Zaključek in nagrajenci 29. festivala Dnevi komedije

SiGledal Novice, 30. junij 2021 ― V Gledališču Celje se je v sredo, 30. junija, zaključil 29. festival Dnevi komedije. Nagrajenci strokovne žirije so: Mateja Pucko, Gorazd Žilavec, Primož Ekart in predstava Popolni tujci. Občinstvo je za svojo žlahtno komedijo izbralo predstavo Tutošomato v izvedbi SNG Nova Gorica in Gledališča Koper. Žlahtno komedijsko pero 2020 prejme Rok Vilčnik rokgre za šarfno komedijo Pravi heroji.
Slovenski celovečerec Sanremo na Motovunskem festivalu

Slovenski celovečerec Sanremo na Motovunskem festivalu

Misli, 30. junij 2021 ― Priljubljeni Motovunski filmski festival bo po lanskem premoru zaradi epidemije letos znova zaživel v istrskem mestecu Motovun med 27. in 31. julijem. V tekmovalnem programu 18 celovečercev bo tudi slovenski film Sanremo scenarista in režiserja Miroslava Mandića Sanremo, ki govori o staranju.
Ni miru za P.A.R.A.S.I.T.E. muzej sodobne umetnosti

Ni miru za P.A.R.A.S.I.T.E. muzej sodobne umetnosti

Center in Galerija P74, 30. junij 2021 ― Ljubljana, Madrid, Reka – nato spet Ljubljana Univerzalni parazit P.A.R.A.S.I.T.E. muzej sodobne umetnosti je na poti: ob razstavah v Ljubljani in Reki – ki se vsaka na svoj način posvečata kulturni, socialni in umetniški produkciji devetdesetih let – se udeležuje mednarodnega projekta kritičnih intervencij v osrednje umetnostne institucije v Madridu.  __________ Madrid [M]UMoCA / MADRID] UNOFFICIAL […]

Kuharska delavnica - Rene Plavec

Kamra.si, 30. junij 2021 ― Knjižnica Franca Ksavra Meška Ormož vas v četrtek, 1. julija 2021, ob 17.00 vabi na kuharsko delavnico z Renejem Plavcem. Tudi vi pogosto uživate med na kosu kruha ali kot naravno sladilo, ne veste pa, kako bi ga še lahko uporabili v kuhinji? Pridite po navdih na kuharsko delavnico. Z nami bo delil svoje ideje mlad in inovativen kuhar, domačin Rene Plavec. Rene je študent Višje strokovne šole za gostinstvo in turizem, ki je svoje gostinsko in kuharsko znanje izpopolnjeval v priznanih restavracijah v Sloveniji in tujini, tudi z Michelinovimi zvezdicami. Za njegovo kuhanje je značilen moderen pristop z uporabo molekularne kuhinje. Veselijo ga posodabljanje receptov, preizkušanje novih kombinacij okusov in poigravanje z živili. Najdragocenejše naravno živilo, med, nudi veliko izzivov. Ste dovolj drzni za medeno popestritev vaše vsakdanje kulinarike? Dogodek bo izpeljan v skladu z veljavnimi ukrepi NIJZ za preprečevanje širjenja bolezni covid-19.

Vlada omilila ukrepe pri kulturnih dejavnostih in dogodkih

SiGledal Novice, 30. junij 2021 ― Vlada je na današnji seji sprejela odlok o začasni omejitvi ponujanja kulturnih storitev, s katerim se sproščajo omejitve za knjižnice, arhive, muzeje in galerije ter za kulturne prireditve in za oglede kulturne dediščine. Ponekod zadoščajo le splošni higienski ukrepi, maske na javnih kulturnih prireditvah ne bodo več potrebne, ostaja PCT pogoj.

Film je mlad

Vrabec Anarhist, 30. junij 2021 ― V nemogočih razmerah in od vseh pozabljenem okolju je mogoče ustvariti vrhunsko umetnost in osvojiti svet. The post Film je mlad first appeared on Vrabec Anarhist.
Ptuj: V kraljestvu točk Alje Košar

Ptuj: V kraljestvu točk Alje Košar

Štajerski tednik, 30. junij 2021 ― V okviru Muzejske poletne noči Pokrajinskega muzeja Ptuj-Ormož so v romanskem palaciju na ptujskem gradu odprli razstavo del grafične umetnice in likovne pedagoginje, Ptujčanke Alje Košar. Razstavo je postavil Branko Vnuk, ki je tudi avtor besedila promocijskega kataloga.
Na Kresni nedelji je škrat Hotedraž pripravil presenečenje

Na Kresni nedelji je škrat Hotedraž pripravil presenečenje

Notranjsko primorske novice » Kultura, 30. junij 2021 ― Na Kresni nedelji je škrat Hotedraž pripravil presenečenje Featured Hotedršica – Člani Turistično-kulturnega društva Hotedršica so 27. junija pripravili tradicionalno prireditev Kresna nedelja, ki je v vas privabila veliko obiskovalcev. Prikazali so jim običaj nastiljanja pred hišnim pragom na kresni večer, na stojnicah so lahko kupili lokalne izdelke, tudi dobrote, ki jih je nudil škrat Hotedraž. Razglasili so še nagrajence akcije Vzponi na Travni vrh, ki so se letos največkrat povzpeli na ta najvišji vrh v logaški občini. Kresna nedelja, Hotedršica, 27. junij 2021 Foto: TKD Hotedršica Kresno nedeljo so začeli s slovesno sveto mašo, ki jo je daroval župnik Dragan Adam, nekateri člani društva pa so ji prisostvovali oblečeni v narodne in notranjske noše. Popoldne se je začela prireditev na vaškem trgu, ki sta jo popestrila Lukavi Luka ob spremljavi tamburice in Urška Rožmanec na citrah. Otroci iz društvene dramske skupine so prikazali star običaj, ko so ljudje na kresni večer pred hišnim pragom nastlali praprot kot eno od rastlin, ki ima ob solisticiju magično moč, in cvetje. Obiskovalci so se nato sprehodili med stojnicami pod vaško lipo, pri katerih so kupovali tekstilne izdelke, slastno pecivo, naravno kozmetiko, lesene izdelke in ponudbo iz Hotedraževega sveta. Škrat Hotedraž se je nagajivo smukal okoli njih in se rade volje pustil fotografirati. Na njegovi stojnici sta dišali Hotedraževa rezina iz lanenih semen in jabolk in Hotedraževa strjenka iz kolerabne in korenčkove kreme. »Obiskovalci so radi posegli tudi po slastnih piškotih, Hotedraževih kapah, ki so se topili v ustih, kupili pa so lahko tudi zemljanke, zasajene z netreskom,« pravi Barbara Zelenc iz društva. Hotedraž pa je pripravil tudi presenečenje, svoj čas iz lokalnih zelišč v papirnati vrečki, ki jo zapira lesena žlička. Na vaškem trgu je bilo pestro in zanimivo, marsikateri obiskovalec pa se je kljub vročini podal na ogled vasi in znamenitosti, pri čemer mu je bila v pomoč priročna z

Kakšno vrednost je ustvarjala Avtonomna tovarna Rog?

Inštitut za politike prostora, 30. junij 2021 ― V manjši študiji, ki so jo pripravili raziskovalci z Metropolitanske univerze v Manchestru, je analizirana zgodovina Avtonomne tovarne Rog s poudarkom na zadnjem obdobju delovanja Avtonomnega Roga. Avtorji študije se sprašujejo, kakšno vrednost je Rog ustvarjal, za koga jo je ustvarjal in kaj so bili razlogi za njegov propad. Skoraj petnajst let je bil Avtonomni... The post Kakšno vrednost je ustvarjala Avtonomna tovarna Rog? appeared first on IPoP - Inštitut za politike prostora.
Julijski odpiralni čas

Julijski odpiralni čas

Loški muzej, 30. junij 2021 ― Z julijem podaljšujemo odpiralni čas muzeja ob sredah, ko nas lahko obiščete vse do 21. ure, ob sobotah in nedeljah med 10. in 18. uro pa za obiskovalke in obiskovalce odpiramo tudi Škoparjevo hišo na grajskem vrtu. Vabljeni!
V Gledališču Celje razglasili nagrajence Dnevov komedije

V Gledališču Celje razglasili nagrajence Dnevov komedije

Misli, 30. junij 2021 ― V Gledališču Celje so ob sklepu 29. festivala Dnevi komedije razglasili nagrajence. Za žlahtno komedijantko je žirija izbrala Matejo Pucko, za žlahtnega komedijanta pa razglasila Gorazda Žilavca. Žlahtni režiser je postal Primož Ekart, žlahtna komedija po izboru žirije pa igra Popolni tujci Tamare Damjanović. Predstava občinstva je igra Tutošomato.
Razkošje minimalizma

Razkošje minimalizma

Odzven, 30. junij 2021 ― Gorišek in Lazar sta nam tokrat, tako kot že mnogokrat, postregla s široko reko, ki nas je ponesla skozi čustvene in miselne svetove obeh ustvarjalcev ter obeh poustvarjalcev.
še novic