Plan B za kulturne politike evropskih mest

CED, 11. junij 2020 ― S ciklom spletnih pogovorov o kulturnih politikah evropskih mest v kriznih razmerah in po njih nadaljujemo jeseni. Naši prvi gostje (22. junij 2020) so bili Vuk Radulović (Novi Sad), Alexandra Sabino (Lizbona) in Mateja Demšič (Ljubljana). Z njimi se je pogovarjal Ragnar Siil, priznani mednarodni strokovnjak za kulturne politike in razvoj ustvarjalnih mest.

Informantka, nesojeni novorevijaš, razkroj, afera in ljubezen

Kamnik.info, 11. junij 2020 ― Vse to in še več je roman Ane Schnabl, avtorice letošnjega romanesknega prvenca Mojstrovina. Pisateljica se je v samostanu Mekinje pogovarjala s Pio Prezelj o postopku nastajanja romana, miselnih procesih, o antagonistih in protagonistih, zgodovini bivše Jugoslavije in seveda, o ljubezni. Zgodba se dogaja v času takratne Jugoslavije in predstavlja življenje dveh popolnoma različnih oseb; ... Prispevek Informantka, nesojeni novorevijaš, razkroj, afera in ljubezen je bil izvorno objavljen naportalu Kamnik Info.

Literarni večer z Markom Radmilovičem

Kamra.si, 11. junij 2020 ― Knjižnica Franca Ksavra Meška Ormož vas v četrtek, 18. junija 2020, ob 19. uri vabi na vrtno teraso Knjižnice Ormož na pogovor z Markom Radmilovičem, avtorjem kriminalnega romana KOLESAR. Avtor prihaja k nam v sklopu projekta Beletrinini trubadurji, ki bodo poleti prepotovali Slovenijo in se srečevali z bralci, s seboj pa bodo pripeljali tudi Beletrinino knjigarno, izbor knjig po posebno ugodnih cenah. Marka Radmiloviča poznamo kot prejemnika Ježkove nagrade za duhovitost in avtorja satiričnih glos Zapisi iz močvirja, ki jih lahko slišimo vsak torek na Valu 202.  Pred kratkim pa je pri založbi Beletrina izšel njegov prvenec, kriminalni roman Kolesar, ki ga bo predstavil na literarnem večeru. Vabljeni!

Hvaležna moč pesniške besede

Vrabec Anarhist, 11. junij 2020 ― Moje najstništvo je bilo najgloblje zaznamovano prav z Otonovo pesniško besedo. Ta kratkosladki čas je bil zame eno ključnih formativnih obdobij, ko sem po šoli najraje odkorakal v bližnji gozd in se za več ur predajal opoju, mirni vzhičenosti, ganjeni vzradoščenosti. The post Hvaležna moč pesniške besede appeared first on Vrabec Anarhist.
O Materinstvu. O smislu. O času.

O Materinstvu. O smislu. O času.

LUD Literatura, 11. junij 2020 ― Nekatere zgodbe so težke. Težko jih je prebaviti. Težko jih je vmes vsaj malo ne odložiti, saj te zgodba – kljub izjemno berljivemu slogu – napolnjuje s tesnobo, ki iz strani v stran narašča v tvojih prsih. Kaj takega se mi ne zgodi ob prav veliko knjigah. Izjema so Dnevi zavrženosti. Pa sedaj Materinstvo.

Sestanek s predstavniki Asociacije, Kolegija direktorjev slovenskih gledališč in Zveze kulturnih društev Slovenije

Ministrstvo za kulturo, 11. junij 2020 ― Državna sekretarka dr. Ignacija Fridl Jarc in Damjan Damjanovič, v. d. generalnega direktorja Direktorata za ustvarjalnost, sta se skupaj s sodelavci na ministrstvu sestala z Ingo Remeta in Tadejem Meserkom, predstavnikoma Asociacije, Urošem Korenčanom, predsednikom Kolegija direktorjev slovenskih gledališč in z dr. Tomažem Simetingerjem ter Jožetom Ostermanom, predstavnikoma Zveze kulturnih društev Slovenije.

Štiri pesmi

Vrabec Anarhist, 11. junij 2020 ― Gledam brezo, smreko in hrast, Tiho zamišljene v svojo rast, Večno zamaknjene v neba dih - Kakor da sam sem eden od njih ... The post Štiri pesmi appeared first on Vrabec Anarhist.

Miniaturne knjige dr. Martina Žnideršiča: razstava

Kamra.si, 11. junij 2020 ― Na razstavi, ki bo posvečena letos preminulemu prof. dr. Martinu Žnideršiču, bomo izpostavili izbor iz njegove zbirke miniaturnih knjig. Prof. dr. Žnideršič je s prizadevnostjo in zbirateljsko vnemo v štiridesetih letih uspel zbrati preko tri tisoč petsto (3500) drobnih knjižic iz sedeminpetdesetih (57) držav, kar to zbirko uvršča med največje v Srednji Evropi. Razstava bo na ogled med 15. junijem in  31. avgustom 2020 v Mestni knjižnici Ljubljana, Slovanski knjižnici, v 2. nadstropju pred veliko čitalnico. Razstavo pripravljata Erika Marolt in Andrej Savnik, bibliotekarja v MKL-Slovanski knjižnici. 

Ljubljana v gibljivih slikah: varstvo pred požari – Janez Hočevar

Kamra.si, 11. junij 2020 ― Spoštovani obiskovalci domoznanskih večerov v Mestni knjižnici Ljubljana, letos vas znova vabimo k spremljanju cikla Ljubljana v gibljivih slikah.  V letošnjem ciklu se bomo osredotočili na naravne in druge nesreče, ki so tekom zgodovine doletele našo prestolnico. Na prvem dogodku bomo pozornost posvetili varstvu pred požari ter ob tem spomnili tudi na 150-letnico ustanovitve prvega prostovoljnega gasilskega društva v Ljubljani. Starosta gasilcev iz središča Ljubljane Janez Hočevar nam bo predstavil, kako se je razvijalo gasilstvo skozi čas s poudarkom na organiziranem varstvu pred požari v mestu Ljubljana. Pred predavanjem si bo mogoče ogledati kratek vzgojno-dokumentarni film Gori, gori (scenarij in režija Mirko Kušar, 196?, Filmservis Ljubljana-Piran, 10 min). Zaradi trenutnih javnozdravstvenih razmer se ne bomo zbrali v dvorani MKL - Slovanske knjižnice, temveč bomo vnaprej posneto predavanje premierno predvajali v ponedeljek, 15. junija ob 19.00 na Facebook profilu Mestne knjižnice Ljubljana in Youtube kanalu Mestne knjižnice Ljubljana. Ogled dogodka je prost.   

Matej Markovič: Moja pot

Kamra.si, 11. junij 2020 ― Pokrajinski muzej Ptuj – Ormož, enota Ormož in Športna šola DADA Ormož vas prijazno vabita na muzejsko-športno obarvano prireditev MOJA POT – PREMAGOVANJE LASTNIH MEJ. Prireditev bo v četrtek, 18. junija 2020, ob 18. uri v Beli dvorani Grajske pristave Ormož. Gost bo ekstremni športnik in predsednik humanitarnega društva VZTRAJAJ – Never Give Up Matej Markovič. Znan je kot organizator ultravzdržljivostnega projekta 10 KROGOV ZA 10 NASMEHOV in humanitarne akcije Srce Sloveniji. Predstavljena bo njegova knjiga Moja pot in projeciran film. »Več ko ima pot trnov, bolj ko je naporna, bolj si vesel, ko dosežeš cilj. Cilj, ki ga dosežemo z levo roko, izgubi svojo vrednost.« (Matej Markovič) Pogovor z Matejem Markovičem, vojakom, ekstremnim športnikom in predvsem velikim človekom, bo vodil Damjan Rajh.
Novice: Tolminska Poletna muzejska noč - 20. junij 2020, 18.00—24.00

Novice: Tolminska Poletna muzejska noč - 20. junij 2020, 18.00—24.00

Tolminski muzej, 11. junij 2020 ― Poleg brezplačnega ogleda stalnih razstav Tolminskega muzeja smo letos za vas pripravili naslednji program: 18.00—24.00 Ogled treh novih občasnih razstav: Nemške kostnice med Sočo in Piavo Posoška dediščina na ulici Franc Gruden: makete gospodarskih objektov in risbe posoških mostov 18.15 Franc Gruden: makete gospodarskih objektov in risbe posoških mostov odprtje razstave 19.00 Posoški emigranti v ...

Pogledi na Ormož

Kamra.si, 11. junij 2020 ― Pokrajinski muzej Ptuj-Ormož vas ob praznovanju prvega občinskega praznika Občine Ormož vljudno vabi na odprtje razstave in predstavitev filma POGLEDI NA ORMOŽ – PODOBE ORMOŽA NA VEDUTAH, RAZGLEDNICAH IN FOTOGRAFIJAH, ki bo v torek, 16. junija 2020, ob 18. uri v galeriji Grajske pristave Ormož. Ob Prvem Občinskem prazniku Občine Ormož, ki ga v Ormožu praznujemo v spomin na najstarejšo omembo imena Holermus – Ormož, tj. 16. junij 1273, in je zapisana ter ohranjena na izvirni pergamentni listini v arhivu nemškega reda na Dunaju, smo v muzejski enoti Ormož v razstavišču Grajske pristave Ormož na ogled postavili razstavo najstarejših ohranjenih vedut na starih razglednicah, dodane pa so fotografije panorame Ormoža, ki jih je skozi objektiv ujel priznani ormoški fotograf Ciril Ambrož. Razstavo dopolnjuje tudi nekaj slik s pogledi umetnikov na mesto ob Dravi. Predstavljen bo tudi priložnostni film o Ormožu, ki predstavlja mesto od blizu in daleč. Vedute mesta Ormož in njegove okolice so nastajale od 17. stoletja naprej. Pomemben vir so tudi stare ormoške razglednice od konca 19. stoletja naprej, na katerih je upodobljen Ormož s svojo vinorodno okolico. Poglede na mesto pa so s fotoaparati zabeležili tudi tukajšnji predvojni in povojni fotografi prejšnjega stoletja. Razstava bo na ogled do 25. septembra 2020.
20. junij: Poletna muzejska noč na Stari Savi

20. junij: Poletna muzejska noč na Stari Savi

Gornjesavski muzej, 11. junij 2020 ―   Spoštovani. Noč ima svojo moč, pravijo. Zato vas vabimo, da jo izkusite na svoji koži in ugotovite, če rek drži. V soboto, 20. junija 2020, bodo že čez dan talivci iz Železnikov postavljali vetrno peč, jo od 15. ure dalje založili, prižgali in potem vse do noči v njej talili železovo rudo. Od 15. [...]

Damjan Damjanovič, v. d. generalnega direktorja Direktorata za ustvarjalnost, se je srečal z mag. Damjanom Koscem

Ministrstvo za kulturo, 11. junij 2020 ― Damjan Damjanovič, v. d. generalnega direktorja Direktorata za ustvarjalnost, se je na ministrstvu s sodelavkama srečal z mag. Damjanom Koscem, ustanoviteljem in direktorjem Galerije in dražbene hiše SLOART, ki slovensko likovno umetnost pri nas in v mednarodnem prostoru približuje zbirateljem in ljubiteljem umetnosti.

Miloš Kosec: Odprta vrata in kavni avtomat

OUTSIDER, 11. junij 2020 ― Kaj imajo skupnega Lord Brown, odprta vrata in kavni avtomat? Ne, ne gre ne za slab londonski vic niti za »whodunit« detektivsko povest, ampak za kratko moralko o vplivu arhitekture na stvari, ki na prvi pogled s prostorom nimajo nikakršne zveze. Arhitekti, ki ne sedimo samo v birojih in se ukvarjamo z načrti, ampak o… The post Miloš Kosec: Odprta vrata in kavni avtomat appeared first on OUTSIDER.
BIEN 2020: TEKSTILNA RAZSTAVA V KRANJU 12.6.2020-5.7.2020

BIEN 2020: TEKSTILNA RAZSTAVA V KRANJU 12.6.2020-5.7.2020

Fakulteta za dizajn, 11. junij 2020 ― Vljudno vabljeni na odprtje in ogled razstave BIEN 2020 v Kranju, kjer se s svojimi deli predstavljajo študenti Fakultete za dizajn, pridružene članice Univerze na Primorskem iz smeri Tekstilije in oblačila ter Notranja oprema. Uradno odprtje bo v petek, 12. junija, ob 19. uri na terasi Layerjeve hiše v Kranju, v istem dnevu pa bosta še dva […] The post BIEN 2020: TEKSTILNA RAZSTAVA V KRANJU 12.6.2020-5.7.2020 appeared first on Fakulteta za dizajn.
Scenarnica 2020 – poziv k prijavi

Scenarnica 2020 – poziv k prijavi

Društvo slovenskih režiserjev, 11. junij 2020 ―   Vabimo vas k prijavi na scenaristično delavnico Scenarnica 2020 – Od ideje do scenarija za celovečerni igrani film, ki bo v Ljubljani od avgusta do novembra 2020 (šest srečanj in zaključek na FSF v Portorožu). Rok za prijave je petek, 3. julij, do 24.00. Nepopolnih in nepravočasnih vlog ne bomo mogli upoštevati, zato prosimo, da […]
še novic