Razstava božičnih in novoletnih voščilnic

Kamra.si, 17. december 2020 ― Knjižnica Mirana Jarca Novo mesto hrani v Posebnih zbirkah Boga Komelja izredno pestro zbirko božičnih in novoletnih voščilnic od konca 19. stoletja do današnjih dni. Preko voščilnic lahko sledimo oblikovnemu razvoju voščilnic skozi čas, hkrati pa so pomemben pričevalec narodovega načina življenja. Vabljeni k ogledu izbora božično-novoletnih voščilnic iz naše zbirke v izložbi na novomeškem Glavnem trgu.
Pivka: Z razstavo razbijali tabuje o vojski

Pivka: Z razstavo razbijali tabuje o vojski

Notranjsko primorske novice » Kultura, 17. december 2020 ― Pivka – V Hiši kulture, ki deluje kot galerija sodobne vizualne umetnosti, je bil najpomembnejši dogodek zadnjih nekaj let razstava z naslovom Vojska v mestu, ki so jo v koprodukciji pripravili z društvom KlopArt iz Kočevja. V pivški galeriji je bila na ogled letos poleti, v Kočevju pa so jeseni pripravili virtualno postavitev. Razstava Vojska v mestu, Hiša kulture Pivka, 3. julij–27. avgust 2020 Foto: Marko Šajn Razstava je povezovala Pivko in Kočevje, dve mesti, ki sta zaznamovani z zgodovinsko prisotnostjo vojske. Ta je v obeh mestih vplivala na urbanistično strukturo, njuno naravno okolje, vsakdanje življenje in gibanje ljudi, odnos prebivalstva do vojske, nenazadnje pa tudi na umetniško produkcijo. Kustosinji razstave, Mojca Grmek in Lela Angela Mršek Bajda, sta k sodelovanju povabili umetnike in umetnice, ki so tako ali drugače povezani z enim od obeh mest. V delih, ki so jih Mina Fina, Denis Kraškovič, Lela B. Njatin, Klara Sax, Marko Šajn, Bruno Toič, Jaka Vatovec in Leon Zuodar prispevali za razstavo, prikazujejo vojsko iz drugačne, predvsem humorno-ironične perspektive, kar povzema tudi naslov razstave, ki se nanaša na znano TV serijo Seks v mestu (1998-2004); če serija na zabaven način prikazuje življenje sodobne urbane ženske in njen pogled na spolnost, si razstava ogleduje fenomen vojske (v mestu) kot specifično moško zadevo, ki ima korenine v seksualnosti. Če je serija v času, ko je nastala, razbijala tabuje o spolnosti, razstava postavlja pod vprašaj stereotipe o pomenu vojske nasploh in njeni vlogi v vsakdanjem življenju. Razstava je kljub istemu izhodišču v vsakem od obeh mest zaživela drugače. V Pivki je Mojca Grmek dela razporedila v klasično galerijsko postavitev, ki je bila na ogled od 3. julija do 27. avgusta. Kustosinja Lela Angela Mršek Bajda pa je postavitev v Kočevju zasnovala virtualno. Med kuratorsko fotoseanso je umetniška dela postavila na različne lokacije v Kočevju, v sozvočju z obstoječo kulturno in naravno dediščin
Branka Bezeljak: Najbolj ponosna na delo z mladimi gledališčniki

Branka Bezeljak: Najbolj ponosna na delo z mladimi gledališčniki

Štajerski tednik, 17. december 2020 ― Predsednik Državnega sveta (DS) RS vsako leto kot izraz podpore civilni družbi in v počastitev mednarodnega dneva prostovoljstva, 5. decembra, slavnostno podeli plakete DS najzaslužnejšim društvenim delavkam in delavcem – prostovoljkam in prostovoljcem na različnih področjih. Tudi ob letošnjem dnevu prostovoljstva bo plaketo prejelo 14 najzaslužnejših prostovoljcev. Svečano podelitev bodo izvedli po sprostitvi koronaukrepov. Ptujčanka Branka Bezeljak je prejemnica plakete DS kot najzaslužnejša dolgoletna prostovoljka na področju kulturnega društvenega življenja in požrtvovalnega vsestranskega dela z mladimi na predlog predsednika DS Alojza Kovšca in Zveze kulturnih društev Slovenije. Na področju prostovoljstva je dejavna že 40 let.

Muzej se ponovno odpira

Gorenjski muzej, 17. december 2020 ― Z velikim veseljem vam sporočamo, da v soboto, 19. decembra 2020, Gorenjski muzej ponovno odpira svoja vrata. V tem času, ko je bil muzej zaprt, smo postavili novo stalno razstavo v Prešernovi hiši, ter tri nove občasne razstave Ako ne ... Read More

Gledališče dialoga kot metoda pri delu z mladimi

Zlata paličica, 17. december 2020 ― V januarju 2021 bo v Mariboru potekalo spletno strokovno usposabljanje Gledališče dialoga kot metoda pri delu z mladimi izvajalca Pekarna Magdalenske mreže Maribor, ki je vključeno v katalog programov nadaljnjega izobraževanja in usposabljanja strokovnih delavcev v vzgoji in izobraževanju (KATIS) Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport RS. V družbi individualizma smo premalo osredotočeni na razumevanje drugih, […] The post Gledališče dialoga kot metoda pri delu z mladimi appeared first on Zlata paličica.
Čemeren Tito na gradbišču prve slovenske avtoceste

Čemeren Tito na gradbišču prve slovenske avtoceste

Zgodovina na dlani, 17. december 2020 ― Industrializacija in hiter razvoj avtomobilizma po drugi svetovni vojni, skupaj s splošnim družbenim napredkom in zvišanjem življenjskega standarda, so v Socialistični republiki Sloveniji povzročili potrebo po gradnji novih in širših modernih cestah. Leta 1949 je bilo samo v Ljubljani registriranih 852 avtomobilov, že leta 1955 pa 1.490 avtomobilov. Proti koncu… Preberi The post Čemeren Tito na gradbišču prve slovenske avtoceste appeared first on Zgodovina na dlani.

Studio Franić Šekoranja: Hiša na vasi

OUTSIDER, 17. december 2020 ― Ureditev prenovljene hiše v Istri je poklon okoliški naravi in kulturni tradiciji. Interier so načrtovali in izvedli v Studiu Franić Šekoranja. Hiša na 250 kvadratnih metrih ponuja nekaj velikih, med seboj prepletenih prostorov. Glavni cilj preureditve notranje opreme je bilo zagotavljanje prijetne atmosfere za druženje in preživljanje prostega časa. Arhitekt Dean Franić in umetnik Saša… The post Studio Franić Šekoranja: Hiša na vasi appeared first on OUTSIDER.

Kolektivno gledališče Sakerdona Mihajloviča: Čar hudega

SiGledal Novice, 17. december 2020 ― Od 16. do 19. decembra, torej od srede do sobote, bo vsak dan ob 20. uri na spletni strani ter Youtube kanalu SNG Nova Gorica in na Facebook omrežjih SNG Nova Gorica, Teatra na konfini in Mesta knjige premiera štiridelne spletne uprizoritve kolektivnega gledališča Čar hudega (Charms of Harms) po motivih ruskega avantgardnega avtorja Daniila Harmsa (1906–1942), katerega psevdonima je bil, med več drugimi, tudi Charms. Spletno uprizoritev, ki je nastala v produkciji Teatra na konfini in sodelovanju SNG Nova Gorica in Mesta knjige, je režiral Sakerdon Mihajlovič, ki je tudi idejni vodja celotnega projekta.

Hydra PACE: Javni poziv

Kino Šiška, 17. december 2020 ― Galerija DobraVaga, Občina Ramala/program Mamarat in Kair vabijo vizualne ali interdisciplinarne umetnike in umetnice, ki živijo in delajo v Sloveniji, na Slovaškem ali v Palestini, k udeležbi na dvomesečni rezidenci v izbranih mestih (Ljubljana, Ramala, Košice).

Začetek mednarodnega projekta Hydra PACE

Kino Šiška, 17. december 2020 ― Kino Šiška je vodilni partner mednarodnega projekta Hydra PACE - platforme za umetniško sodelovanje in izmenjavo, ki ga bo skupaj s partnerjema iz Slovaške in Palestine vodil med decembrom 2020 in avgustom 2021. Projekt podpira Fundacija Anna Lindh.

Hydra PACE: Javni poziv

Kino Šiška, 17. december 2020 ― Galerija DobraVaga, Občina Ramala/program Mamarat in Kair vabijo vizualne ali interdisciplinarne umetnike in umetnice, ki živijo in delajo v Sloveniji, na Slovaškem ali v Palestini, k udeležbi na dvomesečni rezidenci v izbranih mestih (Ljubljana, Ramala, Košice).
še novic