Nagrade 56. Festivala Borštnikovo srečanje

Borštnikovo srečanje, 27. junij 2021 ― Umetniški direktor Aleš Novak Selektor Rok Bozovičar Strokovna žirija Ivan Medenica, Barbara Orel, Haris Pašović, Vilma Štritof (predsednica) in Norbert Rakowski Zaključno mnenje žirije o 56. Festivalu Borštnikovo srečanje Epidemija je radikalno posegla v gledališko stvarnost in za dobro leto dni domala zaustavila delo gledaliških ustvarjalcev. V izrednih razmerah je bila tudi izvedba Festivala Borštnikovo srečanje negotova. Po prekinitvi festivalskega dogajanja oktobra lani je bil letošnji termin iz meseca maja prestavljen in v celoti izveden v juniju. Organizatorjem je uspelo obdržati kontinuiteto tako v slovenskem kot v mednarodnem delu programa. Žirija si je v tekmovalnem programu ogledala osem uprizoritev, saj dveh izmed desetih izbranih iz sezone 2019/2020 ni bilo več mogoče obnoviti. Selekcija izkazuje širok spekter raznolikih avtorskih poetik, izvedbenih pristopov in produkcijskih modelov. Zastopane so vse generacije gledaliških ustvarjalcev, med katerimi vidno izstopa mlajša. V žiriji so prevladovali strokovnjaki iz tujine, zato je njen pogled pretežno usmerjala mednarodna vizura. Ob preizpraševanju samoumevnosti slovenskega gledališkega in kulturnega konteksta žirija ugotavlja, da slovensko gledališče dokazuje svojo vitalnost in družbeno odgovornost na visoki profesionalni ravni, ob tem pa ostaja prostor živega srečevanja, izmenjave in refleksije. Občinstvo se je vrnilo v gledališče in verjamemo, da bo spremljalo gledališko ustvarjalnost, Festival Borštnikovo srečanje pa bo še naprej deloval povezovalno in pretočno, v nenehnem dinamičnem odnosu z družbo in ljudmi, ki ga ustvarjajo. Nagrade Veliko nagrado Festivala Borštnikovo srečanje za najboljšo predstavo prejme uprizoritev Gejm v režiji Žige Divjaka v koprodukciji Slovenskega mladinskega gledališča in Maske Ljubljana Uprizoritev Gejm od nas ne pričakuje niti empatije niti moralne opredelitve, ampak dosledno spoštovanje zakonov, ki določajo civilizacijske standarde. Vrhunski igralski
Toplice na drevesih!

Toplice na drevesih!

Festival Lent, 27. junij 2021 ― Tega pa še ni bilo. Nak. Ne. Da bi kar sami peli? Preden so Mi2 zapeli Pojdi z menoj v toplice? Pa Brencl banda v Sodnem stolpu, ko ste po »vlakcu« še sedeže dvigali v zrak? In Toševa Zdravljica na en vdih. Ja, to je bila prva, po lentovskem zakonu, zmagovalna sobota.

Po premieri na festivalu APPRODI v TRSTU performans DANTE 453 tudi na ANI DESETNICI 2021!

Ana Monro, 27. junij 2021 ― V soboto, 26.6. so se v Kleine Berlin v Trstu odvile premierna uprizoritev in dve ponovitvi dvojezičnega pohodnega gledališkega performansa Dante 453, ki smo ga ob 700-letnici smrti velikega pesnika Danteja Alighierija po motivih njegove Božanske komedije v Gledališču Ane Monro ustvarili v koprodukciji s partnerskim festivalom Approdi (ITA). Predstavo si boste lahko ogledali tudi ... The post Po premieri na festivalu APPRODI v TRSTU performans DANTE 453 tudi na ANI DESETNICI 2021! appeared first on Ana Monro.

Fotoutrinki ANE DESETNICE 2021 v KAMNIKU! (26.6.)

Ana Monro, 27. junij 2021 ― Program 24. mednarodnega festivala uličnega gledališča Ana Desetnica 2021 se je začel 25.6. v Mariboru, kjer se bo nadaljeval do 30.6., v soboto, 26.6., pa je gostoval tudi v Kamniku in Gornji Radgoni. Z veseljem lahko zapišemo, da zaenkrat vse poteka kot po maslu: vreme nam služi, nastopi umetnikov so odlični, prav tako atmosfera na festivalskih ... The post Fotoutrinki ANE DESETNICE 2021 v KAMNIKU! (26.6.) appeared first on Ana Monro.
še novic