Sežana. Kraj, stadion in ljudje, vredni fuzbala.

Urbani (Jaša Lorenčič), 12. julij 2020 ― Napis na stranišču bifeja pod tribuno je povedal vse. Resda v angleščini, pa vseeno. Nasmej se. Ker ne veš, do kdaj boš imel zobe. Ni bila grožnja, prej nasvet. Malo fuzbalski, bolj stomatološki. Si zapomniš. Ker zobe je pač lepo imeti. Na take dni pa sploh. So nasmehi domačinov, ko pride spet taka zmaga, ko […] The post Sežana. Kraj, stadion in ljudje, vredni fuzbala. appeared first on Urbani.

Moč (bledečih kamniških) barv na samostanskem vrtu

Kamnik.info, 12. julij 2020 ― V organizaciji območne izpostave Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti je včeraj, pod naslovom Moč barve, na vrtu mekinjskega samostana potekal kamniški likovni ekstempore, katerega nastala likovna dela bodo, če bo to dopuščali preventivni protivirotični ukrepi, ki si jih še utegne izmisliti oblast, predvidoma jeseni razstavljena v Domu kulture Kamnik. Prvi samostanski likovni ekstempore Moč ... Prispevek Moč (bledečih kamniških) barv na samostanskem vrtu je bil izvorno objavljen naportalu Kamnik Info.
iHuman

iHuman

MMC Gledamo, 12. julij 2020 ― Norveška dokumentaristka Tonje Hessen Schei neodvisne dokumentarne filme o odnosu med človekom, okoljem in tehnologijo snema že več kot dvajset let. Njen najnovejši film iHuman ali iČlovek pod drobnogled vzame umetno inteligenco.
Dnevi poezije in vina kljub trenutnim razmeram z več kot 50 dogodki

Dnevi poezije in vina kljub trenutnim razmeram z več kot 50 dogodki

Misli, 12. julij 2020 ― Na Ptuju avgusta načrtujejo 24. izdajo mednarodnega pesniškega festivala Dnevi poezije in vina, na kateri bodo nastopili pesniki iz več evropskih državah. Vodja festivala Aleš Šteger upa, da bodo kljub koronavirusu večino festivalskih dogodkov izpeljali. Osrednja gosta bosta italijanska pesnica Patrizia Cavalli in škotski pesnik John Burnside.

POLETJE NA ULICI bo še dolgo in vroče!

Ana Monro, 12. julij 2020 ― Ulični umetniki bodo na slovenskih ulicah gostovali tako rekoč vse poletje. Vabljeni, da se jim pridružite v Ljubljani, Kamniku, Mariboru in/ali na Vrhniki, ter seveda na grand finale sezone, 2. del festivala Ana Desetnica 2020 – Okvir poletja.   POLETNI PROGRAM             The post POLETJE NA ULICI bo še dolgo in vroče! appeared first on Ana Monro.
Cerknica – Razglednice Jerneja Malovrha (1)

Cerknica – Razglednice Jerneja Malovrha (1)

Stare slike (Cerknica), 12. julij 2020 ― V albumih fotografij Cerkničana Jerneja Malovrha smo odkrili zbirko razglednic, ki so bile izobraženemu in načitanemu zbiratelju gotovo zelo drage. Zgodbe, ki jih pripovedujejo, bomo objavili v nekaj nadaljevanjih. 1635 Ganimedova ugrabitev Sliko »Ugrabitev Ganimeda« je naslikal Rembrandt leta 1635. Široka je 1290 cm, visoka 1770 cm. Razstavljena je v stavbi Državne umetniške zbirke v […]

12. julija 1826 se je rodil Radoslav Razlag - Jakob, slovenski pisatelj, pesnik in politik, deželni glavar Kranjske

Kamra.si, 12. julij 2020 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...12. julija 1826 se je rodil Radoslav Razlag - Jakob, slovenski pisatelj, pesnik in politik, deželni glavar Kranjske. Umrl je 5. junija 1880 v Brežicah.  Rojen je bil v kmečki družini kot šesti otrok. Osnovno šolo je obiskoval v Mali Nedelji, zatem je šolanje nadaljeval na gimnaziji in kasneje v Gradcu študiral teologijo in pravo. Iz prava je bil promoviran leta 1854. Kot pravnik je delal v Gradcu, hkrati je tudi poučeval na slovenski realki. Leta 1862 se je preselil v Brežice, odprl odvetniško pisarno in se dejavno vključil v politični boj za slovenstvo. Za poslanca kmečkih občin celjskega okraja v štajerski deželni zbor je kandidiral leta 1861 in 1863 brez uspeha, izvoljen je bil na volitvah leta 1865. Veljal je za ostrega zagovornika narodnih pravic Štajerskih Slovencev in se zavzemal za federalistično ureditev države Avstrije. Po ponovni izvolitvi v štajerski parlament leta 1867 je zaradi zmage dualistične ureditve države (Avstro-Ogrska) kot poslanec naslednje leto odstopil. 
Magdalena Reiter

Magdalena Reiter

Koreografski imenik, 12. julij 2020 ― Koreografinja, plesalka, pedagoginja Magdalena Reiter (1977, Gdańsk) je poljska koreografinja in plesalka, ki od leta 2002 živi in ustvarja v Sloveniji. Diplomirala je na Državni baletni šoli v Gdańsku in na plesni akademiji P.A.R.T.S. / Performing Arts Research and Training Studios v Bruslju. V produkciji nevladnih organizacij ali na povabilo…
še novic