih poezije in vina na Ptuju, na celini zaznava resnično eksistenčno krizo demokracije. Kot je dejal za STA, bi državljani lahko bili bolj aktivni, namesto da so zgolj pasivni potrošniki. S tem po njegovem mnenju zamujajo lepšo plat življenja.

Zbirka mrtvih del Jake Železnika v Galeriji P74

Misli, 23. avgust 2019 ― V Galeriji P74 bodo drevi odprli razstavo Jake Železnika. Postavitev z naslovom Zbirka mrtvih del združuje 13 del tako spletne umetnosti kot e-literature, ki jih ni več možno videti v prvotni obliki v spletnem okolju in kontekstu. Prikazana so v analogni verziji, na papirju. Razstava bo na ogled do 6. septembra.
K svetu onkraj ras

K svetu onkraj ras

Airbeletrina, 23. avgust 2019 ― Dobrih 60 let po tem, ko je martiniški pesnik Aimé Césaire v svoji znameniti Razpravi o kolonializmu (*cf, 2009) zatrdil, da problem hitlerijanstva ni zločin sam po sebi, pač pa zločin proti belemu človeku, nad katerim so bili uporabljeni kolonialistični postopki, ki so bili vse do 2. svetovne vojne namenjeni izključno kolonializiranim ljudstvom, lahko opazujemo, kako sta se nekoč kapitalistično ustvarjena ideja črnskega suženjskega subjekta in z njo zasužnjevalna logika razširili, univerzalizirali in globalizirali na vse podrejene in izkoriščane družbene skupine. Nasilnost kapitala tako ni več stvar nekdanjih kolonij, temveč je vse bolj in bolj začela prizadevati tudi povprečnega Evropejca.

AKTIVNO POLETJE Ane Monro!

Ana Monro, 23. avgust 2019 ― Direktor društva Gledališče Ane Monro in njegov umetniški vodja Goro Osojnik, poleti že vrsto let obiskuje festivale uličnega gledališča po vsej Evropi. Po tem, ko je junija obiskal festival STAMP v Hamburgu (Nemčija), je sprejel tudi povabilo organizatorjev dveh naših partnerskih festivalov: LA STRADA v Gradcu (Avstrija, 27.7.) in SPRAOI v Waterfordu (Irska, 2.4.-8.). Kratko poročilo o ... The post AKTIVNO POLETJE Ane Monro! appeared first on Ana Monro.
Ilustratorka Jelka Reichman praznuje 80. rojstni dan

Ilustratorka Jelka Reichman praznuje 80. rojstni dan

Misli, 23. avgust 2019 ― Ena najbolj priljubljenih slovenskih ilustratork Jelka Reichman danes praznuje 80 let. Ob njenih ilustracijah v slikanicah Šivilja in škarjice, Miškolin, Piki Jakob in Maček Muri so zrasle generacije otrok. Nastale so v 50 letih ustvarjanja in se vpisale med klasiko otroške in mladinske književnosti, njihova priljubljenost se prenaša iz roda v rod.

Ivan Loboda bere sodobno slovensko dramo

SiGledal Novice, 23. avgust 2019 ― Ivan Loboda, gledališki režiser, ki je ravno končal študij režije v Londonu, je s pomočjo SiGledalovega brskalnika dramskih besedil izbral besedilo Simone Semenič zgodba o nekem slastnem truplu ali gostija ali kako so se roman abramovič, lik janša, štirindvajsetletna julia kristeva, simona semenič in inicialki z.i. znašli v oblačku tobačnega dima.
1960 Unec – Vodja šole Roman Gorjan nas je popeljal v hribe

1960 Unec – Vodja šole Roman Gorjan nas je popeljal v hribe

Stare slike (Cerknica), 23. avgust 2019 ― Na Kokrškem sedlu, 24. avgusta 1960. Prvega avgusta 1953 je prišel na Unec, za vodjo šole Roman Gorjan. K nam je prišel iz nižje gimnazije v Knežaku, kjer je poučeval matematiko, fiziko in ruski jezik. Kot dolgoletni šolski upravitelj na Uncu (1953-1978) je bil Roman Gorjan gonilna sila tako kulturnega kot planinskega življenja Unca, Slivic […]
še novic