Dolittle

Dolittle

MMC Gledamo, 24. januar 2020 ― Prenašanje klasičnih literarnih likov na filmska platna je vedno zelo kočljivo. Doktorja Dolittla pregovorno najbrž poznamo vsi, čeprav je le malokdo prebral katero izmed številnih pustolovščin izpod peresa angleškega pisatelja Hugha Loftinga.
SODOBNO SLOVENSKO SLIKARSTVO: TRETJA GENERACIJA

SODOBNO SLOVENSKO SLIKARSTVO: TRETJA GENERACIJA

Sodobna umetnost (Aljoša Abrahamsberg), 24. januar 2020 ― Sodobno slovensko slikarstvo je po veliki zgodbi Emerika Bernarda, ki je dosegla vrhunec v osemdesetih in devetdesetih letih ter še traja, zašlo v krizo, osebnostno (saj so le redki avtorji ostali zvesti sebi in umetniškemu poslu) in splošno, generalno, zaradi »vdora« novih medijev v galerije. Te danes – navkljub ponovnemu odkritju slike in »klasične« umetniške podobe, v Ameriki, v Evropi – še vedno vztrajajo pri lokalnem kvazilikovnem pristopu in razstavah. Po svoje odločilna je bila pregledna postavitev del Živka Marušiča v Moderni galeriji pod naslovom Slika je mrtva, naj živi slika!, ki je nakazala njeno ponovno oživitev. In prav Marušič preseneča z vedno novo, prenovljeno umetniško močjo in kakovostjo ter je danes med vodilnimi slovenskimi in ne samo slovenskimi slikarji. Ob boku mu zdaj stojijo Dušan Kirbiš, Ivo Prančič, Marjan Gumilar ter neprekosljivi Marko Jakše s svojimi fantazmagoričnimi liki. V novem tisočletju pride do odkritja novega slikarstva, do ponovnega in prelomnega vračanja k sliki. Najprej z »zasanjanimi« platni in z odličnim, klasičnim poznavanjem metjeja Mitja Ficka, ki že odmeva tudi v tujini, in hipoma zatem slikarski čudež, čisto »tkanje« na podobah Joni Zakonjšek, ter slike Uroša Weinbergerja, ki združijo – kongenialno – računalniško in družbeno-eksistencialno ikonografijo v časovni točki nič, da končno, danes, vznikne val slikark, ki vračajo zaupanje v slikarsko sporočilo in umetniško spoznanje. Dandanes najbolj izstopajo Suzana Brborović, Ira Niero Marušič, Maruša Šuštar, Nika Zupančič ter številne druge, ki šele oblikujejo svoj slog v odkritja in iznajdbo nove slike. Razstava v Pilonovi galeriji torej predstavlja najmlajšo generacijo slovenskega slikarstva, ki že doživlja uspehe tudi v tujini, predvsem v Parizu (Nika Zupančič), v Nemčiji (Leipzig, Düsseldorf: Suzana Brborović), deloma tudi v bližnji Italiji (Ira Niero Marušič), za Marušo Šuštar pa lahko rečemo, da dela v "prepišnem" zatišju ateljeja, vedno nove in nove podobe, ki gleda
Novice: Cerkev v cerkvi - Predstavitev zbornika v Volčah

Novice: Cerkev v cerkvi - Predstavitev zbornika v Volčah

Tolminski muzej, 24. januar 2020 ― Med izvajanjem arheološkega nadzora nad gradbenimi deli leta 2016 so arheologi v cerkvi sv. Lenarta v Volčah odkrili ostaline starejše cerkve. Presenetljivo odkritje je prineslo več vprašanj kot odgovorov. S prispevki v zborniku iščemo možne razlage in osvetljujemo zgodovino cerkve in naselja. Zbornik pispevkov o arheoloških odkritjih v cerkvi sv. Lenarta bomo tokrat predstavili v domačem kraju, torej v Volčah. Povedali bomo nekaj ...
Ne smemo se odreči koreninam

Ne smemo se odreči koreninam

Odzven, 24. januar 2020 ― Pevska skupina Cintare v nespremenjeni postavi in pod umetniškim vodstvom Mire Nastran neprekinjeno deluje že od leta 2003. Članice so posnele tri albume, s katerimi v enaki meri kot z živimi nastopi spodbujajo umetniško ustvarjalnost in ohranjajo ljudsko izročilo ter obenem posredujejo kulturne vrednote.
SARRAOUNIA

SARRAOUNIA

Kurja polt, 24. januar 2020 ― SARRAOUNIA Po berlinski konferenci leta 1884/85 evropske kolonialne sile v "tekmi za Afriko" delijo, plenijo in podjarmljajo kontinent. Zloglasna vojaška odprava Voulet-Chanoine, ki slovi po svoji okrutnosti, se leta 1898 odpravi proti Čadski kotlini, da bi osvojila nova ozemlja in utrdila posest francoskega kolonialnega imperija. Kraljica Sarraounia, mogočna poglavarka plemena Azna, združi ljudstvo v [...] The post SARRAOUNIA appeared first on Kurja Polt.

Lovro Tacol: S popotovanja po Pribaltski poti

Kamra.si, 24. januar 2020 ― Dom Sv. Jožef Celje vabi v nedeljo, 26. januarja 2020, ob 16. uri na potopisno predavanje Lovra Tacola, ki bo predstavil izkušnje samotnih poti, srečevanja s seboj, pokrajino in drugimi popotniki po Pribaltski poti. ”Prvič sam na potovanju sem v 50 dneh prehodil 1200 kilometrov in povsem nepričakovano postal prvi, ki je prehodil novoustanovljeno pohodno pot. Na poti sem se napajal v pristni lepoti narave, odkrival brezmejno preprostost bivanja ter se zaupal v toplo domačnost in dobroto ljudi.” – Lovro TacolPrisrčno vabljeni! Vir: https://www.facebook.com/events/1668312519977044/
Zdaj obstajamo

Zdaj obstajamo

LUD Literatura, 24. januar 2020 ― Navsezadnje je literatura človeško dejanje, ne le regionalno ali nacionalno, pravi v Sloveniji živeči Saïd Khatibi, ki je med letošnjimi nominiranci za prestižno literarno nagrado IPAF, neuradno imenovano tudi »arabski booker«.

Galerija Equrna: Likovna dnevna soba mesta

OUTSIDER, 24. januar 2020 ― Galerija Equrna je nastala leta 1982 kot prva zasebna galerija v Jugoslaviji. Danes ohranja močno prisotnost v slovenskem umetniškem prostoru in pri svojih skoraj 40 ostaja vitalna kot le kaj. O delovanju galerije, njenih ciljih in vlogi je spregovoril Arne Brejc, direktor in vodja galerije. Kaj je glavno vodilo delovanja Equrne? Lahko bi rekli, da… The post Galerija Equrna: Likovna dnevna soba mesta appeared first on OUTSIDER.

Prejeli tri Brumnova priznanja

Borštnikovo srečanje, 24. januar 2020 ― Konec oktobra 2019 so v Narodni galeriji v Ljubljani podelili Brumnove nagrade, najvišje nacionalne nagrade na področju oblikovanja. Bienale slovenskega oblikovanja Brumen, je devetič zapored prineslo izbor slovenske produkcije vidnih sporočil zadnjih dveh let.Mednarodna žirija, ki ji je predsedovala britanska oblikovalka in predavateljica Lucienne Roberts, se je tokrat odločala med kar 354 prijavljenimi projekti. V sedmih različnih kategorijah jih je na koncu slavilo 31. Tri priznanja smo dobili tudi na Festivalu Borštnikovo srečanje in sicer: - za podobo Festivala Borštnikovo srečanje, - za plakat 53. Festivala Borštnikovo srečanje in - za podobo dogodka 53. Festivala Borštnikovo srečanje. Avtor je grafični oblikovalec in profesor Radovan Jenko, ki pripravlja tudi letošnjo podobo 55. Festivala Borštnikovo srečanje. Nagrajene projekte je bilo mogoče videti na veliki pregledni razstavi v Narodni galeriji.

Vabilo na rezidenčno delavnico dramskega pisanja »Jenkova soba«

Borštnikovo srečanje, 24. januar 2020 ― Prešernovo gledališče Kranj kot organizator Tedna slovenske drame in Layerjeva hiša Kranj razpisujeta rezidenčno delavnico dramskega pisanja "Jenkova soba", ki bo potekala v sklopu 50. jubilejnega Tedna slovenske drame med 28. marcem in 1. aprilom. Delavnico bo vodila svetovno znana hrvaška dramatičarka Tena Štivičić in bo namenjena štirim izbranim mladim dramatikom ali dramatičarkam. Ti bodo v času delavnice brezplačno bivali v Layerjevi hiši in se urili v pisanju dramskih besedil. Objavljen je razpis, s katerim želijo k sodelovanju privabiti čim več perspektivnih mladih dramatikov in dramatičark, ki lahko svojo prijavo pošljejo do 12. februarja 2020. Prijavite se s spletno prijavnico, ki jo najdete na spodnji povezavi: http://bit.ly/jenkovasoba Več informacij v spodnji datoteki. 
še novic