Dušan Pirjevec in film

Razpotja, 20. marec 2021 ― Aljaž Škrlep ‘V začetku je bila Beseda.’ Zakaj je temu tako, očka?~ Mali mož v filmu Žrtvovanje (1986) Andreja Tarkovskega Zakaj – film? O filmu je Dušan Pirjevec napisal eno samo razpravo z naslovom Kriza, ki jo je objavil leta 1973 v filmski reviji Ekran. Vprašanje je torej, zakaj se lotiti teme, ki ji je sam avtor posvetil zgolj eno samcato sedem strani dolgo razpravo in torej ni zasedala omembe vrednega mesta v Pirjevčevi bibliografiji. Eden izmed razlogov je gotovo ta, da je ta članek nastal kot osnova za simpozij o Dušanu Pirjevcu, ki se je zgodil junija 2017 v Kromberku. In ko govorimo o Pirjevcu, smo seveda v mislih vedno tudi v Novi Gorici, takratnem Solkanu, torej na samem obrobju slovenskega ozemlja. The post Dušan Pirjevec in film appeared first on Razpotja.
Svetovni dan gledališča 2021

Svetovni dan gledališča 2021

SLOGI, 20. marec 2021 ― Pobudo za razglasitev svetovnega dneva gledališča, ki ga obeležujemo 27. marca, je leta 1961 podal Mednarodni gledališki inštitut (ITI). Na svetovni dan gledališča obkroži svet mednarodna poslanica, ki jo v ta namen na povabilo ITI spiše izbrana gledališka ustvarjalka ali ustvarjalec. Prva poslanica je bila v svet poslana leta 1962, njen avtor je bil Jean […] The post Svetovni dan gledališča 2021 appeared first on SLOGI.

Književnost med mladimi Slovenci v Italiji

Vrabec Anarhist, 20. marec 2021 ― Trenutno se torej vse literarno dogajanje med mladimi na Tržaškem in Goriškem suče bolj ali manj v znamenju literarnega natečaja Slovenskega kulturnega kluba in MOSP-a ter Mladikine mladinske priloge Rast, ki ji mladih sodelavcev nikoli ne zmanjka. The post Književnost med mladimi Slovenci v Italiji appeared first on Vrabec Anarhist.
Hiše 119

Hiše 119

Zavod Big, 20. marec 2021 ― KAJ SE DOGAJA? V javnosti zadnji mesec odmeva od angažmaja arhitektov. Občila polnijo razmišljanja o pomenu arhitekture, o kakovosti grajenega prostora, o usklajevanju javnega interesa z investitorjevim, o kakovostni gradnji, o prostorski zapuščini zanamcem. Kaj se dogaja? Vlada pripravlja novi Gradbeni zakon – GZ-1, ki določa razmerja med državo, investitorji, projektanti Beri dalje →

Zack Snyder’s Justice League (2021)

Deseta umetnost, 20. marec 2021 ― V zgodovini sedme umetnosti je veliko filmov, ki so se soočali s težavno produkcijo, toda le redki so bili medijsko tako pokriti, kot je bila superherojska akcija Justice League v režiji Zacka Snyderja. Film, ki je bil zamišljen kot DC – jev odgovor na Marvelovo megauspešnico The Avengers, so spremljale težave že od samega začetka; zaradi skromnega finančnega izplena prejšnjega […] Tags:   Del.icio.us Facebook TweetThis Digg StumbleUpon Comments:  0 (Zero), Be the first to leave a reply! You might be interested in this:    Psycho (1960)  Irreversible (2002)  Stan in Olio  Sicario 2: Vojna brez pravil  The Greatest Showman (2017) Copyright © Deseta umetnost [Zack Snyder's Justice League (2021)], All Right Reserved. 2021.

Direktorica LGM Katarina Klančnik Kocutar: Kljub zaprtim dvoranam ostajamo ustvarjalni in upajoči

SiGledal Novice, 20. marec 2021 ― Slovenska lutkovna produkcija v času zaprtja gledaliških dvoran zaradi covida-19 ni zastala. Procesi tečejo mirneje, saj se posvečamo predvsem vajam, a kljub odsotnosti občinstva ostajamo ustvarjalni in upajoči, da bo kmalu možen spet živi stik, je povedala direktorica Lutkovnega gledališča Maribor (LGM) Katarina Klančnik Kocutar.

Radharani Pernarčič & Cirkulacija 2: IZUMIJE CASTRA FIK ARKEINVAINTIONS OF CASTRO FIK ARKA

Cirkulacija 2, 20. marec 2021 ― V torek, 13. aprila 2021 ob 19.00 ponovno otvarjamo razstavo Radharani Pernarčič & Cirkulacija 2 – IZUMIJE CASTRA FIK ARKE. Razstava je na ogled taisti dan od 15.00 dalje v Cirkulaciji 2 | Podhod Ajdovščina Ljubljana ter nato sleherni dan (razen nedelje). Kulturnemu vakuumu kljubovaje je razstava podaljšana do 20. aprila 2021! Otvoritev sicer sledi smernicam NIJZ in KPJ. Radharani Pernarčič avtorstvo izumij predaja (priznava) Castru Fik Arki, ambicioznemu geniju, ki izumlja nenavadne naprav...

Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Misli, 20. marec 2021 ― Mladinska knjiga je v knjigi Korenine sveta izdala izbor pesmi Janisa Ritsosa, pri Beletrini pa so izšle Izpovedi bleferja Felixa Krulla Thomasa Manna. Pri Založbi ZRC so izdali knjigo Umetnostna in zgodovinska srečevanja z Judi na Slovenskem, ki jo je uredila Polona Vidmar, pri Miš Založbi pa prevodna otroška knjiga več avtorjev Zatipk in Flek.

Pismo vsem mladim in najmlajšim igralkam in igralcem

SiGledal Novice, 20. marec 2021 ― Gledalci, ki pogrešajo gledališče v živo, pišejo gledališkim ustvarjalcem, kako doživljajo prekinitev živega stika, in obljubljajo, da se bodo po koncu epidemije vrnili v dvorane. – Saša Hudnik: "Ker gledališče plemeniti tako gledalce kot igralce, pa najsibo to v katerikoli svoji pojavni obliki." – Napišite pismo svojemu igralcu tudi vi in ga pošljite na sigledal@gmail.com.

1971 Rakek – Revija Maneken

Stare slike (Cerknica), 20. marec 2021 ― Revija Maneken je prvič izšla leta 1957 kot priloga revije Progres in kot samostojna publikacija. V uvodniku so jo predstavili takole: »Maneken je naša nova modna revija, kakršno smo že vse predolgo pogrešali. Vsak mesec Vam bo pripovedoval o modi, prinašal (ker govorijo o reviji, bi bilo pravilno “… pripovedovala o modi, prinašala …”, op. […]

UPS! navdušil in očaral, ponovitev že 23.3.!

Ana Monro, 20. marec 2021 ― Če ste zamudili UPS! v petek, 19.3., boste imeli v torek, 23.3. ob 19.30, še eno priložnost, da si ogledate vizualno in vokalno impresiven nastop Gledališkega pevskega zbora v Cukrarni! V neposrednem spletnem prenosu na kanalu SIMS, seveda, ki mu bomo v sodelovanju z Akademsko in raziskovalno mrežo Slovenije (ARNES) nadeli novo, še bolj privlačno ... The post UPS! navdušil in očaral, ponovitev že 23.3.! appeared first on Ana Monro.

Stripburger na festivalu Central Vapeur

Misli, 20. marec 2021 ― Revija Stripburger se predstavlja na hibridnem festivalu Central Vapeur 10.1. Na festivalu, ki bo potekal do konca meseca, se Stripburger že od 15. marca v izložbi priznane umetniške šole LISAA predstavlja z razstavo Stripburger in Print, v prihodnjem tednu pa bo slovenska stripovska revija predstavljena še preko spleta.

Ralph Fiennes bo uprizoril Eliotovo delo Štirje kvarteti

Misli, 20. marec 2021 ― Gledališči Royal Bath in Royal & Derngate sodelujeta pri odrski adaptaciji pesniške mojstrovine T. S. Eliota Štirje kvarteti v režiji in izvedbi priznanega igralca Ralpha Fiennesa. Premiera solo predstave bo najprej v obeh gledališčih maja in junija, poleti pa bo predstava gostovala po Veliki Britaniji, piše britanski The Guardian.
še novic