ANINA DVIŽNICA – lockdown edition! (6.4.)

Ana Monro, 6. april 2021 ― Energijo in moralo dvigujemo gor, tudi ko smo ”zaklenjeni dol”! V torek, 6.4. smo izvedli ‘‘special lockdown edition” Anine Dvižnice, ki smo jo neposredno prenašali iz naših domov. Pridružite se nam vsak torek ob 10.00 na kanalu SIMS tudi vi. Od ponedeljka do nedelje pa nas lahko PODPRETE Z DONACIJO! Hvala in smo na vezi!   ... The post ANINA DVIŽNICA – lockdown edition! (6.4.) appeared first on Ana Monro.

Janez Dreu: Kolaž

Koridor, 6. april 2021 ― Od krajca pa do krajca / te ni bilo; / brez pomena je iskanje. The post Janez Dreu: Kolaž appeared first on Koridor – križišča umetnosti.

Slovenski kratki film Minus 1 med finalisti spletnega festivala OTB

Misli, 6. april 2021 ― Slovenski kratki film Minus 1 scenarista in režiserja Renata Bratkoviča se je uvrstil med finaliste ameriškega spletnega festivala Only The Best Film Awards (OTB). Film temelji na istoimenski kratki zgodbi, ki jo je Bratkovič napisal za antologijo BalkaNoir, ki je izšla pri grški založbi Kastaniotis. V filmu v glavni vlogi nastopa Igor Korošec.
Iz moje poslušalnice: Kristin Čona

Iz moje poslušalnice: Kristin Čona

SIGIC - Novice, 6. april 2021 ― Kristina Vrčon je magistrica prevajalstva, ki se preživlja s poučevanjem angleščine in italijanščine, oziroma Kristin Čona je vokalistka, kitaristka in občasno basistka, ki ustvarja pri bunkerpop zasedbi balans. Obe plati njenega alterega vsesplošno podpirata ženske na slovenski glasbeni sceni.
Jožef kuha močnik

Jožef kuha močnik

Loški muzej, 6. april 2021 ― Crngrobška freska Kristusovega rojstva, ki je nastala v krogu delavnice Mojstra Bolfganga, je eden najlepših spomenikov gotskega stenskega slikarstva na Slovenskem. Prizor vključuje tudi izjemno redek žanrski motiv Jožefa pri kuhanju.

Živa Pečenko: Ko krajina postane nekrajina

OUTSIDER, 6. april 2021 ― Ker nedavni predlog o spremembah prostorske zakonodaje izključuje ugotovitve projekta o krajinski politiki, bi rada tokrat najprej osvetlila, zakaj krajinsko politiko v resnici potrebujemo, in jo nato na kratko predstavila. V zadnjih tridesetih letih se je v slovenski krajini pripetilo veliko sprememb, pogosto žal sprememb na slabše. Prostorski antropolog Marc Augé v knjigi Nekraji –… The post Živa Pečenko: Ko krajina postane nekrajina appeared first on OUTSIDER.

Dobitnica letošnje nagrade Slavka Gruma je Maja Šorli

Borštnikovo srečanje, 6. april 2021 ― Nagrado Slavka Gruma za najboljše izvirno slovensko dramsko besedilo, ki jo na Tednu slovenske drame podeljujejo od leta 1979 letos prejme Maja Šorli za besedilo Tega okusa še niste poskusili. "Sodobna drama o univerzitetnih spletkah in igrah moči je spisana v realističnem jeziku, odlikuje jo dobro poznavanje dramske snovi, karakterizacija oseb pa je plastična in verjetna. Dramske osebe pred kuliso preoblikovanja ustanov doživljajo tudi osebne in sentimentalne zaplete, podvržene so nejasnim obtožbam o prekoračenju pedagoškega erosa in sumom nadlegovanja študentov. Celotno igro preveva angažma, jasno se zavzema za pridobitve študentskih protestov in zahtev, kot jih poznamo že od konca šestdesetih let naprej. V tem je nadaljevalka nekaterih preteklih politično angažiranih in v realistični nameri izpisanih dramskih besedil izpred desetletij, na primer Kozakove Afere. Tega okusa še niste poskusili na primeru visokega šolstva razkriva številne navzkrižne družbene silnice; zaveda se, da je vsaka točka lahko tudi točka preloma in da je krhko in dolgo usklajevano ravnovesje v času neoliberalnega polaščanja vsega težko ohranjati; zaveda se, da naše pravice niso pridobljene za zmerom in da jih je treba nenehno braniti in širiti." so med drugim zapisali v utemeljitvi nagrade. Nagrada za mlado dramatičarko Nini Kuclar Stiković Na natečaj za nagrado za mladega dramatika/dramatičarko je letos prispelo enajst besedil. Žirijo je najbolj prepričalo besedilo Jutri je v sanjah izgledal drugače Nine Kuclar Stiković. V obrazložitvi nagrade so zapisali: "Jutri je v sanjah izgledal drugače je družinska drama, oblikovana v preizkušeni realistični maniri, na zunaj celo dokumentaristična: pisana je prav po datumih 'časa, ko smo živeli med zidovi', od 13. marca 2020, 13:43, do 7. maja 2020, 22:49, kot navajajo didaskalije. Četudi drama ni brez izdatnih komičnih elementov in ti ji nemalo koristijo: v komičnem ključu se tu pa tam kakšna shematičnost, konstruiranost lažje sprejme in ne ogr

V Novem mestu spletna konferenca Kozmični anarhizem

SiGledal Novice, 6. april 2021 ― V Knjižnici Mirana Jarca v Novem mestu bodo prek YouTube kanala drevi ob 17. uri začeli tridnevno znanstveno konferenco Kozmični anarhizem, ki so jo pripravili še v okviru lanskega praznovanja 100-letnice tako imenovane novomeške pomladi. Obravnavali bodo delo njenega akterja Antona Podbevška, pa tudi druge prelomnice širše zgodovinske avantgarde.

6. april 1941 - nemška vojska je brez vojne napovedi napadla Kraljevino Jugoslavijo

Kamra.si, 6. april 2021 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...6. april 1941 - nemška vojska je brez vojne napovedi napadla Kraljevino Jugoslavijo Aprilska vojna (znana tudi kot napad na Jugoslavijo) je bil kratkotrajni spopad oz. vojna med silami osi ter njenimi zavezniki na eni strani in jugoslovansko kraljevo vojsko na drugi strani. Do spopada je prišlo 6. aprila 1941 po tem, ko se je jugoslovansko ljudstvo uprlo pridružitvi Jugoslavije silam osi. Ta upor je Hitlerja tako razjezil, da je ukazal prekiniti priprave za napad na Sovjetsko zvezo in v direktivi št. 25 ukazal nemudoma napasti Jugoslavijo. Nemci in njihovi zavezniki so za napad pripravili okoli dva milijona dobro oboroženih vojakov, ki so državo napadli iz smeri Italije, Avstrije, Madžarske, Romunije, Bolgarije in Albanije. Slabo oborožena in demoralizirana jugoslovanska vojska proti šestkrat močnejšemu sovražniku ni imela nobenih možnosti za zmago, zato je 17. aprila 1941, po tem ko sta vlada in kralj zbežala iz države, podpisala brezpogojno kapitulacijo. Sočasno z Jugoslavijo so Nemci napadli tudi Grčijo (načrt Marita) in tako dokončno zagospodarili na balkanskem polotoku. Vir: https://sl.wikipedia.org/wiki/Aprilska_vojna
Velika noč

Velika noč

Literatura v živo, 6. april 2021 ― Oblaki so bili podobni razvlečenim sragam smetane. Za trenutek je vstal, stopil na prehod in se ozrl naokrog. Zagledal jo je tam zadaj, slabih deset vrst za svojim sedežem. Nikoli poprej je ni videl kje drugje, čas sta si delila le v hotelskih sobah. Zazdelo se mu je nenavadno, da je ni zagledal že ob vkrcanju, in vedel je, da ne sme iskati njenega pogleda.
Kinotrip izpostavlja: Greta

Kinotrip izpostavlja: Greta

Kinodvor, 6. april 2021 ― Dokumentarni portret Grete kaže aktivistko v njenem boju od samega začetka in vse do nastopa pred vodilnimi svetovnimi politiki, v prvih vrstah množičnih gibanj mladih za podnebno pravičnost. Premierni projekciji na spletnem Kinodvoru v četrtek, 8. aprila, ob 19. uri sledi pogovor z režiserjem Nathanom Grossmanom ob 21. uri! Vstopnice že v prodaji!

70 letnica GMJ: Likovna dela Nicole Grassija (1682–1748)

Gornjesavski muzej, 6. april 2021 ― Sedem desetletij muzeja na Jesenicah Od Tehniškega muzeja Jesenice (1951), Muzeja Jesenice (1991) do današnjega Gornjesavskega muzeja Jesenice (od leta 2000) V Gornjesavski dolini je bil 3. julija 1951 ustanovljen Tehniški muzej Jesenice. Bil je predhodnik Muzeja Jesenice (od leta 2000 Gornjesavski muzej Jesenice), ki je leta 1991 združil Tehniški muzej Železarne Jesenice in [...]

Prejemnica letošnje Grumove nagrade je Maja Šorli

Misli, 6. april 2021 ― Letošnjo nagrado Slavka Gruma za najboljše izvirno slovensko dramsko besedilo bo prejela Maja Šorli za besedilo Tega okusa še niste poskusili. Nagrada za mladega dramatika bo šla v roke Nine Kuclar Stiković, bienalno Grün-Filipičevo priznanje pa bo prejel Milan Ramšak Marković.
še novic