KULTURNI UGRIZ II: IGRIŠČE

KULTURNI UGRIZ II: IGRIŠČE

Revija Primus, 1. maj 2021 ― Piše: Aleš Jelenko       I. Danes na balkonu ne pijem kave. Sedim na belem plastičnem stolu pred belo plastično mizo brez bele skodelice. To se ne zgodi pogosto. Zgodi se zgolj takrat, ko mi nagaja zgaga, ko mi je malce slabo in me grozno napihuje. Ne maram teh neprijetnih trenutkov, še več, motijo ...
Na ogled ljudska in kulturna dediščina

Na ogled ljudska in kulturna dediščina

Štajerski tednik, 1. maj 2021 ― V Salonu umetnosti je na ogled razstava Kabinet čudes Muzejskega društva Ptuj, ki si jo je mogoče ogledati tudi v spletni različici na spletni strani Pokrajinskega muzeja Ptuj-Ormož, kjer si je mogoče ogledati še e-publikacijo razstave. Raznolik in širok nabor predmetov iz prve kulturnozgodovinske zbirke Mestnega Ferkovega muzeja prikazuje zbirateljsko vnemo Franca Ferka in vidnejših članov ptujskega muzejskega društva ter različnih donatorjev od konca 19. stoletja naprej. Muzealije iz kabineta čudes pa prav tako odstirajo zanimive zgodbe njihove provenience pred prihodom v muzej.
Z obeskom »Furam 0,0« do tretjega mesta

Z obeskom »Furam 0,0« do tretjega mesta

Štajerski tednik, 1. maj 2021 ― Študentje Višje strokovne šole ŠC Ptuj, smer Ekonomist, v času študija pridobijo številna praktična uporabna znanja s področja ekonomije. Njihovi diplomanti so opremljeni z ustreznimi znanji, sposobnostmi in veščinami, s katerimi so prepoznavni na trgu dela. Že v času študija iščejo in razvijajo svoje poslovne ideje ter z njimi sodelujejo na različnih tekmovanjih. Eno takih je nacionalno tekmovanje mladih v podjetniških idejah POPRI 21, na katerem sta letos dosegli odlično 3. mesto Lucija Beranič in Špela Polajžer, sicer študentki prvega letnika.
What Keeps You Alive (2018)

What Keeps You Alive (2018)

Deseta umetnost, 1. maj 2021 ― Ali je možno poznati človeka do zadnje podrobnosti? To nas sprašuje enostavna, vendar izredno prepričljivo izpeljana grozljivka What Keeps You Alive, ki pripoveduje zgodbo o navidez srečnih lezbičnih zakoncih Jackie in Jules, ki praznujeta svojo prvo obletnico poroke na odmaknjenem vikendu blizu jezera. Kar se sprva sliši kot material za osladno romantično dramo, se kmalu spremeni […] Tags:   Del.icio.us Facebook TweetThis Digg StumbleUpon Comments:  0 (Zero), Be the first to leave a reply! You might be interested in this:    Alita: Bojni angel  Oldboy (2003)  Oskarji 2019: Seznam nagrajencev zlatih kipcev  Coexister  [Pozor, hud prizor] - Spring Breakers (2012) Copyright © Deseta umetnost [What Keeps You Alive (2018)], All Right Reserved. 2021.
Nadžanrska odstiranja

Nadžanrska odstiranja

Odzven, 1. maj 2021 ― Matevž Kovačič je v osnovi kitarist, ki ravno to temeljno inštrumentalno osnovo nadgrajuje do neslutenih žanrskih možnosti. Na prvencu From Beak To Bone, ki ga podpisuje kot Slowmotion Livestram, nas popelje v kraje, kjer spregovorijo prenekatera zvočna orodja.

Proti zlorabi moči

SiGledal Novice, 1. maj 2021 ― Danes po vsem svetu praznujemo praznik dela, praznujemo vse socialne in gospodarske dosežke delavskega gibanja ter solidarnost, obenem pa je 1. maj vedno tudi priložnost, da še posebej opozorimo in se kot družba zavemo kratenja težko pridobljenih pravic ter vseh z delom povezanih negotovosti, nestabilnosti, nestalnosti in zlorab. Da so tudi gledališča dolžna poskrbeti za varno delovno okolje, se zavedajo v Združenju nemških gledališč (Deutscher Bühnenverein), kjer so leta 2018 v sodelovanju z nemškimi gledališči pripravili in sprejeli kodeks vedenja, katerega namen je preprečevanje spolnega nasilja in zlorabe moči.

Scenarnica ABC: Scenarij za celovečerni igrani film: Od zasnove do strukture

Društvo slovenskih režiserjev, 1. maj 2021 ― Na tokratnem predavanju – predava scenaristka Ana Lasić – se bomo posvetili osnovam pisanja scenarija za celovečerni igrani film. Kateri so prvi koraki in faze pri obvladovanju tako obsežnega procesa, ki od scenaristov včasih  zahteva tudi več kot leto dni intenzivnega dela? Kako se ideja v konfliktu združi s protagonistovo željo in zakaj pravimo, da […]
Iz naših zbirk – Alja Tkačev (1934–1991) – igralka s svinčnikom

Iz naših zbirk – Alja Tkačev (1934–1991) – igralka s svinčnikom

SLOGI, 1. maj 2021 ― Predstavljamo vam zbirke SLOGI – Gledališkega muzeja. Maja 2021 se posvečamo igralki s svinčnikom Alji Tkačev. Alja Tkačev (1934–1991) se je v zgodovino slovenskega gledališča in filma vpisala kot markantni igralski original, kot interpretka z visoko govorno kulturo, kot pesnica in lutkarica, prevajalka in avtorica dramskih iger. Bila je ena prvih izstopajočih igralk Mladinskega gledališča […] The post Iz naših zbirk – Alja Tkačev (1934–1991) – igralka s svinčnikom appeared first on SLOGI.
Na dražbi redek Picassov portret njegove muze Francoise Gilot

Na dražbi redek Picassov portret njegove muze Francoise Gilot

Misli, 1. maj 2021 ― V New Yorku bo 12. maja prvič po 35 letih na dražbo šel redek Pablov Picassov portret njegove partnerke in muze Francoise Gilot. Portret sedeče ženske v zelenem kostimu (Femme assise en costume vert) iz leta 1953 je del serije portretov umetnikove muze, ki jih je slikar ustvaril, ko se je njuno razmerje po desetletju bližalo koncu.

1. maja 1931 se je v Ajdovščini rodil Marijan Brecelj, slovenski bibliograf, prevajalec, urednik, literarni zgodovinar, slovaropisec in bibliotekar

Kamra.si, 1. maj 2021 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...1. maja 1931 se je v Ajdovščini rodil Marijan Brecelj, slovenski bibliograf, prevajalec, urednik, literarni zgodovinar, slovaropisec in bibliotekar. Umrl je 29. oktobra 2019 v Novi Gorici.  Marijan Brecelj je bil knjižničar, pesnik, bibliograf, leksikograf in izdajatelj. Rodil se je v Ajdovščini, kjer je obiskoval tudi osnovno šolo, nato je odšel na klasično gimnazijo v Gorici, po letu 1947 je šolanje nadaljeval v novoustanovljeni gimnaziji v Šempetru pri Gorici. Že kot dijak se je aktivno udejstvoval v goriškem in novogoriškem kulturnem življenju, predvsem kot literat (Mlada setev, Vesna), a tudi kot urednik (Šestošolec). Po končani gimnaziji je nekaj časa preživel v Ljubljani, kjer je študiral slavistiko, a je študij opustil in se vrnil na Primorsko. Leta 1954 se je zaposlil v Študijski knjižnici v Novi Gorici in postal njen prvi strokovni delavec. Leta 1956 se je za nekaj mesecev zaposlil v Kopru kot ravnatelj takratne Ljudske knjižnice, se vrnil v novogoriško knjižnico in tam kot vodja študijskega oddelka ostal do leta 1978. Vse do upokojitve leta 1990 je bil nato zaposlen v knjižnici Goriškega muzeja z nazivom častni bibliotekarski sodelavec. Več kot 50 let je skrbel tudi za Škrabčevo knjižnico na Kostanjevici v Novi Gorici, in jo urejal. Bil je zunanji odbornik Društva bibliotekarjev Slovenije in od leta 1962 član uredniškega sveta revije Knjižnica.

1. maja 1816 se je v Ivanovcih rodil Aleksander Terplan, madžarski slovenski evangeličanski pastor in pisatelj

Kamra.si, 1. maj 2021 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...1. maja 1816 se je v Ivanovcih rodil Aleksander Terplan, madžarski slovenski evangeličanski pastor in pisatelj. Umrl je 18. marca 1858 v Puconcih. Osnovno šolo je v letih 1823 – 1825 obiskoval v Domanjševcih, v letih 1826 – 1828 pa jo je nadaljeval v kraju Szentgyörgyvölgy na Madžarskem. Srednjo in višjo šolo je med leti 1828 -1837 obiskoval v Kőszegu in na evangeličanskem liceju v Šopronu, zatem pa eno leto študiral na evangeličanskem teološkem inštitutu na Dunaju. Kaplansko službo je nastopil leta 1838 v Puconcih, kjer je ostal tri leta, nakar se je umaknil v Kolto na Madžarskem, saj je bil po smrti tedanjega duhovnika Franca Xaverja Berkeja zaradi spletk odpuščen. Na željo vernikov se je leta 1842 vrnil v Puconce, kjer je bil leta 1844 izvoljen za rednega duhovnika puconske cerkvene občine. V tej službi je ostal do smrti. V času svojega službovanja je izboljšal gospodarsko stanje cerkvene občine, v letih 1855 – 1856 pa tudi povečal in obnovil cerkev.

1. maja 1995 je v Ljubljani umrl Miloš Rybář, slovenski zgodovinar in bibliotekar

Kamra.si, 1. maj 2021 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...1. maja 1995 je v Ljubljani umrl  Miloš Rybář, slovenski zgodovinar in bibliotekar. Rodil se je 7. novembra 1928 v Ljubljani. Diplomiral je na Pravni fakulteti v Ljubljani l. 1952, l. 1965 pa iz zgodovine na Filozofski fakulteti. V letih 1959-1983 je bil najprej bibliotekar, nato pa bibliotekarski svetovalec in vodja stvarnega kataloga v Narodni in univerzitetni knjižnici v Ljubljani. Od leta 1983 do 1988 je bil strokovni svetnik pri pravni sekciji Terminološke komisije Inštituta za slovenski jezik pri SAZU. V študijskih letih 1965/1966 do 1979/1980 je kot honorarni profesor predaval na Pedagoški akademiji v Ljubljani na oddelku za knjižničarstvo. Od leta 1971 je bil na Pravni fakulteti zunanji spraševalec za predmet Splošna in narodna zgodovina države in prava, od l. 1974 pa tudi predavatelj latinščine na isti fakulteti. Z letom 1988 je nastopil službo docenta na FF v Ljubljani – smer bibliotekarstvo. Predaval je tudi še po l. 1993, ko se je upokojil. Bil je član Sveta za odnose z verskimi skupnostmi pri predsedstvu Republiške konference SZDL. Od l. 1982 je bil odbornik Mohorjeve družbe v Celju, v letih 1982-1987 tudi njen podpredsednik. Bil je član sekcije za zgodovino pri centralni komisiji za klasifikacijo pri FID (Mednarodna zveza za dokumentacijo) v Haagu, član CERCOR (Evropski center za raziskovanje verskih kongregacij in redov) pri Univerzi v St. Etiennu v okviru Academie de Lyon. Pri Društvu oz. Zvezi društev bibliotekarjev Slovenije je bil v letih 1963-1983 član odbora in vodja komisije za klasifikacijo, 1967-1983 tudi vodja komisije za diplome in odlikovanja, od 1964-1980 pa član komisije za klasifikacijo pri Zvezi društev bibliotekarjev Jugoslavije. Deloval je predvsem kot zgodovinar (preučevanje zgodovine Cerkve, krajevne zgodovine – predvsem Laškega ter zgodovine knjige in knjižnic), biograf, bibliograf in strokovnjak na področju klasifikacije (predvsem za družbene vede). Med vsebinsko raznovrstnimi objavami zavz

Tožba Primoža Mešnaka zoper Josipa Jurčiča zaradi žalitve časti oziroma zanemarjanja uredniške funkcije

Arhiv RS, 1. maj 2021 ― Slovenski narod je 28. 4. 1875 objavil notico z naslovom »Umor«, v kateri je svaril ljudi pred prenočevanjem pri »usmiljenih ljudeh« in poročal o umoru krošnjarja, ki je po Koroškem potoval in prodajal »rezilno blago«. Sprva osumljeni krčmar Primož Mešnak se je čutil oškodovanega in je tožil odgovornega urednika Slovenskega naroda Josipa Jurčiča. Sodišče je Jurčiča oprostilo, tožnika pa glede odškodninskega zahtevka napotilo na civilno tožbo. Iz sodnega spisa predstavljamo nekaj zanimivejših dokumentov.
še novic