Outsiderjev ulični festival pogovorov in idej: Trafika ob sončnem zahodu

OUTSIDER, 1. julij 2021 ― Trafika je končno dobila svoj električni priključek! Povezan je na javno razsvetljavo. Ko se v mestu prižgejo luči, elektriko po novem dobi tudi Plečnikova trafika na Vegovi. In začne se ulični pogovorni festival Trafika ob sončnem zahodu. Srečevali se bomo s sogovorniki iz sveta arhitekture, umetnosti in medijev. Skupni imenovalec vseh srečanj bo prostor – tudi naši… The post Outsiderjev ulični festival pogovorov in idej: Trafika ob sončnem zahodu appeared first on OUTSIDER.

Dodatno rahljanje ukrepov za kolektivno uresničevanje verske svobode

Ministrstvo za kulturo, 1. julij 2021 ― Vlada je na seji 30. junija 2021 z novelo odloka podaljšala veljavnost Odloka o začasni omejitvi kolektivnega uresničevanja verske svobode v Republiki Sloveniji in določila še dodatno sproščanje pogojev in omejitev. Novela sicer odpravlja pogoj površine pri določanju dovoljenega števila oseb pri vseh oblikah kolektivnega uresničevanja verske svobode, vendar mora biti med udeleženci zagotovljena medosebna razdalja najmanj 1 metra.
PIVKA45°40′49.63″N14°11′46.98″E13. julij – 13....

PIVKA45°40′49.63″N14°11′46.98″E13. julij – 13....

Hiša kulture v Pivki, 1. julij 2021 ― PIVKA45°40′49.63″N14°11′46.98″E13. julij13. avgust 2021Kustosinja razstave: Mojca GrmekSodelujoči umetniki in umetnice:Nevena Aleksovski, Urška Alič, Ivana Bajec, Boris Beja, Maks Bricelj, Vesna Bukovec, Nina Čelhar, Deso, Mina Fina, Evgen Čopi Gorišek, Neža Jurman, Neža Knez, Simon Kocjančič, Maria Karnar-Lemesheva, Polonca Lovšin, Petra Matijevič, Erik Mavrič, Tanja Milharčič, Mia Paller, Miha Perne, Oliver Pilič, Zoran Pungerčar, Rone84, Nika Rupnik, Marko Šajn, Helena Tahir, Jaka Vatovec, Sonja Vulpes, Leon ZuodarRazstava predstavlja dela, ki so nastala v okviru večletnega projekta z naslovom PIVKA 45°40′49.63″N 14°11′46.98″E. Projekt je potekal v letih 2015-2021, v obliki vsakoletne delavnice, na kateri so povabljeni umetniki in umetnice ustvarjali grafična dela na določeno temo v izbrani tehniki. V okviru vsakokratne izvedbe smo temo predstavili v sodelovanju z različnimi lokalnimi partnerji (Ekomuzej Pivških presihajočih jezer, Park vojaške zgodovine, Javor Pivka, Pivka Perutninarstvo, Kovod Postojna, Zavod za gozdove Slovenije) in nanjo vezali tudi ustrezno grafično tehniko, v skladu z možnostmi, ki jih nudi naš grafični atelje (sitotisk, lesorez, linorez). Nastala dela smo predstavili na razstavi v galeriji Hiše kulture in v prostorih lokalnega partnerja.Osrednji namen projekta kot celote je bil kritičen razmislek o globalnih družbenih problemih v lokalnem okolju ter iskanje novih idej in rešitev na umetniški način. Želeli smo spodbuditi kreativni pristop k reševanju problemov, predvsem s pomočjo dialoga, ki je potekal med samimi umetniki, umetniki in lokalnimi partnerji, umetnostjo in drugimi področji človeškega delovanja.V sedmih letih izvajanja projekta je sodelovalo 29 umetnikov in umetnic, nastalo je skupno 62 grafičnih del in 7 umetniških publikacij.Projekt sta sofinancirala Ministrstvo za kulturo RS in Občina Pivka.

Ob slovesu od Pepija

Vrabec Anarhist, 1. julij 2021 ― Njegov nezamenljiv sarajevski humor in nežna obzirnost do sveta sta ga ohranjala v nekakšnem nenehnem objemu s svetom in ko si bil z njim, si se nenehno čutil objet, poslušan in razumljen. The post Ob slovesu od Pepija first appeared on Vrabec Anarhist.

Škotski mojster

Vrabec Anarhist, 1. julij 2021 ― Med izrečenim in neizrečenim, v negotovi špranji med vidnim in nevidnim se pojavljajo duhovi, ki lebdijo med verzi. Zaradi artikulacije tega občutja in sodobne intimnosti lahko Burnsideovo delo uvrstimo med veliko poezijo današnjega zahoda. The post Škotski mojster first appeared on Vrabec Anarhist.
Sestre

Sestre

Koridor, 1. julij 2021 ― Sestre je film milijonov vprašanj, desetih pravil in štirih deklet, ki rigidnosti konceptov t. i. “svobodne” družbe postavlja ogledalo s kreacijo lastne realnosti. The post Sestre appeared first on Koridor – križišča umetnosti.
Umetniški teater absurda Rogerja Ballena v Galeriji Jakopič

Umetniški teater absurda Rogerja Ballena v Galeriji Jakopič

Misli, 1. julij 2021 ― V Galeriji Jakopič bodo drevi odprli razstavo Svet, kot ga vidi Roger Ballen, ki ponuja vpogled v ustvarjanje tega prepoznavnega in samosvojega umetniškega fotografa. Ballen je na dopoldanskem vodstvu po razstavi dejal, da je njegovo delo v zadnjem desetletju postalo neke vrste teater absurda, zaznamuje pa ga preplet fotografije z drugimi mediji.
Riccardo la Foresta in Lukas Koenig na festivalu Sajeta

Riccardo la Foresta in Lukas Koenig na festivalu Sajeta

MoTA, 1. julij 2021 ― Z veseljem sporočamo, da bosta na letošnji Sajeti v partnerstvu s festivalom SONICA nastopila dva umetnika, ki ju predstavlja Platforma SHAPE. LUKAS KOENIG Sobota, 10. julij ob 18h Lukas Koenig, je avstrijski bobnar, tolkalist in komponist, rojen 1988 v St. Pöltenu. Trenutno živi in ustvarja na Dunaju. Glasbeno izobrazbo pridobival na konservatoriju Gustav Mahler ter […] The post Riccardo la Foresta in Lukas Koenig na festivalu Sajeta appeared first on MoTA.

Umrl tenorist Jurij Reja

SiGledal Novice, 1. julij 2021 ― V 86. letu je umrl tenorist Jurij Reja, operni umetnik, ki je vrsto let veljal za steber ljubljanskega opernega ansambla, so v nekrologu zapisali v ljubljanski Operi, kjer je poustvaril okoli 75 vlog. Kot piše v spominskem zapisu, ga je odlikoval mehek in lepo obarvan izrazit glas lirskega tenorja z lepimi višinami in odlično pevsko tehniko.

Program ANE DESETNICE 2021 tudi na spletu, na kanalu SIMS!

Ana Monro, 1. julij 2021 ― Če se nam ne morete pridružiti na prizoriščih festivala Ana Desetnica 2021, se priklopite na SIMS in si oglejte atraktivne ulične predstave v neposrednem spletnem prenosu skozi 4 različne perspektive! Brezplačno & kjerkoli! Gledališče Ane Monro (SLO): ZADNJI ULOV, 1.7. ob 19.00 Norbert Busschers & Ramona Suresh (NIZ): SHAKESPEARE ZA S SEBOJ, 2.7. ob 18.00 ... The post Program ANE DESETNICE 2021 tudi na spletu, na kanalu SIMS! appeared first on Ana Monro.

ANA DESETNICA v Ljubljani (1. dan)!

Ana Monro, 1. julij 2021 ― Korona, umor, okostnjaki, arogantni francoski konjeniki, igranje s čustvi in ognjem ter sprehod od pekla do raja so očitno razbesneli naravne sile, ki so prvi festivalski dan Ane Desetnice 2021 v Ljubljani (30.6.) okoli 22. ure nad prizorišče poslale neurje z močnim vetrom, zaradi katerega smo predčasno zaključili program, in je Reka sedmerih imen splavala ... The post ANA DESETNICA v Ljubljani (1. dan)! appeared first on Ana Monro.
Medeno pecivo na Loškem

Medeno pecivo na Loškem

Loški muzej, 1. julij 2021 ― V razstavnem kotičku Fokus na hodniku Loškega muzeja v okviru projekta Naša kuhna predstavljamo medeno pecivo na Loškem. Njegovo izdelovanje je ena od pomembnejših rokodelskih veščin na Škofjeloškem, ki jo danes obvladajo le še posameznice, zato je skrb za ohranjanje te dediščine še toliko večja.

Gary Graden

Naši zbori, 1. julij 2021 ― »Rad bi izpostavil, kako pomembno je, da festival Europa Cantat pride v Slovenijo. Slovenija je prominentna država za zborovsko glasbo.… The post Gary Graden appeared first on Naši zbori.

ANA DESETNICA tudi v KRŠKEM in NOVEM MESTU! (1.7.)

Ana Monro, 1. julij 2021 ― Ana Desetnica 2021  v četrtek, 1.7., nadaljuje gostovanje v Ljubljani in Novi Gorici, obiskala pa bo tudi Krško in Novo mesto. Program v vseh mestih bo pester in atraktiven, zato vabljeni, da se nam pridružite na ulicah!   FESTIVALSKI PROGRAM FOTOGALERIJA (avtor Luka Dakskobler)         The post ANA DESETNICA tudi v KRŠKEM in NOVEM MESTU! (1.7.) appeared first on Ana Monro.
Gospodinjski aparati Iskra

Gospodinjski aparati Iskra

Loški muzej, 1. julij 2021 ― Zahteve po raznovrstnih in sodobnih napravah za gospodinjstvo so se v Jugoslaviji od 50. let dalje postopno večale. Največji proizvodni trg je v teh letih predstavljala Slovenija, med najbolj znane proizvajalce pa je sodila tovarna Iskra.

Amfiteater na #soteskaopen2021

SLOGI, 1. julij 2021 ― Lepo vabljeni na zaključek enoletnega praznovanja Glejeve petdesetletnice s predstavitvijo najnovejše publikacije, ki prinaša pregled zadnjega desetletja Glejevega delovanja in predstavitvijo nove številke revije Amfiteater, ki jo je spodbudila 50-letnica Gledališča Glej v letu 2020, ko je potekal tudi mednarodni znanstveni simpozij na temo Skupnost deluje. Na predstavitvi bodo sodelovali: urednica Glej, publikacije Maja Šorli […] The post Amfiteater na #soteskaopen2021 appeared first on SLOGI.

DANTE 453 premierno tudi v LJUBLJANI (30.6.)!

Ana Monro, 1. julij 2021 ― V sredo, 30.6., ste si lahko v okviru programa festivala Ana Desetnica 2021 v Ljubljani ogledali dvojezični pohodni gledališki performans Dante 453, ki smo ga ob 700-letnici smrti Danteja Alighierija ustvarili v koprodukciji s festivalom Approdi (ITA). Ponovitvi bosta: 2.7. ob 21.30 v Ljubljani in 4.7. ob 19.00 v Ilirski Bistrici. Vabljeni k ogledu!   FESTIVALSKI PROGRAM   VEČ FOTOGRAFIJ ... The post DANTE 453 premierno tudi v LJUBLJANI (30.6.)! appeared first on Ana Monro.
še novic