Jenkova nagrada Kaji Teržan za pesniško zbirko Krog

Jenkova nagrada Kaji Teržan za pesniško zbirko Krog

Misli, 24. oktober 2019 ― Jenkovo nagrado za najboljšo pesniško zbirko zadnjih dveh let prejme Kaja Teržan za zbirko Krog. Dobitnico nagrade, ki jo podeljuje Društvo slovenskih pisateljev, so razglasili nocoj v Prešernovem gledališču Kranj. Nagrajenka se podelitve ni udeležila, saj se mudi na pesniškem festivalu na Kostariki.

Knjiga JESEN IHTI, zbirka uglasbenih besedil Branka Zupanca, predstavljena tudi v žalski knjižnici

Medobčinska matična knjižnica Žalec, 24. oktober 2019 ― V četrtek, 24. oktobra 2019, je bila pesmarice uglasbenih besedil za narodno-zabavne ansamble Branka Zupanca JESEN IHTI predstavljena tudi v Medobčinski splošni knjižnici Žalec. Po predstavitvi v griški knjižnici v začetku meseca oktobra 2019 je bila predstavitev v žalski knjižnici ponovno dobro obiskana. Avtor knjige Branko Zupanc je še leto dni nazaj skromno zamahnil z roko, da do izbora njegovih številnih besedil za narodno-zabavne ansamble in izdaje v knjigi najbrž ne bo prišlo. A je knjiga tu. Jesen ihti ni običajna pesmarica. Prinaša 140 uglasbenih besedil, teh je sicer nastalo veliko ...
Brskati globlje

Brskati globlje

LUD Literatura, 24. oktober 2019 ― Kam nas je torej pripeljala informacijska avtocesta? Do sveta, v katerem vsi poslušamo isto glasbo, gledamo iste filme, beremo iste knjige, nosimo iste obleke in čevlje ter jemo isto hrano.
Nasvidenje v naslednji krizi

Nasvidenje v naslednji krizi

LUD Literatura, 24. oktober 2019 ― Švicarsko-nemški pisatelj ter esejist Jonas Lüscher je eno večjih odkritij nemško govorečega knjižnega trga zadnjih let, saj je s prvencem Pomlad barbarov, ki je v izvirniku izšel leta 2013, pobral veliko zanimanje tako švicarske, kot nemške bralske in strokovne literarne javnosti ter prejel mnoga književna priznanja.

Puccinijeva Turandot v Padovi

SiGledal Novice, 24. oktober 2019 ― Opera in Balet Slovenskega narodnega gledališča Maribor sta se odpravila na gostovanje v Italijo, kjer bosta v gledališču Teatro stabile Veneto v Padovi 25. in 27. oktobra pod taktirko Alviseja Casellatija nastopila z opero Giacoma Puccinija Turandot v režiji Filippa Tonona.

Po sledeh gledališke zgodovine, strokovno izobraževanje

SLOGI, 24. oktober 2019 ― Za vzgojitelje, osnovnošolske in srednješolske učitelje, učitelje izbirnih predmetov ter mentorje gledaliških skupin. Strokovno usposabljanje, v organizaciji in izvedbi Slovenskega gledališkega inštituta, spodbuja razvoj gledališke pismenosti ter nudi različne tehnike in orodja za ustvarjalno poučevanje dramatike in gledališke zgodovine. Celotni obseg izobraževanja je 8 ur. Kotizacija za udeležbo je 20 EUR. Udeleženci delavnice se bodo […] The post Po sledeh gledališke zgodovine, strokovno izobraževanje appeared first on SLOGI.

Viljem Leban: Zakaj (že) potrebujemo NUK 2?

OUTSIDER, 24. oktober 2019 ― Narodna in univerzitetna knjižnica že štiri desetletja prepričuje javnost(i), da potrebuje nove, dodatne prostore. Sredi sedemdesetih je tedanjemu ravnatelju knjižnice prof. Jaru Dolarju najvišja oblast razumevajoče prikimala in obljubila, da bo zagotovila sredstva za  gradnjo nove stavbe nacionalne knjižnice, ki je že takrat postajala pretesna. Pomirjen je odšel v pokoj, kjer pa začetka gradnje ni… The post Viljem Leban: Zakaj (že) potrebujemo NUK 2? appeared first on OUTSIDER.

Arhitekturni dialog: Boštjan Vuga

OUTSIDER, 24. oktober 2019 ― Po kratkem poletnem premoru se je z oktobrom vrnil tudi cikel dogodkov Arhitekturni dialog; tokrat je, letnemu času primerno, zasedel študijske klopi Plečnikove predavalnice na ljubljanski Fakulteti za arhitekturo. Naš sogovornik in glavni gost večera je bil arhitekt Boštjan Vuga iz Sadar+Vuga, ki je predstavil nekaj izbranih projektov tega priznanega slovenskega arhitekturnega biroja. Glavni vsebinski… The post Arhitekturni dialog: Boštjan Vuga appeared first on OUTSIDER.

ŽIVA 2019 (14.11.2019 18:00)

Španski borci, 24. oktober 2019 ― Festival plesne ustvarjalnosti mladih ŽIVA je vsakoletna prireditev, ki prinaša presek aktualne plesne ustvarjalnosti izbranih plesnih skupin in posameznikov/posameznic iz vse Slovenije ter z gosti iz tujine. Ime Živa predstavlja svojevrsten hommage Živi Kraigher, plesni pedagoginji, koreografinji in dolgoletni voditeljici Oddelka za izrazni ples na SGBŠ v Ljubljani.

Neforma 76 (11.11.2019 20:00)

Španski borci, 24. oktober 2019 ― Novembrska edicija Neforme, 76. zapovrstjo, tokrat (p)odpira tematski sklop Nova srečanja (Match making), v katerem izbran umetniški ustvarjalec po svoji lastni presoji povabi k odrskemu izzivu sodelavca iz druge umetniške sfere. Skupaj preizkušata določeno vizijo s principom dela, ki (lahko) prehaja iz splošne improvizacije v vsebinsko raziskovanje.

Spolnost žensk v prvi polovici 20. stoletja (7.11.2019 18:30)

Španski borci, 24. oktober 2019 ― Danes je tako, da tradicionalna spolna morala, kaj smeš in česa ne, postaja morala odnosa. Pomembno je, da partnerja spoštuješ kot osebo in ne narediš nič takega, kar bi njegovo avtonomijo okrnilo. Zato je danes tak poudarek na spolni komunikaciji. Iz tega so izvedene raziskave – ljudi sprašujejo, kaj počnejo, morda še bolj, v kakšnem kulturnem in družbenem okviru to počnejo.
Pogovor z letošnjo prejemnico Borštnikovega prstana Marinko Štern

Pogovor z letošnjo prejemnico Borštnikovega prstana Marinko Štern

SLOGI, 24. oktober 2019 ― Po zaključku 54. Festivala Borštnikovo srečanje v Mariboru bomo v Ljubljani v Slovenskem gledališkem inštitutu gostili letošnjo prejemnico Borštnikovega prstana, igralko Marinko Štern. Pogovor bo vodila teatrologinja Ana Perne iz Slovenskega gledališkega inštituta.   »Kajti po mojem mnenju igralec ni nekdo, ki igra nekoga drugega. V bistvu igraš samega sebe, iz svojih izkušenj. Ne morem […] The post Pogovor z letošnjo prejemnico Borštnikovega prstana Marinko Štern appeared first on SLOGI.
Izložbe domišljije v Škofji Loki

Izložbe domišljije v Škofji Loki

ZZMS, 24. oktober 2019 ― Rokodelski center DUO Škofja Loka, Razvojna agencija Sora v soboto, 30. novembra 2019, že petič po vrsti toplo vabi na odprtje prodajnih razstav Izložbe domišljije v starem mestnem jedru Škofje Loke. Praznično druženje v Izložbah domišljije 2019 bomo začeli ob 18.00 pred Galerijo Ivana Groharja, ko se bomo skupaj s pripovedovalko Karlo B. Rihtaršič odpravili […] The post Izložbe domišljije v Škofji Loki appeared first on ZZMS.

Servis: Organizacija javne prireditve

Asociacija, 24. oktober 2019 ― Samozaposleni v kulturi se nemalokrat znajdejo na različnih odrih zavoljo predstavitve svoje kulturno umetniške produkcije, pogosto pa so tudi sami organizatorji javnih dogodkov. V tokratnem servisnem prispevku bomo predstavili nekaj osnovnih zakonskih določil glede organizacije in izvedbe javnih prireditev. Javne prireditve in dogodki so zakonsko regulirani, zato je pred organiziranjem dogodka dobro vedeti, kaj je … Preberi več o Servis: Organizacija javne prireditve

PRISLUHNIMO PRAVLJICI

Medobčinska matična knjižnica Žalec, 24. oktober 2019 ― Tetka jesen nas je razveselila s toplim soncem, dnevi pa so se začeli krajšati, noči so postale hladnejše, ob večerih na zemljo lega megla. V četrtek, 24. oktobra 2019, je v Občinski knjižnici Polzela dišalo po suhem listju, ki se je čudovito obarvalo rdeče, rumeno in rjavo. Spoznali smo dva najboljša gozdna prijatelja, ježka in zajčka. Čeprav sta si tako zelo različna, sta se spoprijateljila za vedno. Njuno prijateljstvo je bilo postavljeno pred nepričakovane preizkušnje, vendar sta se znala spoprijeti z njimi. Nato smo ustvarjali. Iz papirja, suhih listov in kostanja ...
Udeležba SEM na ICOM SEE konferenci v Zagrebu

Udeležba SEM na ICOM SEE konferenci v Zagrebu

SEM, 24. oktober 2019 ― Med 17. in 20. oktobrom 2019 je v Zagrebu v tamkajšnjem Muzeju Mimara potekala konferenca pod naslovom Intangible Heritage: a Challenge for Management and Collection Policy, ki sta jo organizirala ICOM SEE in Etnografski muzej Zagreb v sodelovanju z COMCOL, ICOM Hrvaška, Muzejem Mimara, ICOM Slovenija in INTEROCOM.   Na konferenci so sodelovali tudi predstavniki Slovenskega etnografskega muzeja. Tanja Roženbergar je moderirala uvodni panel, ki je potekal prvi dan konference pod naslovom How to initiate international day of intangible heritage? V panelu Intangible Cultural Heritage and Communities je s prispevkom What are benefits of researching ICH for Slovene Ethnographic Museum? sodelovala Adela Pukl. Drugi dan srečanja pa je kot moderator panela Sustainable Solutions for ICH sodeloval Ralf Čeplak Mencin, ki je za panel How to ensure transfer of knowledge and skills to younger generations pripravil tudi istoimensko uvodno predavanje. 

Odprtje razstave Podobe na paleti – odziv na klic: živeti!

Kamnik.info, 24. oktober 2019 ― V preddverju Doma kulture Kamnik se je včeraj odvijalo odprtje razstave z naslovom Podobe na paleti – odziv na klic: živeti!, ki so jo pripravili kamniški likovniki v podporo Društvu Gorske reševalne službe Kamnik. Gre za prodajno razstavo likovnih del, celotni izkupiček le-te pa bo namenjen kamniškemu društvu GRS. Dogodku je skupaj s predsednikom Društva ...
še novic