8. marca 1955 je umrl Josip Vilfan, pravnik, politik in publicist

Kamra.si, 7. marec 2020 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...8. marca 1955 je v Beogradu umrl Josip Vilfan, pravnik, politik in publicist. Rodil se je 30. avgusta 1878 v Trstu.    Rodil se je očetu Josipu in materi Gabrijeli Jugovic. V rojstnem kraju je obiskoval osnovno šolo in del gimnazije, ki jo je končal Dubrovniku, saj se je družina zaradi očetovega dela tja preselila. Izobraževanje je nadaljeval na Dunaju, kjer je leta 1901 zaključil študij prava.
System Crasher (2019)

System Crasher (2019)

Deseta umetnost, 7. marec 2020 ― Benni je 9 – letna deklica, ki kamorkoli pride, povzroča težave. Nihče se ne sme dotakniti njenega obraza, redno moči posteljo, če ni po njenem, začne kričati in celo pretepati vsakogar, ki jih pride naproti, kaže pa tudi prve znake hude duševne bolezni. Zaradi tega so se ji odpovedovale številne šole, vzgojni zavodi, popravni domov, […] Tags:   Del.icio.us Facebook TweetThis Digg StumbleUpon Comments:  0 (Zero), Be the first to leave a reply! You might be interested in this:    Jojo Rabbit (2019)  Cats (2019)  Bumblebee  Mission: Impossible - Fallout (2018)  Future World (2018) Copyright © Deseta umetnost [System Crasher (2019)], All Right Reserved. 2020.

Odpoved predstave Falling Angels

SNG Maribor, 7. marec 2020 ― Po priporočilih Ministrstva za zdravje, Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) in Ministrstva za kulturo se zaradi povečane stopnje tveganja prenosa novega koronavirusa prestavijo oz. odpovedo množične prireditve. Jutrišnjo baletno predstavo Falling Angels smo zato primorani...

Iz samega sebe povedati resnico

Razpotja, 7. marec 2020 ― Kolaž: Lucija Zucchiati Eva Mahkovic It’s already hard enough to tell the truth to oneself, je napisala Iris Murdoch (o tem zoprnem, nedefiniranem, spremenljivem, nemogočem, mučno, a s takim navdušenjem idealiziranem pojmu, resnica, je gotovo še mnogo ljudi zapisalo podobne stvari). V naslednjem tekstu zelo egocentrično govorim o sebi: o svojem odnosu do družabnih omrežij (in potem avtobiografske literature) in o svojih poskusih (celo odvisnosti od) upovedovanja sebe preko njih. Družabna (družbena? socialna?) omrežja so že po svojem nazivu namenjena komunikaciji, drugemu in njegovemu pogledu, višanju statusa. Na instagramu slikamo (vsaj večina nas) drobce svojih življenj, ki so tako ali drugače idealizirani – tudi če so treš ali estetika grdega.

1850 – Rojen Tomáš Masaryk

Zgodovina na dlani, 7. marec 2020 7. marca 1850 se je v vasici Kopčany v Avstrijskiem cesarstvu (danes Slovaška) rodil češkooslovaški politik, državnik, filozof in sociolog Tomáš Masaryk. Najbolj znan je kot prvi predsednik Češkoslovaške. Masaryk je večino otroštva preživel v čeških in slovaških vasicah, saj je bil otrok iz delavske in kmečke družine. Šolanje je… Preberi The post 1850 – Rojen Tomáš Masaryk appeared first on Zgodovina na dlani.

Platforma SHAPE napoveduje showcase gostovanje na festivalu Urvakan 2020

MoTA, 7. marec 2020 ― Platforma SHAPE napoveduje gostovanje na festivalu Urvakan 2020 Mednarodna festivalska platforma SHAPE, s podporo programa „Creative Europe“, letos gostuje na festivalu Urvakan v Jerevanju v Armeniji, in sicer med 5. – 9. majem. To bo peta velika predstavitev SHAPA zunaj meja EU, po festivalu MUTEK v Montrealu, Novas Frequências v Rio De Janeiru, Ugandskem Nyege […] The post Platforma SHAPE napoveduje showcase gostovanje na festivalu Urvakan 2020 appeared first on MoTA.
Lowrider – Refractions

Lowrider – Refractions

RockOnNet, 7. marec 2020 ― Lowrider so prekosili vsa pričakovanja in po novem ne bo iz zvočnikov hrumel le zvok prvenca, temveč se bo namensko lomilo fraktale realnosti tudi s perfekcijo plošče Refractions.
Lowrider – Refractions

Lowrider – Refractions

RockOnNet, 7. marec 2020 ― Lowrider so prekosili vsa pričakovanja in po novem ne bo iz zvočnikov hrumel le zvok prvenca, temveč se bo namensko lomilo fraktale realnosti tudi s perfekcijo plošče Refractions.
V Pivki razstavlja Lela B. Njatin

V Pivki razstavlja Lela B. Njatin

Misli, 7. marec 2020 ― V Hiši kulture v Pivki so sinoči odprli razstavo, na kateri konceptualna umetnica Lela B. Njatin predstavlja tri umetniška dela iz zadnjih nekaj let. Gre za eno od njenih treh razstav v prvi polovici letošnjega leta, na odprtju pa je izvedla tudi performans, med katerim je obiskovalce galerije z laksom povezala v "nevidno skupnost".
Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Misli, 7. marec 2020 ― Pri Cankarjevi založbi je izšel roman Številka 31328 grškega pisatelja Iliasa Venezisa, pri založbi Didakta pa roman francoskega nobelovca J.M.G. Le Clezia z naslovom Alma. Pri založbi Zala so izdali mladinsko detektivko Jaz, Watson in Jacquelinina omara španske avtorice Gemme Lienas, pri založbi Miš pa slikanico Ne misli na slona! Nine Mav Hrovat.
še novic