Artemis Fowl

Artemis Fowl

Koridor, 5. julij 2020 ― Disneyjev produkt se ne izkaže kot uspešen z vidika spoštljivosti do izvirnika in tudi ne kot samostojno delo. The post Artemis Fowl appeared first on Koridor – križišča umetnosti.

ANA DESETNICA v Ljubljani, 1. del, 4. DAN!

Ana Monro, 5. julij 2020 ― V soboto, 4.7., smo šli še v tretjo stanovanjsko sosesko v treh dneh – v Plavo laguno! Med tamkajšnjimi bloki smo ustvarili festivalsko prizorišče, ki so ga umetniki in obiskovalci napolnili z energijo, ki nas je za kratek čas povezala v skupnost. Bilo je čudovito poletno doživetje in bil je zadnji dan 1. dela Ane Desetnice 2020  ... The post ANA DESETNICA v Ljubljani, 1. del, 4. DAN! appeared first on Ana Monro.
Ob povečanju virtualnih vodstev po razstavah ostaja upanje na živi stik

Ob povečanju virtualnih vodstev po razstavah ostaja upanje na živi stik

Misli, 5. julij 2020 ― Ljubljanski muzeji in galerije so se na posledice epidemije koronavirusa odzvali s povečanjem virtualnih vodstev po razstavah ter doslednim upoštevanjem zdravstvenih ukrepov, a ponekod ostaja upanje, da potreb po dolgotrajnih spremembah ne bo. Virtualna vodstva po eni strani pokažejo več, a ne nadomestijo živega stika, za katerega si prizadevajo.

Lutkovna ustvarjalka Alenka Pirjevec praznuje 75 let

SiGledal Novice, 5. julij 2020 ― Svoj 75. rojstni dan danes praznuje lutkovna ustvarjalka Alenka Pirjevec, ki je bila predsednica in podpredsednica Združenja dramskih umetnikov Slovenije. Ob lanskoletnem svetovnem dnevu lutk je zapisala, da so v času antične Grčije z gibljivimi kipi bogov upravljali svečeniki, situacija pa je po njenih besedah identična v primeru igralca z lutko.
Neizpolnjena obljuba

Neizpolnjena obljuba

Airbeletrina, 5. julij 2020 ― Izdaja dela Jesse Crispin Zakaj nisem feministka? Feministični manifest pri založbi Krtina v prevodu Katje Šaponjić kaže na nedavno obuditev zanimanja založnikov za feministično pisanje (pri tem prednjačijo predvsem manjše založbe, zbrane v kooperativo THD), kar je spričo vztrajanja spolno zaznamovanih neenakosti in progresivne odmevnosti vanje naperjenega aktivizma nadvse dobrodošlo.
V pariški Grand Palais razstava o antičnem mestu Pompeji

V pariški Grand Palais razstava o antičnem mestu Pompeji

Misli, 5. julij 2020 ― V pariškem razstavišču Grand Palais je na ogled razstava z naslovom Pompeji, ki obuja podobo nekdaj najbogatejšega mesta rimskega imperija. Virtualne rekonstrukcije ulic ter razkošnih rimskih vil in templjev dopolnjujejo nekatere najdbe, odkrite v zadnjih letih med izkopavanji na območju Aheološkega parka Pompeji.

5. julija 1996 je umrl Avgust Lavrenčič, slovenski slikar in scenograf

Kamra.si, 5. julij 2020 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...5. julija 1996 je v Celju umrl Avgust Lavrenčič, slovenski slikar in scenograf. Rodil se je 24. februarja 1925 v Rogaški Slatini.  Rodil se je v Rogaški Slatini, star štiri leta pa se je preselil v Celje. Že v vrtcu je spoznal gledališče, ki je naredilo nanj močan vtis. Obiskoval je mestno šolo, nato pa je šolanje nadaljeval na gimnaziji, kjer je imel najraje risanje, prirodopis in fiziko. Dosti časa pa je posvetil tudi delu v modelarskem krožku Aerokluba. Že v obdobju gimnazije je pod vplivom znanih likovnih umetnikov (Cvetka Ščuke, Miroslava Modica in Alberta Sirka) izoblikoval odnos do slikanja. 
Posebni omembi in mednarodni premieri slovenskih filmov na 15. SEEfestu v Los Angelesu

Posebni omembi in mednarodni premieri slovenskih filmov na 15. SEEfestu v Los Angelesu

BSF, 5. julij 2020 ― Na 15. izdaji Jugovzhodno evropskega filmskega festivala SEEfest si posebno omembo žirije v kategoriji celovečernih igranih filmov delita Jani-Petteri Passi, direktor fotografije filma Korporacija režiserja Mateja Nahtigala in Virginie Saint-Martin, direktorica fotografije slovenske manjšinske koprodukcije Bog obstaja, ime ji je Petrunija režiserke Teone Strugar Mitevske (slovenski koproducent je produkcijska hiša Vertigo). Žirijo sestavljajo direktorica fotografije Anette Haellmigk in direktorja fotografije Alan Caudillo ter Attila Szalay.
še novic