Objava petih vicev dvaintridesetega izbora

Objava petih vicev dvaintridesetega izbora

SEM, 8. maj 2020 ― Uredniški odbor je izbral dvaintrideseti niz najboljših vicev, ki jih zbiramo v okviru našega poziva: Zakaj se koronavirus na Primorskem ni tako razširil? Ker je bilo zanj Usodno vino. Back in my day the only time we started panic buying was when bartender yelled »last call«! (Prevod: V mojih časih smo začeli panično kupovati edino takrat, ko je natakar zaklical: "Zadnja runda"!) Ženo, evo me u samoposluzi. Šta da uzmem? Jesi li stavio masku? Jesam. Uzmi kasu. (Prevod: Žena, sem v trgovini. Kaj naj vzamem? A si si dal gor masko? Sem. Vzemi blagajno.) Da ste se dobro udale, sad bi vozile traktor, sadile luk, krumpir i bile na svježem zraku... a ne sjedile u stanima, na balkonima i pizdile. (Prevod: Če bi se dobro poročile, bi sedaj vozile traktor, sadile čebulo, krompir in bile na svežem zraku... ne pa sedele v stanovanjih, na balkonih in se pritoževale.) Vpraša učiteljica Janeza: A ti fotr še naloge dela? Ne nč več tršica, tist zadnji cvek ga je čist sesul... Seznam vseh izbranih vicev    

Vremenska napoved

Vrabec Anarhist, 8. maj 2020 ― Potem ko ljudstvu pade mrak na oči, zaman zvoniti bo po toči: nas so viharji prekalili, s poletjem bomo zlo Pomlad spodili! The post Vremenska napoved appeared first on Vrabec Anarhist.

8. maj - svetovni dan Rdečega križa in Rdečega polmeseca

Kamra.si, 8. maj 2020 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...8. maj - svetovni dan Rdečega križa in Rdečega polmeseca Rdeči križ je mednarodna organizacija, ki je bila ustanovljena 23. oktobra 1863 v Ženevi, ko so se srečali predstavniki 16 držav in na pobudo Jeana Henrija Dunanta (1828-1910) ustanovili človekoljubno organizacijo Mednarodni Rdeči križ. Dunantu se je, ko je bil očividec bitke pri Solferinu (24. junija 1859) v Italiji, kjer je videl ranjene vojake, ki niso imeli nobene pomoči, porodila zamisel, da bi ustanovil organizacijo, ki bi nevtralno pomagala vsem ranjenim vojakom. Na njegov rojstni dan, 8. maja, obeležujemo svetovni dan Rdečega križa. Organizacija je dokončno zaživela naslednje leto, med njenimi cilji pa je bila predvsem nevtralna pomoč vsem udeležencem vojn. Simbol organizacije je postal rdeči križ na belem ozadju (obrnjena švicarska zastava), kasneje pa tudi muslimanski rdeči polmesec in Davidova zvezda. 7. decembra 2005 so države članice izglasovale uvedbo tretjega simbola, rdečega kristala, tako da se je lahko izraelska organizacija Magen David Adom vključila v Mednarodni komite Rdečega križa (ICRC), saj dotlej simbol te organizacije, rdeča Davidova zvezda, ni bil priznan kot simbol Rdečega križa. Prvi začetki rdečega križa so se sicer pojavili že tristo let pred Dunantovo zamislijo, ko se je s tovrstno humanitarno dejavnostjo na bojnih poljih ukvarjal Italijan Kamil de Lellis. Za simbol svoje dejavnosti si je že takrat izbral podobo rdečega križa. Organizacija zdaj deluje v 160 državah. V Sloveniji je bil Rdeči križ ustanovljen leta 1944. Z 8. majem se v Sloveniji pričenja teden Rdečega križa, ki vsako leto poteka od 8. do 15. maja.  Viri: https://sl.wikipedia.org/wiki/Henri_Dunant https://sl.wikipedia.org/wiki/Rde%C4%8Di_kri%C5%BE https://www.rks.si/sl/Maj_9/Zakaj_obelezujemo_svetovni_dan_Rdecega_kriza_in_Rdecega_polmeseca/

Objavljen je razpis za štipendije iz naslova knjižničnega nadomestila

Društvo slovenskih pisateljev, 8. maj 2020 ― Obveščamo vas, da je Javna agencija za knjigo RS dne 8. maja 2020 na svoji spletni strani objavila razpis JR8-ŠTIPENDIJE-2020 za vsa področja, na katerih se podeljujejo štipendije iz naslova knjižničnega nadomestila. Rok za oddajo prijav se izteče 8. 6. 2020 oz. osmi dan od dneva prenehanja ukrepov za obvladovanje širjenja nalezljive bolezni COVID-19, v […]

FABULA: Bernhard Schlink: Olga

Koridor, 8. maj 2020 ― Pravijo, da lahko ljubezen preživi vse. Ampak ali lahko prenese tudi ure samote in tisoče kilometrov razdalje? Lahko premaga tudi smrt? The post FABULA: Bernhard Schlink: Olga appeared first on Koridor – križišča umetnosti.
Novice: Dan Evrope

Novice: Dan Evrope

Tolminski muzej, 8. maj 2020 ― Na Dan Evrope, 9. maja, praznujemo mir in enotnost v Evropi. Za ta dan sta Tolminski muzej in Občina Tolmin nameravala v Javorci postaviti razstavo, na kateri bi predstavili vse prejemnike Znaka evropske dediščine. Zaradi epidemije je razstava prestavljena. Namesto nje v rubriki Izpostavljeno objavljamo kratek predstavitveni film o Javorci. Vabljeni k ogledu.

OBVESTILO GLEDE DELOVANJA JAK

Javna agencija za knjigo, 8. maj 2020 ― V skladu z rahljanjem ukrepov, sprejetih za preprečevanje širjenja bolezni COVID-19, od 4. maja 2020 dalje Javna agencija za knjigo v največji meri deluje na način in v obsegu kot pred razglasitvijo epidemije ob upoštevanju vseh priporočenih varnostnih ukrepov. Glavna pisarna deluje nemoteno in je dosegljiva na gp.jakrs@jakrs.si ter tel. 01/369 58 20. Ostali zaposleni so v času uradnih ur dosegljivi na običajnih kontaktih. Še vedno vas prosimo, da se na sedežu JAK v času uradnih ur osebno zglasite le v nujnih primerih, smo vam pa radi na voljo telefonsko in elektronsko. Prav tako je samo za nujne primere odprto tudi vložišče. V teh primerih velja: v prostore JAK lahko vstopate le z masko, razkuženimi rokami in ob upoštevanju priporočene varnostne razdalje do zaposlenih. Želimo vam veliko zdravja in ostajamo povezani. V imenu vseh zaposlenih, Renata Zamida, direktorica  
Bosanski pisatelj Dževad Karahasan dobitnik Goethejeve nagrade

Bosanski pisatelj Dževad Karahasan dobitnik Goethejeve nagrade

Misli, 8. maj 2020 ― Bosanski pisatelj Dževad Karahasan je dobitnik Goethejeve nagrade 2020, ki jo podeljuje mesto Frankfurt. Po besedah frankfurtskega župana Petra Feldmanna se nagrajenec "v času vse večjega nacionalizma, tudi v Evropi, zavzema za trajno preseganje meja, pa naj bodo politične ali kulturne". Nagrada je vredna 50.000 evrov.

Slovenski gledališki letopis 2018/2019

SiGledal Novice, 8. maj 2020 ― Izšel je nov zvezek redne serijske "teatrografije" Slovenskega gledališkega inštituta. Slovenski gledališki letopis 2018/2019, je 32. nadaljevanje stoletnega Repertoarja slovenskih gledališč 1867 ‒ 1967 in 33. izdana knjiga. Obenem je tudi 27. številka Slovenskega gledališkega letopisa, ki je prvič izšel za sezono 1992/93.

ANA POD OKNOM Infekcijske klinike!

Ana Monro, 8. maj 2020 ― Ko smo se v petek, 8. maja, ustavili na dvorišču/parkirišču Infekcijske klinike v Ljubljani, smo vedeli, da je pred nami še eno čudovito ”srečanje”. Nismo pa pričakovali, da se bo Ana pod oknom razvila v nepozabno in zelo ganljivo doživetje, ki je narisalo nasmehe na obraze številnim zaposlenim in seveda tudi nam, ki to akcijo ... The post ANA POD OKNOM Infekcijske klinike! appeared first on Ana Monro.
še novic