Na kulturnih prireditvah znova dovoljena tudi stojišča

SiGledal Novice, 17. junij 2021 ― Vlada je z dodatnim rahljanjem ukrepov po koncu razglašene epidemije na javnih kulturnih prireditvah znova dovolila tudi stojišča za obiskovalce. Uporaba zaščitnih mask na teh prireditvah na prostem ne bo več obvezna, na prostem pa bodo lahko svoje dejavnosti znova izvajale tudi knjižnice, muzeji, galerije in arhivi, so sporočili po današnji seji.

Otvoritveni večer napoveduje osrednji festivalski program

Borštnikovo srečanje, 17. junij 2021 ― Na 56. Festivalu Borštnikovo srečanje že od ponedeljka potekajo številne dejavnosti iz uvodnih programskih sklopov, ogledi slovenskih in tujih gledaliških predstav, delavnice, predstavitve projektov in usposabljanja. Jutri, v petek, 18. junija, ob 20. uri bo na programu eden od festivalskih vrhuncev, slavnostno odprtje, na katerem bodo zbrane nagovorili umetniški direktor festivala Aleš Novak, župan Mestne občine Maribor Aleksander Saša Arsenovič in državna sekretarka z Ministrstva za kulturo dr. Ignacija Fridl Jarc. Uvodnim pozdravom bo sledila sodobnoplesna predstava Nomad v izvedbi belgijske skupine Eastman ter režiji in koreografiji večkrat nagrajenega koreografa in mednarodno priznanega režiserja Sidija Larbija Cherkaouija, ki je tudi festivalski gost. Oder Velike dvorane SNG Maribor bo zaživel v barvitem mozaiku puščavskega sveta, v katerem so njegovi prebivalci – skupina plesalcev – soočeni z bivanjskimi ekstremi, ki radikalno pogojujejo ali celo onemogočajo življenje. Sledi programsko bogat vikend s prvima predstavama iz tekmovalnega programa, v soboto, 19. junija, ob 18. uri, ko bo na sporedu Sedem vprašanj o sreči v koprodukciji Lutkovnega gledališča Ljubljana in Slovenskega mladinskega gledališča in v režiji Tomija Janežiča. Predstava bo zaradi zahtevne umestitve na več prizorišč izjemoma odigrana v Lutkovnem gledališču Ljubljana. Za kar sedemurno gledališko potovanje so ustvarjalci kot izhodišče ustvarjalnega procesa izbrali Maeterlinckovo Modro ptico, zgodbo o arhetipskem iskanju sreče. Predstavi bo sledil pogovor z ustvarjalci. V nedeljo, 20. junija, ob 19.30 se bo v Stari dvorani predstavila SNG Drama Ljubljana z Alice v postelji, prvo slovensko uprizoritvijo edine v celoti objavljene igre znamenite vsestranske ustvarjalke Susan Sontag, v kateri avtorica poglobljeno razmišlja o ženskah, njihovih bolečinah in samozavedanju. Predstavi, v kateri naslovno vlogo igra Maša Derganc, bo prav tako sledil pogovor z ustvarjalci.   

Evropski dnevi arheologije na Ptuju

Kamra.si, 17. junij 2021 ― Pokrajinski muzej Ptuj - Ormož, ZVKDS OE Maribor, Inštitut za arheologijo ZRC SAZU in ZVKDS RS vas ob Evropskih dnevih arheologije vabijo na Ptuj na naslednje dogodke: - petek, 18. 6. 2021, 10.00–16.00: razstava Osrčje Petovione. Ptuj v rimski dobi - brezplačni vstop na razstavo v Ptujskem gradu.  - petek, 18. 6. 2021, ob 17.30: Razkrite skrivnosti ptujske Panorame. Nova dognanja o podobi osrčja rimskodobne Petovione - strokovno vodstvo po ptujski Panorami. Izvedli ga bodo Jana Horvat (ZRC SAZU), Andrej Magdič (ZVKDS), Aleksandra Nestorović (PMPO) in Iva Ciglar (PMPO). Kraj srečanja: Panorama, Ptuj (zbirališče ob vznožju Panorame, pri informacijski tabli). - petek, 18. 6. 2021, ob 19.00: Družina Valerijancev iz Petovione: med Ptujem in Severno Afriko - predavanje Roka Rateja (projekt ArcheoDanube, ZVKDS), ki bo potekalo preko zooma: povezava EVROPSKI DNEVI ARHEOLOGIJE, program: povezava

Na kulturnih prireditvah znova dovoljena tudi stojišča

Misli, 17. junij 2021 ― Vlada je z dodatnim rahljanjem ukrepov po koncu razglašene epidemije na javnih kulturnih prireditvah znova dovolila tudi stojišča za obiskovalce. Uporaba zaščitnih mask na teh prireditvah na prostem ne bo več obvezna, na prostem pa bodo lahko svoje dejavnosti znova izvajale tudi knjižnice, muzeji, galerije in arhivi, so sporočili po današnji seji.

30 let Ptuja v Republiki Sloveniji

Kamra.si, 17. junij 2021 ― Pokrajinski muzej Ptuj – Ormož vabi na odprtje razstave 30 let Ptuja v Republiki Sloveniji, ki bo v četrtek, 24. junija 2021, ob 12. uri v Salonu umetnosti na Ptuju (Prešernova ul. 1). V okviru prireditev ob tridesetletnici samostojnosti Republike Slovenije predstavljajo v Pokrajinskem muzeju Ptuj - Ormož interdisciplinarno razstavo o razvoju Mestne občine Ptuj v letih 1991–2021. Na ogled je izbor muzejskih predmetov, pridobljenih v zadnjih treh desetletjih. Razstavo bo odprla Nuška Gajšek, županja Mestne občine Ptuj. Na ogled bo do 5. decembra 2021 (sreda–nedelja: 12.00–16.00, ponedeljek–torek: zaprto). Obiskovalce prosimo, da na prireditvi upoštevajo ukrepe NIJZ za preprečevanje širjenja bolezni covid-19, zlasti nošenje zaščitne maske v zaprtih prostorih.

Radio-Tednik Ptuj med slovensko osamosvojitveno vojno

Kamra.si, 17. junij 2021 ― Knjižnica Ivana Potrča Ptuj vas v torek, 22. junija 2021, ob 19.30 vabi na prireditev in otvoritev razstave ob dnevu državnosti Radio-Tednik Ptuj med slovensko osamosvojitveno vojno.  V pogovoru z Martinom Ozmecem in Davorinom Jukićem bomo obujali spomine in takratne dogodke ter predstavili istoimensko publikacijo Tjaše Mrgole Jukić. Ob tej priložnosti bo Davorin Jukić knjižnici predal zbirko zvočnih posnetkov Radia Ptuj, ki so nastali v času 10-dnevne vojne za Slovenijo in so svojevrsten zgodovinski vir o takratnem dogajanju na Ptujskem in Ormoškem. Prisotne bo nagovorila Nuška Gajšek, županja Mestne občine Ptuj. Program bodo popestrili ženski pevski zbor Lilith ter Monika in Primož Kelenc. Razstava fotografij Martina Ozmeca iz časa vojne za Slovenijo, obogatena z zvočnimi posnetki, bo na ogled od 22. 6. do 2. 7. 2021 v razstavišču knjižnice. V primeru slabega vremena bo prireditev v razstavišču za vabljene goste. Obiskovalce prosimo, da upoštevajo navodila NIJZ za preprečevanje širjenja bolezni covid-19.
Amonit

Amonit

MMC Gledamo, 17. junij 2021 ― Amoniti so izumrla vrsta morskih mehkužcev, danes samo še polžasto zavite, okamenele oblike v kamnih. Številne kulture verjamejo, da v sebi nosijo energetski naboj preteklosti – in naboja, še posebej erotičnega, kostumski drami Amonit ne manjka.
13. glasbeni festival Arsana: Glasbeni navdušenci bodo ponovno uživali

13. glasbeni festival Arsana: Glasbeni navdušenci bodo ponovno uživali

Štajerski tednik, 17. junij 2021 ― Trinajsta zgodba glasbenega festivala Arsana je pripravljena za izvedbo. Za organizatorjem, Društvom za glasbeno umetnost Arsana, je zahtevno pripravljalno leto, v tem obdobju pa že poteka intenzivna promocija festivalskih dogodkov, ki bodo letos potekali v dveh tednih, od 17. do 29. julija, da si bodo obiskovalci lahko ogledali več glasbenih dogodkov, saj ne bo več toliko strnjenega dogajanja. Že tradicionalnim prizoriščem pa dodajajo še novo, Sončni park, z glasbenimi dogodki, s katerimi želijo pritegniti tudi študentsko mladino.
Podlehnik: Na ogled razstava Vojna za Slovenijo 1991

Podlehnik: Na ogled razstava Vojna za Slovenijo 1991

Štajerski tednik, 17. junij 2021 ― V avli Večnamenskega kulturno-turističnega centra Podlehnik bo vse do 22. junija na ogled gostujoča razstava Vojaškega muzeja Slovenske vojske: Vojna za Slovenijo 1991, ki jo je pripravilo Območno združenje veteranov vojne za Slovenijo Ptuj v sodelovanju z občino Podlehnik. Omenjena razstava je nastala pred petimi leti ob 25. obletnici osamosvojitve.
Poletna muzejska noč z dogodki na 160 prizoriščih po državi

Poletna muzejska noč z dogodki na 160 prizoriščih po državi

Misli, 17. junij 2021 ― Skupnost muzejev Slovenije v soboto zvečer prireja 19. Poletno muzejsko noč, ki je namenjena promociji muzejev in galerij ter slovenske kulturne dediščine. Letos sodeluje 76 muzejev in galerij, ki so pripravili skoraj 300 dogodkov na 158 različnih prizoriščih po državi. Za razliko od lani je tokrat mnogo več dogodkov v živo.

Pripovedovalski festival skozi metamorfoze na odprta prizorišča

Misli, 17. junij 2021 ― Po tem, ko je zaradi epidemije dvakrat odpadel, se Pripovedovalski festival vrača s svežim zagonom v dveh delih. Prvi, z novim osrednjim prizoriščem v Švicariji, bo med 2. in 4. julijem postregel s prepletom dogodkov, ki se ohlapno osredinjajo okrog teme Metamorfoze, drugi pa bo potekal v oktobru v Cankarjevem domu (CD).
30-letnico osamosvojitve bodo obeležili na Večeru pri vodnjaku na Čevici

30-letnico osamosvojitve bodo obeležili na Večeru pri vodnjaku na Čevici

Notranjsko primorske novice » Kultura, 17. junij 2021 ― 30-letnico osamosvojitve bodo obeležili na Večeru pri vodnjaku na Čevici KULTURA Logatec – Mešani pevski zbor Pevskega društva Logatec v četrtek, 24. junija, ob 20.30 vabi na 37. Večer pri vodnjaku na Čevici  in 30. obletnico samostojnosti Republike Slovenije. Zbrane bo slavnostno nagovoril logaški župan Berto Menard, člani zbora pa bodo na Čevici gostili še recitatorki Petro Jerina in Ando Ovsec ter avtorja knjige o županu Gabrijelu Oblaku Matjaža Babiča in Natašo Polajnar Frelih, program bosta oblikovali še Špela Simonišek na klasični kitari in Karmen Razbornik s harmoniko. Povezovalka večera bo Marinka Dodič. V primeru slabega vremena bo prireditev ob istem času v dvorani Narodnega doma Logatec. Večer pri vodnjaku, Čevica, dan državnosti, Logatec, 23. junij 2018 Foto: Miro Malneršič Pevsko društvo Logatec prosi obiskovalce, da na prireditvenem prostoru upoštevajo ukrepe NIJZ-ja za zajezitev širjenja koronavirusa, med drugim pravilo PCT in upoštevanje najmanj 1,5-metrske razdalje. Članek30-letnico osamosvojitve bodo obeležili na Večeru pri vodnjaku na Čevici se je najprej pojavil naNotranjsko primorske novice.#

CIRKUS KORONA – nova soseska, novo doživetje!

Ana Monro, 17. junij 2021 ― V sredo, 16.6., je Cirkus Korona presenetil stanovalce čisto “sveže” ljubljanske soseske Novo Brdo in sprejeli so nas z velikim navdušenjem. Kot vsako gostovanje na vaših dvoriščih, je bilo tudi to čudovito doživetje, še posebej dober občutek pa je, ko se zaveš, da s tistim, kar najraje počneš, v bistvu prispevaš k izgradnji skupnosti, ki šele nastaja, ... The post CIRKUS KORONA – nova soseska, novo doživetje! appeared first on Ana Monro.
Kafka po Kupru

Kafka po Kupru

LUD Literatura, 17. junij 2021 ― Naslov pričujoče recenzije je povzet po avtorjevem predgovoru, v katerem bralcem uvodoma predstavi svoje prvo srečanje s Kafko in razloge, zakaj se je sploh odločil za stripovsko priredbo. Vsak risar seveda na književno delo, ki ga bo priredil v strip, gleda drugače. Eden najznačilnejših primerov so adaptacije kratkih zgodb Edgarja Allana Poeja, zagotovo enega med striparji najpriljubljenejših pisateljev, saj so izšle v kakšnih tristo različnih variantah.

Odprti poziv za udeležbo na delavnici Naprej k zemlji

OUTSIDER, 17. junij 2021 ― Med 2. in 8. avgustom v Dobravi pri Škocjanu na Dolenjskem organiziramo prvo mednarodno delavnico, posvečeno arhitekturi in gradnji z zemljo. Na delavnici bodo sodelovali izbrani udeleženci iz Italije, Avstrije in Slovenije. Program bo vključeval celovit mentorski pristop in bo udeležencem omogočil vpogled v pomen okoljsko ozaveščene gradnje ter možnosti v sodobni arhitekturi in arhitekturi… The post Odprti poziv za udeležbo na delavnici Naprej k zemlji appeared first on OUTSIDER.
še novic