Dragan Velikić: Naslov

Dragan Velikić: Naslov

MMC Knjige, 18. avgust 2021 ― Velikićevo poimenovanje romana Naslov v tem primeru ni mišljeno kot naslov knjige ali umetniškega dela, navedba akademske stopnje ali častne oznake, ampak preprosto naslov prebivališča, hišni naslov, adresa skratka, kakor je naslovljen v izvirniku.
#FUKSi

#FUKSi

SIGIC - Izpostavljeno, 18. avgust 2021 ― Festival urbane kulture Slovenija - #FUKSi bo ta petek, 20. in soboto, 21. avgust zavzel atraktivno novo prizorišče L56 v ljubljanskem Litostroju.
Mladinska knjiga s pestro bero izvirnih in prevodnih del za mlade

Mladinska knjiga s pestro bero izvirnih in prevodnih del za mlade

Misli, 18. avgust 2021 ― Mladinska knjiga je predstavila pestro bero izvirnih in prevodnih del za mlade. Med njimi so pesmi Andreje Borin Drevo in ptica z ilustracijami Petra Škerla, Medvedja mamica pesnika in pisatelja Kajetana Koviča ter ilustratorke Jelke Reichman in slikanica Wernerja Holzwartha z ilustracijami Wolfa Erlbrucha Kdo se je krtku pokakal na glavo?.

Oh, ta minikrila v 70-ih

Vrabec Anarhist, 18. avgust 2021 ― Minikrila v 70-ih: vsesplošno deljenje slik Afganistank v 70-ih v minikrilih je neverjetno rasistično početje. Sporočilo je, prvič, zelo cinično: poglejte, srečni ste lahko le, če ste podobni nam. Drugič, je izjemno šovinistično: večina muslimank to sporočilo dojame kot signal, da jih zahod lahko razume le, če so seksualno objektivirane.. The post Oh, ta minikrila v 70-ih first appeared on Vrabec Anarhist.

PEDAGOŠKE DELAVNICE IN VODENJA TUDI V ŠOLSKEM LETU 2021 / 2022 ZDRUŽUJEMO V KULTURNE  IN TEHNIŠKE  DNEVE

Gornjesavski muzej Jesenice, 18. avgust 2021 ― PEDAGOŠKE DELAVNICE IN VODENJA TUDI V ŠOLSKEM LETU 2021 / 2022 ZDRUŽUJEMO V KULTURNE  IN TEHNIŠKE  DNEVE Pred začetkom novega šolskega leta vas ponovno vabimo, da pregledate naše muzejske pedagoške delavnice in vodenja: KLIK Če želite doživeti železarsko dediščino Jesenic, vabljeni k načrtovanju programov kulturnih in tehniških dni skupaj z nami. Za obisk jeseniških muzejev [...]
Moč škloca

Moč škloca

Odzven, 18. avgust 2021 ― Avtografija, zagonetnost, uporništvo je naslov zajetnega kataloga z izborom fotografij Božidarja Dolenca, ki razširi in poglobi pogled na umetniški kredo Dolenca ter sproža razmislek o pomenu in relevanci dokumentar(istič)ne fotografije.

Po lanski prekinitvi v Karlovyh Varyih 55. filmski festival

Misli, 18. avgust 2021 ― Po lanski prekinitvi zaradi pandemije bo v Karlovyh Varyh od 20. do 28. avgusta potekal 55. filmski festival. Ne enem najstarejših in najpomembnejših evropskih filmskih festivalov se bo v glavnem tekmovalnem programu za kristalni globus potegovalo 12 filmov. Med njimi je tudi novi celovečerec slovenskega režiserja Olma Omerzuja Atlas ptic.

Edward Ihnarowicz: Senster

Speculum Artium, 18. avgust 2021 ― Senster Edward Ihnarowicz, SENSTER, c. 1970 / RE:Senster 2017-2018 @Speculum Artium 2021 Edward Ihnatowicz (rojen 1926 v Chełm Lubelskem – umrl 1988 v Londonu) je večino časa živel v Londonu, kjer je ustvarjal kot kipar in oblikovalec s tehnikami vlivanja kovine. Obiskoval je Ruskinovo šolo za risanje v Oxfordu. V šestdesetih letih prejšnjega stoletja je […]

Gostovanje Anton Podbevšek Teatra in SNG Nova Gorica na Korčuli

SiGledal Novice, 18. avgust 2021 ― V soboto, 21. avgusta 2021, bo Anton Podbevšek Teater petič zapored gostoval na Korčuli, tokrat z uprizoritvijo In stoletje bo zardelo. Primer Kocbek, Andreja Inkreta (v adaptaciji Eve Mahkovic in Matjaža Bergerja), v koprodukciji APT in SNG Nova Gorica, v režiji Matjaža Bergerja, ki je bila premierno izvedena letošnjega maja v Galeriji Božidar Jakac v Kostanjevici, gostovala pa je tudi na 69. Ljubljana Festivalu.

18. avgusta 1942 je na Ptuju umrl Jože Lacko, partizan in narodni heroj

Kamra.si, 18. avgust 2021 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...18. avgusta 1942 je na Ptuju umrl Jože Lacko, partizan in narodni heroj. Rodil se je 17. novembra 1894 v Kicarju pri Ptuju. Jože Lacko se je rodil v siromašni družini v Kicarju in že zgodaj pomagal očetu in materi pri kmečkih opravilih. Leta 1901 je začel obiskovati osnovno šolo na Ptuju, kjer je usvojil obvezno učno snov, svoje znanje pa nato izpopolnjeval še z branjem knjig. Po osnovni šoli si je najprej služil kruh z delom pri večjih kmetih v okolici. Leta 1915 je moral k vojakom in v Avstriji je najprej služil vojaški rok, nato pa so ga pa naslednje leto poslali na italijansko bojišče, kjer je prišel v italijansko vojno ujetništvo. Domov se je vrnil leta 1921. Nekaj mesecev po vrnitvi se je poročil z Jožefo Kranjc in se naselil v Novi vasi pri Ptuju. Dejaven je bil v Društvu kmetskih fantov in deklet ter ljudskofrontnem gibanju. Leta 1932 je bil sprejet v komunistično stranko in od takrat je aktivno politično deloval v takratnem ptujskem okraju. Na njegovi domačiji je bila leta 1936 pokrajinska konferenca Zveze komunistične mladine Jugoslavije za Slovenijo in leta 1939 konferenca Komunistične partije Slovenije za del severovzhodne Slovenije. Leta 1941 je bil eden od organizatorjev narodnoosvobodilnega gibanja na ptujskem območju. Januarja 1941 so ga krajevne oblasti zaradi aktivne politične dejavnosti internirale v vojaško taborišče v Medžimurje, kjer je ostal do napada na Jugoslavijo. Že pred kapitulacijo starojugoslovanske vojske se je pridružil vojaškim prostovoljcem s Ptuja in okolice, ki so ga izbrali za svojega komandanta. S skupino prostovoljcev je krenil proti Novem mestu, kjer jih je dohitela informacija o kapitulaciji kraljeve vojske, zato se je skupina razšla. Aprila 1942 je bil soustanovitelj Slovenjegoriške čete, ki so jo poimenovali po njem, vendar so jo že naslednji dan Nemci obkolili v Mostju pri Ptuju in jo uničili. Iz obroča so se uspeli rešiti le trije borci, med njimi je bil tudi Jože Lacko, ki se je na
1937 Planina – Vilhar in obiskovalci

1937 Planina – Vilhar in obiskovalci

Stare slike (Cerknica), 18. avgust 2021 ― Pred Vilharjevim spomenikom v Planini pri Rakeku so se slikali Rakovčani, ki so tja prišli na izlet. Spomenik so odkrili 9. avgusta 1931 z vsemi slovesnostmi. Obiskovalci so pražnje oblečeni in sklepam, da so se tja pripeljali z avtomobilom. Žal lastnik fotografije ni na zadnjo stran napisal ničesar, zato poznam le tri udeležence izleta. Kakšen […]
še novic