Prevzem

Majda Širca blog, 7. maj 2020 ― Večino nadzornih funkcij je že počiščenih in jasno je, da je sedaj na vrsti RTV Slovenija. Da je večen predmet poželenja vemo že od takrat, ko ji je pravila natančno, z vejicami vred, zapisal človek desnice* na način, ki še … Continue reading →
POGOVOR Z VARJO HRVATIN – AVTORICO BESEDIL, KI JIH MORATE DOŽIVETI

POGOVOR Z VARJO HRVATIN – AVTORICO BESEDIL, KI JIH MORATE DOŽIVETI

Revija Primus, 7. maj 2020 ― Piše: Katja Gorečan   Varja Hrvatin je ena tistih sodobnih ustvarjalk, ki posegajo po mnogoterih umetniških poljih. Po študiju dramaturgije in scenskih umetnosti na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo je študij nadaljevala na tamkajšnjem Oddelku za scenaristiko. Poleg pisanja dramskih besedil – Popotovanje dramskega besedila, Nocturno, Kako sem postal lisičje krzno, Vse se ...

Idiotska hierarhija. Skupno dobro v katoliški perspektivi

Razpotja, 7. maj 2020 ― Jean Bourdichon: Sv. Dionizij hodi s svojo glavo (15. stoletje) Marc Barnes Težko je zagovarjati dejstvo, da je hierarhija ključna za doseganje dobrega pri človeških bitjih. Beseda ima sicer pozitiven izvor, »ureditev angelov«, a v naši razčarani dobi jo uporabljamo skoraj izključno v pomenu ureditve od najvišjega do najnižjega člena v nekem sistemu, v splošni zavesti pa se beseda nanaša na nekakšno nepresojno piramidno shemo. Odpor do tega pojma ni neutemeljen. Ljudje »hierarhijo« ponavadi izkusimo kot zatiranje in korupcijo, bodisi znotraj korporacij, kjer mezdno suženjstvo spodnjih slojev služi zaslužku zgornjih, ali znotraj birokracij, kjer tisti spodaj trpijo zaradi napak tistih zgoraj.
Objava petih vicev enaintridesetega izbora

Objava petih vicev enaintridesetega izbora

SEM, 7. maj 2020 ― Uredniški odbor je izbral enaintrideseti niz najboljših vicev, ki jih zbiramo v okviru našega poziva: Ste slišali vic o virusu? Ni važno, ne želim ga širiti naokrog. Kaj potuje s hitrostjo 150 km/h in pred njim bežijo vsi ljudje? Kašelj. Letošnja naloga pri matematiki na maturi: "Če Janez kupi šestdeset paketov po 12 kosov toaletnega papirja in koronavirusa še ni v njegovem mestu, kolikokrat bo moral iti bedak na WC, da mu bo zmanjkalo papirja? Časopisni naslov 20. marec 2020: Koronavirus ustavil državo. Časopisni naslov 24. marec 2020: Francoski sindikati tožijo Koronavirus zaradi avtorskih pravic. Ste že kdaj probal kitajsko ulično hrano? Za umret dobra. Seznam vseh izbranih vicev  
Izpostavljeno: Javorca - znak evropske dediščine - Spominska cerkev s kulturno krajino

Izpostavljeno: Javorca - znak evropske dediščine - Spominska cerkev s kulturno krajino

Tolminski muzej, 7. maj 2020 ― Spominska cerkev v Javorci je nosilka Znaka evropske dediščine od leta 2018. Zanjo skrbi Občina Tolmin. Tolminski muzej je raziskal zgodovino cerkve in tudi pripravil priložnostno razstavo Spominska cerkev Sv. Duha v Javorci – “bazilika miru”, ki je bila na ogled v Sloveniji, Avstriji, Italiji, na Češkem in Hrvaškem. Tolminski muzej in Občina Tolmin sta za Dan Evrope v Javorci nameravala postaviti razstavo s predstavitvijo ...
Iščemo delovne uniforme

Iščemo delovne uniforme

Gornjesavski muzej, 7. maj 2020 ― Iščemo delovne uniforme Gornjesavski muzej Jesenice vabi vse, ki ste nekoč delali v Železarni Jesenice, da pobrskate po omarah in podstrehah in pregledate, če morda še kje hranite delovne uniforme, ki so bile v uporabi pred letom 1960. Še posebej bomo veseli železarskih delovnih oblek. Zbiramo pa tudi uniforme medicinskih sester, ki so bile v [...]

Delovni prostori arhitektov: Studio AKKA

OUTSIDER, 7. maj 2020 ― Krajinski arhitekti iz Studia AKKA so se pred kratkim preselili, torej, šli »na svoje« v nove, svetle prostore s pogledom na park. Prej so si namreč prostore kar tri leta delili z arhitekturno pisarno Abiro, vendar je prostora obojim primanjkovalo. Od leta 2006 se je studio sicer selil že štirikrat – zdaj upajo, da so… The post Delovni prostori arhitektov: Studio AKKA appeared first on OUTSIDER.

studio abiro: Razvojni center Gen-I

OUTSIDER, 7. maj 2020 ― Nekaj slovenskih birojev smo povprašali, kateri je tisti njihov neuresničen projekt, ki bi bil po njihovem mnenju ključen za bolj trajnostno družbo prihodnosti. Arhitekti iz studia abiro so izbrali natečajni predlog za Razvojni center prihodnosti energetske družbe Gen-I. studio abiro: “Izbrali smo naš prvi natečajni predlog za natečaj za Razvojni center prihodnosti energetske družbe Gen-I.… The post studio abiro: Razvojni center Gen-I appeared first on OUTSIDER.

Oddaja vloge za pridobitev enkratnega dodatka v času epidemije

Fakulteta za dizajn, 7. maj 2020 ― Spoštovane študentke in študenti FD, želimo vas spomniti, da ne pozabite na oddajo vloge za pridobitev enkratnega dodatka v času epidemije (COVID-19). Več si lahko preberete na: https://www.gov.si/zbirke/storitve/enkratni-solidarnostni-dodatek-studentom/ in https://www.gov.si/novice/2020-05-04-objavljen-je-obrazec-za-oddajo-vloge-za-izplacilo-enkratnega-solidarnostnega-dodatka-za-izredne-studente/. Dekanat FD The post Oddaja vloge za pridobitev enkratnega dodatka v času epidemije appeared first on Fakulteta za dizajn.

Gledališče iz domačega naslanjača v maju

SiGledal Novice, 7. maj 2020 ― Gledališke dvorane še nekaj časa ne bodo odprle vrat, zato nas tudi maja vabijo, da si predstave ogledamo kar od doma. Ekipa portala SiGledal je pripravila pregled uprizoritev, ki si jih je mogoče ogledati v maju. Pregled bomo sproti dopolnjevali. Gledališča informacije o predstavah objavljajo na svojih spletnih straneh in na družbenih omrežjih, kjer je mogoče spremljati tudi druge spletne aktivnosti producentov.
Gozdne poti

Gozdne poti

Radio Študent, 7. maj 2020 ― Prve dni po trinajstem marcu, ko sem se, kot številni drugi, previdno umaknil iz mesta na vas, se je zmešnjavi nelagodij nasproti postavila stanovitnost narave.
Znani še trije nagrajenci 19. Lirikonfesta Velenje

Znani še trije nagrajenci 19. Lirikonfesta Velenje

Misli, 7. maj 2020 ― Organizatorji so ob bližnjem dnevu Evrope razglasili še tri od peterice lavreatov 19. mednarodnega Lirikonfesta Velenje. Mednarodno Pretnarjevo nagrado prejme Miran Hladnik, priznanje Lirikonov zlat dobi Gabriella Gaál, prvič podeljeno festivalsko priznanje mlada želva za najboljši kratki potopis mladih slovenskih popotnikov pa Katja Sluga.
Obdobje izolacije močno zvišalo prodajo knjig prek spleta

Obdobje izolacije močno zvišalo prodajo knjig prek spleta

Misli, 7. maj 2020 ― Izolacija zaradi koronavirusa je zvišala prodajo knjig prek spleta. Pri založbi Mladinska knjiga (MK) se je ta več kot podvojila, močno se je povečala tudi spletna prodaja založbe Sanje. Kljub temu sta glavni urednik MK Bojan Švigelj in direktor Sanj Rok Zavrtanik prepričana, da to ne more nadomestiti izpada klasične prodaje v zidanih knjigarnah.

ANA POD OKNOM na Rakovniku!

Ana Monro, 7. maj 2020 ― Ker ne morete v gledališče, ga mi pripeljemo na vaše dvorišče! V četrtek, 7. maja, smo akcijo Ana pod oknom izvedli na zelenih površinah stanovanjske soseske na Rakovniku v Ljubljani. Lepo je bilo videti, da so nekatere družine naš ”obisk” izkoristile tudi za sproščeno druženje v čudovitem pomladnem popoldnevu. Nastopajoči: Goro Osojnik, Tea Vidmar, Ankica Radivojević.   VEČ ... The post ANA POD OKNOM na Rakovniku! appeared first on Ana Monro.
Rehabilitirana narava

Rehabilitirana narava

Odzven, 7. maj 2020 ― Tudi letos se je 2. in 3. maja odvil spletni festival Soundcamp, ki poteka v okviru mednarodnega projekta Acoustic Commons. Soundcamp daje širši okvir kanalu Reveil, ki 24 ur oddaja zvoke ob zori, namenjen pa je refleksiji o okoljskih zvokih.
še novic