Podelitev ”DIPLOM” 8. generaciji šuglark!

Ana Monro, 9. julij 2020 ― V četrtek, 9. julija, se je s prijetnim kosilom in podelitvijo ”diplom”  uradno končalo izobraževanje in usposabljanje udeleženk 8. generacije programa ŠUGLE, naše Šole sodobnih performativnih in uličnih umetnosti. Iskrene čestitke Sanji Gorišek, Emi Herlec, Mistral Majer, Urški Opeka in Doroteji Pukšič, izjemnim mladim ženskam z mnogimi talenti, ki so se razvile v odlične performerke. ... The post Podelitev ”DIPLOM” 8. generaciji šuglark! appeared first on Ana Monro.
Pozdrav iz pekla

Pozdrav iz pekla

Odzven, 9. julij 2020 ― V poglobljenem delu z imenom Orfej iz pekla, posvečenem brezimnim žrtvam vojn, se Kovačič sreča in spozna z lagerskim trubadurjem Aleksandrom Kulisiewiczom, taboriščnikom, ki je šest let preživljal pekel koncentracijskega taborišča Sachsenhausen.

Motovila gre na 16. Kino Otok!

Motovila, 9. julij 2020 ― Na festivalu Kino Otok v Izoli bo konec avgusta tudi Motovilina POP-UP pisarna in strokovni dogodek o inovativnih modelih sodelovanj mednarodnih filmskih festivalov, vključno s platformami videa na zahtevo. The post Motovila gre na 16. Kino Otok! appeared first on Motovila.
Jože Maučec, prosvetni in kulturni delavec ter publicist

Jože Maučec, prosvetni in kulturni delavec ter publicist

Štajerski tednik, 9. julij 2020 ― V prekmurski Bogojini tradicionalno prirejajo Košičeve dneve v spomin na Jožefa Košiča, pesnika, antropologa, avtorja, duhovnika in pisatelja. Vsako leto dneve spremlja izdaja zbornika. Za naslovnico lanske je bila izbrana karta Zemljevid Slovenske krajine Ptujčana Jožeta Maučeca, prosvetnega in kulturnega delava, publicista, urednika, profesorja zgodovine geografije, ki v marsikaterem pogledu predstavlja unikat, saj so na njej označena tudi ljudska poimenovanja prekmurskih krajev, je povedal urednik zbornika Marko Vugrinec.
14. julij 2020 ob 20. uri: TORKOVA KINOTEKA, Pavarotti, dokumentarni film

14. julij 2020 ob 20. uri: TORKOVA KINOTEKA, Pavarotti, dokumentarni film

Gornjesavski muzej, 9. julij 2020 ― Pozdravljeni, prijatelji muzeja.     Se še spominjate dokumentarnega filma The Beatles: Osem dni na teden, ki smo ga predvajali na eni od naših Torkovih kinotek? Tokrat se je ta nagrajena ekipa filmarjev lotila še enega dokumentarca, novega glasbenega fenomena o »tenorju ljudstva« Pavarottiju. Istoimenski film Pavarotti prikazuje življenje in delo tega čudovitega človeka in velikana [...]

Narodni dom in Slovenci v Trstu

SiGledal Novice, 9. julij 2020 ― Ob vrnitvi Narodnega doma Slovencem v Trstu Slovenski gledališki inštitut v sodelovanju s Slovensko matico vabi k ogledu predavanja dr. Bogomile Kravos. Predavanje si bo mogoče ogledati na spletni in Facebook strani Slovenskega gledališkega inštituta v ponedeljek, 13. julija.

Superform: Grad Planina pri Sevnici  – »Časovni stroj«

OUTSIDER, 9. julij 2020 ― Nekaj slovenskih birojev smo povprašali, kateri je tisti njihov neuresničen projekt, ki bi bil po njihovem mnenju ključen za bolj trajnostno družbo prihodnosti. Arhitekti iz pisarne Superform so izbrali projekt revitalizacije gradu Planina. Superform: “Izbrali smo projekt “Časovni stroj” – prenovo impozantnega gradu na Planini pri Sevnici. Grad je bil zgrajen med 10. in 12.… The post Superform: Grad Planina pri Sevnici  – »Časovni stroj« appeared first on OUTSIDER.
1917 Solunska fronta – Brata Jager (4)

1917 Solunska fronta – Brata Jager (4)

Stare slike (Cerknica), 9. julij 2020 ― Prva svetovna vojna Ob obisku vrhovnega poveljnika solunske fronte maršala Franchet d’Espereyja je prestolonaslednik Aleksander potrdil: “Vi ste nam rešili konjenico!” Kasneje se je zahvalil ameriškemu Rdečemu križu, Francis Jager je prejel “red sv. Save tretjega razreda”, obenem pa so bili odlikovani tudi člani njegovega spremstva (17. 9.1917). Major Francis Jager je šel v spremstvu […]

9. julija 1932 se je v Vojniku rodil Friderik Kolšek, duhovnik, prelat in celjski opat

Kamra.si, 9. julij 2020 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...9. julija 1932 se je v Vojniku rodil Friderik Kolšek, duhovnik, prelat in celjski opat. Umrl je 2. decembra 1997 v Celju.  Dolgoletni celjski mestni župnik, opat in prelat Friderik Kolšek je bil rojen v Vojniku v obrtniški družini. Staršema Emilu in Mariji (rojeni Felicijan), ki se je v vojniški trg primožila iz Dobrne, so se rodili štirje otroci. Sin Friderik je v rojstnem kraju obiskoval ljudsko šolo, v bližnjem Celju pa gimnazijo. V dijaških letih je skrbel za domačo župnijsko cerkev, kjer sta se mu priljubila zlasti kontemplativno življenje in bogoslužje, zato se je tedaj odločil svoje življenje posvetiti duhovniškemu poklicu, kar mu je v povojni Jugoslaviji v času, ki izkazovanju vere ni bil naklonjen, povzročilo nemalo sitnosti. Teologijo je študiral v Ljubljani in bil 29. junija 1957 v mariborski stolnici posvečen v duhovnika. Na začetku svojega duhovniškega službovanja je blizu deset let kaplanoval po različnih štajerskih župnijah: najprej je bil kaplan v Lovrencu na Pohorju (1957–1960), nato v župniji sv. Martina v Velenju (1960–1963) in nazadnje v Celju v župniji sv. Danijela (1963–1966). Tu je leta 1966 postal vikar, po smrti celjskega opata dr. Petra Kovačiča leta 1969 pa upravitelj župnije ter opat in celjski mestni župnik. Celjsko dekanijo je nato vodil pet zaporednih obdobij in je med verniki veljal za gorečega duhovnika. Leta 1988 je prejel častno imenovanje za papeškega hišnega prelata.Bil je član več škofijskih svetov (pastoralnega, duhovniškega in gospodarskega), konzistorialni svetovalec in član zbora svetovalcev mariborske (lavantinske) škofije. Nadalje je bil vicepostulator v procesu za beatifikacijo škofa Antona Martina Slomška in član Slomškovega odbora. Več let je sedel tudi v nadzornem odboru Celjske Mohorjeve družbe. V letih po osamosvojitvi Slovenije je bil dejaven pri Teharski komisiji in se nasploh zavzemal za postavitev skupinskega spominskega obeležja vsem padlim v vojnah, ki so se bíle v 20. st
Slovenski filmi na 67. festivalu v Pulju

Slovenski filmi na 67. festivalu v Pulju

BSF, 9. julij 2020 ― Osrednji filmski hrvaški festival, ki bo potekal od 18. do 26. julija je letos v svoj program uvrstil devet slovenskih filmov. V tekmovalni program filmskega programa manjšinskih koprodukcij so se uvrstili slovenski celovečerni igrani filmi Ne pozabi dihati Martina Turka, Korporacija Mateja Nahtigala, Vsi proti vsem Andreja Košaka, Jaz sem Frenk Metoda Pevca ter manjšinski koprodukciji Oče Srdana Golubovića in Sin Ines Tanović. Vsi filmi, razen Očeta, ki bo na ogled v areni, bodo na ogled v Istrskem narodnem gledališču.
še novic