Dark

Dark

Koridor, 9. avgust 2020 ― Dark je vsestransko kvalitetna, celo izjemna nadaljevanka, ki se s svojevrstnim slogom in značajem razlikuje od ostalih ter ustvarja kontrast popularni, a pogosto agresivni hollywoodskosti televizijske industrije. Ustvarjena je s svojevrstno prefinjenostjo in eleganco, kar pripomore k nepričakovani očarljivosti gledalske izkušnje. The post Dark appeared first on Koridor – križišča umetnosti.

Tadej Zupančič: Štirideset odstotkov

OUTSIDER, 9. avgust 2020 ― Britanski medijski regulator Ofcom je v poročilu Media Nations 2020 objavil tudi podatek, da so na višku pandemije novega koronavirusa Britanci pred televizorji prebili 40 odstotkov svoje budnosti. Prvi teden – karantena je bila uvedena 23. marca – so bili najbolj gledani informativni programi (kar 82 odstotkov odraslih Britancev je gledalo BBC-jeva poročila), potem pa… The post Tadej Zupančič: Štirideset odstotkov appeared first on OUTSIDER.
Letni Kinodvor na Kongresnem trgu 2020

Letni Kinodvor na Kongresnem trgu 2020

Kinodvor, 9. avgust 2020 ― Brezplačno prireditev pripravlja Kinodvor v poklon pomembnim zgodovinskim obletnicam. Otvoritveni večer bo z Velikim diktatorjem potekal v znamenju 75. obletnice konca 2. svetovne vojne.Naslednji večer se bomo poklonili stoletnici rojstva legendarnega igralca Yula Brynnerja z ikoničnim vesternom Sedem veličastnih. S projekcijo filma Rim, ljubezenskega pisma mestu, ki ga je režiser poimenoval »najčudovitejša filmska kulisa na svetu«, bomo naredili uvod v jesensko retrospektivo Fellinijevih filmov v Slovenski kinoteki.
Grozljivka kot duh časa

Grozljivka kot duh časa

Deseta umetnost, 8. avgust 2020 ― Grozljivke, ki so več kot očitno odsev družbenega stanja in časa, v katerem so nastale. Zombiji– George Romero, oče modernega filma o zombih, je črpal navdih iz razrednih vojn, rasnih napetosti in neenakosti v ZDA. Zombiji predstavljajo tudi strah pred prekomerno zaposlenostjo, pred super virusi in epidemijami, kot so ebola, ptičja gripa in SARS. Priporočen ogled: Fido; Train […] Tags:   Del.icio.us Facebook TweetThis Digg StumbleUpon Comments:  0 (Zero), Be the first to leave a reply! You might be interested in this:    Snowpiercer (2013)  Moj lažni mož  Moj dedi je padel z Marsa (2019)  Dangerous Liaisons (1988)  Mala Italija Copyright © Deseta umetnost [Grozljivka kot duh časa], All Right Reserved. 2020.
Ob stoletnici izida prve številke revije Maska

Ob stoletnici izida prve številke revije Maska

SLOGI, 8. avgust 2020 ― Besedilo lahko tudi poslušate (>> radijska oddaja Oder 22. 9. 2020)   Časopis Maska, podnaslovljen »gledališka revija«, je začel izhajati jeseni 1920. Naš prvi gledališki časopis je izdajal ljubljanski pododbor Udruženja gledaliških igralcev SHS. Nastanek revije je tesno povezan z ustanovitvijo nove stanovske organizacije. Slabe tri mesece pred začetkom izhajanja Maske so se slovenski igralci […] The post Ob stoletnici izida prve številke revije Maska appeared first on SLOGI.

Katja Šulc: Gledališče na otoku

OUTSIDER, 8. avgust 2020 ― Noč je že globoko v temi,  ko obsedimo na tleh tovorne ladje obalne straže Brionskih otokov in čakamo, da nas odpelje iz Malega Briona na Veliki Brion. Čakamo dolgo, čakamo vsi, publika, ki je prišla na veliki koncert ob 20-letnici gledališča Ulysses (ki je tokrat potekal z gledalci v čolnih in na barkah) in nastopajoča… The post Katja Šulc: Gledališče na otoku appeared first on OUTSIDER.
Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Misli, 8. avgust 2020 ― Pri novomeški založbi Goga so izdali zbirko kratke proze Borisa Kolarja z naslovom Trinajst, pri založbi Literis pa knjigo Karoline Kalan Diagnoza: blondinka 2. Založba KUD Sodobnost International je poskrbela za izid prevodne slikanice Susanne Mattiangeli in Mariachiare Di Giorgio Kdo je Nino?
1957 Cerknica — Vojaške vaje

1957 Cerknica — Vojaške vaje

Stare slike (Cerknica), 8. avgust 2020 ― Zanimivo fotografijo mi je prinesel gospod Jožef Brence iz Cerknice. Tudi naslednje besedilo je napisal Jožef. “Vrnimo se nekaj desetletij nazaj, ko je iz nas še izžarevala mladost, ceste niso bile prekrite z asfaltom, v zraku se je še čutila nedavno končana druga svetovna vojna, po terenu po vsej takratni državi pa so se izvajali […]
Na gradu Brežice drevi začetek festivala stare glasbe Seviqc

Na gradu Brežice drevi začetek festivala stare glasbe Seviqc

Misli, 8. avgust 2020 ― Festival stare glasbe Seviqc Brežice 2020 se bo v viteški dvorani gradu Brežice drevi ob 20.30 začel z nastopom italijanskega godalnega tria Guerra Amorosa. Ta utečeni in ugledni festival letos prinaša pet avgustovskih koncertov, ki jih bodo pripravili v občinah Brežice, Dolenjske Toplice in Slovenska Bistrica. Končal se bo 22. avgusta.

8. avgusta 1933 se je v Anhovem rodil Pavel Medvešček, slovenski pisatelj, publicist, grafik in slikar

Kamra.si, 8. avgust 2020 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...8. avgusta 1933 se je v Anhovem rodil Pavel Medvešček, slovenski pisatelj, publicist, grafik in slikar  Do leta 1941 je živel v Mariboru. Po končani osnovni šoli v domačem kraju in nižji gimnaziji v Šempetru pri Gorici se je leta 1949 vpisal na Šolo za umetno obrt, Oddelek za uporabno grafiko v Ljubljani, kjer je leta 1955 tudi diplomiral. Kot pedagog je bil strokovni učitelj risanja na osemletkah v Vipavi, v Kojskem in na osnovni šoli v Desklah. V letih 1960-1961 je obiskoval dva semestra Pedagoške akademije v Ljubljani. Istega leta se je kot konservator za ljudsko dediščino zaposlil na Zavodu za spomeniško varstvo Gorica. Od leta 1967 dalje je svoboden umetnik, ki se tudi aktivno ukvarja z uporabno grafiko (knjižna oprema, plakati, prospekti itd.) in slikarstvom. Za svoje ustvarjanje je prejel več nagrad, med katerimi je najpomembnejša Bevkova nagrada, ki mu jo je za življenjsko delo leta 1988 podelila skupščina občine Nova Gorica.

8. avgusta 2008 je v Žalcu umrl Dane Debič, slovenski pisatelj in in knjižničar

Kamra.si, 8. avgust 2020 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...8. avgusta 2008 je v Žalcu umrl Dane Debič, slovenski pisatelj in in knjižničar. Rodil se je 9. junija 1927 v Vrbju pri Žalcu.  Nižjo gimnazijo je obiskoval v Celju in Sremskih Karlovcih. Sodeloval je v narodnoosvobodilnem boju. Zaradi sodelovanja s partizani so mu Nemci med vojno požgali dom in ubili mater, oče je umrl v Dachauu. Po vojni je končal srednjo gradbeno-tehniško šolo v Ljubljani in študij na prvi stopnji Tehniške fakultete v Mariboru. Bil je tudi absolvent politologije na Fakulteti za sociologijo, politične vede in novinarstvo (FSPN) v Ljubljani. Nekaj časa je bil upravnik stanovanjskega sklada v Žalcu, leta 1980  je postal ravnatelj celjske knjižnice. Bil je tudi urednik revije Obrazi. Svoj prvi članek je objavil leta 1954 v Naši sodobnosti. Sodeloval je tudi pri Besedi, Ljubljanskem dnevniku, Tedenski tribuni, Problemih in Obzorniku. 
še novic