Zdaj ne morem več umreti

Zdaj ne morem več umreti

LUD Literatura, 16. januar 2020 ― Črno oblečena teta belih las, Hana, naslovna junakinja tretjega romana Alene Mornštajnové je živi, a molčeči spomenik judovske družine iz češkega mesta Meziříčí, ki se prebija skozi vsakdanje in manj vsakdanje izzive vojne, miru, medčloveških odnosov, bolezni in preživetja.
LE FRANC

LE FRANC

Kurja polt, 16. januar 2020 ― LE FRANC Marigo je zasanjani glasbenik brez prebite pare. Hišni lastnici dolguje že lepo število najemnin, zato mu ta zapleni njegov ljubljeni inštrument, kongomo. Ne preostane mu drugega, kot da si kupi loterijsko srečko in sanja o boljšem jutri. Da bi bila srečka na varnem, jo prilepi na vrata. Na dan žreba se sreča [...] The post LE FRANC appeared first on Kurja polt.
TOMORROW I WILL BE DIRT

TOMORROW I WILL BE DIRT

Kurja polt, 16. januar 2020 ― TOMORROW I WILL BE DIRT Avtorizirani, nadrealistični animirani sequel filma Schramm Jörga Buttgereita iz leta 1993 vzame za izhodišče uvodni citat izvornega filma, izjavo ameriškega serijskega morilca iz 20. let prejšnjega stoletja Carla Panzrama ("Danes sem umazan, jutri bom le še umazana prst"), in zakoraka v neznani svet onkraj Schrammove smrti. V edinstveni [...] The post TOMORROW I WILL BE DIRT appeared first on Kurja polt.
SCHRAMM

SCHRAMM

Kurja polt, 16. januar 2020 ― SCHRAMM Ko "morilec s šminko" Lothar Schramm umira v mlaki lastne krvi, se mu pred očmi odvrtijo razdrobljeni utrinki njegovega nesrečnega življenja. Kultni nemški režiser, trash pesnik, pankerski nadrealist in underground ikona Jörg Buttgereit (Nekromantik, Der Todesking) nas v svojem – doslej zadnjem posnetem – celovečercu pogrezne v morasti notranji svet blazneža. Vrhunec avtorjevega [...] The post SCHRAMM appeared first on Kurja polt.
THE MAFU CAGE

THE MAFU CAGE

Kurja polt, 16. januar 2020 ― THE MAFU CAGE Sestri Ellen in Cissy (Carol Kane) prebivata v razkošni kalifornijski vili, kjer sta odraščali. Astronomka Ellen poleg uspešne kariere skrbi za dom in sestro, Cissy pa se, čeprav je odrasla, še vedno vede kot razvajen in togoten otrok. Njuna hiša je polna afriških artefaktov, ki jih je na svojih ekspedicijah nabiral [...] The post THE MAFU CAGE appeared first on Kurja polt.
THUNDERCRACK

THUNDERCRACK

Kurja polt, 16. januar 2020 ― THUNDERCRACK! Neke nevihtne noči se skupina neznancev zateče v temačno, razpadajočo graščino gospe Hammond (Marion Eaton). Da bi jim čas hitreje minil, si delijo tragične zgodbe in mesene užitke. V tej dolgi, vrtoglavi noči bodo marsikaj doživeli, se srečali s sinom gospe Hammond (Curt McDowell), ki tiči v omari, in s čisto pravo gorilo. [...] The post THUNDERCRACK appeared first on Kurja polt.
PICNIC AT HANGING ROCK

PICNIC AT HANGING ROCK

Kurja polt, 16. januar 2020 ― PICNIC AT HANGING ROCK Avstralija leta 1900. Skupina dijakinj ženskega kolidža Appleyard se nekega lepega poletnega dne pripravlja na izlet in ležeren piknik pri Hanging Rocku. Valentinovo je in v zraku se čuti razposajeno vznemirjenje. Toda nekaj deklet bo danes brez sledu izginilo. Sublimna, zagonetna kronika izginotja, v kateri trčita represivna viktorijanska omika in starodavna [...] The post PICNIC AT HANGING ROCK appeared first on Kurja polt.
MAIS NE NOUS DÉLIVREZ PAS DU MAL

MAIS NE NOUS DÉLIVREZ PAS DU MAL

Kurja polt, 16. januar 2020 ― MAIS NE NOUS DÉLIVREZ PAS DU MAL Najstnici iz premožnih družin Anne in Lore (Jeanne Goupil, Catherine Wegener) sta najboljši prijateljici. V katoliškem internatu si krajšata čas s prebiranjem pregrešnih knjig in zbijanjem nesramnih šal na račun sošolcev in redovnic. Ko pa Annina starša med poletnimi počitnicami pustita dekleti sami v podeželski vili, njune [...] The post MAIS NE NOUS DÉLIVREZ PAS DU MAL appeared first on Kurja polt.
LES YEUX SANS VISAGE

LES YEUX SANS VISAGE

Kurja polt, 16. januar 2020 ― LES YEUX SANS VISAGE Doktor Génessier povzroči avtomobilsko nesrečo, v kateri je grozovito iznakažen obraz njegove hčerke Christiane. Utapljajoč se v občutkih krivde začne obsedeni kirurg ugrabljati privlačne mladenke, da bi hčerki povrnil njen lepi obraz. Velika kanonska klasika filmske grozljivke, subtilna, lirična, a srhljivo telesna psihološka mora Georgesa Franjuja, se ponaša z eterično [...] The post LES YEUX SANS VISAGE appeared first on Kurja polt.
HAXEN

HAXEN

Kurja polt, 16. januar 2020 ― HÄXAN Invenciozen in pionirski križanec dokumentarnega filma in grozljivke skozi niz hipnotičnih, halucinantnih vinjet, polnih obsedenih nun in satanističnega obredja, razgrne zgodovinsko kroniko čarovništva in okultizma ter hkrati zada ostro kritiko sodobnosti. Christensenova Čarovnica, ki je bila v času nastanka prepovedana in močno cenzurirana, danes upravičeno slovi kot eno najbolj unikatnih in izvirnih del [...] The post HAXEN appeared first on Kurja polt.

17. januar - god sv. Antona Puščavnika

Kamra.si, 16. januar 2020 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...17. januar -  god sv. Antona Puščavnika Sv. Anton Puščavnik goduje 17. januarja in je priprošnjik tudi za zdravje živine. Zelo razširjena je navada, da kmetje na god svetega Antona prinesejo v dar in k blagoslovu prašičje krače, pleča in klobase, ki jih nato »licitirajo«. Posvečenih mu je 11 župnijskih in 20 podružničnih cerkva ter ogromno oltarjev in znamenj.Upodabljajo ga kot starčka s palico in knjigo; včasih nosi palico v obliki črke T, t. i. Antonov križ, na njej pa ima navezan zvonček. Pogosto je upodobljen s svinjo ali tudi demoni.Anton je bil sin bogatih staršev. Rodil se je leta 251 v Srednjem Egiptu. Po smrti staršev, ki so mu prav mlademu umrli, je nekoč slišal pridigo o bogatem mladeniču. Zazdelo se mu je, kakor da je on tisti bogati mladenič, ki mu Gospod naroča: »Če hočeš biti popoln, pojdi, prodaj, kar imaš, in daj revežem, pa boš imel zaklad v nebesih. Nato pridi in hodi za menoj« (Mt 19,21). Anton je tako naredil. Oskrbel je svojo mlajšo sestro, imetje razdal revežem in šel v puščavo.V puščavi ga je hudobni duh skušal z najrazličnejšimi hudimi skušnjavami. Po neki takšni strahotni uri stopi Anton pred svojo celico, vije roke in iz dna srca kliče proti nebu: »Gospod, rad bi bil popoln, pa ne morem, ne morem; moje misli me motijo in kvarijo.« Tedaj zasliši glas: »Če hočeš biti prijeten Gospodu, moli; in če ne moreš moliti, potem delaj! Naj ti ne počiva ne roka ne srce!«»Mož božji«, puščavnik Anton, je zaslovel po vsem rimskem cesarstvu. Sam cesar Konstantin mu je s svojimi sinovi pisal pismo s prošnjo, naj bi ga razveselil s svojim odgovorom. Antonovi učenci so se čudili tako veliki časti, ki je doletela njihovega učitelja. Anton jim je odgovoril: »Kaj bi se čudili, če piše umrljiv človek prav tako umrljivemu človeku. Čudite se, da je sam Bog zapisal nam v svetem pismu svojo postavo in nam govoril po svojem edinorojenem Sinu.«Ko je v devetdesetem letu videl puščavnika Pavla (njegovega godu se spominjamo 15. janu

Filatelistično društvo Žalec - 50 let

Kamra.si, 16. januar 2020 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...Filatelistično društvo Žalec praznuje Filatelistično društvo Žalec v četrtek, 16. januarja 2020, praznuje 50. obletnico delovanja. Društvo je bilo registrirano 16. januarja 1970 pod številko 111 pri Skupščini občine Žalec. Prvi začasni predsednik (še pred registracijo društva) je bil dr. Jože Rasiewitz, ki je nadaljeval predsednikovanje tudi po registraciji. Članom društva želimo uspešno delovanje še naprej.

Roman Vodeb: Prvi spol

Kamra.si, 16. januar 2020 ― Knjižnica Franca Ksavra Meška Ormož vas v četrtek, 23. januarja 2020, ob 17. uri vabi na predstavitev knjige Romana Vodeba PRVI SPOL. Mag. Roman Vodeb, kontroverzni psihoanalitik, ki se s svojim znanjem in izkušnjami pojavlja na javni medijski sceni kot nasprotnik feminizma in zagovornik razlik med spoloma, bo predstavil svojo šesto knjigo, v kateri govori predvsem o ženskah, seksualnosti ter feminizmu skozi oči psihoanalize. Stališča avtorja ne izražajo stališč knjižnice.

NOČNI OBISK: Saša Vipotnik – MEDICINA IN GLASBA

Kino Šiška, 16. januar 2020 ― Specializantka nevrologije in glasbena ustvarjalka s čudovitim glasom. Medicina zahteva dolge ure predanega študija in dela. A tudi ljubezni in strasti. Tako kot njena glasba, ki objema mehko, sanjavo, iskreno, a tudi zareže z angažiranostjo besedil. Osem let po izidu prvega albuma je tu nova zasedba AKA NEOMI in nov album Beautiful Disasters. Sašo Vipotnik je na nočni pogovor povabila Nada Vodušek

SVAŠTA AKA NEOMI

Kino Šiška, 16. januar 2020 ― Govorimo s Sašo Vipotnik, o njeni skupini AKA Neomi, prihajajočem albumu Beautiful Disasters ter o promocijskem koncertu, ki bo v soboto v Kinu Šiška.
še novic