Pred preboldsko knjižnico prisluhnili poletni pravljici

Medobčinska matična knjižnica Žalec, 29. junij 2021 ― V torek, 29. junija 2021, so se pred Občinsko knjižnico Prebold po dolgem času v spremstvu svojih najbližjih zbrali mladi ljubitelji pravljic. Skorajšnji sončni zahod je proseval skozi krošnje dreves, vroč dan je tu in tam ohladila prijetna sapica lahnega vetra. Mali nadobudneži so z zanimanjem prisluhnili zgodbici o zmajčku, ki si neznansko želi imeti prijatelje, da bi z njimi lahko delil sladice, ki jih je sam spekel, kostume, ki jih je sam sešil, slike, ki jih je sam ustvaril. Toda vse živali se ga bojijo. Kajti zmaji bruhajo ogenj, so ...

Cankarjeva nagrada

Vrabec Anarhist, 29. junij 2021 ― Tudi zato, ker je veliko pisateljev previdnih, ko z mnogimi državljani delijo strah pred aktualno maščevalno oblastjo, se je danes sovražni govor zavlekel v vse pore življenja, tudi zato besede nimajo več teže … Tudi zaradi premajhne angažiranosti pisateljev. The post Cankarjeva nagrada first appeared on Vrabec Anarhist.
Tiho mesto 2

Tiho mesto 2

MMC Gledamo, 29. junij 2021 ― Ironično je, da smo se v multiplekse vrnili ravno za film, pri katerem mlaskanje in klepetanje v dvorani pokvari večji del njegove učinkovitosti. Obenem pa je Tiho mesto 2 film, ki - v pravih okoliščinah - poudarja dragocenost kolektivne izkušnje kina.

Novo mesto s festivali Rudi Potepuški, Novomeški poletni večeri in Novo mesto short

SiGledal Novice, 29. junij 2021 ― Novo mesto bodo poleti zavzeli festival ulične umetnosti Rudi Potepuški, Novomeški poletni večeri in festival Novo mesto short, ki se posveča zbirkam kratke proze. Kot je za STA v imenu organizatorjev povedala Jedrt Jež Furlan iz založbe Goga, so letošnji izbor za nagrado novo mesto razširili tudi na tuje avtorje. Vsi festivali so brezplačni.
Na kresnem koncertu odzvenela tudi 52. revija Primorska poje

Na kresnem koncertu odzvenela tudi 52. revija Primorska poje

Notranjsko primorske novice » Kultura, 29. junij 2021 ― Na kresnem koncertu odzvenela tudi 52. revija Primorska poje Featured Postojna – Obetaven  program in topel večer sta v nedeljo, 20. junija, v park Društva upokojencev Postojna privabila številne ljubitelje zborovske glasbe in pevske prijatelje, ki so v celoti napolnili prireditveni prostor. Mešani pevski zbor Postojna je ob pomoči Društva upokojencev Postojna organiziral že sedmi Koncert ob kresni noči, ki je bil letos razširjen v izvedbo revije Primorska poje. Koncert ob kresni noči, revija Primorska poje, MePZ Postojna, 20. junij 2021 Foto: Ladislao Torresan Na odru so se poleg gostitelja predstavile postojnske skupine Goldinar, Mavrica in Slavna ter sestava Društva upokojencev Postojna Burja in Brkinci. Tem se je pridružil še Moški zbor Pivka iz sosednje občine. V dobro uro trajajočem programu se je zvrstilo šestnajst skladb. Poslušalci so prisluhnili slovenskim ljudskim in umetnim pesmim, ki so jih popestrile priredbe večno zelenih popevk. Program so zaključili združeni zbori z zanosno odpeto neuradno primorsko himno, Vstajenje Primorske. Kot je v nagovoru povedala Silva Bajc, vodja postojnskega sklada za kulturne dejavnosti, je bil to za marsikatero skupino prvi nastop po letu dni in po mesecih pevske tišine. To velja tudi za MePZ Postojna, ki je dolgih sedem mesecev čakal na možnost za ponovni začetek pevskih vaj. Časa za študij novega programa ni bilo in zbor se je predstavil s preverjenim izborom priredb treh ljudskih, Lavrenčičevo priredbo Kje so tiste stezice, Tribučkim kolom Ivana Ščeka ter Novikovo priredbo ruske ljudske Zakaj sem te spoznala. S koncertom ob kresni noči, s katerim zbor običajno  aključi pevsko sezono, pa se je letos ta pravzaprav šele začela. Odziv pevcev in poslušalcev, ki so se prijetno družili še dolgo po koncertu, je potrdil, da si po dolgem času kulturne praznine ljudje želijo takih in podobnih dogodkov. Pia de Paulis Debevec ČlanekNa kresnem koncertu odzvenela tudi 52. revija Primorska poje se je najprej
Studio 8.1 — Kako živijo ljudje, 2/21

Studio 8.1 — Kako živijo ljudje, 2/21

Cirkulacija 2, 29. junij 2021 ― V sredo, 30. junija 2021 ob 19.30 vabljeni v hlad visokega podzemlja Cirkulacije 2 | Podhod Ajdovščina – na drugo letošnjo produkcijo iz serije Studio 8.1 — Kako živijo ljudje. Kuratorica Brina Kren. Nastopajoči: Matej Kastelic – glas Tilen Zlatnar – vibrafon Maj Brinovec – saksofon Koncertni cikel [Studio 8.1] je ustvarjalni teritorij, fizični in mentalni prostor za glasbenike, ki ga vodijo in oblikujejo glasbeniki sami. Platforma vzpostavlja kontinuirano prakso inovativnih zvočnih ...
Ustvarjali so v senci grajskega parka

Ustvarjali so v senci grajskega parka

Notranjsko primorske novice » Kultura, 29. junij 2021 ― Ustvarjali so v senci grajskega parka Featured Logatec – Facebookova skupina Slovenski akvarelisti in Društvo likovnikov Logatec sta v soboto, 26. junija, v Grajskem parku Vitez v Gornjem Logatcu pripravila srečanje akvarelistov, na katerem so umetniki dobili priložnost za srečanje in slikanje motivov logaške pokrajine. Ljubitelji akvarela so ustvarjali pod krošnjami dreves, nato pa svoja dela na ogled postavili na priložnostni razstavi. Srečanje akvarelistov, FB-skupina Slovenski akvarelisti, Društvo likovnikov Logatec, Grajski park Vitez, Logatec, 26. junij 2021 Foto: Janez Ovsec Kot je povedal predsednik logaškega društva likovnikov Janez Ovsec se je v Gornjem Logatcu zbralo kar lepo število akvarelistov, čeprav so sicer pričakovali nekoliko večjo udeležbo. »Zaradi praznikov je bilo število ustvarjalcev nekoliko manjše, vsekakor pa so tisti, ki so prišli, uživali v idealnem okolju za ustvarjanje v hladu sence velikih dreves.« Srečanje so zaključili s priložnostno razstavo ustvarjenih del, ki so jih mimoidočim na ogled postavili kar v grajskem parku. Ovsec pravi, da bodo v društvu poleti priredili še kakšno srečanje akvarelistov pa tudi drugih likovnih ustvarjalcev. »Če smo včasih stremeli k temu, da na kolonijo pride čim več likovnikov, pa je to zdaj drugotnega pomena. Tisti, ki bo prišel, bo našel prijetno družbo in primerno okolje za ustvarjanje, tisti, ki ne bo mogle, pa se nam bo pridružil ob kakšni drugi priliki.« iž ČlanekUstvarjali so v senci grajskega parka se je najprej pojavil naNotranjsko primorske novice.#

Balet Povodni mož kot popotnica za prijaznejšo prihodnost

Ministrstvo za kulturo, 29. junij 2021 ― Na novinarski konferenci ob krstni uprizoritvi baleta Povodni mož, s katero bomo 1. julija ob 20. uri slovesno obeležili začetek slovenskega predsedovanja Svetu EU, so sodelovali minister za kulturo dr. Vasko Simoniti, direktor Slovenskega narodnega gledališča Danilo Rošker in koreograf Edward Clug. Krstna uprizoritev baleta je obenem tudi gledališki krst Blejskega otoka, saj na tem svetem otoku doslej še ni bila izvedena nobena gledališka, plesna ali glasbena prireditev.

Pogovor z Jette Ostan Vejrup

Borštnikovo srečanje, 29. junij 2021 ― Slovenski gledališki inštitut vsakič po zaključku Festivala Borštnikovo srečanje pripravi pogovor s prejemnico/prejemnikom Borštnikovega prstana. Letos se je Ana Perne pogovarjala z vrhunsko gledališko igralko in dobitnico Borštnikovega prstana 2021 Jette Ostan Vejrup.  Vabljeni k ogledu pogovora. 
Balet Povodni mož kot popotnica za prijaznejšo prihodnost

Balet Povodni mož kot popotnica za prijaznejšo prihodnost

SNG Maribor, 29. junij 2021 ― Na novinarski konferenci ob krstni uprizoritvi baleta Povodni mož, s katero bomo 1. julija ob 20. uri slovesno obeležili začetek slovenskega predsedovanja Svetu EU, so sodelovali minister za kulturo dr. Vasko Simoniti, direktor Slovenskega narodnega gledališča Danilo Rošker in koreograf Edward Clug. Krstna uprizoritev baleta je obenem tudi gledališki krst Blejskega otoka, saj na tem svetem otoku doslej še ni bila izvedena nobena gledališka, plesna ali glasbena prireditev.
še novic