Pogovor z Evo Petrič ob zaključku razstave

Pogovor z Evo Petrič ob zaključku razstave

Galerija Photon, 26. junij 2020 ― Pogovor bo potekal  v torek 30. junija 2020 ob 17. uri - v živo v Galeriji Photon.V Galeriji Photon že nekaj let soočamo po dva ustvarjalca v terminu t.i. »avtorskega dialoga«. Termin običajno namenjamo slovenskim ustvarjalcem mlajše in srednje generacije, prav tako pa redno predstavljamo uveljavljajoče fotografske umetnike iz prostora bivše Jugoslavije in regije Srednjevzhodne Evrope. Letos ...
Vojska v mestu3. julij – 27. avgust 2020otvoritev: 3. julij ob...

Vojska v mestu3. julij – 27. avgust 2020otvoritev: 3. julij ob...

Hiša kulture v Pivki, 26. junij 2020 ― Vojska v mestu3. julij27. avgust 2020otvoritev: 3. julij ob 19. urikustosinji razstaveLela Angela Mršek Bajda, Mojca GrmeksodelujejoMina Fina, Denis Kraškovič, Lela B. Njatin, Klara Sax, Marko Šajn, Bruno Toič, Jaka Vatovec, Leon ZuodarRazstava z naslovom Vojska v mestu povezuje Pivko in Kočevje, dve mesti, ki sta zaznamovani z zgodovinsko prisotnostjo vojske. Ta je v obeh mestih vplivala na urbanistično strukturo, njuno naravno okolje, vsakdanje življenje in gibanje ljudi, odnos prebivalstva do vojske, nenazadnje pa tudi na umetniško produkcijo. Kustosinji razstave sta k sodelovanju povabili umetnike in umetnice, ki so tako ali drugače povezani z enim od obeh mest. V delih, ki so jih prispevali za razstavo, prikazujejo vojsko iz drugačne, predvsem humorno-ironične perspektive, kar spodbuja nov in svež način razmišljanja o njej. Vse to povzema tudi naslov razstave, ki se nanaša na znano TV serijo Seks v mestu (1998-2004); če serija na zabaven način prikazuje življenje sodobne urbane ženske in njen pogled na spolnost, si razstava ogleduje fenomen vojske (v mestu) kot specifično moško zadevo, ki ima korenine v seksualnosti. Če je serija v času, ko je nastala, razbijala tabuje o spolnosti, razstava postavlja pod vprašaj stereotipe o pomenu vojske nasploh in njeni vlogi v vsakdanjem življenju.
Kafkova dialektika

Kafkova dialektika

Radio Študent, 26. junij 2020 ― »Domala nobena beseda, ki jo napišem, se ne prilega drugi, slišim, kako se soglasniki pločevinasto drgnejo drug ob drugega in samoglasniki ob tem popevajo kakor črnci na razstavišču. Moji dvomi stojijo v krogu okoli vsake besede, vidim jih prej kot besedo, a kaj potem! Besede sploh ne vidim, izmislim si jo.

Poletni kino na prostem v kar 18 krajih po Sloveniji

Misli, 26. junij 2020 ― Kinematografi Art kino mreže Slovenije pripravljajo Poletni kino, v sklopu katerega bodo v 18 slovenskih krajih potekale projekcije filmov na prostem. V Kinodvoru so že odprli Kinodvorišče, napovedujejo pa še lansko leto rekordno obiskan Film pod zvezdami in tridnevno brezplačno prireditev Letni Kinodvor, ki bosta potekala julija oziroma avgusta.

Knjižničarji širimo samo bralni virus

Kamra.si, 26. junij 2020 ― V okviru 25. Slovenskih dnevov knjige, ki so potekali med 27. in 31. majem 2020, se je s promocijskim videom predstavila tudi Mariborska knjižnica. Posnetek je nastal v času trajanja epidemije koronavirusne bolezni, ko so še veljali strožji ukrepi za zajezitev širjenja virusa. Zaradi tega je video tudi spomin na obdobje, ki je gotovo zaznamovalo prav vsakega od nas. Vabljeni k ogledu!

Plečnikova odličja v letu epidemije

OUTSIDER, 26. junij 2020 ― V ponedeljek so bile v zgodnjepoletnem večernem razpoloženju na vrtu Plečnikove hiše podeljena Plečnikova odličja za leto 2020. Ena izmed redkih bolj prijetnih posledic ukrepov ob spomladanski epidemiji je bila gotovo tudi prestavitev podelitve in pogostitve iz običajnih dvoran ljubljanskih kulturnih ustanov na cvetoč in miren trnovski vrt, tako da je imel večer manj ceremonialen… The post Plečnikova odličja v letu epidemije appeared first on OUTSIDER.

Boris Podrecca: Vinska klet Brič

OUTSIDER, 26. junij 2020 ― Vinska klet Brič leži nad dolino reke Dragonje, na lokaciji, s katere se razprostira izjemen pogled na slovensko Istro, italijanske Dolomite in vse do Benetk. Objekti sledijo topografiji terena in s svojo longitudinalnostjo tvorijo enovito arhitekturno potezo. V sklopu vinarne so bili predvideni tudi bivališče lastnika in apartmaji za goste. Tako se objekti stopnjujejo glede… The post Boris Podrecca: Vinska klet Brič appeared first on OUTSIDER.

Agata Tomažič: Česar ne moreš kupiti (če nisi frizerka)

OUTSIDER, 26. junij 2020 ― Obred lepotičenja pri odraslih ženskah niha med popolno banalnostjo in razmeroma visoko stopnjo intimnosti na drugi strani merilne skale. Nanašanje kreme in potem pudra, poteg s šminko ali črtalom za oči, oblikovanje pričeske, kar lahko vključuje vse od kodranja do ravnanja las in obnavljanja naravne barve – vse to je, kadar to počneš zaprta med… The post Agata Tomažič: Česar ne moreš kupiti (če nisi frizerka) appeared first on OUTSIDER.
Dževad Karahasan: »Ideologija je le konstrukt, etika pa resnična vsebina našega bitja«

Dževad Karahasan: »Ideologija je le konstrukt, etika pa resnična vsebina našega bitja«

Airbeletrina, 26. junij 2020 ― Dževad Karahasan v romaneskni trilogiji O čem govori pepel (pri Založbi Beletrina sta že izšla prva dva dela, Seme smrti in letos Tolažba nočnega neba) pripoveduje o znamenitem perzijskem pesniku in znanstveniku Omarju Hajamu in (nato) o njegovem nelagodnem prijateljstvu s Hasanom ibn Sabo, »starcu z gore« Alamut, ki je s svojo vojsko morilcev (asasinov) dolga leta ustrahoval Seldžuško cesarstvo. V Karahasanovi »arabeski«, ki jo je z zanj značilno erudicijo ustvaril z opisom družbenopolitičnih in religioznih razmer, ki so zaznamovale Perzijo na prelomu iz 11. v 12. stoletje, tako trčita dva svetova.
V LGM premierno Cesarjeva nova oblačila

V LGM premierno Cesarjeva nova oblačila

Misli, 26. junij 2020 ― V Lutkovnem gledališču Maribor (LGM) bo danes premiera predstave Cesarjeva nova oblačila, ki je nastala v koprodukciji z Mestnim lutkovnim gledališčem na Reki. Priredba svetovno znane pravljice Hansa Christiana Andersena v režiji Zorana Petroviča naslavlja sodobne teme, kot so potrošništvo, politika, globalizacija in (ne)pravičnost.
Queeni tokrat upodobljeni na britanskih poštnih znamkah

Queeni tokrat upodobljeni na britanskih poštnih znamkah

Misli, 26. junij 2020 ― Legendarna britanska rock zasedba Queen je dobila mesto na 13 poštnih znamkah, ki bodo na voljo od 9. julija dalje. Član zasedbe Brian May je ob tej priložnosti dejal, da so "postali državna institucija". Januarja so bili Queeni upodobljeni kot instrumenti v novi seriji zbirateljskih kovancev z glasbenimi legendami.

26. junija 1943 je v Ljubljani umrl celjski fotograf Feliks (Srečko) Magolič

Kamra.si, 26. junij 2020 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...26. junija 1943 je v Ljubljani umrl Celjski fotograf Feliks (Srečko) Magolič. Rodil se je 6. aprila 1860 v Ljubljani.   Od leta 1890 je bil tehnični vodja Narodne tiskarne v Celju, ki jo je ustanovil Dragotin Hribar. Bil je tiskarski strokovnjak, slikar samouk in fotoamater.15. oktobra 1896 je v Celju odprl svoj fotografski atelje Apolon na vrtu hotela Pri kroni na Wokaunovem trgu 10. V maju 1897 si je od občine pridobil dovoljenje za postavitev reklamnega okna na hiši v Graški ulici 16, kjer je razstavljal svoje izdelke. Številne njegove fotografije so označene z »odlikovan v Amsterdamu«. V obdobju nacionalnih bojev med Nemci in Slovenci v Celju je bil jasno opredeljen za slovensko stran - je prvi »narodni fotograf« - prav tako kot kasneje njegov naslednik Wilhelm Pick, ki je nasledil njegov atelje leta 1903.Magolič je svojo obrt opravljal do leta 1901, ko jo je prepisal na svojo ženo Uršulo in kasneje, kot že omenjeno, na češkega priseljenca Wilhelma Picka.Leta 1903 se je preselil v Ljubljano. V letih 1891 in 1897 si je veliko dopisoval z dr. Frančiškom Lampetom, teologom, urednikom revije Dom in svet in zavzetim fotografom, na temo različnih tehničnih vprašanj (o povečavah, aparatih, razstavah itd.).Njegove fotografske motive najdemo reproducirane v Domu in svetu, v Ilustrovanem narodnem koledarju, Seidlovi knjigi o Savinjskih Alpah, v Slovanu itd.Bil je tudi založnik razglednic.Biografsko geslo je pripravil Janko Germadnik in je bilo preneseno iz Celjskega biografskega leksikona (2003–2007); za ažuriranje gesla skrbi Osrednja knjižnica Celje. Vir: http://www.celjskozasavski.si/osebe/magoli%C4%8D-sre%C4%8Dko-feliks/299/   Priporočamo tudi: Feliks Magolič - celjski fotograf (1896–1903)
še novic