V konstelaciji Olge Tokarczuk

V konstelaciji Olge Tokarczuk

Airbeletrina, 11. oktober 2019 ― Prevajalka Jana Unuk pravi, da je Nobelova nagrajenka za literaturo Olga Tokarczuk, kakršno pozna iz dolgoletnih stikov, mojstrica negovanja medčloveških stikov in prisrčnosti, ki jemlje svojo literaturo enako resno kot življenje.
Terraformer predstavlja: Ž, Neo Cymex in Kikiriki

Terraformer predstavlja: Ž, Neo Cymex in Kikiriki

Cirkulacija 2, 11. oktober 2019 ― V četrtek 17. oktobra 2019 se bo v prostorih Cirkulacije 2 od 21h dalje predstavila razmeroma nova velenjska založba Terraformer Research Facilities z večerom zvočnih skulptur trojice zvočnih umetnikov: Kikiriki -> Surfanje z radijskimi sprejemniki Ž  -> Paperwork = papirnati hrup Neo Cymex -> Analogna sintetizacija dopusta Povezava do fb dogodka: https://www.facebook.com/events/2482102155354032/ Terraformer Research Facilities je velenjska mikro-založba http://www.facebook.com/events/2482...

Nina Medved iz Maribora je uršljanka 2019

Misli, 11. oktober 2019 ― Festival mlade literature Urška je drevi z osrednjo prireditvijo v Slovenj Gradcu dosegel svoj vrhunec. Na slovesnosti so izmed šestih finalistov za najbolj perspektivno mlado literarno ustvarjalko razglasili pesnico Nino Medved iz Maribora. Prejela je naziv uršljanka 2019, javni sklad za kulturne dejavnosti pa ji bo za nagrado natisnil knjigo.

"Azija me je povsem uročila"

Kamra.si, 11. oktober 2019 ― Pokrajinski muzej Celje vabi v sredo, 16. oktobra 2019, ob 18. uri v Staro grofijo na odprtje občasne razstave "Azija me je povsem uročila". Razstava, ki je posvečena 130. obletnici rojstva ALME M. KARLIN in 100. obletnici njenega odhoda na pot okrog sveta, bo na ogled do konca maja 2020.

PRVOŠOLCI NA OBISKU

Medobčinska matična knjižnica Žalec, 11. oktober 2019 ― V petek, 11. oktobra 2019, so Občinsko knjižnico Vransko obiskali otroci, ki so si letos nadeli rumeno rutico. Ker knjižnične prostore in pravila že dobro poznajo, smo skupno urico preživeli ob poslušanju zgodbice Jabolka so najboljša, ko jih zmanjka in Prašiček gre na pot. V knjižnici se zavedamo, da je bralno kulturo potrebno negovati in krepiti ves čas, zato smo prvošolce povabili k nadaljnjemu pridnemu obiskovanju knjižnice in s tem odkrivanju sveta prek pisane besede. Da bo spomin na obisk še prijetnejši, smo jih obdarili s pisanimi svinčniki in pobarvankami.
Slovo nekdaj slavne gostilne Keršič

Slovo nekdaj slavne gostilne Keršič

Zgodovina na dlani, 11. oktober 2019 ― Stavba, v kateri je več kot stoletje domovala znana šišenska gostilna Keršič, je doživela svoj konec. Z njo je odšel tudi eden zadnjih pomnikov nekoč bogatega gostilniškega življenja v ljubljanski Šiški. Ko govorimo o gostilni Keršič verjetno večina ljudi pomisli na njeno zadnjo različico, kjer je v razpadajočih, morda bi… Preberi The post Slovo nekdaj slavne gostilne Keršič appeared first on Zgodovina na dlani.
Zanimivosti: Kip Danteja Alighierija - Kakšno zvezo ima Dante s Tolminom?

Zanimivosti: Kip Danteja Alighierija - Kakšno zvezo ima Dante s Tolminom?

Tolminski muzej, 11. oktober 2019 ― Po legendi naj bi italijanski pesnik Dante Alighieri (1265-1321) obiskal Tolmin in kot gost oglejskega patriarha Pagana della Torreja (oglejski patriarh od leta 1319 do 1332) bival na tolminskem gradu. Obiskal naj bi tudi Zadlaško jamo nad Tolminskimi koriti, pred katero so ga menda videli sedeti v rdeči obleki. In prav ogled te jame naj bi ga navdihnil za nekaj spevov Pekla. Decembra leta 1918 je italijanska brigada Sassari pred Dantejevo jamo postavila spominsko ...
REFRESH: v Španijo gredo štiri plesalke

REFRESH: v Španijo gredo štiri plesalke

ZZMS, 11. oktober 2019 ― Mlade REFRESH umetnice so izbrane! V Španijo na UCAM RHW 2019 23. novembra 2019 potujejo namesto treh kar štiri plesalke: Brina Dokl iz Metlike, Katarina Potočnik iz Škofje Loke ter Katja Potočar in Maja Mušić iz Jesenic. Dekleta so že od nekdaj zaljubljena v ples, prav vsa pa so najprej obula baletne copatke.  Hvala za […] The post REFRESH: v Španijo gredo štiri plesalke appeared first on ZZMS.

EDO festivalske beležke: Eksperimentalno mesto

OUTSIDER, 11. oktober 2019 ― Ne glede na to, kako so nam pri srcu, so mesta pandorina skrinjica neštetih težav. Če se omejimo samo na okoljske, je seznam že dolg: od potratne rabe energentov, onesnaženega zraka, kontaminirane zemlje do neverjetne količine odpadkov, ki jih pridelamo njihovi prebivalci. Pogosto se zdi, da mestne skupnosti v svojih naporih niso dovolj napredne, da… The post EDO festivalske beležke: Eksperimentalno mesto appeared first on OUTSIDER.

Mejni kamni, bodeča žica, stražni stolpi in minska polja: življenje ob okupacijskih mejah v Sloveniji, 1941–1945

Kamra.si, 11. oktober 2019 ― Razstava predstavlja delne rezultate raziskovalnega projekta Napravite mi to deželo nemško ... italijansko ... madžarsko ... hrvaško! Vloga okupacijskih meja v raznarodovalni politiki in življenju slovenskega prebivalstva. Projekt izvajajo raziskovalci z Oddelka za zgodovino Filozofske fakultete v Ljubljani v sodelovanju z raziskovalci z Inštituta za novejšo zgodovino, Pedagoške fakultete v Ljubljani, Inštituta za narodnostna vprašanja in Geografskega inštituta Antona Melika ZRC SAZU. V času druge svetovne vojne je bilo v Sloveniji več kot 500 km različnih meja, ki so jih postavili okupatorji. Te meje so ostro zarezale v vse oblike življenja. Meje niso postale le fizična ovira, pač pa mnogokrat tudi mesto smrti. Partizansko gibanje teh meja seveda ni priznalo in je slovensko narodno ozemlje razumelo kot celoto in se borilo za njegovo celotno osvoboditev. Poleg razstavnih panojev bodo na ogled tudi nekateri originalni predmeti s takratnih meja.
Matere Srebrenice zahtevajo odvzem Nobelove nagrade Handkeju

Matere Srebrenice zahtevajo odvzem Nobelove nagrade Handkeju

Misli, 11. oktober 2019 ― Novica, da Nobelovo nagrado za literaturo za leto 2019 prejme avstrijski pisatelj Peter Handke, je sprožila več negativnih odzivov. Združenje Matere Srebrenice namerava na odbor za literaturo Švedske akademije nasloviti pismo z zahtevo, naj se Handkeju nagrada odvzame. Obžalovanje nad odločitvijo akademije iz izrazil tudi ameriški PEN.
Na Otoku: Festival Poklon viziji ob svojem 20. jubileju tudi v Trstu z nagrajenko Kim Longinotto, v Izoli s filmsko delavnico za otroke

Na Otoku: Festival Poklon viziji ob svojem 20. jubileju tudi v Trstu z nagrajenko Kim Longinotto, v Izoli s filmsko delavnico za otroke

Kino Otok, 11. oktober 2019 ― Med 13. in 20. oktobrom 2019 se bo festival Poklon viziji /Omaggio a una visione v organizaciji našega partnerja goriškega Kinoateljeja razpel med Novo Gorico, Gorico, Vidmom, Trstom, Ljubljano, Izolo in Špetrom. Letošnjo nagrado Darko Bratina podeljuje Kim Longinotto, eni najbolj cenjenih filmskih ustvarjalk na...

Severin Šali: Popotnik, zaljubljen v življenje

Kamra.si, 11. oktober 2019 ― Kulturno društvo Severina Šalija vabi na večer, posvečen spominu na Severina Šalija, ki se je s svojim ustvarjalnim opusom globoko zakoreninil v slovenski in novomeški kulturni prostor. Soustvarjalci dolgo pričakovane knjige Severin Šali: Popotnik, zaljubljen v življenje bodo predstavili prvo monografijo o tem imenitnem dolenjskem pesniku in prevajalcu. Z njenim avtorjem, literarnim zgodovinarjem Francetom Pibernikom se bo pogovarjal urednik knjige dr. Marijan Dović.  

ŠtudenTeater 5.0

SiGledal Novice, 11. oktober 2019 ― Javni sklad RS za kulturne dejavnosti (JSKD), Gledališče Glej Ljubljana, KUD Krea Nova Gorica in Moment Maribor v sodelovanju z GT22 vabijo študente, da se pridružijo projektu ŠtudenTeater 5.0.

Ljubljana v gibljivih slikah: Skrite podvodne poti

Kamra.si, 11. oktober 2019 ― Na zadnjem domoznanskem večeru, ki bo 15. 10. 2019 ob 19. uri, v kletni dvorani Slovanske knjižnice in Knjižnice Bežigrad, bomo v ospredje postavili skrite ljubljanske vodne poti, ki mesto že tisočletja oskrbujejo s pitno vodo, na drugi strani pa odplakujejo nesnago. Najprej si bomo ogledali kratke dokumentarne posnetke o problematiki čistilne naprave v Ljubljani iz devetdesetih let prejšnjega stoletja (TV arhiv in dokumentacija RTV SLO), nato pa se bomo premaknili v obdobje Ljubljane na prehodu iz 19. v 20. stoletje ter prisluhnili predavanju dr. Davida Petelina, ki bo spregovoril o zgodovini oskrbe s pitno vodo, o kanalizacijskem sistemu in o izgradnji moderne infrastrukture.
Ob Dnevu arhitektov sklop predavanj v MAO in podelitev priznanj

Ob Dnevu arhitektov sklop predavanj v MAO in podelitev priznanj

Misli, 11. oktober 2019 ― Zbornica za arhitekturo in prostor (ZAPS) bo danes Dan arhitektov obeležila s predavanji v Muzeju za arhitekturo in oblikovanje (MAO), ki jim bosta sledila podelitev priznanj ZAPS in odprtje razstave Slovenska arhitektura in prostor 2019. Platinasti svinčnik za opus in vrhunske dosežke bo prejel arhitekt Nande Korpnik.
še novic