Čaralice, 9.7.2021

Čaralice, 9.7.2021

Društvo Slovenski staroverci, 8. julij 2021 ― Glasbena šamanka Zvezdana Novaković nam bo pričarala Čaralice. Gre za svetovno premiero novega projekta, v katerem bodo zazveneli ritualne hvalnice naravi, starodavne magične besede in zagovori, s katerimi so naši predniki zdravili različne telesne in duševne bolezni. 9.7.2021, Švicarija, vrt: https://drugagodba.si/line-up/zvezdana-novakovic-zven-caralice-si/ Posebej za projekt uglasbena besedila in izvirne napeve je avtorica poiskala v zbirki starih […]
Art Stays 2021: Ko umetnost (ponovno) diha s polnimi pljuči

Art Stays 2021: Ko umetnost (ponovno) diha s polnimi pljuči

Štajerski tednik, 8. julij 2021 ― Vse do nedelje bodo potekali dogodki otvoritvenega vikenda 19. festivala sodobne umetnosti Art Stays, ki se je začel s čarobnim Baročnim performansom znane ruske umetnice Sache Frolove in plesalcev, ki imajo eno samo nalogo: da osrečijo ljudi. Svoje skulpture ustvarja iz zraka, jih ovije v kožo iz lateksa, njene forme so fantazije, ki se lahko kot milni mehurčki v vsakem trenutku razpočijo, izginejo in razpršijo. V nadaljevanju otvoritvenega večera so vodniki, umetnostni zgodovinarji, povabili na ogled razstav v dominikanskem samostanu, Knjižnici Ivana Potrča Ptuj in Galeriji mesta Ptuj.

V Portorožu 40. izdaja igrivih in priljubljenih Melodij morja in sonca

Misli, 8. julij 2021 ― Festival Melodije morja in sonca po lanski prestavitvi zaradi epidemioloških razmer letos obeležuje 40. izdajo. Ob Mariu Galuniču bo gostiteljica večera Lorella Flego, ki je za STA zapisala, da festivalu privošči še mnogo let, želi pa si, da "bi še naprej ostal tako igriv in priljubljen, da bi znal premostiti vse ovire in vedno najti prave ljudi".

MOSTE OPEN (11.9.2021 14:00)

Španski borci, 8. julij 2021 ― Ponovno se bo zgodil dan, ko se naša umirjena četrt prebudi in vabi vse bližnje in daljne na dan druženja ob kulturnem, ekološkem, kulinaričnem, glasbenem, otroškem in mladinskem programu. Že četrta edicija dogodka MOSTE OPEN, ki ga organizirata Zavod EN-KNAP in Mladinska postaja Moste, se bo zgodila v soboto, 11. septembra na ploščadi Centra kulture Španski borci.
Obvestilo knjižnice o spremenjenem načinu dela

Obvestilo knjižnice o spremenjenem načinu dela

SEM, 8. julij 2021 ― Spoštovani obiskovalci knjižnice SEM! Obveščamo vas, da bo knjižnica SEM v poletnem času delovala po ustaljenem urniku.    Ponovno vam omogočamo naročilo in prevzem ter vračilo knjižničnega gradiva v prostorih knjižnice v času uradnih ur: od ponedeljka do petka med 8.00 in 15.00, v sredah do 17.00. Gradivo je možno tudi naročiti po elektronski pošti in ga prevzeti ter vrniti pri vratarju upravne hiše SEM, od ponedeljka do petka med 7.00 in 18.00. Ponovno je možna uporaba čitalniških prostorov in sicer za 3 osebe hkrati. Prosti pristop do gradiva začasno ni možen. Obiskovalce prosimo, da upoštevajo navodila NIJZ glede preprečevanja širjenja virusa Covid-19: razkuževanje rok in nošenje zaščitnih mask, higiena kašljanja in kihanja, vzdrževanje varnostne razdalje do zaposlenih in drugih obiskovalcev. Veselimo se vašega obiska!

Začetek Novomeških poletnih večerov

SiGledal Novice, 8. julij 2021 ― Na Glavnem trgu v Novem mestu pred Knjigarno Goga se ob 20. uri začenja festival Novomeški poletni večeri založbe Goga. Ta bo do vključno 24. avgusta ponujal pogovore o književnosti, koncerte in predstave za otroke. Novomeškim poletnim večerom bo sledil Gogin štiridnevni festival kratkih zgodb Novo mesto short.

V Ljubljani bo tretjič nastopil Placido Domingo

SiGledal Novice, 8. julij 2021 ― Na povabilo Festivala Ljubljana v prestolnici spet gostuje svetovno znani operni pevec Placido Domingo. Nastopil bo na poletnem festivalu na Kongresnem trgu z opernimi arijami za bariton in zarzuelami. Spremljal ga bo Simfonični orkester RTV Slovenija z dirigentom Jordijem Bernacerjem, solistki bosta sopranistki Saioa Hernandez in Sabina Cvilak.

Igralka, ki obožuje Doorse in Amy Winehouse

SiGledal Novice, 8. julij 2021 8. julija 1957 se je v Ljubljani rodila igralka Silva Čušin, prejemnica Borštnikovega prstana, ki je že od leta 1985 članica SNG Drama Ljubljana. Ob vrsti izjemnih gledaliških stvaritev je oblikovala številne radijske, televizijske in filmske vloge. Za svoje delo je prejela številna priznanja in nagrade.

13. julij 2021 ob 20. uri: Torkova kinoteka – Ritem udarcev, škotska komična kriminalna drama

Gornjesavski muzej Jesenice, 8. julij 2021 ― Letošnjo Torkovo kinoteko smo začeli z dokumentarnim filmom ob 30. obletnici osamosvojitve. V sodelovanju z Območnim združenjem veteranov vojne za Slovenijo Zgornja Gorenjska smo predvajali film Osvobajanje Zgornje Gorenjske. Pred projekcijo smo odprli novo medinstitucionalno razstavo Kako smo na Jesenicah doživljali osamosvajanje Slovenije, ki bo v Banketni dvorani Kolpern v času javnih dogodkov in ob [...]
V Narodni galeriji razstava o življenju in delu Hinka Smrekarja

V Narodni galeriji razstava o življenju in delu Hinka Smrekarja

Misli, 8. julij 2021 ― V Narodni galeriji bo od 10. ure na ogled prvi del razstave o življenju in delu vsestranskega umetnika Hinka Smrekarja. Slovenska javnost ga najbolj pozna po kartah za tarok, ilustracijah prvih knjižnih izdaj Ivana Cankarja in po Levstikovem Martinu Krpanu, ki je tudi prva slovenska izvirna slikanica, so zapisali v galeriji.
V Ljubljani bo tretjič nastopil Placido Domingo

V Ljubljani bo tretjič nastopil Placido Domingo

Misli, 8. julij 2021 ― Na povabilo Festivala Ljubljana v prestolnici spet gostuje svetovno znani operni pevec Placido Domingo. Nastopil bo na poletnem festivalu na Kongresnem trgu z opernimi arijami za bariton in zarzuelami. Spremljal ga bo Simfonični orkester RTV Slovenija z dirigentom Jordijem Bernacerjem, solistki bosta sopranistki Saioa Hernandez in Sabina Cvilak.

8. julija 1961 se v Slovenj Gradcu rodil Borut Bončina, arhitekt, oblikovalec in urbanist

Kamra.si, 8. julij 2021 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...8. julija 1961 se v Slovenj Gradcu rodil Borut Bončina, arhitekt, oblikovalec in urbanist Arhitekt, urbanist in oblikovalec. Po osnovni šoli, ki jo je obiskoval na Prevaljah se je vpisal na ravensko gimnazijo in kasneje na Fakulteto za arhitekturo, gradbeništvo in geodezijo Univerze v Ljubljani, kjer je leta  1990 tudi diplomiral pri prof. Janezu Koželju z naslovom Urbanistična in arhitekturna študija razširitve in preureditve pokopališča sv. Barbara pri Prevaljah. Specializiral je leta 1996 v Sapporu na Japonskem z delom Environmental Administration for Easern European Countries. Kot pripravnik in kasneje strokovni sodelavec za prostorske ureditve in prostorske akte je bil zaposlen na Občini Ravne na Koroškem (1991–1992), nato kot referent na Upravni enoti RS, Ravne na Koroškem (1995). Bil je namestnik vodje (župana) za prostor Občine Ravne-Prevalje (1995–1998) in pomočnik predstojnika (župana) za urbanistično in prostorsko načrtovanje na Občini Prevalje (od 1999–2006). Od 1. maja 2006 deluje kot samostojni pooblaščeni arhitekt v Arhitekt Borut Bončina s. p. Deloval je tudi v KUD »Studio 90« pri organiziranju kulturnih prireditev (1993–1996) in Društvu urbanistov in prostorskih planerjev Slovenije. Je tudi ustanovni član odbora za ustanovitev Društva arhitektov Koroške. V zadnjih letih se je v sodelovanju s Koroškim filatelističnim društvom uveljavil tudi kot oblikovalec filatelističnih sklopov oz. enot, kamor umeščamo razglednice in dopisnice vseh vrst, običajne kuverte in kuverte z dotiskom ter seveda poštne znamke in poštne žige. V teh njegovih delih se kaže »sledljivost mestnega oziroma lokalnega in ob pošiljanju istočasno tudi globalnega oziroma nenazadnje tudi kozmičnega.« Filatelistična »zgodba« avtorja Boruta Bončine je  podrobneje predstavljena na portalu Kamra pod naslovom Ko se srečata domoznanstvo in filatelija. V letu 2011 je izdelal uradni poštni znamki Pošte Slovenije v počastitev Maribora kot Evropske prestoln

St. Vincent – Daddy’s Home

Koridor, 8. julij 2021 ― St. Vincent tokrat preseneča z vrnitvijo v preteklost, z zvoki, mimo katerih ne moremo brez primerjave z zapuščino rokenrola sedemdesetih. The post St. Vincent – Daddy’s Home appeared first on Koridor – križišča umetnosti.
še novic